Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

17 Jul 2019 16:01:03

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 10:59:15

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 09:59:15

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:52

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:51

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:50

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:49

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:48

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:45

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:43

De kaart De Bilt - Neerslagsom
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:42

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 07:59:16

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 05:59:46

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 05:59:45

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jul 2019 05:59:44
Actueel
1 / 4

Hevige regenval blijft landen in Zuid-Azie teisteren

Tientallen slachtoffers

In beeld: gedeeltelijke maansverduistering boven de Benelux

Spectaculaire waterhoos voor de kust van Bastia, Corsica

Zomerdiscussietopic

zomers warm maar licht wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1096
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 april, 22:48 uur | Bericht #490377

Zuid- en Oost-Nederland beginnen droogteseizoen met achterstand


Het is weer 1 april geweest en dat betekent het begin van het droogteseizoen van 2019. Er is ook meteen iets te melden, de gevolgen van de vorige zomer zijn namelijk ivooral n de hogere zandgronden nog steeds van invloed.

Verbod op gebruik grondwater bij Eindhoven in verband met droogte
Waterschap De Dommel heeft een tijdelijk verbod op het gebruik van grondwater afgekondigd voor het gebied tussen Eindhoven en de Belgische grens. Grondwater mag daar voorlopig niet worden gebruikt voor het beregenen van grasland, meldt het waterschap.

Boeren mogen van 1 april tot 1 juni geen grondwater gebruiken voor hun weilanden. De maatregel is volgens het waterschap noodzakelijk op de hoge zandgronden in Midden-Brabant. Vooral daar is na de droogte van vorig jaar onvoldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te brengen. Normaal gesproken wordt de natuurlijke voorraad grondwater in de wintermaanden aangevuld, maar dat is nu onvoldoende gebeurd.

"De grondwaterstand is in het stroomgebied van de Dommel afhankelijk van de hoeveelheid regen", legt het waterschap uit. "Extra waterinlaat uit grote rivieren zoals bij onze buurwaterschappen is nauwelijks mogelijk.

De maatregel geldt alleen voor graslanden, sportvelden en golfterreinen, niet voor akkerbouw. Volgens het waterschap is het gebied nu droger dan een jaar geleden in april. "De droogte zal ook dit jaar veel aandacht vragen. We blijven volledig afhankelijk van de regen die valt en er zijn weinig mogelijkheden om water aan te voeren in onze beken."

Ook wijst het waterschap op de hoge ligging van het gebied ten zuiden van Eindhoven en Tilburg: "Het water stroomt daar snel weg. Deze bijzondere kenmerken maken het Dommelgebied van nature gevoelig voor droogte."

Dit weekend meldde Weeronline dat opnieuw droogte dreigt in het zuidoosten van het land. In het oosten van Gelderland en het noorden en midden van Limburg is het grondwaterpeil laag door een neerslagtekort. Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor de land- en tuinbouw sector. Voor deze maand, de eerste maand in het groeiseizoen, wordt niet veel neerslag verwacht.

Bron: nos.nl
Verder lezen: nieuw groeiseizoen erft neerslagtekort van vorige zomer & nieuwe droogte dreigt in delen limburg en gelderland | Gewijzigd: 2 april, 22:50 uur, door W. in t Erland
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2830
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 april, 09:41 uur | Bericht #490381

Droogteseizoen van start


Bron afbeelding: OnweerOnline

De droogte van 2018 zit nog vers in ons geheugen. Maar het nieuwe droogteseizoen staat alweer voor de deur. Het woord dat vorige zomer veelvuldig viel was het neerslagtekort. Hoeveel regen moest er vallen om het tekort op te lossen? Het KNMI hanteert van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort om droogte te monitoren. Hoe wordt dat berekend en waarom alleen in deze periode?

Droogte ontstaat als er meer water verdwijnt dan dat er valt. Dit gebeurt alleen niet in één dag. In de zomer wordt na een zonnige warme week het gras geel, maar dit hoeft niet direct tot problemen te leiden. Duurt de droogte langer, dan kan er wel een serieus watertekort ontstaan. Andersom geldt precies hetzelfde. Na een lange droogteperiode kunnen een paar fikse buien ervoor zorgen dat het gras weer groen is, maar dit betekent niet dat het grondwaterpeil weer normaal is. Daar is veel meer regen voor nodig.

Regionale verschillen
Of er sprake is van droogte en hoe erg kan van plaatst tot plaats sterk verschillen. Dit heeft te maken met de begroeiing. Zijn er veel planten en bomen of is er juist sprake van kale grond of verhard terrein? Maar ook de aanvoer van water door rivieren of de afvoer door bemaling is belangrijk. Vooral in laag gelegen polders kan water worden aangevoerd, op hoger gelegen zandgronden met een lage grondwaterstand kan dat vaak niet.

Neerslagtekort
Er zijn verschillende manieren om droogte te monitoren. Het KNMI hanteert het neerslagtekort. Hierin wordt het verschil berekend tussen de hoeveelheid regen die valt en hoeveel vocht die er verdampt uit gras. Als er bijvoorbeeld 10 millimeter regen valt en er 15 millimeter vocht verdampt, dan is het neerslagtekort 5 millimeter. De verdamping wordt niet gemeten, maar berekend. Dit is een indicatie voor de droogte. De werkelijke verdamping kan lokaal afwijken vanwege andere begroeiing, of juist veel braakliggend terrein of verharding. 

Droogteseizoen
Omdat er in de winter nauwelijks water verdampt uit planten en er bovendien meestal veel regen valt, wordt het neerslagtekort van 1 april tot en met 30 september berekend. In het voorjaar beginnen de planten te groeien en neemt de verdamping snel toe. Op 1 april beginnen we met een neerslagtekort van 0 millimeter. De grafiek toont het actuele neerslagtekort, gemiddeld over het land, inclusief de verwachting voor de komende 15 dagen.Samen de risico's van droogte beperken
Op basis van de KNMI-verwachting, het neerslagtekort en de verwachte rivierafvoeren kijkt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) of er risico’s zijn voor de watervoorziening en vaardieptes.

Bron: KNMI.nl
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1096
Lid sinds: 29 mrt. 2016
7 april, 14:58 uur | Bericht #490395

Politieke maatregelen tegen droogte

Het kabinet neemt extra maatregelen in de strijd tegen de droogte. Het trekt 7 miljoen euro uit om in zandgebieden water op te slaan en om verzilting zoveel mogelijk te voorkomen.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft met de regio's afgesproken dat die ook met geld over de brug komen.

Het extra opslaan van water in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland moet het grondwater tijdig aanvullen. "We gaan ons watermanagement nog meer inzetten op het vasthouden van water, zodat we in komende zomers over grotere buffers beschikken", zegt de minister.

Grondwater nog steeds niet overal op peil
Hoewel de afgelopen maanden een gemiddelde hoeveelheid regen is gevallen, is in sommige gebieden het grondwater nog steeds niet genoeg aangevuld om zo'n lange periode van droogte als vorig jaar door te komen.

Afgelopen zomer daalde het peil in het IJsselmeer door neerslaggebrek zo zeer, dat het indringende zout steeds meer een probleem werd voor de productie van drinkwater. Noodmaatregelen zoals de inzet van schepen voor zoet water waren uiteindelijk niet nodig, maar Rijkswaterstaat kijkt nu ook naar andere oplossingen. Verder investeren de drinkwaterbedrijven in grotere voorraden water.

Van Nieuwenhuizen schat de economische schade door de droogte van vorig jaar op een bedrag tussen de 0,5 en 2 miljard euro.

Droogtemonitor: kans op watertekort klein
Uit de vandaag verschenen jaarlijkse droogtemonitor van Rijkswaterstaat, de waterschappen en het KNMI, komt naar voren dat de uitgangssituatie voor het komende droogteseizoen, dat loopt van april tot oktober, overeenkomt met normaal tot iets droger dan gemiddeld. Wel zijn er regionaal grote verschillen.

In de lager gelegen gebieden heeft de grondwaterstand zich na de droogte van vorig jaar weer hersteld. Dat is anders in de hoger gelegen gebieden, waar geen aanvoer van water door de rivieren is. De grondwaterstand is daar (veel) te laag en verschillende waterschappen hebben op beperkte schaal al sproeiverboden ingesteld.

Bron: NOS

Ongebruikelijk neerslagtekort in winter

Nog altijd is gemiddeld over het land sprake van een neerslagtekort van 65 mm, terwijl er normaal op 31 maart juist een overschot van 206 mm is. Er zijn grote regionale verschillen. Op de zandgronden in het zuiden en oosten is sinds 1 april 2018 zo’n 100-200 mm minder neerslag gevallen dan verdampt. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe en op de Veluwe is inmiddels wel sprake van een neerslagoverschot van 30-80 mm. In de rest van het land is sprake van een tekort van 10-60 mm.

Op 1 april begon het nieuwe groeiseizoen officieel en start de berekening van het neerslagtekort opnieuw. De droge voorgeschiedenis kan echter in het vervolg van de lente en in de zomer nog een rol spelen. Vooral op de zandgronden is nog onvoldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te brengen. Dit betekent dat bij een nieuwe periode van droogte in het komende groeiseizoen sneller dan gebruikelijk problemen kunnen ontstaan.

In Arcen (Noord-Limburg) bedraagt het neerslagtekort sinds 1 april 2018 nog 207 mm en in Ell (Midden-Limburg) zelfs 215 mm. Rotterdam kent het grootste neerslagoverschot: 82 mm.


Bron afbeelding: weeronline

Na de recorddroge zomer van 1976 was de situatie tijdens de start van het groeiseizoen van 1977 vergelijkbaar met nu. In 1977 viel in de lente en in de zomer een vrij normale hoeveelheid neerslag. Hierdoor ontstonden niet voor het tweede jaar op rij grote problemen.

Overlast in praktijk kleiner
Hoewel er 271 mm verschil zitten tussen het normale overschot van 206 mm en het huidige tekort van 65 mm, is de overlast in de praktijk kleiner dan deze cijfers doen vermoeden. Normaal gesproken wordt al het overtollige hemelwater in de winter massaal geloosd op de Noordzee en op het IJsselmeer. Dit jaar hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen er alles aan gedaan om juist zoveel mogelijk hemelwater en rivierwater vast te houden. Zo werd water van het IJsselmeer Friesland ingepompt, terwijl normaal water afgevoerd moet worden. Hierdoor zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen geleidelijk gestegen.

Winters neerslagtekort zeer ongebruikelijk
Normaal gesproken wordt het neerslagtekort bijgehouden in de periode van 1 april tot en met 30 september. In een normale winter ontstaat een flink neerslagoverschot, waardoor het niet interessant is om dit nog te berekenen. Vanwege de extreme situatie heeft Weeronline het neerslagtekort ook tijdens de afgelopen winter berekend.

Bron: weeronline
Eigen simulatie per weerstation

Om het niet alleen voor De Bilt te kunnen zien maar ook voor andere regio's, heb ik een eigen simulatie geprobeerd te maken.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2830
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 april, 09:09 uur | Bericht #490437

Korter douchen en meer bomen, deze plannen moeten watertekort voorkomen


Bron afbeelding: OnweerOnline

Drinkwaterbedrijf Vitens en de waterschappen Overijssel en Gelderland slaan de handen ineen om watertekorten in de zomer te voorkomen. Zo komt er onder meer een publiekscampagne om mensen bewust te maken van de hoeveelheid drinkwater die zij gebruiken.

Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Vitens blijkt dat Nederlanders denken dat ze elke dag 60 liter water verbruiken. In werkelijkheid is dat 120 liter water. Het waterbedrijf geeft daarom tips in een campagne.

De meeste winst is te behalen in de badkamer, het toilet en in de tuin. Bij een gemiddelde douchebeurt wordt 70 liter water gebruikt. Door een minuut korter te douchen kan al zo'n 40 liter per week worden bespaard. Ook raadt het waterbedrijf mensen aan om op de wc de juiste knop voor het juiste moment te gebruiken.

In de tuin kan veel water worden bespaard door een regenton te plaatsen. Een kwartier het gazon sproeien kost zo'n 100 liter water. Met een regenton is het niet nodig om voor een sproeibeurt drinkwater te gebruiken.

Tienduizenden bomen
Door de droogte afgelopen zomer was de vraag naar drinkwater wekenlang 30 procent hoger dan normaal. In aanvulling op de publiekscampagne komen de waterschappen Overijssel en Gelderland daarom ook met extra maatregelen.

Zo worden in Twente tienduizenden bomen geplant. Daarmee kan het water langer in het gebied worden vastgehouden. Waterschap Vallei en Veluwe meldde eerder deze maand al dat het extra bomen gaat planten. Ook kunnen boeren voortaan tot 10.000 euro extra krijgen voor maatregelen om droogte te voorkomen.

Bron: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 5182
Lid sinds: 5 jul. 2011
10 mei, 10:48 uur | Bericht #490551

Vlaamse Milieumaatschappij: Grondwaterstanden zijn in april nog gedaald

De grondwaterstanden zijn de voorbije maand nog gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de Vlaams Milieumaatschappij. Het grondwater heeft zich dus nog niet hersteld van de droge zomer die we achter de rug hebben.

April was opnieuw een erg droge maand en dat laat zich voelen in de bovenste lagen van het grondwater, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg staat het grondwater op de meeste plaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. In de rest van Vlaanderen is de situatie iets beter.

De metingen gebeurden tot en met 6 mei. De afgelopen twee dagen is er nog wel wat regen gevallen, maar om het grondwater op een vergelijkbaar niveau te krijgen als vorig jaar in deze periode, zijn een erg natte mei- en junimaand nodig.

De achterstand die het grondwater door de droge zomer heeft opgelopen, is dus nog niet ingehaald. Na de droge zomer kwam een heel droog najaar, met een "normale" winter. In januari, februari en maart heeft het wel wat geregend, maar onvoldoende, zegt de VMM.Het is dus een goed idee dat mensen geen water verspillen en volop gebruikmaken van regenwater, bijvoorbeeld om te poetsen, aldus nog Katrien Smet

Bron: vrtnws
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2830
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juni, 17:28 uur | Bericht #490785

Sproeiverbod op Veluwe en in deel Brabant

Waterschap Vallei en Veluwe verbiedt vanaf woensdag het gebruik van oppervlaktewater uit beken, sloten en kanalen. Waterschap Brabantse Delta heeft hetzelfde gedaan voor de zandgronden rond Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Boeren en particulieren mogen niet meer sproeien met water uit de watergangen. Ook het drenken van vee en industrieel gebruik van oppervlaktewater is verboden.

Het verbod is volgens de schappen nodig omdat het waterpeil snel zakt door verdamping en een tekort aan regen. In een aantal beken staat het water alweer helemaal stil. Dat zorgt voor schade aan oevers, flora en fauna. Het neerslagtekort (verschil tussen neerslag en verdamping vanaf 1 april) is gemiddeld over het land al opgelopen naar 107 mm. In het westen is het neerslagtekort zelfs al opgelopen tot boven 120 mm. In het oosten van Gelderland, het midden van Overijssel en in Midden- en Zuid-Limburg is het tekort 60-90 mm.

Grootste problemen op zandgronden
De zandgronden van Vallei en Veluwe en in West-Brabant behoorden vorige zomer tot de droogste gebieden van Nederland. Daardoor stond het grondwater aan het begin van het groeiseizoen dit voorjaar al te laag, terwijl er ook weinig water in de sloten en kanalen stond. Het sproeiverbod moet ervoor zorgen dat het grondwater niet nog verder wegzakt.

Het sproeiverbod geldt voor onbepaalde tijd. Op de Veluwe geldt het verbod niet voor stroken landbouwgrond direct langs Rijn, IJssel en de Randmeren.

Bron: Weeronline.nl
#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 5182
Lid sinds: 5 jul. 2011
2 juli, 18:17 uur | Bericht #491175
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2830
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli, 11:58 uur | Bericht #491189

Droogte in oosten 'problematisch', situatie vergelijkbaar met vorig jaar


Bron afbeelding: OnweerOnline

De droogte in het oosten en zuidoosten van het land neemt "problematische" vormen aan, meldt de Unie van Waterschappen dinsdag. In die gebieden is de droogte vergelijkbaar met de situatie zoals die een jaar geleden was. Vooral de hogere gebieden waar de rivieren niet voor aanvoer van water kunnen zorgen geeft de droogte problemen. Daar worden op steeds meer plekken onttrekkingsverboden ingevoerd, wat betekent dat boeren geen oppervlaktewater mogen gebruiken om het land te besproeien.

"We zien daar dezelfde verschijnselen als vorig jaar", zegt Jane Alblas, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Van die onttrekkingsverboden gaat de agrarische sector nu ook wat merken. Het wordt spannender voor boeren." In Twente en de Achterhoek vallen ook beken droog, waarin zeldzame vissen zitten. "Die moeten nog snel gered worden door ze te verplaatsen naar locaties waar wel voldoende water is", zegt Alblas.

Rest van het land ondervindt geen problemen
In de rest van het land, met uitzondering van de hoger gelegen gebieden van Zeeland, is de situatie nog normaal en zijn er geen problemen. Ter vergelijking: in Oost-Gelderland is het neerslagtekort opgelopen tot bijna 200 millimeter, terwijl het landelijke gemiddelde neerslagtekort 138 millimeter is. In het stroomgebied van de Rijn en de Maas is het vrijwel droog, maar vanaf donderdag trekt een neerslaggebied over het stroomgebied. De verwachting is dat er 20 tot 25 millimeter neerslag gaat vallen in het stroomgebied van beide rivieren. Vanaf zondag wordt het in West-Europa weer droog.

Bron: NU.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.532 topics, welke bij elkaar 440.973 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.938 leden.
Het nieuwste lid is Domse1970.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1687 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1687, lezen 6 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 10".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Spectaculaire waterhoos voor de kust van Bastia, Corsica

Hevige regenval blijft landen in Zuid-Azie teisteren

Tientallen slachtoffers

In beeld: gedeeltelijke maansverduistering boven de Benelux

Zomerdiscussietopic

zomers warm maar licht wisselvallig

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden