Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harris, TX.

24 May 2022 17:40:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Fort Bend, TX; Galveston, TX; Harris, TX.

24 May 2022 17:13:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

24 May 2022 16:58:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

24 May 2022 16:50:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burlington, NJ; Ocean, NJ.

24 May 2022 16:42:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX; Matagorda, TX.

24 May 2022 16:28:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burlington, NJ; Ocean, NJ.

24 May 2022 15:41:32

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 May 2022 15:01:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burlington, NJ; Ocean, NJ.

24 May 2022 14:18:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alamance, NC; Orange, NC; Person, NC.

24 May 2022 13:40:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jenkins, GA; Screven, GA; Allendale, SC.

24 May 2022 13:40:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, GA.

24 May 2022 13:40:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caswell, NC.

24 May 2022 13:40:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, NC; Durham, NC; Lee, NC; Orange, NC.

24 May 2022 13:40:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, NC; Harnett, NC; Lee, NC; Wake, NC.

24 May 2022 13:40:42
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 mei 2009, 09:50 uur | Bericht #31336
Hagelschade in landbouwgewassen

Minstens 100 akkerbouwers uit Flevoland hebben schade opgelopen door de hagel die in de nacht van maandag op dinsdag is gevallen. Dat blijkt uit een rondgang van taxateurs. De grote hagelstenen beschadigden gewassen zoals bieten, tarwe, witlof en uien. Vooral akkerbouwers in de Noordoostpolder raakten gedupeerd. Over een paar weken wordt bekend hoe groot de financiële schade is.

Vermoedelijk zijn ook fruittelers in de provincie door de hagel getroffen, maar de Flevolandse fruitteeltorganisatie kon daarover nog geen cijfers geven.

Omroep Flevoland
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 mei 2009, 13:26 uur | Bericht #31367
Alle blikseminslagen van 25-26 mei

gallery_1199_24_37188lllllllllllllllllllllll.jpg
WeerOnline heeft alle blikseminslagen van het noodweer in de nacht van 25 op 26 mei gepubliceerd. Met behulp van Google Earth is precies te zien waar de bliksem is ingeslagen. Tevens wordt het tijdstip en de kracht van de inslag weergegeven. In totaal werden er bijna 100.000 ontladingen geregistreerd. Een ontlading kan echter ook van wolk tot wolk plaatsvinden, sterker nog, de meeste ontladingen zijn wolk naar wolk ontladingen. Deze worden in de meteorologie horizontale ontladingen genoemd. De horizontale ontladingen bereiken de grond gewoonlijk niet en veroorzaken daarom meestal geen schade. Bij de minder vaak voorkomende verticale ontladingen is dit een heel ander verhaal omdat deze vanuit de onweerswolk inslaan op het aardoppervlak. Van de ruim 98.000 ontladingen die vrijdag werden geregistreerd bereikten circa 3.200 de grond. De energie die vrij kwam bij deze ontladingen hebben zowel materiële als persoonlijke schade veroorzaakt..

©Weeronline
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 mei 2009, 14:02 uur | Bericht #31370
Hagel vernielt duizenden ruiten tomatenbedrijf

Het trostomatenbedrijf van Ronald Mies in Hoogerheide heeft flinke schade opgelopen van de hagelstenen die naar beneden kwamen tijdens het noodweer van afgelopen maandag op dinsdag.“Zeker 4000 ruiten zijn gebroken. Alles moet er uit. De hele oogst, want het risico dat in de cocktailtomaten glas zit, is te groot”, vertelt Mies aan de krant BN de Stem. De kas van de teler staat aan de Sportlaan in Hoogerheide. De teler schat dat hij een schade heeft die boven het half miljoen uitkomt. “Ik heb hier wel zo'n buikpijn van. Had ik de tomaten net zoals ik ze wilde. Zelfs de vloermatten moeten weg”, reageert Mies tegenover de krant.

Door de schade aan de kas, is de teler ‘een maand of drie kwijt’. Hij verwacht dat het 35 dagen duurt, eer hij de kas weer op orde heeft. “Van een nieuwe aanplant, kan ik na 7 tot 8 weken pas weer oogsten. Dat zijn dik 150 ton tomaten.”De verzekering dekt de schade, maar het kost volgens de teler ‘hem altijd geld’.

©Groente en fruit.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 mei 2009, 14:09 uur | Bericht #31372
Noodweer live achter je pc!

Op internet zijn inmiddels steeds meer locaties met een webcam te vinden. In een flink aantal gevallen schieten deze camera’s om de zoveel tijd een plaatje, waardoor de bezoeker een indruk krijgt van wat er in de omgeving gebeurd en wat er is te zien.

Met het sneller worden van verbindingen en computers worden deze beelden in een aantal gevallen ook ‘streaming’ aangeboden. Dat biedt voor de weerliefhebber ongekende mogelijkheden. Blijft het noodweer boven je eigen regio uit, of is het daar nog niet gearriveerd, dan kan je een zware bui droog en veilig achter je eigen pc toch ‘live’ meemaken. Tijd voor een praktijkvoorbeeld, waarbij we teruggaan naar de avond van 25 mei.

Het onweer boven Vlissingen.
Op de boulevard van Vlissingen staat al jaren een webcam opgesteld, die om de twee seconden een plaatje schiet en zo een goed beeld geeft van een deel van de boulevard, het strand (bij eb), de zee en de lucht daarboven. Iedere twee seconden een beeld is niet écht ‘streaming’ maar toch zo frequent dat je bijna naar een filmpje zit te kijken. Bovendien kunnen de afzonderlijke beelden gemakkelijk worden bewaard, om ze later in alle rust te kunnen bekijken. En dan zijn er boeiende zaken te zien!

Het eerste zware onweer kwam rond half negen ’s avonds vanuit het zuidwesten opzetten en ruim een kwartier later werd Vlissingen bereikt. Foto ‘1’ (zie hieronder) dateert van 20.53 uur. De camera blikt naar het westen, terwijl de bui vanuit het zuidzuidwesten (van links dus) kwam binnenrollen. De shelf die aan de bui voorafging, hing toen al boven de camera. Het was onder deze wolk zeer donker geworden. De lichtboei op zee is al ontstoken en ook de auto’s rijden met lichten op (rechts te zien). De lichtinval is vreemd, omdat de lucht naar het oosten (achter de camera) nog helder is, wat duidelijk te zien is aan de lichtweerkaatsing tegen de flats. Ook het strand lijkt wittig op te lichten, terwijl het zand in werkelijkheid bruingelig is. De eerste windvlagen doen het droge zand opdwarrelen en de wazige strook langs de horizon boven zee markeert het gebied waar de zware regen al valt, die met grote snelheid nadert. Aan de straat op de voorgrond is te zien dat het ter plekke nog droog, of vrijwel droog is.


Foto 1, van 25 mei om 20.53 uur. De bui hangt boven Vlissingen, maar de neerslag heeft de boulevard nog niet bereikt.


Radarbeeld van 20.55 uur. Wit is de hoogste intensiteit, méér dan 50 mm per uur.

Noodweer!
Dat beeld verandert zeer snel. Slechts twee minuten later (zie foto ‘2’) hebben de neerslaggordijnen de kust van Vlissingen bereikt. Het is nog steeds zeer donker, getuige de felle autolichten die rechts zijn te zien. Foto ‘3’ is van drie minuten later, het is inmiddels 20.58 uur. Het hoost, het is donker en door de slagregens is het zicht zeer beperkt. Te zien is het dat het hemelwater zich op het vlakke deel van het strand begint te verzamelen, dat, omdat het eb is, is drooggevallen. Het licht op de voorgrond is van de koplampen van een naderende auto. Uiterst rechts zijn in dat licht de terugkaatsende grote regendruppels te zien.


Foto 2: het webcambeeld om 20.55 uur.


Foto 3: het webcambeeld om 20.58 uur.

Dat het ook onweert, is soms te zien omdat een enkel beeld duidelijk lichter is dan het volgende en voorafgaande beeld. Omdat de camera automatisch om de twee seconden precies één beeld schiet, moet men wel veel geluk hebben om juist dán een bliksem in beeld te vangen, maar dat is precies wat er om 21.00 uur gebeurt (foto 4)!


Foto 4: de webcam weet om 21.00 uur een ontlading te vangen!

Ook na dit tijdstip regent het nog een tijdje hard door, maar begint de intensiteit van de regen langzaam te verminderen, wat te zien was aan het iets betere zicht (foto ‘5’). Inmiddels begint zich op het strand wel steeds meer water te verzamelen.


Foto 5: het webcambeeld om 21.03 uur.

De bui trekt weg.
Foto ‘6’ laat zien dat de regen naar matig is verminderd en dat het lichter begint te worden. De laatste foto’s tonen hoe het geleidelijk droog wordt en het water op het strand begint weg te zakken. Om 21.44 uur, minder dan een uur na het begin van de bui, is de boulevard op een paar plassen na, alweer opgedroogd en begint de échte avondschemering in te vallen. De kleuren, zoals die nu worden opgepikt, doen veel natuurlijker aan. De bui is over, maar dit zou slechts de ouverture zijn van het noodweer dat de nacht daarop op veel meer plaatsen zou losbreken. Daar hebt u echter al alles over gehoord, gezien of gelezen de afgelopen dagen.


Foto 6, 7 en 8: de bui trekt geleidelijk weg. Webcambeelden gemaakt om 21.06; 21.15 en 21.44 uur.

Dit voorbeeld maakt in ieder geval duidelijk dat er door middel van webcambeelden een aardige analyse achteraf is te maken van de gebeurtenissen voor, tijdens en na het overtrekken van een zware bui.

Bronnen en foto’s: Meteo Consult, www.zeegat.nl.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 mei 2009, 14:18 uur | Bericht #31374
Storm treft ook begraafplaats

De storm die in de vroege dinsdagochtend vooral in het westelijke deel van de gemeente Barneveld flinke sporen achterliet, heeft een behoorlijke ravage achtergelaten op begraafplaats Westerveld aan de Leemweg in Terschuur.
Verschillende grafmonumenten zijn flink beschadigd door omgewaaide bomen. ,,Hoe groot de schade is, is nu nog niet duidelijk", zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel.

Ook natuurgebieden van het Geldersch Landschap tussen Zwartebroek en Hoevelaken zijn flink getroffen door de storm, zegt opzichter Remco Oosterkamp van het district Gelderse Vallei/West-Veluwe. ,,In het Hoevelakensebos zijn veel toppen en takken uit bomen gebroken, vooral in lanen met oude bomen. Jammer, want het betekent dat mooie, ronde kronen zijn beschadigd en dat is duidelijk te zien.''Opvallend is dat de wind in de directe omgeving van Barneveld veel minder schade heeft aangericht. ,,Die was hier blijkbaar minder krachtig'', zegt Oosterkamp. ,,In het Schaffelaarsebos en op Klein Bylaer (Het Paradijs) in Barneveld en in het Wilbrinkbos in Voorthuizen gaat het vooral om kleine takken die uit bomen zijn gewaaid.''

Vervoerder Connexxion had dinsdag grote problemen op de Valleilijn tussen Ede en Amersfoort. Op verschillende plekken zorgden omgevallen bomen ervoor dat treinen niet meer konden rijden. ,,Vanaf 16.15 uur dinsdagmiddag hebben we de normale dienstregeling kunnen hervatten", zegt woordvoerder Daniëlle Meijne.

©BarneveldseKrant
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.518 topics, welke bij elkaar 446.931 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.419 leden.
Het nieuwste lid is r.sambros@chello.nl.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2050 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2050, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen 9 tot en met 12 juli".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden