Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur meer dan 10.000 ontladingen geregistreerd.

19 Jun 2019 07:04:57

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

19 Jun 2019 07:00:25

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:59

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:59

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:59

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:58

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:58

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:58

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:58

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:58

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:57

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:57

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:57

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:57

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jun 2019 06:59:56
Actueel
1 / 4

Onweerskansen nemen toe

Lees snel de laatste info!

Zomerdiscussietopic

Wat gaat de zomer doen...

Schade door hagelbui in zuid Frankrijk

Fotowedstrijd juni 2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 februari, 08:26 uur | Bericht #490079
Algemeen; de westelijke Alpen profiteren van de invloed van hoog – Erika – met kern boven de westelijke Middellandse Zee. De oostelijke Alpen krijgen geleidelijk met de invloed van lagedruk welke zich vanuit de Baltische Staten tot over zuidoost Europa uitbreidt.  Vanaf het weekend neemt ook hier de invloed van de hogedruk weer toe.

Tot einde van de maand hogedruk en te zacht

Ofschoon de noordelijke Alpen hadden tijdelijk te maken hadden met de invloed een zwak koufront was daarvan nauwelijks wat te merken. Dat had mede te doen met het feit dat de meeste bewolking in de nacht overtrok. Overdag scheen gisteren de zon weer volop waarbij het niet overal zo strakblauw meer was.
 
Dit had te maken met wat meer vocht in de hogere atmosfeer welke samenhang met een warmtefront boven de Noordzee. Met middagtemperaturen die lokaal opliepen tot 13 a 15 graden was het opnieuw zeer zacht.
 
Zermatt – Via Twitter NewInZurich @NewInZurich
Albinen Oberwallis Foto Rosmarie Hermann (FB)
Videospeler
Lermoos 20-02-19 via Rob Schnijders
Onder invloed van hoog – Erika – kon het vannacht onder een heldere hemel in de de dalen en met name de hoger gelegen dalen boven de sneeuw weer flink afkoelen met in de (hogere) dalen weer matig tot strenge vorst.

Overdag met de zon stijgt het kwik weer naar voorjaarsachtige 10 tot 13 graden. Op 2000 meter wordt het -1 tot +3 graden op 3000 meter vriest het 3 tot 5 graden. Nog warmer kan het het met föhn tendens aan de Alpenzuidkant worden.

 
Vooral de Alpennoordkant heeft ook weer te maken met wat vochtigere lucht welke zich zal uiten in de vorm van wat hogere bewolking en ook “Dunst”. In de oostelijke Alpen trekken van het noordoosten uit wolken(velden) binnen en later kan er een spat regen en hogerop een vlok sneeuw vallen.
 
Radarbeeld 07h45. Bron Wetteronline.de
Vrijdag neemt in de oostelijke Alpen de invloed van de de lage druk boven oost Europa verder toe en probeert koudere lucht naar het westen uit te stromen. Veel verder dan de westelijk delen komt de koudere echter niet.
 
GFS 850 hPA voor vrijdag 18h00, koude lucht stroomt over de oostelijke Alpen uit


De oostelijke Alpen gaan echter wel een stuk afkoelen en dat geldt speciaal voor de oostelijke regionen. Met een tot hard of stormachtige wind daalt het het kwik naar -5 tot -7 graden, meer naar het westen tot -4 a -2 graden.
 
GFS T850 hPa zaterdagnacht, – 7 graden in het oosten en tot 6 a 8 graden in het westen

Met de noordoostelijke stroming gaat tegelijkertijd vochtigere lucht binnen stromen en in de nacht op vrijdag en vrijdag overdag kan er met zwaartepunt langs de noordelijke Alpenhoofdkam sneeuw gaan vallen. Ook de oostelijke Zwitserse Alpenn noordkant kan nog wat van de sneeuw gaan meepakken. Tot zaterdag wordt er 5 tot 30 cm berekend, lokaal hogerop ook nog meer.
 
Sneeuwval cumulatief voor de vrijdag

De westelijke en zuidelijke Alpen houden met de invloed van hogedruk droog en hier zal de zon het weerbeeld bepalen. In de zachte lucht zullen de temperaturen hier in alle hoogtes ook een stuk hoger uitkomen dan in het oosten.

Zaterdag neemt de invloed van de hogedruk ook in de oostelijke Alpen weer toe en gaat de zachte lucht ook hier weer terrein winnen en ook de zon zal weer prominent aan het zwerk te bewonderen zijn. Maandag volgt in de oostelijke Alpen nog even een temperatuurdipje voordat het kwik nog wat verder gaat stijgen. Voor de westelijke Alpen verandert er ook dan niet veel, het is zacht en de zon kan weer overuren gaan maken.
 
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Overgang naar zonaal
In de loop van de week zien we het bastion van hogedruk (de omega blokkade) geleidelijk wat nar het zuiden afzakken en in de tweede helft van de week ook in kracht afnemen. Vooreerst heeft dit echter nog geen gevolgen voor het weer in de Alpen. Met ook dan nog steeds een zuidwestelijk hoogtestroming en warme hoogterug wordt onverminderd zacht en relatief droge lucht aangevoerd.

Met de start van de nieuwe maand lijkt met een meer zonale stroming (west) de onbestendigheid te gaan toenemen en zien we de dan meer west – oost georiënteerde straalstroom tot over en later zelfs ten zuiden van de Alpen afzakken. Het wordt dan niet alleen onbestendiger, ook het kwik gaat geleidelijk naar beneden.
 
ECMWF 3 maart, de jetstream, blauwe lijn is inmiddels tot zuid Europa door geschoven en dat betekent dat we na lange tijde weer aan de koude(re) kant komen te liggen


Wat deze ontwikkelingen in detail voor de Alpen gaan betekenen daarover de komende dagen dan meer.  Ter afsluiting nog een indrukwekkend filmpje van een lawine en hoe snel en verraderlijk deze kunnen toeslaan! Fijne dag en voorzichtig! Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwalllis
 
 


LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s!

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 
Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je  interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.490 topics, welke bij elkaar 440.795 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.913 leden.
Het nieuwste lid is emiel123.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1216 mensen aan het browsen op het forum. 24 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1216, lezen 66 mensen het topic "Onweerskansen 18-19 juni 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd juni 2019

Schade door hagelbui in zuid Frankrijk

Onweerskansen nemen toe

Lees snel de laatste info!

Zomerdiscussietopic

Wat gaat de zomer doen...

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden