Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edwards, TX.

15 Apr 2021 16:21:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kinney, TX.

15 Apr 2021 15:57:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schleicher, TX; Sutton, TX.

15 Apr 2021 15:51:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edwards, TX; Val Verde, TX.

15 Apr 2021 15:47:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crockett, TX; Schleicher, TX; Sutton, TX.

15 Apr 2021 15:41:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL.

15 Apr 2021 15:20:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Escambia, FL.

15 Apr 2021 15:00:32

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

15 Apr 2021 14:59:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Charles, LA; St. John The Baptist, LA.

15 Apr 2021 13:50:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ascension, LA; St. Charles, LA; St. James, LA; St. John The Baptist, LA.

15 Apr 2021 13:43:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson Davis, MS; Lawrence, MS.

15 Apr 2021 13:29:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, MS.

15 Apr 2021 13:29:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Feliciana, LA; Amite, MS; Wilkinson, MS.

15 Apr 2021 13:29:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Lafourche, LA.

15 Apr 2021 13:16:43

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

15 Apr 2021 13:01:10
Actueel
1 / 4

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 september 2013, 13:52 uur | Bericht #408701
Noodtoestand in Sotsji

De coördinatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) treft het deze week niet in Sotsji, komend jaar gastheer van de Olympische Winterspelen (7-23 februari). Tijdens de tiende en laatste inspectieronde in het Russische kuuroord aan de Zwarte Zee regent het onophoudelijk.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Het stadsbestuur van Sotsji heeft inmiddels de noodtoestand voor de regio afgekondigd, onder meer vanwege hevige overstromingen. Tientallen straten en kelders zijn ondergelopen en daardoor onbegaanbaar geworden. De autoriteiten hebben bijna 2000 hulpverleners ingezet om onder meer de treinen en vliegtuigen in bedrijf te houden.

De ongeveer 300 inwoners van het dorpje Kepsja op de weg tussen Sotsji en Krasnaja Poljana zijn geëvacueerd. Over minder dan 5 maanden worden in die omgeving de olympische skiwedstrijden gehouden.

Bron: AD
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5176
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 september 2013, 18:35 uur | Bericht #408705

naturaldisasters·


PravdaTV·
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
26 september 2013, 16:46 uur | Bericht #408722
Tornado treft stad Winterspelen


Een tornado heeft lelijk huis gehouden in Sotsji, de stad waar de Olympische Winterspelen over zo'n vier maanden plaatsvinden. Delen van de stad kwamen onder water te staan en ook de hevige wind maakte heel wat schade. Het slechte weer komt erg ongelegen, want net op dit moment is een delegatie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aanwezig in Sotsji om de stand van zaken te evalueren. Volgens de organisatoren komen de Winterspelen in elk geval niet in gevaar.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 november 2013, 13:36 uur | Bericht #412864
Wie wat bewaart ...

In Rusland is de winter nu echt begonnen. Tot nu toe heeft een stad als Moskou vanaf eind augustus tamelijk mild weer gehad, maar de komende dagen is het aan de koude kant, met op veel dagen enige sneeuwval. De meeste sneeuw zal tot en met dinsdagavond naar beneden komen en in en rondom de Russische hoofdstad kan al gauw een 10 tot 20 centimeter dikke sneeuwlaag ontstaan. Aldus komt de Rus in winterstemming. Hopelijk ook helemaal in het zuiden van dit grote land. Want daar, in en nabij Sotsji, gaan in februari de winterspelen van start. En voor de zekerheid hebben de Russen heel veel sneeuw in voorraad.


De weerkaart voor komende nacht. Het westen van Rusland heeft sneeuwval. Moskou en wijde omgeving krijgt behoorlijk wat centimeters, zowel vandaag als morgen.

De grote angst is namelijk dat er een gebrek aan sneeuw voor de pistes is. Zoals er ook in 2012 heel wat gezweet is door de organisatoren van de winterspelen in Vancouver, Canada. Het begon destijds juist zo goed, met in november 2011 een recordhoeveelheid sneeuw in de bergen. Dat was bijna vier keer zoveel als normaal. Bovendien was het koud en waren de sneeuwcondities uitermate goed. Edoch, dit beeld kantelde bij het begin van het nieuwe jaar. Het werd mild en in januari voelde het meer aan als april. De sneeuw smolt…. Amper een paar dagen voor de openingsceremonie was het nog steeds extreem mild en lag er nauwelijks sneeuw in de bergen bij Whistler. Sterker nog, er werd al gesproken van ‘the Brown Games’, referend naar de modderige condities van de hellingen en als tegenwicht voor de betiteling ‘Green Games’die het organiserend comité uit duurzame gedachten aan het geheel had gegeven. De arriverende atleten verbaasden zich over al het groen dat ze vanuit het vliegveld zagen. Ook tijdens de spelen bleef het weer aan de milde kant. Vandaar ook dat tijdens de weken voordat het festijn zou aftrappen, heel wat sneeuw middels vrachtwagens en zelfs helikopters is aangevoerd. Daar ga je met je ‘Green Games’….


In Moskou is het de afgelopen tijd boven normaal warm geweest.

Sneeuw in opslag
Aangezien het voor de berggebieden van de vorige winterspelen hoogst ongewoon was dat het zo mild was en er zo weinig sneeuw aanwezig lag, heeft men in Sotsji ook al een tijd de bibbers. Dermate de bibbers, dat er ruige voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Er is namelijk afgelopen winter maarliefst 450.000 kubieke meter sneeuw verzameld en ‘opgeslagen’ in de hoogste delen van de Kaukasus.

Het was sowieso voor velen even wennen dat juist Sotsji werd verkozen tot locatie voor de winterspelen van 2014. Deze plaats, in het zuiden van Rusland, aan de Zwarte Zee is een belangrijke Russische badplaats en wordt ook wel de Russische Riviera genoemd, naar analogie van de Franse Riviera. De sporten die binnen worden uitgeoefend, vinden daar plaats, in gloednieuwe hallen, waaronder de Olympic Oval. Voor de buiten-elementen kunnen de atleten in de bergen bij Krasnaya Polyana terecht. Dat is een bergdorp op ongeveer 550 meter hoogte en wordt omringd door bergketens tot ruim boven 3 kilometer; delen van de Kakausus.

Deze enorme hoeveelheid sneeuw is destijds in een speciale thermo-verpakking afgesloten. Een deel ervan is tijdens de zomermaanden gesmolten, maar men neemt aan dat er nog zo’n 300.000 kuub over is. Niet alleen heeft men nu dus sneeuw op voorraad, ook zijn er 200 sneeuwmachines aanwezig in de skigebieden. Met behulp van water en (chemische) stoffen, kunnen deze sneeuw creëren.


De Russen hebben zich tijdig voorbereid op de winterspelen van 2014. In het zuiden, Sotsji, en de daarbij gelegen berggebieden zullen deze plaats vinden. De vrees is alleen dat het meteorologisch nog allemaal in de soep kan lopen en bijvoorbeeld deze free cross country skiers het moeilijk krijgen.

Volg hier de weersverwachting
Het wachten is nu op de winter in Krasnaya Polyana. Vandaag is het er 16 graden, morgen 14 graden en de dagen daarna daalt de middagtemperatuur in ieder geval tot 7 graden. Ondertussen gaat het ook regenen en die neerslag zal in de hogere delen van de bergen in de vorm van sneeuw naar beneden komen. Hopelijk verloopt het winterseizoen vervolgens vrij ‘normaal’. In een normale winter is het in deze regio namelijk uitermate sneeuwrijk. Afgelopen winter was echter een andere dan normaal. Het was mild in de bergen. Iets dat men in februari uiteraard niet nogmaals hoopt te beleven.


De Russische vlag wappert bij de sluitingsceremonie in Vancouver. Mocht de winter in Zuid-Rusland niet willen losbreken, net als vorig jaar, dan zijn er vele noodmaatregelen achter de hand.

Bronnen: Meteo Consult | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:43 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 november 2013, 08:57 uur | Bericht #413024
De eerste sneeuw van het seizoen voor SotsjiMet nog slechts twee maanden te gaan voor de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji is eindelijk de eerste sneeuw van het seizoen voor het gebied onderweg. Een buiencomplex trekt vrijdag over het noorden van Turkije richting Georgië. Op de noordelijke rand van het gebied zit regen en sneeuw. Het systeem trekt vochtige lucht uit de Zware zee. Ook zal het snelbewegende systeem in botsting komen met de koude lucht ten noorden van de storing, waardoor het kan gaan sneeuwen. De stad Sotsji zal maar een paar sneeuwvlokken te zien krijgen tijdens de ijzige regenbuien. In de Kaukaususbergen ten oosten van de stad - één van de hoofdlokaties voor de Winterspelen - zal vrijdag zo'n 10-20cm sneeuw kijrgen. De relatief warmere lucht van de Zwarte zee zorgt ervoor, dat het voornamelijk gaat regenen in Sotsji. In de bergen wordt de stijgende lucht kouder en kan het gaan sneeuwen. Deze bergsneeuw is cruciaal voor de ski- en andere "blij-dat-ik-glij" wedstrijden. De wedstrijden vinden plaats op zo'n 30 minuten van Sotsji in Krasnaya Polyana en de omringende bergen. 

In de afgelopen dagen hebben zware regenbuien de regio geteisterd. De temperaturen zijn gedaald van 20 naar 10°C. De organisatoren van de Spelen hebben afgelopen winter al sneeuw "opgespaard" voor het geval, dat er niet genoeg sneeuw gevallen is. Het komende weekeind zullen in de regio de winterse buien aanhouden. Voor volgende week wordt een droog en koud weerbeeld verwacht. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 december 2013, 17:26 uur | Bericht #414883
Russisch dorpje 3 jaar zonder water in aanloop naar Sotsji

Bewoners van het Russische dorpje Akhshtyr zijn boos. Ze krijgen al sinds 2008 geen water meer uit hun putten. Met de start van de werkzaamheden voor een nieuwe snelweg tussen de Olympische locaties aan de kust en de locaties in de bergen, die vlak langs het dorpje loopt, hebben wegenbouwers de gehele watertoevoer stop gezet. Naast het gebrek aan water, is alles in het dorp al jaren bedekt met een dikke laag stof. Stof dat de bewoners dagelijks inademen. Een onverharde weg die al tientallen jaren dienst deed als verbindingsweg tussen het dorp en een hoofdweg, wordt nu gebruikt door vrachtauto's en andere zware voertuigen die stof verspreiden. Ook voelen de bewoners zich volledig afgesloten van de buitenwereld omdat zij nu geen gebruik meer kunnen maken van hun routes naar het openbaar vervoer of van de weg zijn afgesneden. Naast de snelweg is er ook een treinrails aangelegd.

Twee uur onderweg
De snelweg loopt vlak langs het dorp, maar er is geen op- en afrit gebouwd, zodat de dorpelingen zelf geen gebruik kunnen maken van de snelweg. Ook is er geen rekening gehouden met het feit dat de bewoners er erg bij gebaat zouden zijn als zij de weg op een veilige manier zouden kunnen steken. Human Rights Watch bracht de toestanden in het dorp aan het licht. 'We zijn helemaal afgesloten van de buitenwereld', aldus bewoonster Tatiana Velikaia. 'Eerst waren we in 25 minuten bij de bus en schoolbus. Nu doen we daar twee uur over.'

Truck met water
De Russische overheid plaatste weliswaar een nieuwe put in 2010, maar deze werkte volgens de bewoners maar één dag. Nu rijdt er wekelijks, of minder vaak, een vrachtauto met water naar het dorp. Dit is volgens de Russen nog altijd niet voldoende. Vooral in de zomer is er te weinig water voor hun groeten en fruit. Sommigen leven van de verkoop van hun zelf geteelde voedsel. Ook vrezen ze dat na de winterspelen de toevoer van water via vrachtwagens weer zal stoppen.

Actie
'De Olympische Spelen in Sotsji kunnen geen echt feest worden zolang de voorbereidingen ellende opleveren voor bewoners,' vindt Jane Buchanan van Human Right Watch. Zij wil dat de Russiche regering snel optreedt. 'Pas dan kan Rusland succesvolle Spelen organiseren.'

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 januari 2014, 18:13 uur | Bericht #415917
Winterspelen openen met voldoende sneeuw en kouMet minder dan een maand te gaan tot de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji worden de weersomstandigheden in het gebied steeds interessanter voor zowel de sportliefhebbers als de meteorologen. De weerpatronen brengen koudere lucht naar de regio na een periode van droog en zacht weer. De koudere lucht brengt sneeuwval met zich mee. Dit is ideaal voor de wedstrijdbanen in de Kaukasus. 

Sotsji ligt aan de kust van de Zwarte Zee en bij het Kaukasusgebergte en heeft een subtropisch klimaat. Dit in tegenstelling tot de rest van het land. De bergen, waar de wedstrijden zoals snowboarding en de ski onderdelen zich afspelen, liggen op 40 km vanaf de stad. Het is van uiterst belang, dat de hellingen er in tip-top conditie bijliggen aan het begin van de Spelen op 7 februari. Na de winterspelen volgen op 7 maart de Paralympische Winterspelen. 

In november en aan het begin van december is er genoeg sneeuw gevallen. De laatste weken was het droog in de regio. Aan deze droge periode komt volgende week een einde. Later in de maand januari trekt een stormsysteem met koudere lucht de regio in. Deze brengt een significante hoeveelheid sneeuw met zich mee. Voordat de Spelen beginnen zal er op de hellingen een verse en vooral dikke laag sneeuw liggen. Als de Spelen aan de gang zijn, bestaat de kans, dat het warmere weer terugkeert. 

© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:44 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 januari 2014, 10:25 uur | Bericht #416637
Sochi bedekt met sneeuw

Met nog minder dan 3 weken te gaan tot de openingsceremonie van de Winterspelen, zijn de bergen boven de stad bedekt met een dik pak sneeuw. Volgens de lokale bewoners is er altijd sneeuw in februari en zijn de omstandigheden prima. © onweer-online
Bron: Euronews
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 januari 2014, 18:36 uur | Bericht #417127
Meteorietfragmenten voor winnaars op 15 februari

De atleten die op 15 februari goud behalen op de Olympische Winterspelen in Sochi, zullen een wel heel speciaal souvenir aan hun prestatie overhouden. Binnen afzienbare tijd start immers de productie van tien medailles waarin een stukje meteoriet is verwerkt. Dat deelden het stadsbestuur van Sochi en het bestuur van de regio Tsjeljabinsk mee.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

De extra medailles zijn enkel bestemd voor de atleten die op 15 februari ook een gouden medaille winnen. Het is dan net een jaar geleden dat boven Tsjeljabinsk, in het Russische Oeralgebied, een meteoor desintegreerde. Bij de schokgolf, waardoor heel wat ramen sprongen, raakten toen zowat 1.500 mensen gewond.

Ontwerp klaar
De minister van Cultuur van Tsjeljabinsk, Aleksej Betechtin, deelde mee dat een atelier is gevonden, dat de medailles zal vervaardigen: het kunstatelier Maok. "Die onderneming heeft een verdiende reputatie als een ernstig en exclusief bedrijf", legt Betechtin de keuze uit. "Het ontwerp is al klaar en is gemaakt door kunstenaar Artem Zjarikov."

Vijftig stuks
In totaal zijn vijftig stuks besteld, waarvan tien als geschenk naar de winnende atleten gaan. De andere zijn bestemd voor musea en zullen later in privécollecties worden verspreid, aldus Betechtin.  De fragmenten zijn al aangekomen in het atelier. De meesters maken nu uit hoe ze de fragmenten zullen verwerken in het metaal. Omwille van de verschillende, onregelmatige vormen van de meteorietfragmenten, zal een gat gemaakt worden in de medaille, waar de steen in bevestigd zal worden.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 februari 2014, 16:09 uur | Bericht #418748
Skiërs gehinderd door mist en regen

De voorbereiding van de skiërs op de Olympische Spelen in Sotsji is zaterdag enigszins in de war geschopt. Slechte weersomstandigheden zorgden ervoor dat de vrouwen in het Sloveense Kransjka Gora hun reuzelslalom niet konden afwerken en dat de mannen in het Zwitserse Sankt Moritz de afdaling geannuleerd zagen worden.

In Kransjka Gora werd de wereldbekerwedstrijd voor vrouwen gehinderd door regen en mist, waardoor de start enkele keren werd uitgesteld. Na enige uren wachten werd de reuzenslalom afgelast. Hetzelfde gebeurde in Sankt Moritz, waar de waaghalzen van de afdaling tevergeefs wachtten tot de mist in de middensectie optrok.

Voor de vrouwen staat in Slovenië op zondag nog een slalom op het programma, voor de mannen is dan in Sankt Moritz een reuzenslalom ingepland. Dat is de laatste testmogelijkheid voor de Spelen, die volgende week worden geopend.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 februari 2014, 17:26 uur | Bericht #418843
Het klimaat in Sochi

Nog een paar dagen, en dan zijn veel ogen gericht op Sochi, waar dan de 22e Olympische winterspelen worden gehouden. Wat voor weer kunnen de atleten, toeschouwers, en verslaggevers verwachten?

 
LI: De ligging van Sochi, aan de Zwarte Zee. Tevens weergave van de temperatuur. Ipad plaatje, met behulp van het programma MeteoEarth.
Re: Sochi en omgeving, meer ingezoomd. Te zien is dat de sportevenementen ten oosten van de stad en verder landinwaarts plaatsvinden. Bron: btgroup.ru.


Een verrassende keuze?
Het Russische Sochi, Sotchi of Sotsji, is gelegen aan de Zwarte Zee. Het internationale vliegveld bevindt zich ten oosten van de stad bij Adler, waar zich ook het spoorwegstation bevindt. Alle sportevenementen vinden nog wat verder oostelijk plaats in het district Aderski, op de grens met Abchazië.
Wie door Sochi wandelt, zou zich nauwelijks kunnen voorstellen dat daar winterspelen worden gehouden, getuige de boulevard, waar de subtropische planten en palmbomen in het oog springen. Het is dan ook voor het eerst dat de winterspelen op een locatie worden gehouden, waar van nature palmbomen kunnen groeien.

Uiteraard is het tegenwoordig voor veel wintersporten niet meer nodig dat het buiten ‘koud’ is. Schaatsen, kunstrijden, ijshockey, curling zijn allemaal sporten die overdekt, op kunstijs worden beoefend. Maar, voor de Alpine- en Noorse sporten, als skiën, schansspringen, langlaufen en de biatlon, gaat die vlieger niet op. Als we echter vanaf de kust het binnenland in kijken, dan zien we daar al snel de machtige, besneeuwde toppen van de Kaukasus opdoemen. Daar in de bergen, rondom het plaatsje Krasnaja Poljana, worden deze laatstgenoemde wintersporten gehouden.

 
Wie over de boulevard van Sochi wandelt, waant zich niet bepaald in een wintersportplaats. Bron: freepublic.com.
Toch kan het ook in Sochi sneeuwen en vriezen. Echt felle kou met strenge vorst, is daar echter zeer zeldzaam. Bron: freepublic.com.


Meer lente dan winter
De kuststreek rondom Sochi is de meest zuidelijke regio van Europees Rusland en dat wordt door de klimaatcijfers duidelijk weerspiegeld. Hoewel het er koud kan worden, is winterweer daar meer uitzondering dan regel. Er ligt een groot, koud continent voor de deur, maar als noordelijke winden die kou naar het zuiden transporteren, dan vormt de bergketen van de Kaukasus vlak ten noorden van de regio een behoorlijke hindernis en buffer, waarbij die koude winden worden gebroken, uitgedroogd en uitgeföhnd.

Februari (maar ook januari) verlopen daar gemiddeld bezien duidelijk zachter dan deze maanden in ons land verlopen. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond tien graden en ook de gemiddelde minimumtemperatuur ligt langs de kust duidelijk boven nul. Dat resulteert in een gemiddelde maandtemperatuur van rond zes graden, een waarde die wij bijvoorbeeld hier in de zachte februari uit 2007, ook hebben gehaald. De afgelopen anti-winterse januari in het overgrote deel van ons land, leverde in De Bilt een gemiddelde van 5,7 graden op, wat voor Sochi een heel ‘normale’ waarde zou zijn. Het gemiddeld zachte weerbeeld blijkt ook uit de extremen die daar zijn opgetekend. Strenge vorst is zeer zeldzaam, zo is er nimmer een temperatuur van -15 graden of lager gemeten. Aan de andere kant komen lenteachtige dagen met een maximumtemperatuur van 15 graden of hoger veel vaker voor en zelfs de 20 graden wordt wel eens overschreden. Dat kan zelfs al in januari gebeuren, maar het record voor februari staat op een bijna zomerse 23,8 graden.  Februari is ook een natte maand. Op gemiddeld tien dagen valt er regen van betekenis (1,0 mm of meer), optellend tot een gemiddeld totaal van 126 mm.


Ten noorden van de stad bevinden zich de machtige, besneeuwde toppen van het Kaukasus gebergte. Daar worden de Alpine- en Noorse sporten gehouden. Op de voorgond zien we het Olympische dorp en de hallen waarin de binnensporten worden gehouden. Bron: dailytech.com.

In de bergen, waar de Noorse- en Alpine disciplines worden gehouden, is het uiteraard meer winters. In Krasnaja Poljana, op ruim 500 meter hoogte, ligt de gemiddelde februaritemperatuur vier graden lager en komt het soms tot zeer strenge vorst. Toch is ook daar wel eens een temperatuur van 22,4 graden gemeten! Het is er (uiteraard) natter dan langs de kust met 171 mm gemiddeld en twaalf dagen met een significante neerslaghoeveelheid. Gaan we echt het hooggebergte in, dan neemt niet zozeer de neerslaghoeveelheid verder toe, maar wel het aantal dagen met enige neerslag. Over de temperatuur hoeft men zich daar weinig zorgen te maken. Op het weerstation Aibga op 2225 meter hoogte, bedraagt de gemiddelde februaritemperatuur -8,1 graden. De Russen hebben uiteraard geen enkel risico genomen, en zijn voorbereid op een sneeuwarm seizoen. Daartoe hebben ze tonnen sneeuw in koelhuizen opgeslagen, waar, in geval van nood, een beroep op kan worden gedaan om de pistes te prepareren. Misschien is dat inderdaad wel nodig, want…


Het verwachte weer in Sochi tot en met aanstaande zondag. Het lijkt er droog, zonnig en zacht, ja, bijna lenteachtig te worden. Ipad plaatje, met behulp van het programma WeatherPro.

Het verwachte weer tijdens de eerste Olympische dagen.
Naar verwachting pakt het weerbeeld vooralsnog fraai uit. De regio blijft aan de zuidflank liggen van een krachtig hogedrukgebied boven centraal Rusland, dat storingen op een afstand houdt. Er staat daarom maar weinig wind, die een zuidoostelijke voorkeursrichting heeft. Het zal daarom in Sochi tijdens de openingsceremonie helder zijn en overdag zonnig, met een maximumtemperatuur rond 9 graden. Het komende weekend blijft het zonnig, later verschijnt er wat meer bewolking, maar het blijft droog met nog geregeld zonneschijn. De temperaturen lopen dan verder op, met maxima rond 13 graden op zondag en maandag.

Ook in de bergen is het droog en fraai weer, met flink wat zonneschijn. In de nachten vriest het, en op wat grotere hoogte zelfs matig, maar ook hier zien we de temperaturen oplopen. Komend weekend zal de vorstgrens in de middag tussen 1500 en 2000 meter hoogte komen te liggen. Dat is goed nieuws voor de toeschouwers. Zij hoeven niet te blauwbekken en wellicht zullen zonnebrillen en een zonnebrandcrème goede diensten kunnen bewijzen! Via de app WeatherPro en MeteoEarth, zie hier, kunt u zelf de weersgegevens van Sochi en omgeving ophalen.

Bronnen: Meteo Consult, | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:44 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 februari 2014, 18:16 uur | Bericht #419040
Ok, het heeft niets met het weer te maken, maar ik heb ook zitten juichen voor de tv

Zeldzame Oranje-hattrick 5 kmMet hun gouden, zilveren en bronzen race op de 5.000 meter in Sotsji hebben Sven Kramer, Jan Blokuijsen en Jorrit Bergsma een zeldzame prestatie geleverd. Het is pas de derde keer in de olympische schaatshistorie dat het podium wordt ingenomen door drie schaatsers uit hetzelfde land. Twee keer was het een Nederlands trio dat de concurrentie verpletterde. Behalve zaterdag in Sotsji gebeurde dat ook zestien jaar geleden in Nagano. Op de Olympische Spelen van 1998 eisten Gianni Romme, Bob de Jong en Rintje Ritsma op de tien kilometer het eremetaal op. Ook de Noren waren een keer oppermachtig. In 1964 in Innsbruck wonnen Knut Johannesen, Per Ivar Moe en Fred Anton Maier goud, zilver en brons op de vijf kilometer.

Vrouwen
Bij de vrouwen gebeurde het vier keer dat er drie schaatssters uit hetzelfde land op het podium stonden. In 1964 beleefde de Sovjet-Unie de primeur op de 500 meter met de legendarische Lidija Skoblikova, Irina Jegorova en Tatjana Sidorova. Twintig jaar later pakten de Oost-Duitsen Andre Schöne, Karin Enke en Gabi Schönbrunn de plakken op de 3 km. Op de 5 km in 1992 (Gunda Niemann, Heike Warnicke, Claudia Pechstein) en de 3 km in 1998 (Niemann, Pechstein, Anni Friesinger) was het raak voor Duitsland.

Bron: NOS | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:45 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 februari 2014, 10:59 uur | Bericht #419061
Warmer weer in Sochi kan problemen gaan geven.


Jessika Jenson of the United States takes a jump during the women's snowboard slopestyle semifinal at the 2014 Winter Olympics, Sunday, Feb. 9, 2014, in Krasnaya Polyana, Russia. (AP Photo/Andy Wong)

De temperaturen blijven de eerste volle week van de spelen stijgen tot boven het gemiddelde. Een golf van energie komt maandagnacht (lokale tijd) vanaf de Zwarte Zee en brengt regenbuien naar het Olympisch toneel. Boven de 915 meter zal de neerslag in de vorm van sneeuw gaan vallen. Met de regen komt ook de koudste lucht van de week over het gebied. Op dinsdag wordt het zo'n 12°C in de stad Sochi. Vervolgens gaan de temperaturen na de passage van de buien stijgen. Op woensdag schijnt de zon veelvuldig. Tegen het einde van de week worden makkelijk temperaturen van 15°C behaald. Normaal rond deze tijd van het jaar is het zo'n 10°C. 

De hoger dan gemiddelde temperaturen zullen effect hebben op de wedstrijden, die in de open lucht worden gehouden. Door de warmere lucht is het voor de organisatie van de Spelen een grote uitdaging om alle parcoursen en ook de indoorbanen in perfecte conditie te houden. De stijging van temperatuur kan voor vertraging tijdens de wedstrijden zorgen. Het goede nieuws is, dat tegen het weekeind de temperaturen gaan dalen naar het gemiddelde. Het laatste weekeind van de Winter Olympics gaat plaats vinden in meer winterse omstandigheden. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 februari 2014, 08:32 uur | Bericht #419145
Sneeuw te papperig voor skitrainingDe skiesters kunnen dinsdag niet oefenen op de olympische piste voor de afdaling. De temperaturen in het berggebied achter Sotsji zijn te hoog, waardoor de sneeuw te papperig is geworden. De organisatie wil verdere schade aan de piste voorkomen. De strijd om de medailles op het koningsnummer van het alpineskiën is op woensdag. De mannen mogen dinsdag wel trainen voor de super combinatie, die voor vrijdag is gepland. Zij maken echter gebruik van een aangrenzende helling.

Bron: AD | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:46 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 februari 2014, 08:39 uur | Bericht #419147
Natuurlijk ook de medailles

Irene Wüst: Goud op de 3 kilometer


Zilveren medaille-winnaar Jan Smeekens, gouden medaille-winnaar Michel Mulder en zijn broer Ronald Mulder met het brons op het podium na de 500 meter tijdens de Olympische Winterspelen. © anp.
  | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:46 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 februari 2014, 09:34 uur | Bericht #419149
Winterspelen in Sochi lijken steeds meer op Zomerspelen


Een skilift in het 'wintersportgebied' Krasnaya Polyana bij Sochi. © ap.

De temperaturen in Sochi lopen dezer dagen op tot 15 graden. Niet abnormaal, als je weet dat de regio rond de Zwarte Zee de enige subtropische regio in Rusland is. Maar het zorgt wel voor heel wat ergernis bij de atleten. Hoewel de temperaturen vandaag een beetje zouden zakken, werden vanmorgen al verschillende trainingen afgelast door het te warme weer en de te papperige sneeuw. Zo konden de skiesters vanmorgen niet oefenen voor de afdaling in het alpineskiën omdat de piste er te slecht bij lag na de supercombine van gisteren. Ook in een hoop andere disciplines werden de trainingen de afgelopen dagen uitgesteld. Enerzijds omdat de organisatie de omstandigheden niet goed vond, anderzijds omdat verschillende atleten zelf weigerden te trainen nadat een aantal van hun collega's lelijk gevallen waren gekomen in de natte sneeuw. Zo kwam de Canadese biatleet Jean-Philippe le Guellec bij de 12,5 km achtervolging door de slechte sneeuw ten val toen hij op kop hing. Le Guellec brak zijn ski en eindigde pas als 26ste.


Bruine, natte sneeuw en warme temperaturen zorgden vanmorgen al voor een aantal afgelastingen in Sochi. © ap.

Temperaturen boven het vriespunt zijn niet ongewoon bij Winterspelen. Sochi wordt in het officieel verslag van het Internationaal Olympisch Comité nu eenmaal omschreven als "vochtig en warm aan de kust, en vochtig en gematigd warm in de bergen". Vier jaar geleden draaiden de sneeuwmachines ook al volle toeren in het Canadese Vancouver, en moesten helikopters zelfs sneeuw aanvoeren om de wedstrijden te kunnen laten doorgaan. Maar toch is de editie 2014 goed op weg om de warmste Winterspelen ooit te worden. Tegen het einde van de week kan de temperatuur in de kustregio oplopen tot 16 graden. In de bergen, waar de buitendisciplines afgewerkt worden, is het weliswaar kouder, maar ook daar komen de temperaturen boven het vriespunt uit.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 februari 2014, 17:09 uur | Bericht #419162
Margot Boer heeft vandaag met haar derde plaats op de 500 meter bij de Olympische Spelen voor een primeur gezorgd. Nog nooit won een Nederlandse schaatsster op die afstand namelijk een olympische medaille!
  | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:46 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 februari 2014, 16:52 uur | Bericht #419231
Goud voor Groothuis, Mulder brons op de 1000 meter
  | Gewijzigd: 19 juni 2017, 13:46 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 februari 2014, 10:50 uur | Bericht #419308
Sotsji 'by night' vanuit de ruimteDe bemanningsleden van het Internationaal Ruimtestation ISS hebben vanuit de ruimte een foto getrokken van Sotsji, waar de Olympische Winterspelen plaatsvinden. Het stadion waar de openingsceremonie plaatsvond is duidelijk herkenbaar op de foto aan de ronde vorm.

Bron: HLN/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 februari 2014, 15:08 uur | Bericht #419325
Supercombiné voor mannen start vrijdag 1 uur vroeger wegens zachte temperaturen

Het afdalingsonderdeel van de supercombiné begint vrijdag op de Winterspelen in Sochi 1 uur vroeger dan voorzien omwille van de zachte temperaturen. Dat maakte het organisatiecomité donderdag bekend. De start is nu voorzien om 10u plaatselijke tijd (7u Belgische tijd) in plaats van om 11u.


© ap.

De organisatoren zien zich genoodzaakt tot deze programmawijziging omdat de temperaturen in Sochi sinds enkele dagen aan de milde kant zijn.

Volgens de weersvoorspellingen zou het kwik vrijdag om 9u 8 graden Celsius bedragen op de skipistes, een uur voor de start van de afdaling. Het slalomonderdeel is voorzien om 15u30 plaatselijke tijd (12u30 Belgische tijd), bij een temperatuur van 13 graden Celsius.

De zachte temperaturen verontrusten de organisatoren en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vooralsnog niet. In het langlaufen lieten enkele deelneemsters, onder wie de Amerikaanse Sophie Caldwell, het relatief warme weer niet aan hun hart komen. Zo traden ze donderdag op de 10 kilometer aan zonder mouwen.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.296 topics, welke bij elkaar 445.407 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1600 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1600, lezen 6 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden