Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x3650add9
Magnetisch veld van de zon gaat omkeren :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 06:01:24

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 06:01:24

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:43

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:42

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:42

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:42

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:41

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:41

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:41

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:41

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:40

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:40

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:38

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:00:27

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bristol, MA; Bristol, RI; Kent, RI; Providence, RI; Washington, RI.

4 Dec 2021 23:05:39
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 augustus 2013, 22:08 uur | Bericht #407023
Magnetisch veld van de zon gaat omkeren

Binnen drie of vier maanden gaat het magnetisch veld van de zon zich omkeren zodat de noordpool de zuidpool wordt en vice versa. Dat zal gevolgen hebben voor heel de heliosfeer, het gebied waar de invloed van de zon overheerst, maar voor de aarde zullen de gevolgen niet erg groot zijn.


Het omkeren van het veld zal vooral invloed hebben op het stroomvlak van de zon. @nasa

Het magnetisch veld van de zon verandert zijn polariteit ongeveer om de elf jaar, op het hoogtepunt van elke zonnecyclus. Die zonnecyclus is de elfjarige cyclus van zonneactiviteit, die afgemeten wordt aan het aantal zonnevlekken op de zon. Gedurende de perioden met de meeste activiteit, bekend als de zonnemaxima, verschijnen zonnevlekken, gebieden met magnetische activiteit waar het gas kouder is dan op de rest van het oppervlak van de zon. Perioden met de laagste zonneactiviteit staan bekend als de zonneminima. Het laatste zonnemaximum was in 2001.

De zonnecyclus komt niet precies overeen met het gemiddelde van elf jaar. Recent zijn er korte cycli van slechts 9 jaar waargenomen, en ook zeer lange van 14 jaar. Op het hoogtepunt van de zonneactiviteit vindt de omkering van de polen plaats, waarna de zonneactiviteit begint af te nemen en er dus minder zonnevlekken zijn. Gedurende zo'n omkering van de polariteit verzwakt het magnetische veld van de zin tot het uiteindelijk helemaal weg is, en dan verschijnt het opnieuw maar met de omgekeerde polariteit.


Zonnevlekken, magnetisch actieve gebieden met koudere gassen. @Belga

Onderzoekers hebben nu al tekens gezien dat de omkering aan de gang is, en dit keer is er iets speciaals aan de hand. Uit gegevens van het Wilcox Solar Observatory in Stanford blijkt dat de twee halfronden van de zon op een vreemde manier uit de pas lopen: de noordpool is al begonnen te veranderen, te verzwakken, en de zuidpool hinkt achterop. Dat betekent dat de zon, op het ogenblik toch, daadwerkelijk twee zuidpolen heeft. Weldra zullen de polen volledig omgekeerd zijn. "Het ziet er naar uit dat we niet meer dan drie of vier maanden verwijderd zijn van een volledige omkering van het magnetisch veld", zei natuurkundige Todd Hoeksma van de Amerikaanse Stanford University aan National Geographic.

Hoeksma is de directeur van het Wilcox Solar Observatory, een van de weinige observatoria ter wereld die het magnetisch veld van de zon in het oog houden. Het Wilcox-observatorium doet dat al sinds 1975 en heeft dus al drie keer gezien dat de polariteit van het magnetisch veld omgekeerd is. "De verandering zal gevolgen hebben die doorsijpelen in het hele zonnestelsel", zei Hoeksma.

Stormachtig ruimteweer
Een omkering van het magnetisch veld van de zon zal gevolgen hebben in het hele zonnestelsel, aangezien het gebied waarin het magnetisme van de zon gevoeld wordt, de heliosfeer, zich ver voorbij Pluto uitstrekt.

Een centrale rol in de gevolgen van een omkering is weggelegd voor het "heliosferisch stroomvlak". Een stroomvlak is een elektrische stroom die zich beperkt tot een oppervlakte in plaats van verspreid te zijn in de ruimte. En het heliosferisch stroomvlak is een zeer groot oppervlak dat uit de evenaar van de zon lijkt te komen en dat zich miljarden kilometers ver uitstrekt. Het wordt gevormd door de elektrische stroom die veroorzaakt wordt door het traag ronddraaiende magnetisch veld van de zon en het krijgt zijn vorm door de interactie met het plasma in de ruimte tussen de planeten. De stroom is zeer klein, een tiende van een miljardste van een ampère per vierkante meter, maar er is heel veel van omdat het stroomvlak zo groot is, en de hele heliosfeer is er rond georganiseerd.


Een voorstelling van een zonnevlam en de aarde. @ belga

De aarde duikt tijdens haar omloop rond de zon in en uit het stroomvlak, en die overgangen kunnen zorgen voor stormachtig ruimteweer. Wanneer het magnetisch veld van de zon zich omkeert, krijgt het stroomvlak veel meer rimpels, meer "ups and downs", en dus zal de aarde er meer in en uit duiken, met meer kans op stormachtig ruimteweer als gevolg.

Anderzijds beschermt het heliosferisch stroomvlak de aarde ook tegen kosmische straling, de deeltjes met een hoge energie die door supernova's en andere gewelddadige evenementen in de Melkweg tot de snelheid van het licht versneld zijn. Kosmische straling vormt een bedreiging voor astronauten en ruimtesondes, en sommige geleerden denken dat ze ook het wolkendek en het klimaat op aarde kan beïnvloeden.

Het heliosferisch stroomvlak vormt een barrière tegen de kosmische straling en belet dat de straling doordringt in het binnenste deel van het zonnestelsel. En een meer gerimpeld stroomvlak, zoals na de omkering van de polariteit, biedt een betere bescherming,

Ook de aarde
De zon is niet het enige hemellichaam in het zonnestelsel met een magnetisch veld dat zich soms omkeert. Ook de aarde heeft een magnetisch veld, en dat heeft zich gedurende het laatste miljard jaar ook al vele keren omgedraaid.


Doorsnede van de aarde, met de vaste kern (bruin) en daarrond de vloeibare buitenste kern. @belga

Dat is niet verrassend, aangezien de magnetische velden van de zon en de aarde opgewekt worden door gelijkaardige "dynamo"-processen, waarbij ronddraaiende en warmte overbrengende, elektrisch geleidende vloeistoffen betrokken zijn, gesmolten ijzer in de buitenste kern in het geval van de aarde, en hete geïoniseerde gassen in het geval van de zon.


Het magnetisch veld van de aarde beschermt ons tegen de zonnewind, geladen deeltjes die door de zon uitgestoten worden.

Het verschil is dat de omkeringen van het magnetisch veld van de aarde veel minder vaak gebeuren, gemiddelde slechts eens om de 200.000 tot 300.000 jaar en dat het proces veel langer duurt. Zo blijkt uit een analyse van eeuwenoude logboeken van schepen dat het magnetisch veld van de aarde zwakker wordt met onregelmatige stappen, en dat het sinds 1840 enkele percentpunten zwakker is geworden.Als die daling zich doorzet, verwachten geleerden dat het magnetisch veld de aarde zich in de komende 2.000 jaar zou kunnen omkeren. Als zich dat voordoet, verwachten de geleerden dat het ook geleidelijk zal gebeuren, en niet gepaard zal gaan met een tijdelijk geheel verdwijnen van het magnetisch veld. Dat zou vergaande gevolgen kunnen hebben, aangezien het magnetisch veld de aarde beschermt tegen de zonnewind, maar het zal dus waarschijnlijk niet gebeuren.

Bron: De redactie

| Gewijzigd: 13 augustus 2013, 22:09 uur, door Bronk
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.455 topics, welke bij elkaar 446.347 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.379 leden.
Het nieuwste lid is Weerplaza (Houten).

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1999 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1999, lezen 12 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden