Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; De Baca, NM; Lincoln, NM.

24 May 2022 19:52:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

24 May 2022 19:15:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Fort Bend, TX; Galveston, TX; Harris, TX.

24 May 2022 19:15:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pitt, NC.

24 May 2022 19:04:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bryan, GA; Bulloch, GA; Effingham, GA; Screven, GA; Hampton, SC; Jasper, SC.

24 May 2022 19:04:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, FL; Hamilton, FL; Suwannee, FL.

24 May 2022 19:04:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carteret, NC; Craven, NC.

24 May 2022 19:04:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA; Allendale, SC.

24 May 2022 19:04:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallam, TX; Hartley, TX; Moore, TX; Sherman, TX.

24 May 2022 19:04:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edgecombe, NC; Halifax, NC; Nash, NC.

24 May 2022 19:04:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Halifax, NC; Warren, NC.

24 May 2022 19:04:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craven, NC; Jones, NC; Lenoir, NC; Pitt, NC.

24 May 2022 19:04:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bamberg, SC.

24 May 2022 19:04:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, AL; Bullock, AL; Macon, AL; Russell, AL.

24 May 2022 18:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, AL.

24 May 2022 18:49:29
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5236
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 mei 2014, 19:49 uur | Bericht #423626
Eventuele kansen voor begin volgende week t/m woe ze zijn niet verkeerd, in het weekend maar eens kijken of ze nog zo fraai zijn. Dan ook meer details over de neerslag die lopen nogal uiteen,verder mag de shear ook nog wel een tandje erbij doen. Dls en Lls liggen tussen de 10 a 15 kts dus dan is de organisatie niet echt hoog, op bassis van deze waardes zullen dat echter wel zeer forse single cell/multicells worden mits getriggerd. Maar zoals eerder aangegeven we zijn er nog niet, voor dat we zover zijn hebben we eerste een lekkere weekend in het verschiet. Zaterdagmiddag op zijn vroegst de details voor de kans op maandag mvg Tatanka.

MaandagDinsdagWoensdag
| Gewijzigd: 14 mei 2014, 19:54 uur, door Tatanka
there can be only one
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 mei 2014, 11:41 uur | Bericht #423709
Voorlopige onweerskansen week 21

Komend weekend en begin volgende week krijgen we steeds meer lenteachtig weer. Met name in de oostelijke provincies kunnen zelfs de zomers waardes van 25 en meer gehaald worden. De wind komt de eerst komende dagen redelijk uit een oostelijke richting (Soms noord-oost en soms zuid-oost), waardoor er redelijk droge lucht wordt aangevoerd en er veel ruimte voor de zon is. Later volgende week draait de wind meer naar de zuidhoek en krijgen we naast de warmte ook te maken met vochtigere lucht en neemt kans op onweer toe.

Voor als nog lijkt op dinsdag zich pas de eerste kans voor te doen, maar echt heel groot is die niet. GFS (0:00Z) en ECMWF (0:00z) zitten overigens ook niet echt op een lijn en verschillen zelfs behoorlijk van elkaar. Gezien de verschillen lijkt het er op dat het misschien een lokale single cell bui tot ontwikkeling kan komen, maar geen grootschalig onweer. Heel veel winschering lijkt er niet te zijn, dus wordt het vrij lastig voor buien om te ontstaan. (Let wel het is nog redelijk ver weg, dus het kan nog alle kanten op).

Woensdag lijkt in de laatste runs en ook de pluim "de dag" te worden die op de wip zit tussen de warmte en het koelere weer. GFS laat het die dag al beduidend koeler zijn dan ECMWF. Hoe de onweeskansen gaan zijn zal voor een grootdeel afhangen hoelaat een en ander gaat ontstaan. Voor als nog lijkt er in de loop van de dag een front over België en Nederland zal trekken. GFS laat deze in de laatste run (0:00z) al in de ochtend zien, en ECMWF (0:00z) pas in de avond. Laatst genoemde is voor onweer het meest gunstig. GFS laat voor woensdag al meer windschering zien in de 0:00z run aan het eind van de middag, mocht ECMWF met de Cape en neerslag goed zitten dan ziet het er best goed uit voor een aantal (Pittige) buien. Komende dagen wordt het de komende runs goed bekijken om te gaan zien wat het gaat worden. In veel gevallen wordt warm weer in de Benelux vaak beëindigd (Afgestraft vind ik zo krom klinken) door flinke buien, maar het kan ook als GFS het bij het juiste eind heeft volgens de laatste run zomaar zo zijn dat het met wat regen en misschien een lokale donderklap ten einde komt. Gaat de komende dagen dus spannend worden om te volgen welke kant het opgaat later volgende week!

En vergeet dit weekend vooral niet te genieten van het mooie weer! 8)

Kaarten: Wetterzentrale, MeteoGroep en Wetteronline.
©Onweer-Online
| Gewijzigd: 16 mei 2014, 12:01 uur, door Marga
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 mei 2014, 11:43 uur | Bericht #423710
Lange termijn guidance van het KNMI

Synoptische ontwikkeling
De invloed van hoge druk boven onze omgeving is duidelijk tanende als een afgesnoerd hoogtelaag boven Zuidoost-Europa retrograad onze kant op beweegt en daar uiteindelijk opgenomen wordt door een uitzakkende hoogtetrog ten westen van Ierland. Na komend weekend ligt er dan uiteindelijk een groot hoogtelaag bij de Golf van Biskaje waardoor er bij ons een zuidelijke stroming op gang komt en storingen ons land vanaf halverwege volgende week veelvuldig weten te bereiken.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met komend weekend is de tendens duidelijk dat de stroming steeds meer een zuidcomponent krijgt waardoor de aangevoerde lucht warmer en vochtiger wordt. In de oper duurt het dan nog tot halverwege volgende week alvorens neerslag een einde maakt aan de warmte, hierdoor zit de oper op een gegeven moment bovenin de pluim. In een deel van de leden bereiken buien ons land al eerder, ook onder invloed van het retrograde laag dat dan nog niet is opgenomen in de hoogtetrog. Wel is dit deel een stuk kleiner geworden dan 24 uur geleden en daarmee de onzekerheid kleiner. Op de lange termijn wordt er een grote verscheidenheid aan verschillende stromingspatronen berekend, waardoor de spreiding in het ensemble navenant toeneemt.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Droog en verder oplopende temperaturen, in de eerste helft van volgende week naar zomerse waardes. In de tweede helft van de week tempering van de temperatuur en duidelijk toenemende neerslagkansen.

Samenvatting EPS-periode:
De kans op maxima boven normaal neemt geleidelijk af naar 25%, terwijl de kans op maxima onder normaal toenemen naar 50%. Er is iedere dag circa 40-50% kans op een bui.ECMWF pluim KNMI


GFS pluim Weerplaza

Bron: KNMI

| Gewijzigd: 16 mei 2014, 11:46 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 mei 2014, 12:34 uur | Bericht #423711
De temperatuurs verschillen van GFS en ECMWF voor woensdag begin van de avond. Hopen dat ECMWF het bij het juiste eind heeft, dat is een stuk gunstiger.Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
16 mei 2014, 12:55 uur | Bericht #423712
Hier ook even tekstueel stukje van het KMI:
Woensdag wordt warm met maxima tussen 23 en 27 graden. Het is eerst zonnig maar op het einde van de dag neemt vanuit Frankrijk de kans toe op enkele stevige onweersbuien. Donderdag en vrijdag wordt het wisselvallig met opklaringen en wolkenvelden en kans op buien. Vooral op donderdag is er nog kans op onweer

Typische warmte onweerders dus die vanuit Frankrijk komen, zijn voor mij persoonlijk steeds de beste We zullen zien, maar warmte in de Lage Landen wordt 9 op 10 keer verdreven door onweer.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4148
Lid sinds: 26 aug. 2011
16 mei 2014, 14:11 uur | Bericht #423716
Citaat van svenne, vrijdag 16 mei 2014, 12:55 uur Typische warmte onweerders dus die vanuit Frankrijk komen, zijn voor mij persoonlijk steeds de beste We zullen zien, maar warmte in de Lage Landen wordt 9 op 10 keer verdreven door onweer. Da's dan ook het nadeel van onweer, luidt vaak een frissere periode in

Woonplaats: Drunen ( Noord Brabant)
Berichten: 293
Lid sinds: 15 apr. 2011
16 mei 2014, 17:19 uur | Bericht #423726
Ik dacht kaarten gezien te hebben met zeer grote en maffe waarders ( shear enz...) voor woensdag.
sommige dachten dat het woensdag gezien deze kaarten zeer flink los kan gaan.
Maar goed is pas vrijdag dus er zal nog wel het een en ander veranderen.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 mei 2014, 20:14 uur | Bericht #423737
Dinsdag GFS 15z tot 21z (17:00 tot 02:00)


Woensdag GFS 15z tot 21z (17:00 tot 02:00)

Kaarten: Wetter3 | Gewijzigd: 16 mei 2014, 20:16 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 852
Lid sinds: 1 okt. 2006
16 mei 2014, 21:26 uur | Bericht #423739
We gaan het allemaal wel zien.  Voorlopig ff allemaal genieten van het mooie zomerweer en het weekend
Amras
Lid
Woonplaats: Dordrecht
Berichten: 554
Lid sinds: 25 mei. 2009
16 mei 2014, 22:01 uur | Bericht #423741
Ik ben wel fan van de voorspelling van GFS voor woensdag met CAPE-waarden rond de 1000
Regen, das gewoon vloeibare zonneschijn
MarkB
Lid
Woonplaats: Nijkerk
Berichten: 1786
Lid sinds: 6 mei. 2011
17 mei 2014, 00:37 uur | Bericht #423745
Dinsdag en woensdag zijn bij EC niet spannend te noemen, maar als je een paar dagen verder kijkt naar de zaterdag zie je extreme waardes voor vooral het midden en oosten van de Benelux, vooral de cape-waardes boven de Ardennen zijn erg extreem en lijken mij ietswat hoog (4000+ J/Kg)

Onweersdagen 2013: 12
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 227
Lid sinds: 22 mei. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 mei 2014, 09:18 uur | Bericht #423746
Citaat van MarkB, zaterdag 17 mei 2014, 0:37 uur Dinsdag en woensdag zijn bij EC niet spannend te noemen, maar als je een paar dagen verder kijkt naar de zaterdag zie je extreme waardes voor vooral het midden en oosten van de Benelux, vooral de cape-waardes boven de Ardennen zijn erg extreem en lijken mij ietswat hoog (4000+ J/Kg)

Tsjaa, zaterdag is nog erg ver weg.
Maar hoop doet leven! :P | Gewijzigd: 17 mei 2014, 09:19 uur, door Kannegieter
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 mei 2014, 09:47 uur | Bericht #423747
GFS zit ook zaterdag behoorlijk hoog met zn waardes.  Eerst nog maar even kijken naar dinsdag en woesdag wat dat gaat worden.
Kaarten: Wetterzentrale | Gewijzigd: 17 mei 2014, 09:47 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
17 mei 2014, 12:31 uur | Bericht #423750
Even stukje KMI:

Maandag begint de dag zonnig maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en in de namiddag is een plaatselijke bui of een onweer niet uitgesloten

Dinsdag wordt het vrij mooi maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en plaatselijk kan er een bui of een onweer ontstaan. De maxima schommelen tussen 22 en 26 graden.

Woensdag blijft het vrij mooi en wordt het nog warmer met temperaturen tussen 24 en 29 graden. In de namiddag of avond is er kans op lokale regen- of onweersbuien.

Donderdag en vrijdag valt het kwik iets terug naar waarden tussen 20 en 24 graden. Het is wisselend bewolkt met vooral in de namiddag kans op regen- of onweersbuien.

Mogelijk wordt het zaterdag opnieuw zonnig en warmer.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 mei 2014, 14:41 uur | Bericht #423755
Als er woensdag buien tot ontwikkeling komen is een supercell gezien de hoge shear die nu op de kaarten staat niet uitgesloten.Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 mei 2014, 10:35 uur | Bericht #423763
Synoptische ontwikkeling
Ten westen van de Britse Eilanden diept een hoogtetrog uit en ontstaat er een afgesnoerd hoogtelaag net west van de Golf van Biskaje. Een tweede hoogtelaag boven Zuidoost-Europa beweegt retrograad en opvullend naar het noorden. Vanwege de positie van het laag bij de Golf van Biskaje komt in onze omgeving een zuidelijke stroming op gang komt en wordt warme lucht aangevoerd. Storingen kunnen vanaf donderdag Nederland bereiken. Op de grondkaart zien we het lagedrukgebied nagenoeg recht onder het hoogtelaag terecht komen en vanaf het volgende weekeinde gaat het opvullen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met komend weekend is de tendens duidelijk dat de stroming steeds meer een zuid component krijgt waardoor de aangevoerde lucht warmer en vochtiger wordt. In de operationele run duurt het tot halverwege volgende week alvorens neerslag een einde maakt aan de warmte. De operationele run laat vooral van donderdag naar vrijdag kunnen enkel fikse buien zien die vanuit het zuiden naar Nederland trekken. Op de lange termijn wordt er een grote verscheidenheid aan verschillende stromingspatronen berekend, waardoor de spreiding in het ensemble navenant toeneemt.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Zonnige perioden en droog, middagtemperatuur oplopend naar zomerse waarden. Vanaf woensdag een toenemende kans op een regen- of onweersbui, vanaf donderdag iets minder warm.

Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk nog vrij warm met af en toe zon, maar ook enkele regen- of onweersbuien. Geleidelijk toenemende kans op een koeler weertype met elke dag wel kans op een bui.


Bron: KNMI
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 mei 2014, 10:58 uur | Bericht #423764
GFS en ECMWF zitten inmiddels na een paar runs meer op een lijn. Het lijkt er op dat dinsdag waarschijnlijk een paar losse buien in de loop van de dag kunnen onstaan. Er is weinig wat de boel triggerd dus het zal vanaf de grond moeten gebeuren. Grote buien lijken onwaarschijnlijk, het zullen als het lukt single cell buien zijn. Woensdag trekt het koufront wat bij een storing onder de Britste eilanden hoort over Nederland. Het tijdstip hiervan gaat bepalend zijn hoe deze dag er uit gaat zien. Vergeleken met een paar runs terug laat ook ECMWF nu beter waardes zien voor onweer. Als we kijken naar de 0:00z run van beide modellen lijken ze het redelijk eens dat het pas s'avonds gaat gebeuren, als dat zo blijft is dat het meest gunstig. Gezien een aantal parameters is een MCS voor deze betreffende avond/nacht niet uit te sluiten. Hierover zal de komende runs meer duidelijk moeten worden.

Woensdag


Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 mei 2014, 11:11 uur | Bericht #423765
Vanaf dinsdag eigenlijk elke dag wel kans op onweer, echter lijkt de vrijdag alleen België een kansje te hebben, maar dat is nog verweg, dus  wie weet komt Nederland er nog wel bij.

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 mei 2014, 11:25 uur | Bericht #423766
WRF (Korte termijn model, 72 uur) denkt van dinsdagavond het volgende.| Gewijzigd: 18 mei 2014, 11:44 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
MarkB
Lid
Woonplaats: Nijkerk
Berichten: 1786
Lid sinds: 6 mei. 2011
18 mei 2014, 11:31 uur | Bericht #423768
Woensdag kan wel een leuk dagje worden, niet alleen de onstabiliteit is goed maar ook de dynamische kant is goed te noemen, supercellen moeten hierdoor best mogelijk zijn.

Onweersdagen 2013: 12
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
5 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 5 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.518 topics, welke bij elkaar 446.931 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.419 leden.
Het nieuwste lid is r.sambros@chello.nl.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
5 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1989 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1989, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden