Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ward, ND; Burke, ND; Mountrail, ND.

5 Jul 2020 09:11:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Albany, NY.

5 Jul 2020 08:45:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, NY; Columbia, NY; Albany, NY; Rensselaer, NY; Berkshire, MA.

5 Jul 2020 08:45:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Worcester, MA; Hampden, MA.

5 Jul 2020 08:45:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Box Butte, NE; Dawes, NE.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hayes, NE; Chase, NE.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dundy, NE.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dundy, NE; Cheyenne, KS.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS; Cheyenne, CO; Wallace, KS.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, KS; Lane, KS.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sherman, KS; Wallace, KS; Kit Carson, CO.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, KS.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chase, NE.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, MS; Chicot, AR.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kennebec, ME; Waldo, ME.

5 Jul 2020 08:45:03
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
29 april 2019, 10:04 uur | Bericht #490497
Algemeen; een hoogtelaag trekt via de Alpen naar de Adriatische Zee en met een naar noord tot noordoostelijke draaiende hoogtestroming wordt vooreerst nog labiele en koude lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag van west naar oost met toenemende drukstijgingen geleidelijk droog, meer zon en oplopende temperaturen. Donderdag weer toenemend onbestendig in aanloop naar een volgende uitbraak van polaire luchtmassa’s tijdens het weekend!
 

Ook eerste mei weekend in teken van vorst en sneeuw

Winters op overtrekkend hoogtelaagje
Een afsnoerend hoogtelaag vooral op grotere hoogte gevuld met koude lucht koerst momenteel via de Alpen naar de Adriatische Zee en noordelijke Balkan alwaar het dinsdag wordt verwacht.
 

De koude boven luchten, -30 graden op 5 km en -12 op 3000 meter, zorgden gisteren voor een onstabiele atmosfeer waarbij vooral de Alpennoordkant te maken had met talrijke winterse buien en veel wind. In de oostelijke Alpen en met name de zuidelijke delen stuwde de neerslag en regende en sneeuwde het ook aanhoudend.
 
Schermutselingen tussen winter en lente gisteren in het mooie Mittelberg (Kleinwalsertal) in de Vorarberg. Tot 1200 meter viel er sneeuw. Via Twitter Hans ter Braak
Vooral in het zuidoosten viel er gisteren sneeuw waarbij het hier deels tot in de dalen sneeuwde. Via @pullile17 / Daniel Schrott @DanielSchrott

De sneeuwvalgrens lag meest tussen de 1200 en 1000 meter en de vorstgrens tussen de 1300 tot 1500 meter. De zuidwestelijke Alpen en westelijke zuidkant profiteerden van  betere condities. In de zuidelijke Zwitserse Alpen stond een onaangename sterke Nordföhn.
 
Onbestendige en koele start van de week
Vandaag en ook morgen hebben met name de noordelijke en oostelijke Alpen nog te maken met de invloed van het (hoogte)laag dat inmiddels via de Alpen is doorgeschoven tot over het noorden van Italië en de noordelijke Adria.
 
 
 
Met de naar noord tot noordoost gedraaide stroming wordt nog steeds koud maar geleidelijk ook iets minder onstabiele lucht aangevoerd. Vooral in het noorden en oosten is het vandaag nog onbestendig met regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw.  De vorstgrens varieert van 1300 in het oosten tot 1500 meter (stijgend) naar het westen toe. De middagtemperaturen komen tussen de 5 en 12 graden uit.
 
Radarbeeld 08h00. Via WetterOnline.de

De westelijke en zuidelijke Alpen hebben met een stijgende luchtdruk al te maken met wat betere condities. Hier blijft het meest droog en ook de zon zal weer aan het zwerk te bewonderen zin. Dat geldt speciaal voor de zuidkant waar een krachtige Nordföhn de lucht nog eens extra afdroogt en opwarmt. Met de Föhn kan het kwik oplopen naar een graad of 18, elders is het met 12 tot 17 graden meest wel gedaan.
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats
Geleidelijk weer zachter en meer zon
Met de aftocht van het hoogtelaagje richting oost Europa en en wat toenemende hogedruk kan de atmosfeer vanaf morgen van west naar oost invloed overal verder tot rust komen. De zon krijgt steeds meer speelruimte en de temperaturen gaan weer in de lift en komen weer rond of iets boven het voor de tijd van het jaar normale niveau te liggen. Mede door een vlakke drukverdeling is het echter ook dan niet geheel bestendig en vooral later op de dag kunnen er met voorkeur boven de bergen enkele buien ontstaan.
 


GFS 500 hPa voor woensdagmiddag

Vooral op de donderdag gaat de neerslag van het westen uit weer opleven door toedoen van een kleinschalig hoogtelaagje / trog boven noord Frankrijk (T500 hPa -24°C) . Dit hoogtelaagje gaat tevens de inleiding vormen voor een volgende portie koudere lucht die vanuit het noorden naar het zuiden toe gaat uitstromen.
 
 
Donderdag neemt op nadering van een hooggtelaagje boven Frankrijk de onstabiliteit van het westen uit weer toe

Weekend weer markant kouder (winters)
Vrijdag gaat het met verdere daling van de luchtdruk en de aanvoer van geleidelijk minder zachte lucht onbestendig verder waarbij met een noordwestelijke hoogtestroming vooral aan de noordkant van de Alpen en in de Alpen neerslag (buien) zullen gaan vallen. De temperaturen komen vrijdag al wat lager te liggen.
GFS 850 hPa voor zaterdag 03h00 met de veel koudere lucht (groen) die de noordelijke Alpen binnentrekt

In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag trekt dan het koufront de Alpen binnen en in alle hoogtes gaan de temperaturen weer flink onderuit. Met de -5 graden isotherm op 1500 meter op zaterdag tot over de noordelijke Alpen valt de neerslag dan tot in de lagere delen en dalen gewoon weer als sneeuw en zal het voor velen weer een winters ontwaken worden. In de bergen daalt de vorstgrens daalt geleidelijk tot 1000 a 750 meter!!
 
Ook de zondag staat in het teken van de koude polaire lucht en met een naar noordoost draaiende stroming valt er vooral in de Nordstau van de Alpen steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.
 
 
GFS T850 hPa. Met -7 tot -6 graden graden belooft het winters te gaan worden. De noordkant moet rekening houden met sneeuw (Nordstau)

De zuidelijke en ook westelijke Alpen profiteren van drogere luchtmassa’s en algemeen wat hogere temperaturen dankzij de zon die de atmosfeer nog ietwat kan opwarmen. In de nacht en vroege ochtend gaat het waar het langer gaat opklaren en de wind wat gaat wegvallen flink afkoelen en onder een heldere hemel kan het tot in de lagere delen en dalen licht tot matig gaan vriezen!
 
Geleidelijk weer zachter
Met de start van de nieuwe week en met weer stijgende luchtdruk komt er dan geleidelijk weer een einde aan de koude noordoostelijke stroming en kan de atmosfeer weer langzaam gaan opwarmen en stabiliseren.
 
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Een overgang naar stabiel lente (hogedruk) weer lijkt echter ook dan nog niet aan de orde en vooral later in de week neemt vanuit het westen de onbestendigheid weer wat toe. De Een volgende kou uitbraak vanuit het noorden lijkt echter ook op de wat langere termijn niet meer aan de orde te zijn!
 
Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een opklarend en fris Termen in Oberwallis. Graag weer tot een volgende keer, ciao
 
 
Saas Fee Britanniahütte (3000m) , opklarend maar met -9 graden en een dikke laag verse sneeuw doet hier nog weinig aan de lente denken. Via Meteo-Oberwallis.ch

Lawine gevaar
De afgelopen week is de sneeuw tussen 2200 en 2600 meter dit voorjaar voor het eerst ook “nat” geworden waardoor de kans op Nassschnee lawine’s verder was toegenomen. Door de sterke afkoeling is het oude sneeuwdek dit weekend weer wat stabieler van opbouw.
Door de sneeuwval in de bergen, vanaf dinsdag is er lokaal 100 tot 200 cm sneeuw bijgevallen, is het lawinegevaar (droge lawines’) echter weer gestegen. Gisteren hadden we te maken met code rood (groot) en oranje (aanzienlijk) en vandaag meest met code oranje.Deels hebben we mede ook door de sterk wisselende condities en harde wind met precaire situaties te doen! Dat de situatie precair is ondervond afgelopen vrijdag een groep van 4  zeer ervaren Duitse Alpinisten in het Fieschertal in de omgeving van de Grünhornlücke hier in Oberwallis.
Onder zeer slechte condities (inkomend koufront) werden zij op weg vanaf  het Finsteraarhornhütte naar de Konkaordiahütte op een hoogte van 3100 meter door een lawine gegrepen. De reddingsoperatie verliep zeer moeizaam door het slechte weer en een 4 meter dikke sneeuwlaag waaronder de Alpinisten begraven werden!
 
 
LAWINENUNGLÜCK FIESCHERTAL | Rettungschef Reinhard Bittel spricht von schwieriger Bergungsaktion:
«Lawinenopfer lagen vier Meter tief im Schnee.»https://www.1815.ch/news/wallis/aktuell/lawinenopfer/ …
 
 
 
 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.864 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3577 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3577, lezen 22 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden