Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

19 Aug 2019 15:58:43

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:44

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:43

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:42

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:42

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:41

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:41

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:41

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:40

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:40

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:39

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:39

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:38

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:38

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Aug 2019 14:02:38
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd augustus 2019

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
28 maart, 09:19 uur | Bericht #490346
Algemeen;  hoog – Irmelin – vandaag met kern boven de Britse Eilanden trekt de komende dagen langzaam verder naar oost Europa. Nieuwe hogedrukgebieden volgen in de loop van de volgende week waarbij dan weer wat koudere en dan weer zachtere lucht wordt aangevoerd.

Weekend veel zon en hogere temperaturen

Onder invloed van hoog –Irmelin – vandaag met kern boven het zuiden van de Britse Eilanden gaat de komende dagen gelijke aan de wandel en zal via zuid oost Europa van de weerkaarten verdwijnen. Dat betekent dat er vanaf vrijdag na passage van de hoogt-eas eindelijk een einde komt aan de koude noordoostelijke hoogtestroming en het schrale voorjaarsweer.Ook gisteren was het frisjes met zelfs aan de zuidkant nergens meer temperaturen boven de 16 graden. In Oostenrijk kwam het kwik nergens hoger uit dan 12 graden. Daarbij nog steeds die kille noordoostelijke wind (Zwitserland Bise) welke het voor het gevoel nog een stuk kouder maakte.
Ook gisteren weer de tweedeling tussen het zonnige westen en bewolkte oosten. Bron NASA Worldview


In de Stau van de oostelijke Alpen en viel uit de bewolking nog wat neerslag  waarbij het vanaf 700 tot 1200 meter sneeuwde. Elders was het de zon die het weerbeeld domineerde en dank zij de al warme voorjaarszon was het buiten dan toch prima vertoeven.
 
Met volop zon en in de koude droge lucht prima wintersport condities. Nebelhorn 2200m (Oberstdorf) vanmorgen met een temperatuur van -3.4°C. Bron foto-webcam.eu
In de lagere delen en met name in de zuidelijke Alpen alwaar het al langere tijd zeer droog is wordt de sneeuw schaars. Beeld vanuit Alta Badia (San Cassiano 1530m) Bron foto-webcam.eu


Zachter, ook in oosten zonniger
De komende dagen gaat het kwik dan overal verder omhoog en in het weekend wordt het met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming dan overal een stuk zachter. Een volgend hoog, luisterend naar de naam – Jana -,  staat echter alweer klaar en wordt in het weekend net met zijn kern boven de Britse Eilanden verwacht. Tijdens het wisselen van de hogedruk wacht en met een naar noordwest draaiende hoogtestroming wordt dan weer wat koudere en tijdelijk ook vochtigere lucht tot over de noordelijke Alpen aangevoerd.
 
Het zwakke verpieterende koufront zondagmiddag 12h00 nog ten noorden van de Alpen


Het (zwakke) verpieterende koufront wat de scheidingslijn tussen de warme en koudere luchtmassa’s markeert trekt naar verwachting in de loop van de zondagmiddag of avond  de noordelijke Alpen binnen en zal tot maandagavond  de Alpen gepasseerd zijn. Er zal dan wat meer bewolking zijn waarbij er met voorkeur voor de noordelijke Alpen wat neerslag of een bui kan vallen, de temperaturen komen met name aan de noordkant dan weer wat lager uit zonder dat het echt koud zal worden.
 
GFS met de neerslagband op het (zwakke) koufront zondagmiddag 15h00


Hoog – Jana – zal niet net als hoog Irmelin quasi stationair boven de Britse Eilanden blijven liggen maar vrij vlot in de voetsporen van – Irmelin – naar het oosten wegtrekken. In de loop van de maandag zien we met de verder stijgende luchtdruk het weerbeeld dan ook al weer snel opknappen en met veel zon en aangename temperaturen belooft het dinsdag en deels ook nog op de woensdag prima weer te worden. Op 1500 meter zal het kwik in het weekend en de eerste dagen van de nieuwe week rond de 5 a 7 graden uitkomen, de vorstgrens trekt zicht geleidelijk terug naar 2200 tot 2400 meter.

Spätwinterliche weerfase
Met de komst van alweer een volgend hoog – Katharina – welke in de loop van de woensdag eveneens met kern boven de Britse Eilanden wordt verwacht kon het wel eens flink gaan afkoelen.
 
GFS voor donderdag 00h00 met de instromende koude polaire lucht vanuit het noorden en sneeuw aan de noordkant van de Alpen


Aan de oostflank wordt dan met een afzakkende hoogtetrog vanuit het hoge noorden veel koudere polaire lucht aangetapt welke in zuidelijke richting op transport wordt gezet. Het koufront zal naar verwachting in de loop van de woensdag middag -avond de Alpen binnentrekken waarbij de temperaturen in alle hoogtes flink onderuit gaan.

Onzekere ontwikkelingen
De ontwikkelingen vanaf donderdag zijn nog zeer onzeker en dat heeft alles te maken met hetgeen hoog Katharina zal gaan doen.
Kijken we naar het GFS model dan zien we dat het hoog naar midden Europa opschuift en vanuit het westen weer snel zijn stempel op het weer in de Alpen gaat drukken.
 
GFS 500 hPa voor vrijdag 5 april. Hogedruk en zachte lucht vanuit het zuiden


De neerslag gaat er dan weer weer uit en de koude lucht wordt gedwongen om via een oostelijkere koers via oost Europa en de Balkan naar het zuiden uit te stromen. In de Alpen gaan de temperaturen na een korte dip dan weer in de lift en evolueren we weer naar rustig, droog en zonnig voorjaarsweer.

Koudere ECMWF
Het Europese model ECMWF komt met een ander kouder scenario op de proppen. Volgens dit model gaat uit de hoogtetrog een hoogtelaag boven west en midden Europa afsnoeren met de hogedruk boven noord Europa.
 
ECMWF voor vrijdag 5 april met het hoogtelaag (koudeput) boven westen en midden Europa. Het zal in het verdere verloop samensmelten met de afzakkende hoogtetrog ten zuiden van Groenland


In dit geval evolueren we dan een aantal dagen naar een veel koudere en ook onbestendige en in de bergen Spätwinterliche weerfase. Ook dit koude scenario lijkt echter een korte adem te hebben want in het verdere verloop smelt het hoogtelaag samen met een volgende afzakkende Atlantische hoogtetrog en komen we vervolgens aan de zachte westflank te liggen.

Gezien de nog grote verschillen tussen de weermodellen vanaf woensdag volgende week heeft het nu weinig zin om verder op details en in het bijzonder de neerslag (sneeuw) in te gaan. Hoe dan ook een situatie om even goed in de gaten te houden en de komende dagen dan meer daarover!
 
GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen


Tot zover voor deze donderdagochtend. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. CiaoLAWINE gevaar matig (code 2) 
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.603 topics, welke bij elkaar 441.317 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.964 leden.
Het nieuwste lid is FAC.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2961 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2961, lezen 9 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd augustus 2019

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden