Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het zicht bij Hoogeveen is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

19 Jan 2022 07:10:46

Het zicht bij Lelystad is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

19 Jan 2022 06:00:09

Het zicht bij Deelen is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

19 Jan 2022 06:00:09

De temperatuur bij Cabauw is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Jan 2022 06:00:09

Het zicht bij Cabauw is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

19 Jan 2022 06:00:09

De temperatuur bij Ell is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Jan 2022 06:00:08

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Jan 2022 06:00:08

Het zicht bij Marknesse is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

19 Jan 2022 06:00:08

De temperatuur bij De Bilt is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Jan 2022 06:00:08

De temperatuur bij Heino is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Jan 2022 06:00:08

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Jan 2022 06:00:08

De temperatuur bij Herwijnen is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Jan 2022 06:00:08

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 00:59:29

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2022 23:59:28

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2022 23:59:28
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2011, 16:31 uur | Bericht #291506
Venus heeft ozonlaag

De Europese sonde Venus Express heeft ontdekt dat ook de planeet Venus een ozonlaag heeft, meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De vondst is co-Belgisch. Het Spicav-instrument, een afgeleide van de spectrometer van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie waarmee Dirk Frimout in 1992 heeft gevlogen, loerde naar het licht van sterren aan de rand van de hete planeet, en analyseerde daarbij de karakteristieke vingerafdrukken van gassen in de atmosfeer van Venus bij de absorptie van licht in meerdere golflengtes.Er werd ozon (bestaande uit drie moleculen zuurstof) gevonden omdat dit wat ultraviolet licht van de sterren absorbeerde, zegt ESA. De vondst is belangrijk voor een dieper inzicht in de atmosfeer van Venus. Vergelijking met de ozonlaag boven onze planeet, boven Mars en Venus kan ook astronomen helpen hun zoektocht naar leven op andere planeten te verfijnen, zegt ESA.

Bron: HLN | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:37 uur, door Joyce.s
Govert
Lid
Woonplaats:
Berichten: 142
Lid sinds: 14 dec. 2010
6 oktober 2011, 18:51 uur | Bericht #291533
ozon: 3 atomen zuurstof, ipv moleculen...

HLN quote de ESA verkeerd...

http://www.esa.int/esaCP/SEMU3N9U7TG_index_0.html

QUOTE
Ozone is a molecule containing three oxygen atoms. According to computer models, the ozone on Venus is formed when sunlight breaks up carbon dioxide molecules, releasing oxygen atoms.


Ik zou dit soort berichten eerder direct van de bron quoten ipv een of andere Telegrafesk ogende krant. | Gewijzigd: 6 oktober 2011, 18:54 uur, door Govert
Waarom deze advertentie?
Arends
Lid
Woonplaats: Coevorden
Berichten: 391
Lid sinds: 18 aug. 2008
6 oktober 2011, 19:31 uur | Bericht #291546
En de telegraaf meldt het volgende:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
do 06 okt 2011, 15:26
Planeet Venus heeft ozonlaag
De planeet Venus blijkt een ozonlaag te hebben. De Europese satelliet Venus Express heeft dat aangetoond, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag.

De ontdekking verschijnt binnenkort in het wetenschapsblad Icarus. Tot nu toe was ozon alleen aangetroffen in de dampkringen van de aarde en Mars.

De ozonlaag is essentieel voor leven op aarde. Hij houdt schadelijke UV-straling van de zon tegen en zorgt voor een stabiele temperatuur. De ozonlaag op Venus is daar echter veel te dun voor. Leven is er dan ook totaal onmogelijk.

Toch kan de ontdekking de wetenschappers wel degelijk helpen. Ze willen de ozonlagen van de levenloze planeten Venus en Mars vergelijken met die van de aarde. Zo kunnen ze te weten komen waar ze op moeten letten in de zoektocht naar levensvatbare planeten in andere sterrenstelsels.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nog meer flauwekul:
Men verklaart Venus en Mars als levenloos: dat weten we nog niet.

Het lijkt alsof beweerd wordt dat ozon zorgt voor een stabiele temperatuur, ik denk dat er meer meespeelt voor een stabiele temperatuur.

Het lijkt ook alsof gezegd wordt dat leven op Venus onmogelijk is door de dunne ozonlaag! Men had ook wel even kunnen melden dat de druk op grondniveau bijna 100x zo hoog is als hier, de temperatuur bijna 500 graden en zwavelzuur in de "lucht".

Levensvatbare planeten in andere sterrenstelsels? Hier kan men nog niet eens zoeken, veel te ver weg. De enige plannet die in een ander sterrenstelsel gevonden is, is er een die in een groep sterren zit die zich door onze eigen melkweg (diameter ca. 100.000 lichtjaar) beweegt, en slechts op 2000 lichtjaar afstand.


Er kan dus geconcludeerd worden dat de betreffende journalisten berichten schrijven voor al die nederlanders die ook niet hebben opgelet tijdens de lessen in exacte vakken.
Ze kunnen toch op hun minst de tekst even voorleggen aan mensen die er wel iets van weten?
Als ze zo blijven doorgaan zal de grote groep mensen verkeerde dingen leren.
Jammer.
Hemelgluurder, drummer, elektrotechnicus, papa, idioot.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
6 oktober 2011, 22:17 uur | Bericht #291605
Citaat van Buitie, donderdag 6 oktober 2011, 19:31 uur ...
Er kan dus geconcludeerd worden dat de betreffende journalisten berichten schrijven voor al die nederlanders die ook niet hebben opgelet tijdens de lessen in exacte vakken.
Ze kunnen toch op hun minst de tekst even voorleggen aan mensen die er wel iets van weten?
Als ze zo blijven doorgaan zal de grote groep mensen verkeerde dingen leren.
Jammer.

Ik heb in de 80e jaren eens van een journalist gehoord hoe de dagelijkse horoscoop in de krant tot stand komt. Bij toerbeurt is een journalist aan de beurt, bijvoorbeeld van de sportafdeling. Die roept dan in het rond: 'wie heeft er nog wat voor de steenbok?' Nou verschillende mensen roepen dan wat en dat komt dan in de horoscoop. 'Das lachen joh', zei zij er achteraan.

Het lijkt erop dat sinds enige tijd niet alleen de horoscoop op deze wijze wordt vastgesteld...

Zou er niet eens een parlementair onderzoek verricht moeten worden naar het waarheidsgehalte van krantenartikelen? Vrije meningsuiting is toch iets anders dan onwaarheden vertellen? Of pikken we het dat ze zich verschuilen achter 'een foutje' en dat telkens opnieuw?

Maar on-topic:
Ik ben blij dat ze daar op Venus een ozon-laag hebben. Voor zover ze daar ook Aphrodites hebben rond lopen, kunnen ze rustig op een heuveltje liggen zonnen zonder te verbranden...bij 500 graden. Ik hoop voor ze dat er ook af en toe een ijs-komeet langs komt voor de verkoeling.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Govert
Lid
Woonplaats:
Berichten: 142
Lid sinds: 14 dec. 2010
6 oktober 2011, 22:26 uur | Bericht #291611
Het is zeker een interessante ontdekking: Even los van leven op Venus: deze ontdekking geeft inzicht in de vorming en misschien ook afbraak van ozon. We weten dat de ozonlaag op onze planeet wordt aangetast door o.a. gassen die wij loslaten in de atmosfeer en koude winters.

Hoe beter we het mechanisme kennen, hoe beter wij er voor kunnen zorgen dat onze ozonlaag goed blijft!

Ozon is een broeikasgas, net als CO2, methaan en waterdamp (!).

Wiki zegt:

QUOTE
De ozonlaag is een laag in de stratosfeer, tussen ongeveer 15 en 30 kilometer hoogte, waarin relatief veel ozon aanwezig is.
Het ozon in de stratosfeer ontstaat doordat zuurstofmoleculen splitsen onder invloed van ultraviolette straling. De splitsingsproducten worden zuurstofradicalen genoemd. Deze radicalen reageren weer met een ander zuurstofmolecuul en vormen zo ozon. Dit ozon absorbeert weer heel makkelijk ultraviolette straling en vormt dan weer zuurstof en een vrij zuurstofradicaal. Het radicaal reageert weer met zuurstof en produceert een nieuw ozonmolecuul. Zodoende blijft dit instabiele molecuul toch in aanzienlijke concentraties aanwezig. De concentratie van het ozon in de stratosfeer is maximaal 10 ppm. Dat is honderd keer zo veel als in inademingslucht aanvaardbaar wordt gevonden.
De blauwe kleur van de ozonlaag is zichtbaar in de schemering, omdat ozon een blauw gas is (geel en oranje licht wordt geabsorbeerd). Tijdens de schemering legt de zonnestraling namelijk een lange weg door de ozonlaag af door de zeer geringe invalshoek.


Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ozonlaag

Een radicaal is een molecuul, fractie van een molecuul of een atoom dat in een 'aangeslagen' toestand is. Deze aangeslagen toestand zorgt ervoor dat een radicaal chemisch zeer reactief is.

Zuurstof plus een zuurstof radicaal geeft ozon:

O2 + O* -> O3

Moleculair zuurstof bestaat uit twee zuurstofatomen, ozon uit drie zuurstofatomen.

Ozon wiki:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ozon_(stof)
zeer giftige/gevaarlijke stof!
geomario
Lid
Woonplaats: Utrecht
Berichten: 48
Lid sinds: 8 jul. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2011, 22:26 uur | Bericht #291612
De foto die BN De Stem toont vind ik toch bijzonder

http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/bui...ft-ozonlaag.ece
Govert
Lid
Woonplaats:
Berichten: 142
Lid sinds: 14 dec. 2010
6 oktober 2011, 22:42 uur | Bericht #291617
Wat ernstig, maar ook hilarisch, die foto héét 'mars_planeet_nogwat.jpg'!
Het lijkt wel of ze haast hebben gehad en geen tijd/zin hadden om hun artikelen te controleren!

ED.nl hetzelfde. Allemaal copy/paste werk!!!
http://www.ed.nl/nieuws/algemeen/buitenlan...ft-ozonlaag.ece

| Gewijzigd: 6 oktober 2011, 22:44 uur, door Govert
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.481 topics, welke bij elkaar 446.610 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.391 leden.
Het nieuwste lid is meteoJasper.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2391 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2391, lezen 8 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 4)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden