Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, GA; Effingham, GA; Beaufort, SC; Jasper, SC.

20 Aug 2022 01:06:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, NE; Nemaha, NE; Pawnee, NE.

20 Aug 2022 01:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buchanan, IA.

20 Aug 2022 01:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, AL; Madison, AL.

20 Aug 2022 00:58:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mahaska, IA; Marion, IA.

20 Aug 2022 00:55:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IA; Louisa, IA; Muscatine, IA.

20 Aug 2022 00:48:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Orange, FL; Seminole, FL.

20 Aug 2022 00:48:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maricopa, AZ.

20 Aug 2022 00:48:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mahaska, IA; Marion, IA; Monroe, IA.

20 Aug 2022 00:36:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Box Elder, UT; Cache, UT; Weber, UT.

20 Aug 2022 00:28:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Marion, KS; Saline, KS.

20 Aug 2022 00:20:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, GA; Effingham, GA; Beaufort, SC; Hampton, SC; Jasper, SC.

20 Aug 2022 00:20:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL.

20 Aug 2022 00:02:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Saline, KS.

20 Aug 2022 00:00:31

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

20 Aug 2022 00:00:12
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Nieuw hitterecord voor de UK

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 januari 2011, 19:24 uur | Bericht #204745
Modelbespreking

Het zal niemand ontgaan zijn dat we sinds enkele dagen in de modellen (ensembles) zowel bij GFS als ook bij het ECMWF een neerwaartse trend zien vwb. het temperatuurverloop. De grote vraag is nu of dit opnieuw een aanzet is tot een winterse periode. Laten we daarom eens kijken wat er zich de komende dagen boven onze hoofden gaat afspelen. Zoals ik al eerder schreef zijn er in de stratosfeer (15 tot 30 km hoogte) opmerkelijke veranderingen gaande. Alvorens daar op in te gaan voor de geïnteresseerden nog een klein stukje theorie daaromtrent;

Stratosfeer
De atmosfeer van de aarde is opgedeeld in verschillende lagen. In elk van die lagen vinden aparte verschijnselen en stromingen plaats welke vervolgens een wisselwerking met elkaar hebben. Ons weer wat we aan de lijve ondervinden speelt zich in de onderste laag van de troposfeer af , de laag die 75 procent van alle lucht bevat en die zich uitstrekt van het aardoppervlak tot gemiddeld 11 kilometer hoogte (20 km bij de tropen en 7 km bij de polen). In deze laag vinden dus de weersverschijnselen plaats. Wolken kunnen normaliter niet hoger worden dan de 'rand' van de troposfeer. Boven de troposfeer is een dunne stabiele laag, de tropopauze genaamd. Extreem zware buiencomplexe kunnen met hun toppen soms net in de tropopauze doordringen (aambeeld). Boven de tropopauze bevindt zich de stratosfeer die zich uitstrekt tot 30 a 50 km hoogte. Processen die zich voordoen in de onderste laag van de stratosfeer hebben invloed op de stromingspatronen in de troposfeer en andersom hebben ontwikkelingen in de troposfeer weer uitwerkingen op de stratosfeer. Algemeen kan ook gesteld worden dat de processen in de stratosfeer langzamer (trager) verlopen dan in de troposfeer, dit geldt ook voor de uitwerkingen.

Opbouw onderste atmosfeer (tussen de zwarte pijlen ingekaderd de troposfeer-stratosfeer)Een ander fenomeen wat we in de troposfeer en in de stratosfeer aantreffen is de polar-vortex. Vooral de zgn. stratosferische polar-vortex is daarbij belangrijk. Het is en traag systeem (lagedrukgebied) welke zich manifesteert in de stratosfeer op 12 tot 30 km hoogte (100 hPa tot 10 hPa). In de wintermaanden is dit systeem gevuld met zeer koude lucht. Een krachtige polar-vortex heeft oa. invloed op de jetstream (straalstroom), we hebben in dit geval te maken we een krachtige jet boven het noordelijk halfrond die van zich dan van west naar oost voortbeweegt (zonaal, pos. NAO, high index). Een zwakke PV zorgt daarentegen voor het afzwakken van de jetstream. De zonale stroming gaat slingeren (meanderen) en er ontstaat een verhoogde neiging tot blokkades en retrograde (oost) stromingspatronen (meridionaal, neg NAO, low index). Aan de randen van de verzwakte PV kan vervolgens (zeer) koude stratosferische lucht in de troposfeer "afbrokkelen" (filamenten).

Het afzwakken van de PV zien we vaak in de 2e helft van de winter gebeuren. Belangrijkste oorzaak is het instromen van warmere lucht vanuit de tropen en het algemeen weer opwarmen van de aarde boven het noordelijk halfrond. Dit kan zeer abrupt gebeuren (enkele dagen) en zo'n plotselinge opwarming van de stratosfeer wordt ook wel aangeduid met "sudden stratospheric warming", afgekort SSW (zoals bv in januari 2009). Andere oorzaak kan zijn dat de invloed van de PV afzwakt doordat het systeem met zijn centrum zich verplaatst naar bv. meer zuidelijke breedtegraden.

Stratosferische ontwikkelingen;
Zoals ik al eerder in het o-o forum schreef zien we de laatste dagen opmerkelijke veranderingen plaatsvinden in de stratosfeer.


Actueel zien we op 10 hPa de PV met kern ten noorden van Scandinavië met daarbij nog steeds een zonaal karakter.


Na een kleine week zien we de kern boven het noorden van Canada terug, tegelijkertijd stijgt de temperatuur en druk boven Rusland en Europa.

Ook in de lagere stratosfeer en lagere stratosfeer (100 hPA) zien we de komende dagen een veranderd stromingspatroon


Tegen het einde van de rit ook hier overgang naar continentaal stromignspatroon (oost tot noordoost)

Troposferische ontwikkelingen
Helaas is het niet zo dat we de stratosfersiche ontwikkelingen 1 op 1 kunnen  kopiëren mbt. de ontwikkelingen in de troposfeers. Wel kan het een indicatie zijn voor veranderingen in het grootschalige stromingspatroon (jetstream). Mede echter gezien de signalen die de modellen voor 300 hPa (jetstream) en 500 hPA de laatste afgeven lijkt de overgang naar opnieuw meridionaal stromingspatroon (blokkade) zeer waarschijnlijk. Een tak van de NH jetstream wordt daarbij gedwongen naar noordelijke breedtes uit te wijken terwijl een andere tak tot over Noord Afrika wordt afgebogen. (zie plaatje hieronder).

Samengevat
Opmerkelijke veranderingen lagere stratosfeer en hogere troposfeer zonder dat er een SSW op korte termijn is te verwachten. Een overgang naar een koudere (winterse) setting is zeer waarschijnlijk met daarbij goede opties voor meer winterse perikelen in het verder verloop. In detail zal het uiteindelijk gaan afhangen van de precieze positie van troggen en hoogte(ruggen).Tot zover deze misschien ietwat uitvoerige uiteenzetting resp. modelbespreking.
Kritiek, vragen, op en of aanmerkingen en verdere discussie zijn van harte welkom.

Ciao Johann

Op dit bericht berust copyright, het verspreiden daarvan is niet toegestaan, mits met toestemming van onweer-online! | Gewijzigd: 13 december 2012, 13:29 uur, door Ben47
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 januari 2011, 20:18 uur | Bericht #204773
Aangezien er leden en ook gasten zijn, die interesse hebben in de pluim en/of andere kaarten, zet ik hier een aantal links neer die je doorverwijzen daar naar toe. Standaard zal de pluim zichtbaar zijn hier en die update hij automatisch.Overzicht
Alle pluimen op 1 pagina
Neerslag inclusief een mooie sneeuwradar
Temperatuuroverzicht
WRF sneeuwkaarten
Hellmann getal van alle KNMI stations!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 januari 2011, 20:18 uur | Bericht #204774
Hier komen de updates van "interessante" weerkaarten
erik
Lid
Woonplaats: Purmerend
Berichten: 1055
Lid sinds: 26 jul. 2006
11 januari 2011, 20:26 uur | Bericht #204779
Geduld is een schoone zaak en het verhaal gaat toch over de LT dus heel veel haast is er niet bij.
Mijn idee is dat we mogelijk te maken krijgen met het stilvallen van de straalstroom waardoor er een blokkade te westen van Ierland kan komen.Dit scenario is aanwezig maar uiteraard nog zeer onzeker.
Was net te laat voor plaatsen in het vorige topic maar daar gaat jullie verwachting dus vanuit,dat verbaasd me niks eerlijk gezegd..

edit - overigens mooi duidelijk uitgelegd,mijn complimenten!!
| Gewijzigd: 11 januari 2011, 20:41 uur, door erik
Woonplaats: Voorhout (Z-H)
Berichten: 1407
Lid sinds: 31 mei. 2008
11 januari 2011, 20:27 uur | Bericht #204780
Thx Johann, weer een duidelijk, goed onderbouwde uiteenzetting, met een leuk vooruitzicht (potentieel )
Serge
Lid
Woonplaats: Amersfoort
Berichten: 944
Lid sinds: 7 aug. 2009
11 januari 2011, 20:30 uur | Bericht #204781
wow,.. we gaan het voelen, zien, en meemaken,.. super!!!
Winter 2014 - 2015 wordt horror?
Hans-F
Lid
Woonplaats:
Berichten: 41
Lid sinds: 17 dec. 2009
11 januari 2011, 20:32 uur | Bericht #204782
Bedankt voor de uitvoerige uiteenzetting Johann. Als ik het goed begrijp, verwacht je dus dat de troposfeer min of meer de grootschalige stromingspatronen gaat volgen die voor de stratosfeer verwacht worden (is het omgekeerde ook mogelijk, de troposfeer als sturend systeem voor de stratosfeer?) en dus de kans groot is op een blokkade in onze regio's die de WC op afstand houdt.

Op je laatste PV forecastplaatje, waarbij het aziatisch (siberisch?) hoog volledig verdwenen lijkt te zijn, bevindt hogedruk zich boven scandinavie. Hoe stabiel is zo'n situatie, er is natuurlijk een rede voor dat in de troposfeer er in de winter een semi-permanent hogedrukgebied (Russische beer) zich boven rusland/siberie bevindt. Namelijk de ideale stabiele continentale situatie met veel warmte-uitstraling. Verdwijnt deze dan ook, of blijft deze in de lagere luchtlagen door de winterse inversie bestaan?

Groet,
Hans | Gewijzigd: 11 januari 2011, 20:33 uur, door Hans-F
mehdi
Lid
Woonplaats: Hengelo OV.
Berichten: 108
Lid sinds: 13 dec. 2010
11 januari 2011, 20:33 uur | Bericht #204783


... De modelbesprekingen zijn weer hoogwaardig uitgelegd, een genot om te lezen en van te leren.

Jan en Johan bedankt!
zwoof
Lid
Woonplaats: Rijssen (Twente)
Berichten: 2008
Lid sinds: 8 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 20:36 uur | Bericht #204785
Pfoe, wat een verhaal. Ik heb het twee keer gelezen. Maar bedankt Johann voor de toch wel overzichtelijke uitleg. Na vele (te) warme dagen eindelijk weer potentieel voor de winter. Kiek'n wat wod!
https://zwoof.nl/Winterstatistieken en https://zwoof.nl/Zomerstatistieken
Picobyte
Lid
Woonplaats: Stadskanaal/Kopstukken
Berichten: 694
Lid sinds: 31 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 20:36 uur | Bericht #204786
Duidelijk en helder verhaal maar inderdaad zal het voor onze regio zeer sterk afhangen van lokaal weer.
Ons zeeklimaat heeft wel de potentie tot veel sneeuw bij voor winterliefhebbers ongunstige windrichtingen in de onderlaag.
Al met al zien de kaarten die ik hier lees er wel positief uit wat negatieve temperaturen betreft.
Johann&Jan bedankt voor deze heldere uitleg en het geduld om de mensen hier blijvend te woord te staan.
Bliksem is gewoon gratis random stroom.Die donder krijg je er extragratis nog bij.
tdv
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 748
Lid sinds: 13 feb. 2010
11 januari 2011, 20:37 uur | Bericht #204787
interessant allemaal!, ook weer wat geleerd over de luchtlagen
Ben benieuwd hoe dit afloopt,..

Woonplaats: Hoogvliet
Berichten: 356
Lid sinds: 18 jan. 2010
11 januari 2011, 20:41 uur | Bericht #204790
Hopelijk weer terug naar normale temps.Bedankt voor de heldere uitleg.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 januari 2011, 20:44 uur | Bericht #204792
Citaat van Hans-F, dinsdag 11 januari 2011, 20:32 uur Bedankt voor de uitvoerige uiteenzetting Johann. Als ik het goed begrijp, verwacht je dus dat de troposfeer min of meer de grootschalige stromingspatronen gaat volgen die voor de stratosfeer verwacht worden (is het omgekeerde ook mogelijk, de troposfeer als sturend systeem voor de stratosfeer?) en dus de kans groot is op een blokkade in onze regio's die de WC op afstand houdt.

Op je laatste PV forecastplaatje, waarbij het aziatisch (siberisch?) hoog volledig verdwenen lijkt te zijn, bevindt hogedruk zich boven scandinavie. Hoe stabiel is zo'n situatie, er is natuurlijk een rede voor dat in de troposfeer er in de winter een semi-permanent hogedrukgebied (Russische beer) zich boven rusland/siberie bevindt. Verdwijnt deze dan ook, of blijft deze in de lagere luchtlagen door de winterse inversie bestaan?

Groet,
HansDe atmosfeer is dynamisch, niet alleen in horizontale richting maar mn. ook in verticale richtingen. Deeltjes(lucht) en temperaturen worden continu in beide richtingen met elkaar uitgewisseld (orografisch, dynamisch, thermisch) . Hoe stabiel (of onstabiel) het wordt is van vele factoren afhankelijk. De komende dagen hebben we met een soort overgangssituatie te maken. Of dit uiteindelijk zal leiden naar bv een stabiele blokkade zoals ECMWF vanmorgen simuleerde nog onduidelijk.
Ciao Johann | Gewijzigd: 11 januari 2011, 20:49 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: haarlem
Berichten: 1310
Lid sinds: 23 jun. 2009
11 januari 2011, 20:50 uur | Bericht #204795
ik snap er geen reet van....
Life without freedom is no life at all.

weather without storms is no weather at all.
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
11 januari 2011, 20:51 uur | Bericht #204796
Mooi, duidelijk en helder stukje! Keep up the good work, Johann!!
Prachtige vooruitzichten, eerst nog een weekje waterballet, maar dat overleven we ook nog wel.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 januari 2011, 20:55 uur | Bericht #204800
Citaat van smoke_soldier, dinsdag 11 januari 2011, 20:50 uur ik snap er geen reet van....

De samenvatting zegt: Opmerkelijke veranderingen lagere stratosfeer en hogere troposfeer zonder dat er een SSW op korte termijn is te verwachten. Een overgang naar een koudere (winterse) setting is zeer waarschijnlijk met daarbij goede opties voor meer winterse perikelen in het verder verloop. In detail zal het uiteindelijk gaan afhangen van de precieze positie van troggen en hoogte(ruggen).
zwoof
Lid
Woonplaats: Rijssen (Twente)
Berichten: 2008
Lid sinds: 8 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 20:57 uur | Bericht #204801
Citaat van smoke_soldier, dinsdag 11 januari 2011, 20:50 uur ik snap er geen reet van....

Als je de inleiding en de samenvatting maar snapt. De theorie moest ik, als tamelijke leek, ook 2 x lezen en bekijken om er iets van te snappen.

Edit: Jan was me voor.. | Gewijzigd: 11 januari 2011, 21:00 uur, door zwoof
https://zwoof.nl/Winterstatistieken en https://zwoof.nl/Zomerstatistieken
Henri_1
Lid
Woonplaats: Gent
Berichten: 1089
Lid sinds: 24 nov. 2010
11 januari 2011, 20:57 uur | Bericht #204802
Mooie vooruitzichten maar het is duidelijk dat dit geen garantie is voor winterweer!

Kijk maar naar de laatste EC run die voorspelt dat de blokkade te zwak zal zijn waardoor we met ZW stroming te maken krijgen ....

Ik hoop natuurlijk op goed winterweer en op een stabiele blokkade maar de modellen zijn het toch nog niet eens dus zeker is het allemaal niet ... maar er is potentieel

En natuurlijk ook nog hartelijk bedankt Johan en Jan voor al het werk dat jullie er alweer in gestoken hebben!
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
11 januari 2011, 20:59 uur | Bericht #204805
Citaat van zwoof, dinsdag 11 januari 2011, 20:57 uur Als je de inleiding en de samenvatting maar snapt. De theorie moest ik, als tamelijke leek, ook 2 x lezen en bekijken om er iets van te snappen.
Ik heb ook als leek 't hele stukje heel erg langzaam moeten lezen hoor, om de vele info ff te laten doordringen
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 21:01 uur | Bericht #204804
euhh

Ik ben ook een leek erg mooie uitleg, maar ik laat me verrassen
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.596 topics, welke bij elkaar 447.158 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.469 leden.
Het nieuwste lid is bart bossum.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2668 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2668, lezen 9 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 11".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

Nieuw hitterecord voor de UK

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden