Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Divide, ND; Williams, ND.

5 Jul 2020 08:12:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Divide, ND; Williams, ND.

5 Jul 2020 08:12:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beadle, SD; Jerauld, SD.

5 Jul 2020 07:38:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor LaMoure, ND.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pearl River, MS.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washakie, WY; Hot Springs, WY.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broward, FL.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, TN.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, NC; Beaufort, NC.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haywood, NC.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harmon, OK; Greer, OK.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, OK; Tillman, OK.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, TX; Gray, TX.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, NC; Haywood, NC.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

5 Jul 2020 07:21:31
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
8 februari 2019, 09:47 uur | Bericht #489982

 

Algemeen; de Alpen liggen in onder lichte invloed van hogedruk in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee relatief zachte lucht wordt aangevoerd. Zaterdag schampt een zwak koufront de noordelijke Alpen. Zondag tijdelijk Südföhn in aanloop naar een actief koufront welke maandag over de Alpen trekt en in het gehele Alpengebied weer sneeuw gaat brengen. In het verdere verloop krijgen we met een noordelijke hoogtestroming te maken waarmee veel kouder polaire lucht wordt aangevoerd.

Zondag en maandag verse sneeuw

Na een aantal dagen met Kaiserwetter en relatief milde temperaturen in de bergen heeft een zwak koufront gisteren van west naar oost een einde gemaakt aan het inversiehogedruk weertype.
 
Gisteren kon er voor het koufront uit vooral naar het oosten toe nog even worden genoten van de zon en sneeuw. Foto Ramsau am Dachstein via Sven Vanesste / OnweerOnline
Ramsau am Dachstein via Sven Vanesste / OnweerOnline


Met toename van de wind voor het front uit werd het koude reservoir in de lagere delen van de atmosfeer opgeruimd en was het met de vorst in de lagere delen van het Alpen voorland gedaan. Tegelijkertijd begon het op grotere hoogte weer af te koelen. Tijdens passage van het koufront viel er wat sneeuw en beneden de 800 a 700 meter ook regen.

Sneeuwval gisteravond in Termen tijdens passage zwak koufront

Vandaag hebben we achter het koufront weer te maken met wat koudere maar ook drogere lucht en is na het oplossen van lokale rest bewolking ook de zon weer van de partij.Vooral in de bergen is het een stuk afgekoeld, op 2000 meter vriest het weer een graad of 1 tot 6 en op 3000 meter een graat of 5 tot 8. In de loop van de middag wordt het van het westen uit weer föhnig op nadering van een zwak koufront


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zaterdag schampt in de eerste helft van de dag het koufront de noordelijke Alpen. Het is bewolkt en er kan wat lichte regen en boven de 1400 meter wat lichte sneeuw vallen. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer een paar graden in de lift.

Südföhn / Koufront
In de loop van de zondag krijgen we te maken met de invloed van een actieve (storm) depressie luisterend naar de naam – Thomas – die met de krachtige zonale hoogtestroming vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden en Noordzee naar Scandinavie trekt.
GFS 500 hPa zondag 12h00


Door de toenemende drukverschillen tussen de Alpen zuid en noordkant, drukoverschot van 8 tot 10 hPa zuidkant krijgen de noordelijke Alpen tijdelijk te maken met een krachtige Südföhn fase. Met de Föhn en opklaringen kan de temperatuur in de noordelijke Föhn gebieden nog even oplopen tot 12 a 15 graden.
 
Zondag rond het middaguur zal de föhn en de temperatuur zijn hoogtepunt bereiken. Op 850 hPa (1500m) stijgt het kwik tot circa 6 graden


Tegelijkertijd begint zicht aan de zuidkant vochtigere lucht vanuit het zuiden tegen de Alpenhoofdkam te stuwen en gaat er eerste neerslag vallen. Sneeuwvalgrens 800 meter, richting de Alpen meest sneeuw tot in de dalen en de lagere delen (500 meter). In de loop van de middag en avond als ook in de nacht op maandag van west naar oost Föhn einde en overal inzettende en intensiverende neerslag.Met aanvang van de neerslag sneeuwt het aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vanaf 1300 tot 1600 meter om vervolgens met het instromen van de koudere lucht weer te dalen naar 800 a 500 meter. In de meer beschutten Alpen dalen en inneralpin lagere sneeuwvalgrens.

aandag trekt het koufront verder over de Alpen. Het is bewolkt en steeds weer valt er neerslag, sneeuwvalgrens verder dalend naar 800 tot 300 meter. In de loop van de middag van het westen uit afnemende sneeuwval en vooral aan de zuidkant met een naar noord gedraaide stroming weer opklarend. Dinsdag trekt de neerslag zich geleidelijk verder terug langs de oostelijke Alpen noordkant. In de westelijke Alpen met toenemende drukstijgingen droog en toenemend opklarend.Met de krachtige noordelijke hoogtestroming en met met name tijdens passage van de randstoring en het koufront gaat ook de wind sterk aantrekken. In de bergen komt een harde tot stormachtige wind te staan, aanvankelijk nog uit zuidwest tot westelijke richting, maandag draaiend naar noordelijke richtingen.

Sneeuwval
In de loop van de zondagmiddag tot dinsdagmiddag gaat er in het gehele Alpengebied neerslag van betekenis vallen. De ontwikkelingen met het eerder nog berekende Genualaag komen nu minder goed uit de verf. Uitgaande van de laatste berekeningen zal het laagje een wat meer westelijke als ook noordelijke koers volgen. Maandag wordt het laagje boven de noordelijke Adria berekend en geleidelijk komt vanuit het westen de hogedruk er weer in. Dit heeft tot gevolg dat we niet met een Südstau fase te maken zullen krijgen.
Arpege sneeuw cumulatief tot dinsdagochtend


In de periode van zondagmiddag tot dinsdag ochtend gaat er 10 tot 50 cm aan sneeuw bijvallen, lokaal hogerop in de westelijke tot noordwestelijke Staugebieden ook nog wat meer. (50 – 70 cm)In de loop van de woensdag en de dagen daarna verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder naar oost en later mogelijke ook noordoostelijke richting en gaan de temperaturen vooral in de hoogte weer wat omhoog.

Belangrijk voor het weerbeeld en de temperatuur in de Alpen zal dan de exacte positie van de hogedruk en hogedruk-as gaan worden. Ligt deze ten noorden van de Alpen dan houden we een overwegend koude continentale invloed.
GFS 500 hPa operationel run voor donderdag


Is de as meer noordoost – zuidwest dan zal juist weer koudere lucht vanuit het noorden tot over de Alpen naar het zuiden gaan uitstromen. Komen we aan de west kans van de hoogte-as dan zal het minder koud gaan worden.
ECMFW 500 hPa met de kern wat zuidelijker en minder amplitude (zachter mn voor de westelijke Alpen)


Net als de voorgaande dagen hebben de modellen nog de nodige moeite met de posities van de sturende druk systemen en in het bijzonder die van de hogedruk. Hoe dan ook lijken we met de hogedruk te evolueren naar een rustig en vooral in de bergen zonnig winterweer.

Mogelijk dat op donderdag  en op zaterdag storingen die via oost Europa naar het zuiden trekken in de oostelijke nog wat sneeuw gaan geven. Grote hoeveelheden worden dan niet verwacht.Hoe het één en ander zich zal gaan ontwikkelen gaan we in het verdere verloop bekijken.
GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen


Tot zover voor deze vrijdag ochtend vanuit een winters Termen Oberwallis. Temperatuur -3.8 graden en 3 cm Neuschnee gisteravond, sneeuwhoogte 23 cm!LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk (code 3 / oranje) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.864 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3405 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3405, lezen 12 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 15".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden