Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Navajo, AZ; Apache, AZ.

17 Sep 2019 16:40:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ; Pinal, AZ.

17 Sep 2019 11:37:29

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:55

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:52

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

17 Sep 2019 10:12:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Noble, OK; Garfield, OK.

17 Sep 2019 06:25:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Major, OK; Dewey, OK; Woodward, OK; Woods, OK; Alfalfa, OK.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Mitchell, IA; Howard, IA.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Grant, OK; Garfield, OK.

17 Sep 2019 06:25:39

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:30

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:26

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maricopa, AZ.

17 Sep 2019 05:30:47
Actueel
1 / 4

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

Fotowedstrijd

Herfst Kletstopic

2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
15 februari, 10:20 uur | Bericht #490028
Algemeen; hoog – Dorit – vandaag met kern boven het zuiden van Duitsland domineert het weerbeeld in grote delen van west Europa en ook de Alpen. Met een zuidelijke stroming wordt zeer milde en droge lucht aangevoerd. Zeker tot en met het weekend en waarschijnlijk ook een groot deel van de volgende week verandert er in grote lijnen (nog) niet veel aan het geblokkeerde stromingspatroon en vooreerst nog zachte winterweer.

Lente feelings in februari

Afgezien van wat (hogere) wolken velden scheen gisteren in het overgrote deel van de Alpen de zon. De aangevoerde lucht kwam vanuit zuidelijke breedtegraden en ondersteund door de opwarming binnen het hoog (subsidentie / dalende lucht) was het ook nog een eens zacht. In de oostelijke Alpen steeg het kwik lokaal tot 14 graden, in de westelijke en zuidelijke Alpen tot 15 a 16 graden! Het warmst werd het in Leysin in het west Zwitserse kanton Vaud. Hier steeg het kwik tot 16.9 graden, des te opmerkelijker is dit aangezien dit weerstation zich op een hoogte van 1302 meter bevindt!
 
Grote delen van Europa profiteren van de hogedruk en volop zon. Mooi waren gisteren vanuit de ruimte de besneeuwde Alpen, Jura, Massif central en Pyreneeën te zien


Ook hogerop in de bergen was het bijzonder zacht. Op 1500 meter werd het 6 tot 12 graden en op 2000 meter steeg het kwik naar 4 tot 7 graden. De vorstgrens bevond zich ergens tussen de 2700 tot 3000 meter.
 
Kaisserwetter in Hinterglemm. Foto via Twitter Erik ???? @46el
Knalblauw Rosswald. Foto Francien Bakker
Valentijns groeten vanuit Saas-Fee. Foto Meine Meents

Een keer wat anders dan op de ski’s of snowboard. Een arresleetocht langs de Breitach 
in Mittelberg Höfle – Kleinwalsertal
Koude nachten
Vannacht koelde het onder een heldere hemel boven de sneeuw weer sterk af en op uitgebreide schaal vroor het weer licht tot matig. In de hoger gelegen dalen kon het aldaar aanwezig koude reservoir nog verder afkoelen en hier werd op nieuw strenge tot zeer strenge vorst geregistreerd. Op dit moment meldt bijvoorbeeld St Moritz Airport (1700m) – 17°C en ook La Brevine (1000m) in de Zwitserse Jura – 16°C
 
Hoog Dorit vandaag met kern boven het zuiden van Duitsland


De vrijdag start op veel plaatsen weer met vorst en lokaal wat mist of Hochnebel met een bovengrens tot circa 800 meter. In de loop van de dag gaat met de zon het kwik weer snel oplopen en belooft overal weer een zeer milde zonovergoten dag te gaan worden.
 
Het wordt weer een zon overgoten dag in de Alpen. Madritschhütte (2800m) Sulden vanmorgen alweer vol in zon


De middagtemperaturen stijgen opnieuw naar 8 tot 13 graden en lokaal ook nog wat hoger. Op 2000 meter wordt het een graad of 7 en op 3000 meter is het een graad of 0. De wind is meest zwak uit noordoostelijke richtingen, in het oosten deels ook nog matig uit noord tot noordwestelijke richtingen. Ook het weekend staat in het teken van droog, zonnig en zeer zacht februari weer.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Begin volgende week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich wat verder naar het noordoosten en krijgen we mogelijk te maken met zwakke lagedruk invloed door een wat dichterbij komende jetstream en Atlantisch hoogtetrog.De aangevoerde lucht is met een wat meer westelijke hoogtestroming minder zacht dan voorheen waardoor vooral in de bergen de temperaturen niet meer zo hoog zullen uitkomen. Ook neemt de kans op wat bewolking in de westelijke Alpen vanuit het westen toe. Meest zal echter de zon het weerbeeld (blijven) bepalen en neerslag wordt niet verwacht.

In de tweede helft van de week komt het zwaartepunt van de hogedruk weer boven Duitsland te liggen en gaan de temperaturen gaan dan ook in de bergen weer in de lift en de zon zal opnieuw overuren gaan maken.

Vanaf vrijdag gaat ondersteund door een inschuivende warme “subtropische” hoogterug vooral op hoogte nog warmere lucht vanuit noord Afrika tot ver naar het noorden gaat uitstromen. De temperaturen op het 500 hPa vlak (stijgende naar 5800m) beginnen dan al zomerse trekjes te vertonen en ook elders doet het weer eerder aan de lente dan aan de winter denken.
 
ECMWF 500 hPa voor vrijdag 22 februari met de opmars van weer zachtere lucht vanuit het zuiden


Arctische lucht in opmars naar zuiden
Wat nog wel even de aandacht vraagt is een bel koude polaire lucht die tegelijkertijd aan de oostflank van het hoog naar het zuiden gaat uitstromen. Afhankelijk van de precieze positie van het hoog zou deze lucht vanaf vrijdag ook de oostelijke Alpen kunnen bereiken.
 
ECMWF 500 hPa voor vrijdag met de opmars van arctische lucht naar het zuiden


Het ECMWF model laat zaterdag zelfs een bel met zeer koude lucht (koude put, met op het 850 hPa vlak temperaturen van -10 tot -16 graden tot over de oostelijke Alpen doorschuiven.
 
ECMWT T850 hPa voor zaterdag 23 februari


Begin volgende week zien we dan een apart hoogtelaag met de koude put boven de centrale Middellandse zee afsnoeren. De koudere lucht zal zich dan met een oostelijke stroming ook verder naar het westen toe kunnen uitbreiden.
 
ECMWF T850 hPa  maandag 25 februari


Het moge duidelijk zijn dat de temperaturen dan in alle hoogtes markant onderuit gaan en ook de sneeuwkansen weer gaan toenemen. Gewoon weer winters dus! Of dit inderdaad zal gaan lukken of dat toch de warme lucht vanuit het zuiden het gaat winnen zullen de komende dagen duidelijke moeten gaan maken. Daarover dan later meer!

Tot zover voor deze vrijdag ochtend, een heel fijne dag en niet vergeten onze nog bleke winterhuidjes goed in te smeren want de zonnestraling in de bergen is al behoorlijk krachtig! CiaoLAWINE gevaar matig (code 2 / geel) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.665 topics, welke bij elkaar 441.510 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.981 leden.
Het nieuwste lid is dbouwmans56@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3754 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3754, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen van 21 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst Kletstopic

2019

Fotowedstrijd

Herfst Discussietopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden