Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het zicht bij Ell is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

30 Sep 2022 07:35:04

Het zicht bij Berkhout is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

30 Sep 2022 07:35:04

Het zicht bij Cabauw is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

30 Sep 2022 07:35:04

Het zicht bij Marknesse is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

30 Sep 2022 07:35:04

Het zicht bij Eelde is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

30 Sep 2022 07:35:04

Het zicht bij Twente is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

30 Sep 2022 07:35:04

Het zicht bij Leeuwarden is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

30 Sep 2022 07:35:04

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal New Hanover.

30 Sep 2022 07:06:16

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Pender.

30 Sep 2022 07:06:16

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Liberty.

30 Sep 2022 06:24:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Bryan.

30 Sep 2022 06:24:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Liberty.

30 Sep 2022 06:24:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Chatham.

30 Sep 2022 06:24:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Chatham.

30 Sep 2022 06:24:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Bryan.

30 Sep 2022 06:24:31
Actueel
1 / 4

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Het regent niet vaker, wel harder

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2012, 14:18 uur | Bericht #360523
Samenvatting tornadoseizoen 2012

Het tornado seizoen van 2012 is niet zo extreem geworden als het seizoen van 2011. Veel meteorologen hadden verwacht, dat ook 2012 boven gemiddeld zou verlopen. Maar daar waar het seizoen al vroeg begon en zich van z'n sterkste kant liet zien, zo stilletjes verdween het seizoen. Voor het eerst sinds 7 jaar vielen in de maand mei geen doden en ook het aantal tornado's in die maand bleef laag. In dit topic gaan we terug blikken op het afgelopen tornado seizoen en ik neem ook het "voorseizoen" mee. Het officiële tornado seizoen loopt van begin april tot eind juni, maar dit jaar waren er in januari, februari en maart al een aantal tornado's.

Januari
Dit jaar waren er al opvallend veel tornado's in de maand januari. Deze maand telde 79 tornado's waarvan de zwaarste een EF3 betrof. De tornado richte op 23 januari grote verwoesting aan in het plaatsje Clay (Jefferson, St. Alabama). Eén persoon kwam bij deze tornado om het leven en 100 mensen raakten gewond. 231 gebouwen raakte (zwaar) beschadigd In Tuscaloosa. In Jefferson kwam die dag ook één persoon om het leven door een EF2 tornado.


Deze foto is niet meer beschikbaar

Februari
De maand februari telde 55 tornado's waarvan de sterkste een EF 4 was. Deze maand verliep de eeste weken vrij rustig, maar aan het eind van de maand begon er een tornado-outbreak, die van 28 februari tot 3 maart zou gaan duren en tientallen mensen het leven kostte. Op 28 februari trok een EF2 door Harveyville (Wabaunsee, Kansas) en richtte aan meerdere huizen veel schade aan. Door deze tornado kwam één persoon om het leven en raakten 3 anderen gewond. In Halfway (Polk, Dallas. Missouri) kwam op deze dag ook één persoon om door een EF2 tornado. Op 29 februari trok een EF 4 door de staat Illinois door het plaatsje Harrisburg (Saline, Gallatin) en richte een grote verwoesting aan waar bij 8 mensen om  het leven kwamen. In Asherville (Stoddard, Illinois) trok diezelfde dag een EF3 tornado door een mobile trailerpark en verwoeste ongeveer 50 trailers. Hierbij kwam één persoon om het leven. In Cassville (Barry, Missouri) kwam één persoon om het leven door een EF2 tornado en 4 mensen raakte hierbij gewond. In de staat Tennese kwam 3 mensen om het leven door een EF1 en een EF2 tornado in de plaatsen Smithville en Crossville, 8 mensen raakte gewond.


Deze foto is niet meer beschikbaar

Maart
Zoals gezegd begon de maand maart meteen met een tornado-outbreak, die begon op 28 februari en eindigde op 2 maart. De eerste dag van de maand was gelijk een extreme dag met meer dan 100 tornado's, die maar liefst 10 staten troffen. Hierbij kwamen meer dan 30 mensen om het leven en honderden mensen raakten gewond. Meerdere EF3 en EF4 tornado's zijn er die dag gerapporteerd. De schade in vele dorpen en steden was groot. Op 23 maart kwam een persoon om het leven in Opdyke (Jefferson, Illinois) door een EF2 tornado. Het totaal aantal tornado's deze maand ligt op 149. Het aantal meldingen lag hoger, maar is door het SPC naar beneden bijgesteld. De 149 tornado's zijn allen bevestigd en geklassificeerd. Met bijna 300 bevestigde en geklassificeerde tornado's en tientallen doden was het een extreem voorseizoen in 2012.


Deze foto is niet meer beschikbaar

April
De maand april telde 145 tornado's. Dit is voor deze maand redelijk hoog. De zwaarste tornado van deze maand (EF4) ontstond tijdens de tornado-outbreak van 13 tot 16 april. Wonder boven wonder veroorzaakte deze tornado slechts schade aan een huis en werden een paar bomen ontworteld. Deze dag waren er ook meerdere EF3 tornado's. Eén daarvan trof het plaatsje Woodward in Oklahoma. Hierbij zijn 6 mensen om het leven gekomen en raakten 30 mensen gewond. Ondanks de tornado outbreak van 4 dagen bleef het aantal doden deze maand op 6. Wel raakte nog meerdere mensen gewond door tornado's buiten deze outbreak om.


Deze foto is niet meer beschikbaar

Mei
Zoals eerder al beschreven verliep de maand mei voor het eerst sinds 7 jaar zonder dodelijke tornado's. Ook het aantal tornado's is relatief laag: 55 geklassificeerde tornado's. Normaal is de maand mij de actiefste maand betreffende tornado's. De oorzaak van de rustige maand kwam deels doordat de shear en jet-stream deze maand nauwelijks aanwezig was waardoor er weinig tornado's vormden. Wel veroorzaakte de 55 tornado's in deze maand flink wat schade in vele dorpen en steden en raakte enkele 10-tallen mensen gewond. De zwaarste tornado deze maand betrof 2 EF3 exemplaren in Harper (Kansas). De schade was aanzienlijk. Gelukkig raakte niemand door deze tornado's gewond.


Deze foto is niet meer beschikbaar

Juni
Ook de maand juni verliep vrij rustig met 68 tornado's. De zwaarste betrof een EF2 waardoor in Florida één persoon om het leven kwam. Opvallend deze maand was dat de meeste tornado's werden gevormd door 
de tropische storm Debby  en daardoor veelal voorkwamen in het Zuid-Oosten van de VS. In tornado alley bleef het opvallend rustig deze maand. De meeste van de tornado's waren zwak en bleven kort aan de grond waardoor schade in de meeste gevallen mee viel. Wel raakte enkele tientallen mensen gewond.

Deze foto is niet meer beschikbaar

Al met al samengevat valt op, dat het voorseizoen zwaarder was dan het officiële seizoen. De meeste en zwaarste tornado's waren vroeg dit jaar en de meeste slachtoffers vielen ook in het voorseizoen. Het seizoen zelf was mild te noemen. Daar waar aan het begin van het jaar werd gevreesd voor opnieuw een extreem seizoen zoals 2011. Gelukkig voor de mensen in de VS kwam die verwachting niet uit. De schade, die de tornado's hebben veroorzaakt, loopt volgens schattingen in de vele miljarden dollars (Geschat:4.8) en zal het in sommige dorpen en steden nog jaren duren voor alles weer opgebouwd is. De tornado's hebben tot nu toe dit jaar aan 68 mensen het leven gekost in de USA. Er zijn 865 reports binnen gekomen waarvan er 551 officieel zijn bevestigd en geklassificeerd door National Weather Service.

© Onweer-Online | Gewijzigd: 9 juli 2012, 15:56 uur, door Marga
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2012, 14:37 uur | Bericht #360524
Overzicht waar de fatale tornado's plaats vonden.

Lijst met tornado's de zwarte lijn is 2012, duidelijk zichtbaar dat het aantal tornado's dit jaar relatief laag is tot nu toe.
Bron: SPC | Gewijzigd: 9 juli 2012, 14:47 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2012, 14:44 uur | Bericht #360526
Reports van de outbreak eind februari begin maart met de meeste reports op 2 maart.Weerkaartje van 2 maart met de high risk.Overzichtje van tornado's de afgelopen jaren.Bron:SPC  | Gewijzigd: 9 juli 2012, 14:55 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2012, 20:47 uur | Bericht #360544
Nog een paar compilatie filmpjes, zet ze bewust als laatste omdat ze vrij lang duren. Het is dus even zitten, maar zeker de moeite waard om te kijken. 
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2012, 21:54 uur | Bericht #360549
Nog een lang filmpje gevonden van de tornado in Clay (Jefferson, Alabama) vanuit een helikopter waardoor het pad van de tronado goed is te zien.

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Thunder84
Lid
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 444
Lid sinds: 25 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli 2012, 00:31 uur | Bericht #360558
Heerlijk gelezen en gekeken: Een top topic

Bedankt
Zippy79
Lid
Woonplaats: Boskoop
Berichten: 197
Lid sinds: 15 jun. 2009
10 juli 2012, 16:22 uur | Bericht #360612
Bedankt Ries voor de tijd die je hier in het gestopt. Een mooie samenvatting van het tornado seizoen en intressant om te lezen en te zien.
Zie je in april meeuwen dan gaat het in augustus sneeuwen.
Woonplaats: Halle
Berichten: 390
Lid sinds: 16 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2012, 12:05 uur | Bericht #363619
Het is wel opvallend dat er zijn nog geen tornado's van EF 5 in 2012.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2012, 12:24 uur | Bericht #363626
Citaat van studio dewolf, maandag 30 juli 2012, 12:05 uur Het is wel opvallend dat er zijn nog geen tornado's van EF 5 in 2012.
EF5 tornado's komen niet elk jaar voor in de VS, sinds 1950 zijn er 57 EF5 tornado's bevestigd.  Dan zou je automatisch denken dat er dan bijna elk jaar een is, maar soms komt er jaren geen EF5 voor, en soms een paar per jaar.
Voor een overzichtje van alle EF5 tornado's kan je hier kijken. 
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 januari 2013, 23:49 uur | Bericht #380954
2012 National Weather Service Storm-based Warnings
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.248 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3698 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3698, lezen 14 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden