Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carter, MT; Powder River, MT.

29 Jun 2022 23:50:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charlton, GA.

29 Jun 2022 23:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, SD; Lawrence, SD; Meade, SD; Crook, WY.

29 Jun 2022 23:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dale, AL.

29 Jun 2022 23:35:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arthur, NE; Cherry, NE; Grant, NE; Hooker, NE; Keith, NE; Lincoln, NE; McPherson, NE; Sheridan, NE.

29 Jun 2022 23:33:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, SD; Lawrence, SD; Meade, SD.

29 Jun 2022 23:10:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, GA; Schley, GA; Webster, GA.

29 Jun 2022 23:00:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Leon, FL.

29 Jun 2022 23:00:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Larimer, CO.

29 Jun 2022 23:00:39

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 22:59:36

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 22:59:34

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 22:59:33

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 22:59:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morgan, TN.

29 Jun 2022 22:58:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duchesne, UT.

29 Jun 2022 22:57:58
Actueel
1 / 4

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 30 juni

De laatste updates

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
ruben88
Lid
Woonplaats: Terborg
Berichten: 18
Lid sinds: 3 jan. 2016
13 december 2018, 21:55 uur | Bericht #489305
Eindelijk de eerste kans op een beetje sneeuw! Zelfs tijdens de kerst maar die kans is wel heel klein gok ik! 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3350
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 december 2018, 10:40 uur | Bericht #489308

Winterse neerslag op zondag, maar ook de lange termijn is spannend

In het weekend mag het huidige, winterse weer dan Nederland uit gedrongen worden, een overtuigende coupe van de Oceaan is het niet. Ook op de lange termijn blijft het spannend.


Bron afbeelding: OnweerOnline 

Het is licht winters weer in Nederland, in ieder geval tot en met zaterdag. In de nacht naar zaterdag en zondagochtend dringt dan zachtere lucht binnen met regen, voorafgegaan door enkele uren sneeuw. Daarna is het dan gedaan met de kou. Tenminste: de pluimen voor de lange termijn lijken vrij eenduidig een zacht signaal te geven. Duik je wat dieper in de weerkaarten voor de echt lange termijn, dan is de situatie toch spannender dan hij zo op het eerste gezicht lijkt.

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Niet alleen omdat de nachten zo lang zijn en de daglichtperiode zo kort,  maar ook omdat het weer in deze fase van het jaar vaak wisselvallig en bewolkt is. De kerstdepressie wordt deze periode ook wel genoemd, tijdens de kerstdagen zelfs als een warme anomalie in de klimatologie terug te vinden. De kerstdagen zijn gemiddeld dus wamer dan de dagen eromheen. Waarom dat zo is, laat zich lastig verklaren. Maar een feit is dat het weerbeeld zich tijdens de kerstdagen dus relatief vaak van zijn zachte en wisselvallige kant laat zien.

Westcirculatie
Bij zacht en wisselvallig weer in de decembermaand hoort een westcirculatie: een sterke straalstroom boven de Oceaan die de ene na de andere storing met bewolking, regen en wind op ons afstuurt. De eerste 12 dagen van deze decembermaand was het niet anders. Bijna elke dag viel er wel regen en (grappig genoeg) in de oostelijke helft van het land staan de maandtotalen op veel plaatsen nu al op rond 75 millimeter. Het westen is om de een of andere reden droger.

Maar, sinds een paar dagen is die westcirculatie weer aan banden gelegd. Boven Scandinavië is een hogedrukgebied terechtgekomen en halverwege volgende week stijgt ook de luchtdruk boven Centraal-Europa. Ook al dringt bij ons dan zachtere lucht binnen, heel hard gaat het allemaal niet. En van een echte doorbraak van de westcirculatie kun je ook niet meteen spreken. Daarvoor worden de lagedrukgebieden op de Oceaan teveel tegengewerkt. De druk daar vandaan is niet hoog genoeg.

Heel ver vooruit kijken
Met het oog op de ontwikkeling verderop in de winter is het interessant om wat meer op die hogedrukgebieden in te zoomen. Hoe groot is de kans dat ze blijven liggen? Behalve een verwachting tot twee weken vooruit, met de bekende pluimen die steeds meer mensen bekijken, maakt het ECMWF, het Europese centrum voor middellange termijnverwachtingen, twee keer per week ook een verwachting die 32 dagen vooruit kijkt. Dat gebeurt steeds op dinsdag en op vrijdag.

Noordelijke hogedruk
Het is niet zomaar een verwachting alleen, maar een product dat ook heel veel inzicht biedt in wat er op de achtergrond allemaal speelt. Zo wordt gekeken naar afwijkingen in het drukpatroon ten opzichte van wat in deze tijd van het jaar normaal is, zowel aan het aardoppervlak als hogerop in de atmosfeer. En daar zien we toch wel iets interessants. Ook al worden de hogedrukgebieden in de periode richting kerst vooral boven Centraal-Europa ingetekend, de grootste afwijkingen in het drukpatroon ten opzichte van normaal treffen we de komende tijd vooral boven Noord-Europa aan. Volgens de 32-daagse verwachting van het ECWMF van vanochtend lijkt dit signaal de hele periode te te overleven, en zich boven het noorden alleen maar verder uit te breiden. Tegelijkertijd lijkt de luchtdruk boven onze omgeving en Centraal Europa juist langzaam te dalen.

Temperaturen
Gekeken wordt ook naar afwijkingen in bij voorbeeld de temperatuur ten opzichte van normaal. Komen we in onze omgeving de komende week duidelijk boven normaal uit, vanaf de kerstdagen worden ongeveer normale temperaturen ingetekend en in de eerste weken van januari ontwikkelt zich ten noorden van ons een gebied met duidelijk lagere dan normale temperaturen dat zich van de noordelijke helft van de Britse eilanden via de Noordzee tot over Scandinavië uitstrekt. Met Nederland op dat moment op de rand. Het gaat hierbij steeds om een gemiddelde situatie.

Meerdere opties
Omdat er in een gemiddelde situatie meestal meerdere opties meestrijden, hebben we net als bij de verwachting voor de komende twee weken ook bij de 32 daagse verwachting de beschikking over zogenoemde ensembles. Eigenlijk bestaat zo’n lange termijn verwachting uit 50 individuele berekeningen die alle kanten op kunnen vliegen. Door ze te groeperen (al de berekeningen die op elkaar lijken bij elkaar te stoppen) krijg je een beeld van de opties die een rol spelen.

Ook daar hebben we natuurlijk naar gekeken. Feitelijk zijn het er de komende 4 weken steeds 2: één waarin de invloed van de lagedrukgebieden op de Oceaan zo sterk is dat we in Nederland een wisselvallig en zacht weerbeeld hebben, met de hogedrukgebieden in het noorden en eerst ook boven Centraal-Europa op gepaste afstand. De ander, die in de loop van de periode langzaam aan kracht wint, is die van een hogedrukgebied in het noorden dat zo sterk is dat de lagedrukgebieden er in onze omgeving steeds minder goed in slagen om storingen nog te laten doordringen. De kans op een inval van koudere lucht vanuit het oosten wordt daarbij dan langzaam groter.

Ergens boven Europa komt de komende tijd dus een soort van wintergrens te liggen, dan wel dichtbij of vooral eerst mogelijk ook wat verderweg van Nederland. Maar het is een grens die we op de wat langere termijn denkelijk wel in de gaten moeten houden. Hij kan zomaar eens dichtbij komen.
 

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 14 december 2018, 10:42 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 december 2018, 01:23 uur | Bericht #489311
Zoals reeds eerder in het topic beschreven mogen we dit weekend lokaal waarschijnlijk het eerste sneeuwdekjes van het seizoen verwachten. Hoe dit allemaal zal gaan lopen kom ik later op zaterdag terug, maar de eerste waarschuwing vanwege het KMI en KNMI staan er ondertussen al:Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 december 2018, 11:57 uur | Bericht #489314
Vanavond, vannacht en morgenochtend zal heel de Benelux wel wat sneeuw gaan zien en dat mag al vrij uitzonderlijk genoemd worden
Vanaf de franse grens trekt de sneeuwzone België binnen waarbij ijzel, smeltende sneeuw alsook droge sneeuw mogelijk zijn. De sneeuwzone trekt gestaag door de Benelux om pas tegen morgenochtend het uiterste NO van Nederland te bereiken.

Ik heb eigenlijk weinig toe te voegen aan de guidance van het KNMI hierover, dus bij deze:

Neerslag:
Buiigheid boven het noorden van de FIR dooft uit. De onzekerheid in de neerslagsoort bij het frontaal systeem van zaterdagavond/zondagnacht wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur aan de grond en de onzekerheid over de dikte van de smeltlaag. De bodem in Hirlam blijft waarschijnlijk iets te lang te koud. De modellen tonen nu met name sneeuw/natte sneeuw, waarbij Hirlam en Harmonie36/40 vooral voor het zuidwesten een ijzel/ijsregen signaal geven. Er kan een accumulatie van 1-3, lokaal 3-5 cm optreden. De sneeuw smelt na de passage van het front in enkele uren weer weg, hoewel dat in het noordoosten mogelijk moeizamer gaat. Aandachtspunt is dus vooral de neerslagsoort in het zuidwesten. Met name Hirlam en Harmonie36/40 tonen een kleine smeltlaag berekent voor de locaties in het ZW bij een Tweg van <0 noemen we de kans op ijzel. Deze smeltlaag wordt wel kleiner en kleiner in de op een volgende runs. Als het front eenmaal naar het noordoosten trekt wordt de achterzijde van de bewolking dunner en kan het zo zijn dat de sneeuw nog even overgaat in onderkoelde neerslag (vrieskernen verdwijnen).


Hieronder nog snel even wat kaartjes:

Hou de lantaarnpaal maar in het oog later vanavond en vannacht | Gewijzigd: 15 december 2018, 12:01 uur, door Sven
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
15 december 2018, 12:22 uur | Bericht #489315
Grove indicatie van het tijdstip van arriveren neerslag:
(neerslag kan dus ook met name in het zuidwesten even ijzel zijn)


Verder kan je de Benelux ook in grofweg twee helften delen:
Zuidwestelijke helft Benelux:
- 2 tot 4 cm sneeuw
- korte maar intensieve neerslag
- ook kans op ijzel/natte sneeuw/regen
- front passeert in avond/begin nacht
- smelt vrij snel weer weg

Noordoostelijke helft Benelux:
- 1 tot 3 cm sneeuw
- voornamelijk lichte sneeuwval
- kleinere kans op ijzel
- front passeert in eind nacht/vroege ochtend
- smelt wat trager wegZondag stijgt de temperatuur dan weer naar zo'n 2 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuidwesten.
| Gewijzigd: 15 december 2018, 12:26 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 december 2018, 17:46 uur | Bericht #489316
De eerste neerslag heeft ondertussen Vlaanderen bereikt, aan de Franse grens vooral meldingen van ijzel en ijsregen, maar al verder in West-Vlaanderen ook meldingen van natte sneeuw.

De verwachting is dat het meer en meer zal overgaan in drogere sneeuw, maar hier en daar (zeker richting Zeeland bijvoorbeeld) is tijdelijke ijzel/ijsregen zeker niet uitgesloten

Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2919
Lid sinds: 7 jun. 2011
15 december 2018, 20:22 uur | Bericht #489317
KMI komt met code oranje:

Van 15/12 19u tot 16/12 11u :  Winterse neerslag : 
Vanavond en vannacht trekt een storing van west naar oost over het land met eerst sneeuw of aanvriezende regen, later overgaand in regen. In de Ardennen valt er meestal sneeuw. 

Er kan een sneeuwdek gevormd worden: 
-tussen 0 en 1 cm in de provincies West Vlaanderen, Oost Vlaanderen, Antwerpen, Henegouwen, en Brabant; 
-tussen 0 en 4 cm in de provincies Namen en Limburg; 
-tussen 2 en 10 cm in de provincies Luik en Luxemburg. 

Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 47
Lid sinds: 28 mei. 2018
15 december 2018, 22:44 uur | Bericht #489318
Al zoekende kjken of het al ergens sneeuwt kwam ik dit tegen, hier kun je mooi zien waar de sneeuw in de lucht hangt en waneer het de grond raakt, gaaf hoor https://w33r.nl/weerbericht/   Klik op Radargram
Aantal dagen met onweer in Nijmegen tot nu toe 2019, 23 dagen...…..
2018 had 29 dagen onweer...
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 december 2018, 23:30 uur | Bericht #489320
Ondertussen trekt de neerslagzone meer en meer Nederland binnen. In België werd heel wat ijzel en ijsregen gemeld, met hier en daar wat sneeuw. Vooral richting oostelijk België zal dit meer sneeuw zijn en vermoedelijk ook in Nederland. Op sommige plaatsen valt het er met bakken uit (ook ijsregen daarnet in Antwerpen bijvoorbeeld)

Marc_D
Lid
Woonplaats: Stadskanaal
Berichten: 24
Lid sinds: 25 jan. 2014
17 december 2018, 00:46 uur | Bericht #489340
Iemand enig idee hoe het kan dat in "home" staat dat er gereageerd is op deze topic maar er niets zichtbaar is?

Edit: misschien omdat een reactie werd verplaatst naar het topic waar het thuis hoorde | Gewijzigd: 17 december 2018, 01:18 uur, door Sven
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 december 2018, 17:56 uur | Bericht #489344

Donkere dagen vóór kerst en iets lichter tijdens kerst?

Momenteel zien we in de pluim duidelijk een piek in de temperatuur de dagen voor kerst, tijdens deze dagen zien we ook een stevige (zuid)westenwind en hoge neerslagkansen. Aangezien dit ook de dagen zijn met de korste daglengte, zal het dezer dagen behoorlijk somber zijn.Op de weerkaarten zien we dit ook terug:

Een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee en lagedruk over Groot-Brittannië zorgen voor een zachte zuidwestenwind rond de 23ste. Boven de oceaan zien we een hoog naderen dat ons kerstweer gaan bepalen.

Tijdens kerst


Tijdens kerst zou een hogedrukgebied het roer over kunnen nemen. De kerst kan daarmee deze keer mogelijk juist redelijk droog, met weinig wind en met geluk misschien zelfs met een beetje zon verlopen.

Een hoog brengt mogelijk verlichting tijdens de meest donkere dagen van het jaar. | Gewijzigd: 17 december 2018, 17:59 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 931
Lid sinds: 30 aug. 2008
18 december 2018, 20:33 uur | Bericht #489355
Hele interessante berekening volgens gfs in de stratosfeer begin januari. Het model berekent al een prominente SSW eind december, maar nu zelfs een splitsing van de poolwervel. Een SSW is het belangrijkste ingrediënt voor mogelijk koud winterweer. Spannend dus! 


Voor en tijdens de kerstdagen: Sterke opwarming


Tussen kerst en de jaarwisseling een splitsing waarbij de kleine crikel steeds veder splitst.

Edit Lako: Kaart toegevoegd en niet werkende link verwijderd | Gewijzigd: 18 december 2018, 20:58 uur, door Lako
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 december 2018, 21:53 uur | Bericht #489375

Hogedruk onder de kerstboom?


De komende dagen voor kerst is het regelmatig winderig alsook nat met een komen en gaan van enkele regenzones en buien. Dit houd aan tot aan kerst, dit is duidelijk te zien aan de neerslagpluim:Met kerstavond schakelen we over op een veel rustiger weertype met een hoog vlak in de buurt tot boven ons.

Voor wij hierbij hoopt op mooi zonnig weer met eventueel stralingsvorst lijkt er aan voor de moeite. Het zouden wel eens grauwe grijze dagen kunnen worden met maxima rond normaal en 's nachts boven het vriespunt (misschien lokaal wel eens een nachtvorstje). Maar misschien goed, kan iedereen zich rustig bezighouden met de festiviteiten in deze periode in plaats van continu het weer te moeten volgen

Hieronder even de bewolkingpluim alsook de temperatuurpluim van ECMWF:

Het ziet er dus naar uit dat 2018 geen winterweer meer zal brengen en zal het afwachten zijn tot de volgende wintermaand januari We blijven het zeker volgen de komende dagen!

Nog even iets over de post hierboven rond de SSW: ik volg het persoonlijk niet aangezien een SSW dan wel de kansen op winterweer vergroot, maar het biedt geen enkele garantie dat het tot effectief winterweer komt hier in de Benelux. De uitwerking kan ook pas vele weken later zich laten voelen. Eventueel ook ergens anders op deze planeet

 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
22 december 2018, 10:39 uur | Bericht #489378

Hogedruk regeert tot het einde van het jaar


In de loop van komende maandag schakelen we over naar een ander weertype want iemand heeft een hogedrukgebied op zijn verlanglijstje gezet voor kerst We komen dus onder de vleugels van een krachtig hoog dat niet in 1-2-3 verdwenen zal zijn. 

Zoals hierboven reeds meer uitvoerig beschreven, gaan we overschakelen naar een rustig, droog en vaak heel bewolkt weertype. En dit zou wel eens een tijdje kunnen gaan aanhouden! 

Kijk maar eens naar de neerslagpluim (neerslagsom):


Over de temperaturen valt weinig te melden, deze zullen tot het einde van het jaar zowat rond de normalen schommelen. Echter is een nachtvorstje lokaal niet uit te sluiten mits er wat meer opklaringen tevoorschijn komen.
Kijken we op de lange termijn, dan gaat het gemiddelde toch naar beneden door een hele cluster die toch naar een frisser weertype overschakelt. Dit houdt geen andere setting in, maar die leden laten het net meer helder worden waardoor het meer kan gaan afkoelen. Wordt zeker en vast vervolgd en ik wil jullie toch al even fijne kerstdagen toewensen! 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 december 2018, 16:44 uur | Bericht #489387

I'm dreaming ...

... van een beetje nachtvorst!

Kerstvorst!

Maar eerst: misschien wel laatste neerslagachtige & zachte dag van 2018?
Momenteel trekt er nog een groot gebied met (mot)regen over de Benelux, het zorgt voor een vrij natte en grijze dag. Gisteren werd het nog 12,5°C in Ell (Midden-Limburg), vandaag is het rond de 7°C in Nederland en nog 11°C in België.


Naast de hierboven weergegeven regen is er ook nog motregen aanwezig, dit wordt enkel niet door de neerslagrader opgepikt.

Het weer met kerst
Zoals al geregeld vermeldt door Sven krijgen we met kerst te maken met:
- een zwak zuidwestenwindje
- droog weer
- normale temperatuur (4 tot 6°C overdag)
- lage bewolking met misschien kans op zo nu en dan zon, grootste kans voor het zuiden (lage bewolking is lastiger te voorspellen)
- mogelijk nachtvorst (afhankelijk van het wolkendek)

Het weer met kerst wordt mede mogelijk gemaakt door een blokkerend hoog boven ons hoofd.

Dankzij dit hoog geen witte en geen zachte kerst.

Omdat het hoog van onze gezelligheid houdt, blijft het lekker boven ons hoofd hangen tijdens de dagen tussen kerst en oud&nieuw, daarmee behouden we ook het weertype van de kerst nog een paar dagen.

Oud&Nieuw: misschien ook even lagedruk?
De dagen rond of net voor oud en nieuw zou het kunnen dat lagedruk richting Scandinavië komt en daarmee de hogedruk niet wegdrukt, maar misschien wel tijdelijk invloed heeft op het weer in de Benelux. Winter zal dit ook nog niet brengen, daarvoor moet de winterliefhebber helaas nog even geduld hebben. Timing en intensiteit verschillen verder nog flink tussen EC en GFS, dus er is nog wat onzekerheid of het weer tijdens de jaarwisseling voornamelijk beïnvloed wordt door een hoog of door een laag.


| Gewijzigd: 23 december 2018, 16:47 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
24 december 2018, 10:35 uur | Bericht #489393
Gezien het extra verkeer op de baan komende nacht, heeft het KMI een code oranje geplaatst voor mist en eventueel bijhorende gladheid:

Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
24 december 2018, 14:28 uur | Bericht #489396

Kans op parelmoerwolken eind van de middag

Aan het einde van de middag zijn mogelijk bijzonder fraaie wolken te zien. Deze zogeheten parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte en worden misschien zichtbaar in de periode rond en vlak na zonsondergang. Wie ze wil zien moet naar de westelijke hemel kijken.

Om de parelmoerwolken te kunnen zien moet je vanaf 16:00 uur tot circa 17:30 uur naar de westelijke hemel kijken en zoeken naar afwijkende kleuren. Vaak zijn parelmoerwolken te zien als een paars- tot roze-achtige gloed. Soms zijn het kleinere vlekken met een groot aantal kleuren zoals het parelmoer in een schelp.

Zuiden en oosten meer kans dan noordwesten
De zon gaat vanmiddag rond 16:30 uur onder. Vanaf de Noordzee worden vrij veel ‘gewone’ wolken aangevoerd en deze steken donker af tegen de nog verlichtte hemel. In het zuiden en oosten zal het ook niet onbewolkt zijn, maar komen waarschijnlijk meer opklaringen voor dan in het noorden en westen.

De parelmoerwolken zelf zijn overdag niet te zien. Hiervoor is het zonlicht te sterk. Ze worden zichtbaar op het moment dat de zon aan het aardoppervlak onder is, maar de zon op 20-30 km hoogte nog wel schijnt. Zo’n anderhalf uur na zonsondergang treedt ook hoog in de lucht de duisternis in en zijn de wolken niet meer zichtbaar.

Wolken in de ozonlaag
Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Het kleine beetje vocht dat aanwezig is condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Vandaag is hier boven ons land kans op, omdat de temperatuur tot net beneden -80 graden kan dalen. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht. Er zijn eigenlijk twee typen parelmoerwolken te onderscheiden.

Ten eerste zijn er grote dunne wolkenflarden, die het zonlicht verstrooien in verschillende pasteltinten (o.a. roze en paars). De wolk zelf zie je eigenlijk niet, maar het licht verraadt dat hij aanwezig is op grote hoogte.

Daarnaast zijn er wat kleinere vlekken die vaak een groter aantal kleuren laten zien. Deze parelmoerwolk bestaat uit nog wat kleinere ijskristallen dan de eerste variant. Hierdoor wordt het licht sterker gebroken in regenboogachtige kleuren. Soms zijn er ook nog golfstructuren te zien in de wolken, wanneer het hard waait op 25 km hoogte.

Bron: weeronline

De weerkaarten
Als we naar de temperatuur op 22 kilometer hoogte kijken, is het daar net -80°C. Net genoeg om een kans op parelmoerwolken te hebben.


Op dit moment is het in grote delen van Nederland zonnig, boven Vlaanderen zijn meer wolken aanwezig en in de aanvoerroute (vanaf de Noordzee) liggen meer wolken klaar, dus daarom hebben ook de kustregio's een kans op bewolking die het zicht op eventuele parelmoerwolken ontneemt.


Hoe zien ze eruit?
als je geluk hebt zo:Maar meestal zijn ze net na zonsondergang te zien als een paarse gloed/wolk:
| Gewijzigd: 24 december 2018, 14:30 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2103
Lid sinds: 16 jan. 2010
27 december 2018, 00:36 uur | Bericht #489412
Ik zeg "hou het in de gaten vanaf 7/8 januari... er lijkt wat aan te komen...”  GFS begon ermee en EC gaat nu ook meedoen..
( het is geen ijskoude inval maar wel iets met vlokjes ..en misschien blijft het zelfs liggen...) | Gewijzigd: 27 december 2018, 00:44 uur, door Callie-P
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
27 december 2018, 12:28 uur | Bericht #489416

Zachte jaarwisseling, gevolgd door iets kouder weer?

Hopelijk heeft iedereen een fijne kerst gehad. Als we naar de pluim kijken zien we dat we na vandaag de zee meer invloed krijgt (in Noord- en West-Nederland had de zee al veel invloed op de temperatuur) op de hele Benelux. Zachte en vochtige lucht stroomt binnen terwijl we nog steeds onder invloed van hogedruk zijn. Dat resulteert waarschijnlijk in een wolkendek (te zien aan de kleine dagelijkse gang), met opnieuw in het zuiden kans op een zeldzame opklaring. Op de lange termijn zien we vanaf donderdag 3 januari 2019 de spreiding toenemen.


We zitten ongeveer van 28 december tot 2 januari onder het hogedrukgebied, dus grote neerslagsommen hoeven we niet te verwachten. Het is echter wel vochtige lucht vanaf de zee, dus motregen/lichte regen blijft soms nog mogelijk.


Op de weerkaart
Als we naar de kaarten kijken, zien we ons dus net ten zuiden van ons de kern van het hogedrukgebied, waardoor de wind bij ons westelijk is en zachte en vochtige oceaanlucht aanvoert. Lagedrukgebieden volgen de route over IJsland.

We zien hier echter al een hoog boven Groenland, dit gaat (tijdelijk?) verbinding maken met het hoog boven Europa (zie volgende afbeelding).

De dagen rond 3 januari zullen belangrijk worden voor de eerste decade van januari. In de huidige run van EC zien we het laag van IJsland naar Oost-Europa trekken en de verbonden hogen hebben hun kern boven Schotland, hierdoor zakt er kou af naar Europa, waar wij nog het staartje van meekrijgen (Oost-Europa krijgt de koudste lucht). Aan de andere kant van het hoog wordt warme lucht omhoog gestuurd. De oceaan kan echter nog wel blijven aandringen, dus eventueel zijn de koudere dagen van tijdelijke aard.


Echt winterweer staat voorlopig niet op de kaart, het resultaat van de EC-setting is een paar koude dagen met het maximum onder normaal (3°C) en nachtvorst. GFS is echter consistent in een andere setting, waar het hoog uit Groenland snel wegzakt. Op 3 januari ligt de kern hier niet in Schotland maar in Duitsland, met als gevolg dat de koude-uitstroom beperkt blijft tot Oost-Europa.
Prikpunt Den Bosch (ongeveer het midden van Vlaanderen & Nederland)

Het is een tegenvaller dat het ensemble van GFS redelijk overeenkomt met de parallel (binnenkort de nieuwe oper). Positief is wel dat ICON, GEM en UKMO grotendeels overeenkomen met het scenario van EC. | Gewijzigd: 27 december 2018, 12:46 uur, door Lako
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2103
Lid sinds: 16 jan. 2010
27 december 2018, 15:24 uur | Bericht #489421
Ik zal mijn post van gisteren wat toelichten.. Het is erg leuk om de modellen te volgen op dit moment aangezien begin Januari toch wel een keerpunt(je) kan worden in onze winter.. Wat ik al geruime tijd zie is dat beide modellen lopen te stoeien met de voortgang na 5 januari.. Voor mijn gevoel zijn de meer winterse oplossingen op dit moment in de meerderheid...
Hieronder twee kaarten.. beide 500hPa ene model is GSF en het andere model is EC. Meestal is GFS meer het model met de extremen en is EC wat conversatiever, dus ik ben wat geneigd om meer naar EC te kijken dan naar GFS.. tja het toeval wil net dat EC met een mooie winterse setting komt...
nou ja even dan..
Hieronder de twee kaartjes.. en zie hoe een enorm verschil beide modellen aangeven.. GFS met een zuidwester en EC  met een (zuid)oostenwind...

Het komt ook wel aardig door in de pluimen van de twee modellen...waarbij GFS met geen enkel lid onder goed nul komt en EC komt toch echt wel duidelijk met veel leden onder nul..Ik denk dat iedereen het er wel mee eens zal zijn dat er dit jaar niets meer gebeurd, maar als het spel zo doorgaat dan wordt het in de eerste week(en) van januari wel wat leuker ...

ow hieronder een tabel die toch ook wel leukere getallen laat zien..

| Gewijzigd: 27 december 2018, 15:48 uur, door Callie-P
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.544 topics, welke bij elkaar 447.016 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.432 leden.
Het nieuwste lid is W O I P.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3079 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3079, lezen 18 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Onweerskansen 30 juni

De laatste updates

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden