Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x12d478c3
Gedeeltelijke maansverduistering nacht van 18 oktober 2013 :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

29 Nov 2021 01:10:55

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

28 Nov 2021 23:10:53

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:02:13

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:02:13

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:14

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:13

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:13

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:11

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:11

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:03

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 22:59:55
Actueel
1 / 4

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 oktober 2013, 19:13 uur | Bericht #409449
Gedeeltelijk maansverduistering van 18 oktober 2013Een gedeeltelijke maansverduistering zal in de nacht van vrijdag op zaterdag te zien zijn voor mensen die wonen in het oosten van Canada, het noordelijke deel van het Noordoosten van de USA, in Afrika en in het grootste deel van Europa. Om 23.51 UTC vindt de verduistering plaats en duurt 239 minuten. In het grootste deel van Europa is de eclips goed zichtbaar van 12.50 WEST in Lissabon (Portugal) tot 3.50 am MSK in Moskou (Rusland). De eclips is het beste zichtbaar in delen van Scandinavië en in de Balkan. Een hogedrukgebied boven deze gebieden zorgt voor een heldere hemel. Deze gebieden met goed zicht liggen tussen twee gebieden waar de eclips nauwelijks tot niet zichtbaar zal zijn. Een groot buiensysteem zorgt voor veel bewolking boven de Britse eilanden en het westen van het Iberisch schiereiland en een ander dik wolkendek ligt ten oosten van de Zwarte zee. Op de andere plaatsen in Europa kunnen een paar wolken zich verspreiden van het midden van Europa oostwaarts. In het gebied tussen Barcelona, Parijs, Berlijn en Rome is de eclips goed zichtbaar. Maansverduisteringen komen 2 tot 4 keer per jaar voor. Deze verduistering is penumbraal. Schaduwen hebben drie delen: de umbra, penumbra en antumbra. Een 'penumbrale' maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de bijschaduw van de aarde trekt (het met grijs aangegeven deel van de aardeschaduw) en niet door de kernschaduw. In dat geval is de volle maan wat minder helder. Het zal de laatste verduistering zijn van dit jaar. De volgende zichtbare eclips vindt plaats op 15 april 2014.

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 oktober 2013, 15:42 uur | Bericht #409485
Maansverduistering in bijschaduw

Deze keer maken we een klein uitstapje naar de astronomie, want de maan bevindt zich komende nacht korte tijd in de bijschaduw van de aarde. Daardoor wordt zij even minder fel door de zon beschenen. We leggen uit wat er precies gebeurt.


Op 4 maart 2007 hadden we te maken met een totale maansverduistering. Bert de Vos maakte deze foto destijds. In de nacht naar zaterdag zal de maan niet zo mooi rood verkleuren, aangezien we dan géén totale verduistering hebben.

Volle maan
De aarde staat in de nacht naar zaterdag 19 oktober vrijwel exact tussen de zon en de maan in, wat betekent dat de maan vanaf de aarde gezien vrijwel volledig zichtbaar is: volle maan. Een volle maan komt gemiddeld eens in de 29,5 dagen voor, vandaar dat een periode van 30 dagen een maand heet. Zo nu en dan staan de zon, maan en aarde korte tijd in een rechtere lijn met elkaar, zodat de maan in de schaduw van de aardbol terechtkomt. In dat geval verdwijnt de volle maan even in de duisternis, en dan spreken we van een maansverduistering. Wereldwijd komt dit gemiddeld 2,3 keer per jaar voor, waarvan in ruim 38% van de gevallen sprake is van een totale verduistering. In de overige gevallen is de maan voor een gedeelte verduisterd. Een totale verduistering komt in Nederland statistisch gezien eens in de 1,6 jaar voor. Komende nacht hebben we te maken met een zogenaamde gedeeltelijke maansverduistering in de bijschaduw van de aarde.


Op dit plaatje is de duidelijk te zien hoe de bijschaduw en kernschaduw van de aarde tot stand komen. In de nacht naar zaterdag zal de maan zich in de bijschaduw bevinden.

Bijschaduw en kernschaduw
De kernschaduw is het schaduwgebied waar de zon in zijn geheel wordt afgeschermd. Als de maan zich geheel in dit gedeelte bevindt, is er sprake van een totale maansverduistering. Buiten de kernschaduw is er nog een gebied waar een gedeelte van de zonnestralen door de aarde wordt tegengehouden, maar waar ook nog een deel van de zonnestralen doordringt. Dit wordt de bijschaduw genoemd. Komende nacht bevindt de maan zich in deze bijschaduw, zodat zij dus enige tijd minder zonlicht ontvangt. Vanaf de maan gezien wordt de zon dan gedeeltelijk door de aarde verduisterd.


De drie fases van de maaneclips in de nacht naar zaterdag. 1) 23.49 uur: de verduistering begint; 2) 1.51 uur: het maximum van de verduistering; 3) 3.53 uur: het einde van de maaneclips. Bron: hemel.waarnemen.com

Tijdstippen
De maaneclips start vanavond om exact 23.49 uur Nederlandse tijd. Op dat moment komt het uiterste zuidwestpuntje van de maan in de bijschaduw van de aarde terecht. Om 1.51 uur is het maximum van de maansverduistering. Dan is het grootste gedeelte minder fel verlicht. De verduistering duurt tot 3.53 uur. Vanaf dan is de volle maan weer volledig fel verlicht.

Toekomstige verduisteringen
De volgende vergelijkbare maansverduistering staat gepland op 16 september 2016. Een jaar eerder, op 28 september 2015, zal zich een totale verduistering voordoen. De liefhebbers van totale maansverduisteringen kunnen ook alvast 27 juli 2018 en 21 januari 2019 in hun agenda noteren, want dan zal de maan opnieuw in de kernschaduw van de aarde terechtkomen.

Helder of bewolkt vannacht?
Een maansverduistering is niet altijd even gemakkelijk te zien als gevolg van bewolking. Ook vandaag hadden we flink wat wolken binnen onze landsgrenzen. Als dit ’s nachts voorkomt, dan zie je haar natuurlijk niet. Toch ziet de weersverwachting er voor de komende nacht helemaal niet zo slecht uit. Vanavond lost de meeste bewolking namelijk langzaamaan op, en het klaart op veel plekken goed op. Vooral in het midden en zuiden kunnen we tussen middernacht en vier uur vannacht flinke opklaringen verwachten, al drijven er zeker ook af en toe enkele wolkenvelden over. In het noorden en noordwesten trekken vaker wolkenvelden over, maar ook daar breekt het wolkendek soms even goed open.


De verwachte wolkenbedekking voor 2.00 uur in de nacht naar zaterdag. Hoe voller het bolletje, des te meer bewolking. Vooral in het noorden en noordwesten worden wat meer wolken verwacht.

Bron: Meteo Consult,
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.453 topics, welke bij elkaar 446.329 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.377 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4039 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4039, lezen 25 mensen het topic " Herfst en Winter discussie 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden