Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x3417db0c
Fotoverslag bijzonder actief onweer 10-09-11 in Zwijndrecht :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Washington, LA.

7 Dec 2021 19:00:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Washington, LA.

7 Dec 2021 19:00:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, LA; St. Helena, LA.

7 Dec 2021 19:00:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tangipahoa, LA.

7 Dec 2021 19:00:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, LA; St. Tammany, LA; Tangipahoa, LA.

7 Dec 2021 19:00:27

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Washington, LA; Pearl River, MS.

7 Dec 2021 19:00:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, LA; St. Helena, LA.

7 Dec 2021 17:48:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tangipahoa, LA; Washington, LA.

7 Dec 2021 17:48:22

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Washington, LA.

7 Dec 2021 17:48:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Helena, LA; Tangipahoa, LA.

7 Dec 2021 17:48:22

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Groningen.

7 Dec 2021 14:30:26

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Dec 2021 14:01:49

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2021 13:59:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA.

7 Dec 2021 13:50:41

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA.

7 Dec 2021 13:50:40
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ricky93
Lid
Woonplaats:
Berichten: 213
Lid sinds: 30 jul. 2008
11 september 2011, 16:35 uur | Bericht #287074
VERSLAG: bizar onweer 10 september 2011.
Graag kom ik nog even terug op de meest bekende termen voor de mensen welke deze niet snappen als ze beginnen met het lezen van dit verslag.


citaat Rick. B:

CC (Cloud-cloud)
CG (Cloud-ground)
CG+ (Positive lightning strike) Deze inslagen komen recht uit de top van de bui en zijn zeer krachtig!
IC (Intra-cloud)
CA (Cloud-air)
Crawler (bliksem die door de lucht lijkt te ''kruipen''
AC (Anvil-Crawlers)
Tower lichtning ( vind alleen op zeer hoge antennes of gebouwen plaats)

Buien

Supercell: roterende messo-roterende buienwolk)
Splitting cel: Buienkern die zichzelf splijt
Leftmover: Bui die vergeleken met de rest een afwijkende koers naar links vertoond.
Rightmover: Bui die vergeleken met de rest een afwijkende koers naar rechts vertoond.
Pulse-storm: Bui welke in korte tijd ontwikkeld en erg fel kan uithalen om vervolgens weer in te zakken.
Cell: Buienwolk.


Buien complexen

MCS: (Meso-Scale Convection System) geclusterde onweersbuien.
MCV: (Meso-scale Convection vortex) roterende cluster van buien.
MCC: (Meso-scale Convection Complexes) Een onweerscomplex van gigantische proporties. Komt hier zeer zelden voor.
Squall-line: lijnvorming in een van de bovengenoemde buiencomplexen.

Wolken soorten bij een bui.

Anvil: Aambeeld van een bui.
CB Cumulonimbus
Rolwolk: over zijn as roterende langestrekte wolk voor of na een bui. Lijkt deze wolk aan de basis''vast'' te zitten Ga er dan van uit dat het om een schelf cloud gaat.
Wallcloud: Meestal (roterende) verlaging onder een bui. Komt bijna alleen voor bij supercells
Arcus: Muur van wolken onder een bui.
Mammatus: Bolvormige uitzakkingen onder een Anvil.
Whale's Mouth: Binnenzijde van een Arcus of Shelfcloud.(onstabiel ogende-kolkende luchten)
Shelfcloud: gelaagde wolken onder in de meeste gevallen: een bui. Ook wel plankwolk-buienkraag genoemd. Veel mensen verwarren deze wolk met de rolwolk. Een rolwolk is een stuk zeldzamer dan een shelfcloud.


-------------------------------------------------------


Het was al een aantal dagen van te voren bekend. 10 september kon nog wel eens een leuke dag gaan worden op convectief gebied!

Estofex gaf een Code 1 af voor: Noord-west Frankrijk, Centraal& West belgie, Nederland+ Noord-West Duitsland.

Citaat van Estofex: A level 1 was issued for northern France, Belgium, Netherlands mainly for severe wind gusts and tornado chance.Ook de cape waarden liegen er niet om! GFS kwam met maximaal 2500 J/KG + een lifted index tot -8! Qua potentiële energie zit het wel goed dus.Op enkele zwakke echo's op de Noordzee na was er de gehele dag helaas nog niks interessants zichtbaar. Voor mijn andere hobby was ik aanwezig op het uiterste puntje van Maasvlakte 1. Al daar( zonder beschikking tot radar) was er wel duidelijk onstabiliteit zichtbaar in de atmosfeer.Eenmaal thuis aangekomen rond 16.30 was ook duidelijk de onstabiliteit zichtbaar. Tevens schoven er kleine veldjes mammatus over.De grote spelbreker van de dag kon de CIN nog wel eens worden. Indien deze hardnekkig genoeg was om convectie tegen te gaan zou 10 september aflopen met een sisser. Indien de CIN op nadering van het koufront doorbroken kon worden kon het er meteen hard aan toe gaan!

Bij het naderen van de avond en ook het koufront begon het al spannend te worden! De radar gaf helaas nog geen zwaardere echo's af dan wat licht gespetter( wat mogelijk niet eens de grond zal bereiken)Omstreeks 18.20 was het dan eindelijk zo ver! De eerste cell was ontstaan in west België dus de CIN is doorbroken. Al snel groeide deze bui uit tot een vernijdig exemplaar.

het Radarbeeld van 18.50 laat dit goed zien.Het was ondertussen erg benauwd buiten met een temperatuur van rond de 25 graden en de hoge luchtvochtigheid was het erg drukkend te noemen. Ideaal dus!De cell in België Ontwikkelde erg snel. Al snel bleek het hier om een heuse supercell te gaan met alles erop en eraan! Uit België kwamen diverse meldingen van een roterende wallcloud inclusief een beavertail! De tophoogte van deze supercell was ondertussen doorgeschoten tot 15 km! Ondertussen is een mede weeramateur aan mijn huis gearriveerd om nowcastend verder te kijken hoe de situatie zich zal evalueren. Gezien het feit dat deze cell een afwijking naar rechts had lag deze op rampkoers naar Zwijndrecht!

Al vroeg van te voren was een massieve updraft aan de horizon zichtbaar. Het is ondertussen wel duidelijk dat dit niet zomaar een najaars buitje met enkele ontladingen zal worden.

Aan de voorzijde was iets in de vorm van een outflow boundry zichtbaar.Na de radarbeelden snel te hebben bekeken bleek dat de bui in een noodgang op rampkoers naar Zwijndrecht lag. Tegen de tijd dat de agressieve onweershaard tegen de NL/BE grens lag ter hoogte van Zeeland was van uit Zwijndrecht frequent weerlicht zichtbaar uit de neerslagkern/ updraft van dit complex.

Niet veel later waren er zuidelijk van de oorspronkelijke updraft nieuwe torens zichtbaar. Deze schoten in een noodgang door tot nieuwe onweersbuien. Hiervan heb ik helaas geen foto's aangezien er een pakket bewolking voor kwam te liggen welke het zicht op de nieuwe ontwikkelingen wegnam.Ondertussen zijn de eerste anvil crawlers zichtbaar. Tijd om foto's te maken dus!Niet veel later volgde de volgende crawler. Deze ontladingen verplaatste zich in veel gevallen over de gehele anvil en bedekte zo de hemel in licht!Helaas was het merendeel van de ontladingen op een volle 50 km afstand waardoor alleen de crawlers goed zichtbaar waren. Tevens was de neerslag van dit complex zo intens dat bijna alle ontladingen compleet verdwenen achter het massieve regenscherm.

Foto 3: basis van de bui is nog te ver van ons verwijderd om zichtbaar te zijn. Wel continu IC ontladingen zichtbaar.De anvil was ondertussen een stuk dichterbij gekomen dus de ontladingen zijn nu ook een stuk feller!Een kleine CC in de anvilbij het naderen van de basis van de eerste neerslag kern zag ik mooie verlagingen. Of het hier om een wallcloud gaat weet ik niet. Wel zat het neerslag gordijn grotendeels Rechts van deze verlaging dus uitsluiten dat het een wallcloud is doe ik niet.Zelfde ontlading andere camera.Niet veel later volgde weer een CG met waarschijnlijk een CC vertakking in het hoger gelegen deel van het systeem.Niet bijzonder maar omdat het kan: Een kleine CC in de Anvil.De basis komt met een aardige gang naderbij. Nog steeds diverse CC's zichtbaar in de neerslag kern.Radarbeeld van dat zelfde moment. Rode kruis geeft onze locatie aan. Let ook op de hook echo ter hoogte van Roosendaal! Het is duidelijk dat we hier nog altijd kunnen spreken over een supercell.Ook op de satelliet beelden was duidelijk het systeem zichtbaarOntlading ter hoogte van de meest agressieve onweershaard.Kort daarna werd de hemel opgelicht door een kneiter van een CG welke ten noorden van ons insloeg op 2 KM afstand. De dreun welke afkomstig was van deze CG doet mij denken aan een CG+ of anders een -CG met een bizar hoog amperage.

Voor kort leek het wel midden op de dag.het was tijd om onze spullen te pakken en richting mijn huis te gaan voor de tweede kern ons zal bereiken. Ondertussen begon het als een gek te flitsen met diverse IC's CC's en enkele CG's. Eenmaal aangekomen aan huis waren wij net op tijd voor de tweede neerslag kern zal overtrekken. Geen minuut later begon het bijzonder hard te hozen! Mijn vrees was dat er mogelijk ook hagel bij aanwezig kon zijn aangezien daar meerdere berichten over waren geplaatst uit andere streken. Deze hagel bleef uit wat misschien ook wel beter is.

Door de hevige neerslag intensiteit en het feit dat 95% van de ontladingen IC (Intra Cloud) waren was het geen doen om nog foto's te maken. Aangezien het steeds meer begon te flitsen besloot ik de rest van de bliksem vast te leggen op film.

Onderaan het verslag zijn 4 filmpjes te vinden van de bizar hoge bliksemintensiteit (+_ 2 ontladingen per seconden)

Ondertussen zijn we 15 minuten verder en de hoofdkern trekt inmiddels weg richting Noord-oost. Wij besloten snel onze spullen weer in te pakken aangezien er ten zuiden van ons nieuwe haarden leken te ontstaan. Al snel waren de eerste flitsen richting het zuiden weer zichtbaar! Het was dus tijd om de statieven op te stellen en de derde bliksemhaard van de avond te aanschouwen. Deze was lang niet zo actief als de eerste maar desalniettemin ruim actief genoeg voor bliksemfotografie.Ook deze cell kwam in een noodgang op ons af met de eerste CG zichtbaar achter de skyline van Dordrecht.Na veel IC ontladingen was er ruimte voor een CC.Kort na bovenstaande foto begon het te regenen dus het foto's maken was haast niet meer te doen. Toen de cell wegtrok was er nog wel een mooie CG zichtbaar richting PapendrechtRichting het zuiden was opnieuw geflits zichtbaar. Een nieuwe cell was in een korte tijd ontstaan!Al snel werd het geflits feller en waren de eerste bliksemkanalen zichtbaar.

Zoals deze CGHelaas bestond ook deze bui meerdermaals uit IC ontladingen. Onderstaande foto is dan ook de

laatste welke ik nog kon maken voor de boel noordwaarts trok.Een nieuwe haard was weer ten zuiden ontstaan maar deze was helaas het fotograferen niet waard. Actief was deze zeker maar alweer IC actief.

Hier onder staan de beloofde 4 filmpjes waar goed duidelijk is hoe hoog de bliksemintensiteit lag!

Niet letten op het commentaar op de achtergrond:P

Vooral de laatste 2 filmpjes zijn het kijken in mijn ogen zeker waard!

-Voor de beste weergave kijk in HD 1080P-

1/42/43/4 Hier wordt duidelijk hoe hoog de intensiteit lag!4/4 Een ware stroboscoop aan bliksem! Zo hevig als dit heb ik zelf nog nooit meegemaakt!Als laatste nog het bliksemkaartje.In mijn ogen een geweldige afsluiting voor een erg karig onweerseizoen. Ik hoop dat jullie dit verslag met plezier hebben bekeken/gelezen! | Gewijzigd: 13 september 2011, 16:15 uur, door Ricky93
Woonplaats: Arkel
Berichten: 431
Lid sinds: 28 jul. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 september 2011, 16:39 uur | Bericht #287082
Prachtig verslag zit weer te genieten!!

ps filmpje komt niet goed door met de codes
Dichter bij moeder natuur! I love it **stormchaser for life** Fotografie website Lynette RensenInterviews over stormchasen! AD rivierenland en De stad GorinchemInterviews Stormchasen NL, Lynette Rensen
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Homoet (Overbetuwe)
Berichten: 1134
Lid sinds: 9 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 september 2011, 16:45 uur | Bericht #287083
Prachtig verslag!! ook een hele mooie plaat van die inflow! die heb ik er niet zo goed op gekregen
Woonplaats: Deventer/Enschede
Berichten: 2512
Lid sinds: 29 mei. 2008
11 september 2011, 16:54 uur | Bericht #287091
Genieten dit, heerlijk om door te lezen. En maar telkens weer een nieuwe onweersbui uit het zuiden he!
klebniko
Lid
Woonplaats: renkum
Berichten: 779
Lid sinds: 4 jul. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 september 2011, 17:31 uur | Bericht #287107
Geweldig verslag !!!
Lynn
Lid
Woonplaats: Almelo
Berichten: 147
Lid sinds: 26 mei. 2009
11 september 2011, 17:35 uur | Bericht #287109
Prachtig verslag met dito foto's
Klapper
Lid
Woonplaats: vlissingen
Berichten: 1071
Lid sinds: 2 jan. 2010
11 september 2011, 17:36 uur | Bericht #287113
mooi verslag mooie foto's
you are a god amongst insects
Woonplaats: Grootebroek (NH)
Berichten: 139
Lid sinds: 6 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 september 2011, 17:36 uur | Bericht #287114
Wow, geweldige foto's en verslag!! Heerlijk om te lezen...
Ricky93
Lid
Woonplaats:
Berichten: 213
Lid sinds: 30 jul. 2008
11 september 2011, 22:20 uur | Bericht #287284

Bedankt voor de reacties mensen! Het was een prachtige manier om een telleurstellent seizoen tog knallend af te sluiten!
PatrickM
Lid
Woonplaats: Heiloo
Berichten: 1005
Lid sinds: 9 jul. 2008
11 september 2011, 22:22 uur | Bericht #287290
Mee eens!!

Hele mooie plaatjes en echt een hele mooie bui
The Storm
Lid
Woonplaats: Kampen
Berichten: 581
Lid sinds: 24 jul. 2009
11 september 2011, 22:44 uur | Bericht #287310
Heerlijk Verlsag met superplaten en geniale filmpjes
Mooi vast gelegd weer Rick!
Woonplaats: Smilde, Drenthe
Berichten: 1662
Lid sinds: 21 apr. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 september 2011, 13:17 uur | Bericht #287441
Top verslag met top foto's!!!
gilles
Lid
Woonplaats: Dordrecht
Berichten: 168
Lid sinds: 10 feb. 2009
12 september 2011, 13:47 uur | Bericht #287465
Mooie foto's

Zie ik het goed, stond jij met die eerste bui op dat uitkijktorentje in de Sophiapolder?
Ricky93
Lid
Woonplaats:
Berichten: 213
Lid sinds: 30 jul. 2008
12 september 2011, 15:48 uur | Bericht #287510
Citaat van Svenn, maandag 12 september 2011, 12:52 uur Aah jij was met Gerco wsl vette pics hoor!!

@Svenn hoe weet jij dat?

@gilles: Klopt helemaal!
Woonplaats: Rotterdam
Berichten: 313
Lid sinds: 16 jan. 2010
12 september 2011, 16:17 uur | Bericht #287518
Complimenten Rick, knap verslag! Was helaas niet in Rotterdam afgelopen zaterdag, zat richting Zeeland, maar alsnog ook veel meegekregen! Helaas geen foto's kunnen maken, camera lag thuis.. Grrr.

Anyways
Je hebt genoten dus!
My Biggest Dream, = Your Worst Nightmare ..
Woonplaats: Zaandam, Noord-holland
Berichten: 1612
Lid sinds: 2 apr. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 september 2011, 16:17 uur | Bericht #287519
Schitterende fotot's en leuk verslag ook, toppie!
Ricky93
Lid
Woonplaats:
Berichten: 213
Lid sinds: 30 jul. 2008
13 september 2011, 12:46 uur | Bericht #287773

UPDATE: Ik heb het verslag ondertussen een stuk meer uitgebreid.
Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 september 2011, 15:39 uur | Bericht #287794
Met veel plezier gelezen.
Top verzorgd en pro verslag.
Mijn WebsiteMijn Twitter
Ricky93
Lid
Woonplaats:
Berichten: 213
Lid sinds: 30 jul. 2008
13 september 2011, 15:48 uur | Bericht #287801
Citaat van Piet Berger, dinsdag 13 september 2011, 13:39 uur Met veel plezier gelezen.
Top verzorgd en pro verslag.Bedankt Pieter. Nu voor de laatste keer het verslag veranderd en een kleine uitleg van diverse termen geplaatst voor de mensen welke deze mogelijk nog niet kennen.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.460 topics, welke bij elkaar 446.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.381 leden.
Het nieuwste lid is Donjonbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2680 mensen aan het browsen op het forum. 7 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2680, lezen 14 mensen het topic "Winter discussietopic 2021-2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden