Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Oct 2022 15:00:18

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Oct 2022 15:00:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carbon, UT.

1 Oct 2022 14:43:09

Er zijn de afgelopen 3 uur 1000 ontladingen geregistreerd.

1 Oct 2022 13:36:34

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

1 Oct 2022 13:15:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carbon, UT; Emery, UT.

1 Oct 2022 12:51:21

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Oct 2022 12:01:52

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Orange.

1 Oct 2022 11:49:53

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Hampton.

1 Oct 2022 07:10:10

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Effingham.

1 Oct 2022 07:10:10

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Colleton.

1 Oct 2022 07:10:10

NWS: Hurricane Warning uitgegeven voor Coastal Brunswick.

1 Oct 2022 07:10:10

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Dorchester.

1 Oct 2022 06:04:41

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Horry.

1 Oct 2022 04:42:04

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Georgetown.

1 Oct 2022 04:42:04
Actueel
1 / 4

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Woonplaats: Middelstum
Berichten: 70
Lid sinds: 24 mei. 2014
26 juni 2016, 19:01 uur | Bericht #472744
Groningen voor de zoveelste keer in het geel en voor de zoveelste keer tevens geen onweer gezien. Code geel heeft hier geen betekenis meer inmiddels.
marcuz
Lid
Woonplaats: obdam
Berichten: 1360
Lid sinds: 12 dec. 2009
26 juni 2016, 20:20 uur | Bericht #472746
Supercel de nieuwe norm?

26-06-2016 door Reinier van den Berg
Brabant werd donderdag hard geraakt door een krachtige supercel. Wordt dit soort buien de nieuwe norm in het veranderende klimaat?In de media is er al veel aandacht aan besteed. Het extreme noodweer dat donderdagavond over het oosten van Brabant trok. En voor honderden miljoenen euro’s schade heeft veroorzaakt. Boosdoener bij deze bui, een heuse supercel, was in de eerste plaats de extreem grote hagel. Stenen tot 7 a 9 en mogelijk zelfs 10 centimeter in doorsnede zijn neergekomen in een strook over onder meer Luyksgestel, Someren en de regio rond Deurne. De hagel ging ook nog eens vergezeld van veel wind. Daardoor sneuvelden niet alleen daken en dakramen, maar ook ruiten die op gewone (verticale) gevels zijn gesitueerd.

Tornadojacht

We hebben er veel vaker over geschreven. Een supercel is een optimaal georganiseerde onweersbui die mede daardoor een grote kracht en relatief lange levensduur kan halen. Van oorsprong kennen we de supercel vooral uit Amerika. Tornadojagers gaan er in steeds grotere aantallen jaarlijks fanatiek naar op zoek. In de uitgestrekte ‘plains’ van de VS in staten als Texas, Oklahoma, Kansas en Nebraska. In de hoop niet alleen zeer indrukwekkende wolkenluchten te zien en vast te leggen waar iedere supercel meet gepaard gaat, maar ten diepste om ook een tornado te spotten. Op basis van Amerikaans onderzoek weten we dat gemiddeld 1 op de 10 volwaardige supercellen een tornado weet te produceren. 

Veel vaker dan eerder gedacht

Met alle kennis die inmiddels beschikbaar is over de supercel, weten we bovendien dat dit speciale type bui niet exclusief gekoppeld kan worden aan Amerika. Met de kennis die ik zelf heb mogen opbouwen over de supercel, mede door de 5 tornadojachten die ik deed in de VS, is me in de afgelopen jaren duidelijk geworden dat een supercel veel vaker voorkomt dan vroeger gedacht. Ook in Europa. En ja, zelfs in Nederland. 

Gekantelde stijgstroom

Een supercel is zoals gezegd een zeer goed georganiseerd systeem. Meest kenmerkend is de sterke stijgstroom in de bui die bovendien een roterend karakter heeft. Deze rotatie ontleent de bui aan het windprofiel in de atmosfeer. Verschillen in windrichting en windsnelheid met toenemende hoogte in de buienwolk zijn de basis van deze ronddraaiende beweging. Bovendien staat de stijgstroom in een supercel als het ware gekanteld naar de warme zijde van de bui. Een zeer kenmerkende eigenschap van de supercel is ook de koers. De supercel valt wat betreft trekrichting uit de toon. Het gros buigt met gemiddeld 20 tot 30 graden af van de koers van gewone buien. Overigens zijn er ook supercellen die juist met 20 tot 30 graden naar links afbuigen. Maar dat is een minderheid. Bovendien zijn dat buien die vaak een kortere levensduur hebben.

Hagel in de schoorsteen

De sterke stijgstroom in de gekantelde ‘schoorsteen’ waarin de warme vochtige lucht naar grotere hoogte wordt gejaagd, bevordert de vorming van grote tot zeer grote hagelstenen. Hagelstenen van het formaat zoals afgelopen donderdag in Brabant neerkwamen, kunnen uitsluitend worden veroorzaakt door een krachtige supercel. Zoals gezegd, de meeste supercellen produceren (gelukkig) geen tornado. Dat dit donderdag evenmin lukte, kwam mede doordat de verschillen in windrichting en windsnelheid in de onderste kilometers van d atmosfeer niet extreem waren. Voor tornado’s zijn windverschillen in de onderste kilometers van de atmosfeer van groot belang. 

Tuba gisterenavond in mini supercel

Dat de supercel van Brabant zo extreem uitpakte kwam met name door de zeer grote onstabiliteit van de atmosfeer. De combinatie van zeer hoge temperaturen en een zeer hoge luchtvochtigheid waren de primaire brandstof voor de bui. De wind op grotere hoogte deed de rest en zorgde ervoor dat de bui snel kon uitgroeien tot een krachtige supercel. Opmerkelijk genoeg trokken er gisteren in het begin van de avond ook enkele buien over de Benelux met supercel-eigenschappen. Opmerkelijk, omdat de atmosfeer veel minder onstabiel was. Maar de verschillen in windrichting- en snelheid waren voldoende om een paar buien toch opmerkelijke trekjes te geven. Sterker nog, vanuit Wageningen werd een tuba (beginnende windhoos) gesignaleerd rond 10 uur in de avond. Zelf zag ik de zijkant van de bui recht overkomen. En er was zichtbaar rotatie aanwezig in de dreigende lucht. De bui had verder een lange levensduur en een wat naar rechts afgebogen koers. Het ging om een mini-supercel. Weerkundigen spreken ook wel van een low-topped supercel. Een kleine supercel met een relatief lage wolkentop. Niet 15 kilometer zoals donderdagavond, maar bijvoorbeeld maar 5 tot 7 kilometer.

Nieuwe norm?

En dat brengt me terug bij de kop van dit verhaal. Wordt de supercel de nieuwe norm. Om die vraag te beantwoorden moet op 2 deelvragen antwoord worden gegeven. Komen situaties met extreme onstabiliteit (warmte en liefst ook vocht) in de atmosfeer vaker voor? En geldt hetzelfde ook voor windschering, verschillen in wind met toenemende hoogte? Wat betreft de eerste vraag. Ja, in het significant opwarmende klimaat is het redelijk om te veronderstellen dat situaties met grote onstabiliteit (voldoende voor de vorming van supercellen) vaker zullen voorkomen in het ‘nieuwe’ klimaat. In Europa en ook in eigen land. De windschering is lastiger. Meest redelijk is om te veronderstellen dat de wind-omstandigheden niet significant toe- of afnemen. Maar door verdere opwarming nemen de kansen voor de supercel dus wel degelijk toe. En kan extreme hagel in de komende decennia vaker tot ernstige overlast leiden. Vorige zomer was het trouwens ook raak met dit soort hagel. Net niet in eigen land. Maar wel bij de oosterburen. Zelf zocht ik met enkele collega’s een supercel op in Duitsland. Nabij Olpe raapten we hagelstenen op tot 9 centimeter in doorsnede. De schade was er vergelijkbaar met die van Brabant. Ook hier ging het om een krachtige supercel.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Roosendaal
Berichten: 3
Lid sinds: 2 dec. 2015
26 juni 2016, 23:03 uur | Bericht #472749
Van die pluimen wordt je nou ook niet echt vrolijk van.....
komende 2 weken zullen we opgescheept zitten met fris oer-Hollands weer
wappy
Lid
Woonplaats: Haarlem-Schalkwijk
Berichten: 1195
Lid sinds: 26 jul. 2006
12 juli 2016, 13:24 uur | Bericht #472930
Pff is weer zoveer hoor heel nl buien met onweer behalve het westen weer.... grrr
Woonplaats: Middelstum
Berichten: 70
Lid sinds: 24 mei. 2014
12 juli 2016, 19:41 uur | Bericht #472939
Ook hier in Noord-Groningen helemaal niets..... Deze zomer hebben we dus nog géén keer onweer meegemaakt hier.
Gurdie
Lid
Woonplaats: Ten Boer
Berichten: 126
Lid sinds: 4 dec. 2010
12 juli 2016, 20:32 uur | Bericht #472941
Citaat van Wim Blanken, dinsdag 12 juli 2016, 19:41 uur Ook hier in Noord-Groningen helemaal niets..... Deze zomer hebben we dus nog géén keer onweer meegemaakt hier. Had je even 10-20 kilometer gaan rijden. In Ten Boer een aantal aardige dreunen van een bui die over de woldstreek trok. En hoorde dat het in Siddeburen blank heeft gestaan..

 
Woonplaats: Middelstum
Berichten: 70
Lid sinds: 24 mei. 2014
13 juli 2016, 17:36 uur | Bericht #472953
Citaat van Gurdie, dinsdag 12 juli 2016, 20:32 uur Citaat van Wim Blanken, dinsdag 12 juli 2016, 19:41 uur Ook hier in Noord-Groningen helemaal niets..... Deze zomer hebben we dus nog géén keer onweer meegemaakt hier. Had je even 10-20 kilometer gaan rijden. In Ten Boer een aantal aardige dreunen van een bui die over de woldstreek trok. En hoorde dat het in Siddeburen blank heeft gestaan..

 
Tja zonder auto zal dat helaas niet gaan. Chasen met het OV.... Nee....
 
peepee
Lid
Woonplaats: capelle aan den ijssel
Berichten: 319
Lid sinds: 19 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 juli 2016, 17:11 uur | Bericht #472980
ik weet niet waar de zon schijnt maar hier vandaag niet
 
wappy
Lid
Woonplaats: Haarlem-Schalkwijk
Berichten: 1195
Lid sinds: 26 jul. 2006
20 juli 2016, 10:29 uur | Bericht #473037
Toch weer jammer, waren de kaarten eerst prima voor westen, nu tja het zelfde liedje als altijd.
peepee
Lid
Woonplaats: capelle aan den ijssel
Berichten: 319
Lid sinds: 19 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 juli 2016, 17:03 uur | Bericht #473061
jammer geen zuidholland  vandaag met onweer?
 
Woonplaats: Middelstum
Berichten: 70
Lid sinds: 24 mei. 2014
20 juli 2016, 18:25 uur | Bericht #473072
Tijd dat ze de modellen maar eens gaan bijstellen. Zoveelste keer dat het onweer eerder richting Duitsland gaat als eerder was aangegeven. Dit jaar al zeker vier keer voorgevallen. Eerste vore lijkt niet te activeren dus Groningen helemaal niets....
Maurice82
Lid
Woonplaats: Dtc
Berichten: 182
Lid sinds: 29 jun. 2011
20 juli 2016, 18:49 uur | Bericht #473073
Onweersschild van Doetinchem werd ook weer geactiveerd lijkt wel. Wat regen en gedonder gehad, maar viel erg mee
Woonplaats: Middelstum
Berichten: 70
Lid sinds: 24 mei. 2014
20 juli 2016, 23:33 uur | Bericht #473096
Uiteraard weer niets in Noord-Groningen. Radeloos en zin om te emigreren naar Duitsland.... | Gewijzigd: 20 juli 2016, 23:41 uur, door Wim Blanken
Woonplaats: Middelstum
Berichten: 70
Lid sinds: 24 mei. 2014
20 juli 2016, 23:40 uur | Bericht #473097
Dat was de laatste keer dat ik onweerkansen in Noord-Groningen overigens serieus neem. Inmiddels meer dan tien keer gewoon noppes, niks, nada. Het is hier nog steeds warm.....
Woonplaats: Papendrecht
Berichten: 17
Lid sinds: 18 jul. 2016
20 juli 2016, 23:49 uur | Bericht #473098
Hier in Papendrecht(zuid-holland)zelfs geen 1 druppel regen. Ik weet niet waar al die weer kaarten voor zijn maar ze mogen van part hun kont er mee af vegen. Elke keer worde we blij gemaakt met een dode mus
m.heerlijn
MarkB
Lid
Woonplaats: Nijkerk
Berichten: 1786
Lid sinds: 6 mei. 2011
20 juli 2016, 23:59 uur | Bericht #473099
Hier op wat druppels na helaas niets gevallen. Ik had op een verkoelend buitje gehoopt met of zonder onweer, het is hier nu nog ruim 23 graden. Hopelijk daalt de temperatuur nog onder de 20 graden, maar ik denk van niet dus lijkt een tropennacht aanstaande.
Onweersdagen 2013: 12
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Antares
Lid
Woonplaats: Heerlen, Zuid-Limburg
Berichten: 425
Lid sinds: 23 jul. 2009
21 juli 2016, 01:12 uur | Bericht #473100
Eigenlijk geen geklaag maar ik zag dit al aankomen. Veel onzekerheid in de modellen, geen "raad het aantal ontladingen" topic dat toch al misschien zei dat het tot zwaar onweer niet zou komen. Het was wel een zeer aangename zomer dag!
Vers in 't geheugen:
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2353
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 juli 2016, 10:50 uur | Bericht #473107
Ik had me niet op onweer ingesteld, want ik had bezoek, maar hier ook verder niks gehad, terwijl het ongeveer 5 km naar het oosten flink tekeer ging. Het bleek dat de buien nét na mij ontstaan waren.
Ik heb wel mooie onweersluchten gezien, richting het oosten was het pikzwart. De bui daar was goed te zien.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Amstelveen
Berichten: 3
Lid sinds: 19 jul. 2016
21 juli 2016, 11:59 uur | Bericht #473110
Almere ook weer geen onweer  Het is jammer maar als je geen onweer en altijd lekker weer wilt kun je het beste naar Amsterdam verhuizen
En met moo weer bedoel ik regen   | Gewijzigd: 21 juli 2016, 11:59 uur, door Jeffrey Hoekman
Coentjuh
Lid
Woonplaats: Hilversum
Berichten: 370
Lid sinds: 24 jul. 2013
21 juli 2016, 13:19 uur | Bericht #473113
Citaat van Jeffrey Hoekman, donderdag 21 juli 2016, 11:59 uur Almere ook weer geen onweer  Het is jammer maar als je geen onweer en altijd lekker weer wilt kun je het beste naar Amsterdam verhuizen
En met moo weer bedoel ik regen  

Hilversum ook niet.
Amsterdam almere en hilversum (randstad) 
die hoek lijkt altijd erg weinig te krijgen...
Zwaar onweer 2016: 1
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Dit topic is gesloten
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.249 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3253 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3253, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen 17 t/m 20 juni 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het regent niet vaker, wel harder

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden