Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yavapai, AZ.

14 Aug 2022 23:28:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Weld, CO.

14 Aug 2022 23:21:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Bernardino, CA.

14 Aug 2022 23:11:11

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, TX.

14 Aug 2022 22:59:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Riverside, CA; San Bernardino, CA.

14 Aug 2022 22:21:38

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:21

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:20

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:18

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:17

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:17

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:16

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:16

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:16

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:15

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

14 Aug 2022 21:00:15
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Nieuw hitterecord voor de UK

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2016, 07:58 uur | Bericht #470856
Eigenlijks wel een beetje raar, dat het hier nog niet staat. Dus bij deze post ik hem!!

Wilfred is deze week in de Usa om op dikke supercellen te jagen. En nog een aantal andere chasers uit de Benelux. En het ultieme doel is dan uiteindelijk,om tornado's te spotten. Wilfred heeft een goeie week uitgekozen. Zondag was het meteen al raak, en ook gisteren en actueel zijn er kansen. Vanacht zijn er zeer zware tornado's geweest. Ongetwijfeld zal hij daar ook bij in de buurt zijn geweest. Mocht daar info over binnen komen, dan post ik dat hier ook. Filmpjes van andere chasers zijn er al wel van die setting. De hele week blijft het nog onrustig in delen van de Usa. Dit zal dan ook meteen verder een topic zijn, voor de andere kansen.

Tornado's jagen in Kansas

Collega Wilfred Janssen zit momenteel in de Verenigde Staten op jacht naar tornado's. Gisteren was zijn eerste echte dag in het veld en het was direct raak: Tornado aan de grond!Mei is de maand voor tornado's.
De maand mei is bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van tornado's in de zuidelijke en centrale staten van de VS. De enorme onweersbuien die kunnen ontstaan komen in Europa nauwelijks voor. De buien produceren vaak enorme hagelstenen en tornado's die in bewoonde gebieden voor veel schade en menselijk leed kunnen zorgen.Tornado's: Gevaarlijk maar wel fotogeniek
Toch zijn de buienwolken ook van ongekende schoonheid en trekken ze veel tornadojagers aan om mooie plaatjes te schieten. Collega Wilfred Janssen chased al jaren rond in Europa maar dit jaar maakte hij de sprong naar de Verenigde Staten, waar hij nu in Tornado Alley bivakkeert. De weersverwachtingen zijn ideaal de komende dagen voor de ontwikkeling van zware onweersbuien dus mogelijk gaan we nog veel plaatjes van hem ontvangen.

Hieronder staat Wilfred zijn uitgebreide verslag van zijn eerste echte werkdag in Tornado Alley. Het was direct raak!

Spektakel in het westen van Kansas

Na het opwarmertje van gisteren, was het vandaag tijd voor het wat zwaardere werk. Het Storm Prediction Centre gaf een slight risk uit voor de staten Wyoming, Montana, Colorado, Kansas, Oklahoma en Texas. Dit gold met name voor het kunnen voorkomen van grote hagelstenen en zeer zware windstoten. De situatie was voor het stormjagen ideaal. In het westen van Kansas zou een stevige zuidoostenwind waaien, terwijl op enige hoogte de wind stevig uit het westen tot zuidwesten waaide. Wat hogerop nam de wind niet eens zo heel veel toe, maar bleef uit het zuidwesten komen. Dit zou betekenen dat buien, die uiteindelijk het supercell-stadium halen, nauwelijks van de plaats komen. Dit is natuurlijk perfect: kunnen fotograferen zonder dat je vaak naar een andere locatie moest rijden.Waar gaan we heen? Positie bepalen.
We kozen ervoor om ons te positioneren nabij Garden City, ergens in het middenwesten van de staat Kansas. Vanaf deze plaats konden we gemakkelijk alle richtingen uit. Rond 12:00 lokale tijd kwamen we in dit stadje aan. Rond de klok van 13:00 besloten we wat verder naar het noordwesten te vertrekken, net ten zuiden van het dorpje Leoti. Hier stonden we in de enorme graanvelden te kijken naar cumuluswolken die poogden het buienstadium te bereiken. Een zwakke inversie op ongeveer 2 kilometer hoogte weerhield de cumulus ervan om door te groeien tot een volwaardige bui. Inmiddels volgden al wel een severe weather watch en een tornado watch vanuit het SPC. Dit betekent dat het voorkomen van zwaar weer en tornado’s toch wel reëel is.

Omstreeks 15:00 lokale tijd begonnen de stapelwolken echt fors op te bollen. Enkele torens wisten het tot bui te schoppen, maar hielden het niet lang vol. Na een half uur zagen we ongeveer 20 mijl ten westen van ons wel echt serieuze stapelwolken de lucht in schieten, veel hoger en scherper dan alle andere in de buurt. Toen wisten we het, deze moeten het gaan worden.Niet veel later verscheen de eerste zware bui op het radarbeeld. Na 15 minuten waren er al aanwijzingen voor grote hagelstenen en dat met de gedachte dat de bui nog lang niet op haar toppunt zat! We besloten om iets verder naar het noorden te gaan, om de bui van wat dichterbij te bekijken. Uiteindelijk hielden we ons net 1 mijl ten noordoosten van Leoti op, om daar de naderende bui te kunnen bestuderen. Op deze plaats zagen we duidelijk hoe deze bui alsmaar aan kracht won. Het neerslagscherm werd immens dik en rond 16:00 kreeg deze specifieke bui een “Severe thunderstorm warning”.

Wallcloud gaat roteren
Vanaf dit moment begon het echt. De bui wist zich binnen zeer korte tijd perfect te organiseren. De basis van de bui verlaagde zich, en kon vrijwel direct profiteren van de warme vochtige zuidoosten grondwind. Vanaf dit moment gebeurde ook wat wij verwachtte: de bui kwam nauwelijks meer van de plaats. Al snel ontstond er een wall cloud onder de stijgstroom van de bui, hetgeen aangeeft dat de stijgstroom van de bui bijzonder krachtig is. Op de radarbeelden waren nog geen tekenen van rotatie op lagere niveau’s, dus de kans op een tornado was nog erg klein.

Binnen 10 minuten begon de rotatie zich ook te verscherpen in de lagere delen van de atmosfeer. Het lage blok onder de bui, naast de neerslagkern (wallcloud), begon ook te roteren. Al snel volgde ook de eerste “tornado warning”. De kans op een tornado was nu ineens toch wel groot! We besloten iets verder naar het noordoosten te gaan, om de bui in haar geheel te kunnen aanschouwen en om de nabije blikseminslagen te vermijden. Uiteindelijk was onze nieuwe locatie net een ruime mijl verder dan de vorige locatie. Vanaf deze locatie zagen we de bui echt in kracht winnen.Ook onderin was de roterende beweging perfect te zien en al snel was het raak: een tornado tikte de grond aan! Deze tornado leefde maar kort, echter niet veel later tikte op bijna dezelfde plaats een tweede tornado de grond aan. Deze hield het wat langer vol, maar ook deze tornado hield het na ongeveer een ruime minuut voor gezien. Toch wist deze zeer zware onweersbui een halve minuut later een nieuwe tornado te produceren, daar was dus nummer 3! Ook deze leefde echter kort, maar de bui bleef echt van zeer zwaar kaliber.

Het mooiste moest nog komen
Het allermooiste moest echter nog komen. De bui liet inmiddels de meest schitterende structuren zien, terwijl de goudgele kleuren van de zonsondergang het allemaal een extra dimensie gaven. Een nieuwe flinke opleving van de bui liet opnieuw een kortstondige tornado vormen, daar was dus nummer 4! Uiteindelijk zijn we ongeveer 3 mijl verder naar het noorden gereden om wat dichterbij de mesocycloon te komen, het roterende gedeelte van de bui. Hier konden we de meest prachtige foto’s maken, terwijl de zon sierlijk onder de bui onder ging.

Een dag zoals ik nog nooit heb meegemaakt. Geen enkele bui die ik in Europa heb gezien, komt ook maar in de buurt van dit kaliber onweersbuien. En dat met de gedachte dat de omstandigheden de komende dagen eigenlijk alleen maar beter worden. Het is nog het begin van de trip, maar nu is het al een onwijs succes.Na deze fenomenale avond, zijn we naar Colby, Kansas gereden om daar te overnachten. Morgenvroeg volgt een overleg voor de nieuwe chaselocatie in de middag. Of vandaag nog overtroffen wordt…

Andere chasers
Wilfred was natuurlijk niet de enige chaser die deze supercell zag. Beth Allan was ook oplocatie en zij maakte deze timelapse van dezelfde supercel. Het is fascinerend om te zien dat de wolk zich niet of nauwelijks verplaatst maar wel stevig roteert. Let ook op de prachtige zonsondergang die Wilfred beschreef in zijn verslag.

Dat filmpje is hier te vinden en is ook meteen de bron: Weerplaza>>> Timelapse
  | Gewijzigd: 25 mei 2016, 08:00 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2016, 08:15 uur | Bericht #470857
Een selectie van de Tornado's en buien van gisteren.


StormChasingVideo


Stormchasingvideo


Stormchasingvideo 
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2016, 11:08 uur | Bericht #470858
One family had a very very close call. This tornado missed this farmstead by 50 yards. I cannot imagine how terrifying this would have been for that family.

Dodge City, Kansas 7pm this evening.


Greg Johnson, TornadoHunter.ca
 
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2016, 06:55 uur | Bericht #470873
Drukke dag in Tornado Alley

Het verslag van Wilfred op de 24-25mei setting. Filmpjes van deze setting had ik gisteren al gepost hierboven,van andere chasers. Vandaag word het na een adempauze gisteren en vanacht, opnieuw onrustig met weer wat grotere tornadado kansen. Daarover later meer!!. (tatanka)


Het was even wat rustiger voor onze collega Wilfred die momenteel op de plains in de VS is, op jacht naar tornado's. Maar na twee dagen van betrekkelijke stilte was het gisteren weer raak.Het internet stroomde afgelopen nacht weer vol met allerlei opnames van tornado's uit het centrale deel van de VS. Gelukkig zijn er voor zover bekend geen grote ongelukken gebeurd. Wel is er hier en daar schade door de tornado's. Ook collega Wilfred Janssen trok erop uit en hieronder staat zijn verslag.

Na betrekkelijke rust nu weer goede omstandigheden
Het zat de afgelopen 2 dagen niet helemaal mee. Helemaal niks was het zeker niet, want we hebben prachtige platen kunnen schieten. Maar vandaag was er weer een nieuwe kans, en de kans op tornado’s was volgens Peter Gude en mij groter dan de voorgaande dagen. De omstandigheden waren erg goed en er was meer energie dan voorheen.


De cumuli begint te groeien

Tien procent kans op tornado's
We kozen als uitgangspunt voor het plaatsje Buffalo, Oklahoma. Van hieruit konden we makkelijk alle kanten uit, dus bij het ontstaan van een bui, konden we er snel en makkelijk heen. Dat het een veelbelovende dag kon worden, hadden wij al opgemaakt uit onze eigen verwachting. Aan het einde van de ochtend besloot ook de weerdienst de kans op tornado’s op te hogen naar 10%. Dat klinkt laag, maar voor dit verschijnsel is het een vrij hoog percentage! Omstreeks 13:30 werd in een mesoscale discussion aangestipt dat er forse buien mogelijk waren, waarvan ook enkele met een tornado. Niet veel later volgde een “tornado watch” voor ons keuzegebied. Nu is bij het voorkomen van een zware onweersbui, het voorkomen van een tornado reëel.

Nu was het wachten. Opnieuw hield een zwakke inversie de buivorming tegen, maar hierdoor kon het nog wel een aantal graden opwarmen. Het was inmiddels 33 graden met dauwpuntstemperaturen rond 24 graden. Het was buiten dus zeer benauwd, drukkend warm en de auto met airco was ook de meest comfortabele plaats. Dit betekent natuurlijk wel dat er voor mogelijke buien verschrikkelijk veel energie beschikbaar is, dus we namen het voor lief.


De wolkenbasis zakt deels uit. Een wallcloud. De kans op een tornado neemt toe

Complete gekte, de een na de andere tornado
Wat er in de 3 uur hierna gebeurde was complete gekte. De bui bewoog met ongeveer 10 mijl per uur naar het noorden, perfect bij te houden dus. Verder was deze bui zo krachtig, dat de ene tornado na de andere naar de grond kwam. Eén enkel exemplaar bleef wel aan de grond gedurende ruim een uur!! Langlevende tornado’s zijn bijzonder, maar niet uniek. Maar deze bui wist een drietal keren zelfs twee tornado’s tegelijk te produceren, jawel, twee stuks!

Dit ging door tot ongeveer Dodge City, Kansas. Het leek erop dat deze stad vol zou worden getroffen door een grote, zware tornado. Maar de stad werd gelukkig gespaard, slechts enkele huizen ten westen van deze stad moesten het wel ontgelden. Verder was er sprake van grootschalige stroomuitval en vooral schade door enorme hagelstenen. Op het moment van schrijven is er niks bekend over dodelijke slachtoffers, dat door de geringe treksnelheid, ook tot nul zou moeten blijven.


Links de pijp van de tornado, meer naar rechts is ook nog een dunne rope tornado te zien

Unieke dag
Een dag als we vandaag hebben meegemaakt was uniek op alle manieren. We hebben zeker 8 tornado’s waargenomen, maar veel spotters laten er 11 in hun waarnemingen zien, wanneer de telregels van de Amerikanen wordt aangehouden. En dat door één bui en binnen 3 uur tijd! De tornado’s hadden allerlei vormen en maten, waardoor ook geen enkel exemplaar hetzelfde was. Best raar, op een avond meer tornado’s zien dan in je hele leven daarvoor, bi-zar!


Tornado


Morgen weer zware buien?(vandaag dus tatanka)
Alsof het nog niet genoeg is, ook morgen zijn er weer kansen op zware buien in het centrale deel van Amerika. Wellicht zien we er deze trip nog wel meer, maar een echt hoogtepunt hebben we nu toch wel gehad, althans, zou je zeggen. Wie weet wat er allemaal nog volgt…


Prachtig schoolvoorbeeld van een rechtstaande tornado

Nog veel meer beeldmateriaal
Zoals Wilfred al schetste hierboven, het was zeer druk met tornadojagers. Hieronder een greep uit de vele foto's en filmpjes die verschenen op internet van deze memorabele 24 mei: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/drukke-dag-in-tornado-alley/2549


Bron: Weerplaza.nl


Ik kom later met de kansen voor vandaag als de middag update er is van Spc.(tatanka)
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2016, 12:21 uur | Bericht #470876
Op een marginale/slight risk, toch nog een verassing op de setting van gisteren. En flinke tornado in de EF-4/5 klasse!! wat een beest.


StormChasingVideo

Vanmiddag en in de avond (hier later in de avond/nacht). Kansen op grote tornado's weer ,10% risk in delen van Kansas,Nebraska en uiterste noorden van Oklahoma. Omringd door een 5% risk, tevens hoge kansen op zeer grote hagel 5cm+. 
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2016, 18:47 uur | Bericht #470889
Spc gaat naar een kleine Moderate in het Enhanced gebied Kansas. Aldaar een 15% kans voor Tornado's omringd door een 10% en een uitgebreide 5/2 %. Verder zijn de hagelkansen fors uitgebreid naar een flinke strook over de enhanced 30% en maarliefst 45% hagel in de orde van 7cm en lokaal over de 10cm.  | Gewijzigd: 26 mei 2016, 18:48 uur, door Tatanka
there can be only one
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.591 topics, welke bij elkaar 447.137 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.463 leden.
Het nieuwste lid is donderkop22.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2754 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2754, lezen 15 mensen het topic "Algemeen onweerskansen topic 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Nieuw hitterecord voor de UK

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden