Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ; Pinal, AZ.

17 Sep 2019 11:37:29

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:55

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:52

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

17 Sep 2019 10:12:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Noble, OK; Garfield, OK.

17 Sep 2019 06:25:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Major, OK; Dewey, OK; Woodward, OK; Woods, OK; Alfalfa, OK.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Mitchell, IA; Howard, IA.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Grant, OK; Garfield, OK.

17 Sep 2019 06:25:39

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:30

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:26

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maricopa, AZ.

17 Sep 2019 05:30:47

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 04:59:55
Actueel
1 / 4

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

Fotowedstrijd

Herfst Kletstopic

2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
20 maart, 10:08 uur | Bericht #490297
Algemeen; de ingestroomde koude polaire lucht geraakt van het westen uit toenemend onder de invloed van hogedruk. Tot in het weekend zal hoog – Hannelore – het weerbeeld in de Alpen gunstig bepalen en dagelijks kan het kwik enkele graden winst gaan boeken. Zondag en maandag schampt een koufront de noordelijke Alpen waarbij het vooral in de noordelijk oostelijke Alpen weer markant afkoelt.

Oplopende temperaturen en Kaiserwetter

De oostelijke Alpen hadden ook gisteren nog te maken met de naweeën van het koufront en hoogtetrog. Uit de aanwezende bewolking viel lokaal wat neerslag met zwaartepunt langs en rond de noordkant van de Alpenhoofdkam. Ook elders langs de noordelijke Alpen stuwde zich de koudere vochtigere lucht en was het nog goed te merken dat we met koude polaire luchtmassa’s te maken hebben.
 
De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Bron Nasa Worldview


De westelijke en de beschutte zuidelijke Alpen profiteerden van meer zon en met de zon en verder afnemende wind was het ook meteen een stuk aangenamer vertoeven. De koude polaire lucht was ook droog en mede door de lage luchtvochtigheid (lage dauwpunten, -20 tot -38 graden) heersten er in de bergen op en top wintersport condities en kon men genieten van staalblauwe luchten en fenomenale vergezichten. Hieronder een impressie vanuit de Aletsch Arena alwaar gisteren perfecte winter en sneeuwcondities heersten. (Foto’s gemaakt door ski en snowboard scout Bas Laros)
De carrousel van Jetpack is uitgeschakeld, omdat een andere plugin of het thema de shortcode overschrijft.
 
Aletsch Arena
1 of 6
 
 
 
 
Lente-equinox / start astronomische lente (20-03 / 22h18)
In de nacht kon het met een verder wegvallende wind en boven de sneeuw vooral in de wat hoger gelegen dalen weer flink afkoelen en de dag start dan ook op uitgebreide schaal met licht tot matige en in de hogere dalen ook strenge vorst (-10 tot -22 graden). Na wat lokale mist of Hochnebel is het overdag de zon die het weerbeeld bepaald en kan het kwik weer snel oplopen naar 10 tot 14 graden.Op 2000 meter stijgt het kwik in de westelijke Alpen van circa -5 naar -2 graden in de middag. De oostelijke Alpen hebben ook vandaag nog met wat meer bewolking en algemeen lagere temperaturen te maken en in alle hoogtes is het een aantal graden kouder dan in het westen en zuiden.
 
Radarbeeld Alpen. Via WetterOnline.de


Hoog Hannelore trekt de komende dagen langzaam via midden Europa naar het oosten en zal tot in het weekend het weerbeeld in de Alpen bepalen. Na woensdag komt er dan ook in het oosten een einde aan de koude noordoostelijke stroming en gaat er net als al in de westelijke Alpen met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming drogere en zachtere lucht binnenstromen. De temperaturen zullen elke dag een paar graden winst gaan pakken en met volop zon gaat de aanvang van de astronomische lente vanavond om 22h18 ook de atmosfeer overschakelen in de “lente modus”.
 
ECMWF 500 hPa voor vrijdag met de aanvoer van zachtere lucht en een warme hoogterug
en ECMWF T850 hPa


Mede ondersteund door een warme hoogte-rug gaan de temperaturen ook in de bergen flink in de lift. Op het 500 hPa vlak, dat geleidelijk naar 5700 meter stijgt, loopt het kwik op naar een graad of -18 en dat is voor die hoogtes zeer zacht. Ook voor de vorstgrens heeft dit gevolgen, deze zal aan het einde van de week tot boven de 3000 meter zijn gestegen. De wintersporters mogen zich gedurende deze periode gaan opmaken voor heerlijk wintersport weer en op de terrasje zal het in de middag onder genot van een hapje of drankje prima vertoeven zijn.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zondag van noordwesten uit afkoeling
Zondag en maandag krijgen de Alpen geleidelijk onder de invloed van een nieuw Atlantisch hoog te maken luisteren naar de naam – Irmelin -. Van het noordwesten uit gaat dan weer een stuk koudere lucht over de (noordelijke) Alpen uitstromen. Samengaand met een koufront krijgen vooral de noordelijk Alpen dan te maken met wat meer bewolking en mogelijk wat neerslag.De sneeuwvalgrens daalt met de start van de nieuwe week aan de noordkant van de Alpen weer tot 1000 a 700 meter.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


De westelijke en speciaal de zuidelijke Alpen hebben in mindere mate te maken met de koudere lucht en de invloed van het koufront. Hier is en blijft het waarschijnlijk droog en ook zonnig.
 
En voor de westelijke Alpen


In de tweede helft van de week snoert een bel van de koudere lucht richtig de Middellandse Zee af en ten noorden van de cut-off van het hoogtelaag slaat het Azorenhoog zijn vleugels weer over west en midden Europa uit. Met een noordoostelijke stroming blijven de temperaturen eerst nog op een zeer bescheiden niveau en vooral in de nachten en ochtend vriest het dan weer licht tot matig.

Een volgende uitval van vochtigere koudere maritiem polaire lucht vanuit het noordwesten staat mogelijk voor het weekend op het weermenu (EC / GFS).
 
GFS voor zondg 31 maart. een volgende portie polaire lucht is opweg naar west Europa en de Alpen


UV Index
Inmiddels heeft de vers gevallen sneeuw van de afgelopen dagen zich goed kunnen zetten en daarmee is het lawinegevaar weer flink afgenomen (code geel / 2 / matig).  Daarvoor in de plaats geldt wel een “waarschuwing” voor de al hoge UV straling in de bergen.
De steeds hoger staande maart zon is  al behoorlijk krachtig en mede ook door het albedoeffect van de sneeuw (weerkaatsing van de straling) hebben we te maken met een UV Index  van 5 tot 6 geldend voor hoogtes van 1000 tot 3000 meter.Onze veelal nog witte gevoelige winterhuidjes dienen dan ook beschermd te worden tegen de straling. Een goede zonnecrème, liefst factor 30 of hoger, pet of muts en goede zonnebril zijn de komende dagen dan zeker ook geen overbodige luxe!

Tot zover het Alpenweer praatje voor deze woensdag vanuit een onbewolkt maar nog fris Termen in Oberwallis en graag weer tot een volgende keer. CiaoLAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.665 topics, welke bij elkaar 441.510 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.981 leden.
Het nieuwste lid is dbouwmans56@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3643 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3643, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 16".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden