Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, TX; Harrison, TX.

5 Jul 2020 10:02:07

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Jul 2020 10:01:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miller, AR; Marion, TX; Cass, TX; Caddo, LA.

5 Jul 2020 10:00:09

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Jul 2020 09:59:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

5 Jul 2020 09:15:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beadle, SD; Jerauld, SD.

5 Jul 2020 09:15:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Divide, ND; Williams, ND.

5 Jul 2020 09:15:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ward, ND; Burke, ND; Mountrail, ND.

5 Jul 2020 09:11:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Albany, NY.

5 Jul 2020 08:45:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, NY; Columbia, NY; Albany, NY; Rensselaer, NY; Berkshire, MA.

5 Jul 2020 08:45:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Worcester, MA; Hampden, MA.

5 Jul 2020 08:45:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Box Butte, NE; Dawes, NE.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hayes, NE; Chase, NE.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dundy, NE.

5 Jul 2020 08:45:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dundy, NE; Cheyenne, KS.

5 Jul 2020 08:45:03
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
5 mei 2019, 10:13 uur | Bericht #490520
Algemeen; tussen hogedruk uitstrekkende van Groenland, IJsland, de Britse Eilanden tot over de Golf van Biskaje en lage druk uitstrekkende vanaf Scandinavië, oost Europa tot over Italië wordt vanuit het hoge noorden voor de tijd van het jaar zeer koude lucht naar het zuiden op transport gezet. Vanaf maandag neemt de noordelijke stroming geleidelijk in kracht af en kunnen de temperaturen langzaam weer wat gaan oplopen.

Vanaf maandag geleidelijk zachter, woensdag nieuwe neerslag

Tussen hoog – Maxime – met kern net ten noorden van Schotland en een depressies – Werner –  met kern boven Scandinavië en  – Xerxes – met kern boven noord Italië wordt met een noord tot noordoostelijke stroming zeer koude polaire lucht tot over de Middellandse aangevoerd.
De koude lucht veroverde in in de ochtend al de Benelux en grote delen van Duitsland waarbij de neerslag in de hogere delen van de Ardennen en de Duitse Middelgebergtes in sneeuw overging en er een laag sneeuw van 5 tot 10 cm viel.
 
 
Ingesloten video
 
Sneeuw! ❄ En dat op 4 mei! Momenteel is het wit in de hogere delen van Zuid-Limburg en de Ardennen! Gek aangezicht, met de bomen al in blad ???? Filmpje gemaakt nabij Eupen. @EdAldus @weermanreinier @BuienRadarNL @nicolienkroon @OnlineweatherNL @StormchaserNL
 
 
 
 

In de namiddag een avond bereikte het koufront dat de voorste begrenzing vormde van de zeer koude lucht de Alpen. Met het intensiveren van de neerslag, het aantrekken van de noordwestelijke wind en met het instromen van de koude lucht daalde de temperatuur in korte tijd in alle hoogtes een graad of 8 en met temperaturen die op 850 hPa (1500 meter) van circa +3 naar circa -5 graden daalden ging de neerslag tot in de lagere delen en dalen in sneeuw over.
In de vroege avond bereikt het koufront met neerslag de omgeving van Basel (Binningen) en ging de neerslag ook hier in sneeuw over. Via Twitter SRF Meteo @srfmeteo


In de nacht stroomde de koude arctische lucht tot over de centrale Middellandse uit met inzettende cyclogenese boven het relatief warme water van de Golf van Genua. Door de sterk toegenomen drukgradiënt tussen de noord en zuidkant van de Alpen ontwikkelde zich een sterke Nordföhn situatie aan de zuidkant van de Alpen.
 
Vanmorgen om 09h00 heeft de koude lucht al practisch het gehele Alpengebied in zijn bezit genomen.


Het Genua laag zorgde er vervolgens voor dat zich boven de Alpen een zogenaamde Gegenstromlage instelde waarbij zachtere vochtige lucht tegen de veel koudere drogere luchtmassa’s van het noorden.
 
GFS 500 hPa vanmorgen met het laag boven de Gofl van Genua


Met de noordelijke tot noordoostelijke hoogtestroming viel er vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam neerslag. De neerslaghoeveelheden bleven echter beperkt omdat de veel koudere lucht  van origine ook droog is. In de nacht daalde de sneeuwvalgrens van het noorden uit verder tot 300 a 400 meter (Alpenlaagland) en vanaf  500 a 600 meter bleef de sneeuw ook liggen.

Met het winterse intermezzo is het vandaag op veel plaatsen aan de Alpennoordkant en in de Alpen wakker worden in een witte wereld, lokaal viel er 10 tot 25 cm sneeuw. Dat geldt helemaal voor de berggebieden waar met lichte tot matig vorst en steeds weer sneeuwval of sneeuwbuien helemaal niets meer aan de lente doet denken.
 
Winterse zondag vanmorgen in de Zwitserse Alpen. Lokaal viel er 10 tot 22 cm sneeuw tot in de lagere delen. Foto via Twitter Daniel Gerstgrasser @danivumalvier
Appenzellerland / Waldstattmet 20 cm sneeuw op 900 m. Via Twitter SRF Meteo @srfmeteo
Lente versus winter op de 5 mei! Via SRF Meteo @srfmeteo
Winters Garmisch. Via Instagram hans.rubenbauer •


In de ochtend sneeuwt het meest nog tot in de dalen en lagere delen (500 meter), overdag stijgt de sneeuwvalgrens naar circa 700 tot 1000 meter.  Het nulgraden niveau stijgt van 700 naar 110 meter. Op 2000 meter vriest het 5 tot 8 graden en op 3000 meter 12 tot 15 graden. Naast dit alles staat een harde en in de oostelijke Alpen deels ook stormachtige noord tot noordoosten wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.
 
Radarbeeld Alpen 09h00. Mooi is ook te zien hoe de bewolking en neerslag rond het lag boven de Golf van Genua drraait. Bron WetterOnline.de


De Alpenzuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en de afdrogende werking van de Nordföhn. Hier is het droog en föhnig opgeklaard. Met de  doorstaande harde Föhnwind en maxima van slechts 14 tot 15 graden is het ook hier voor het gevoel alles behalve aangenaam lenteweer.
 
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

In de loop van de maandag trekt het Genua laag verder naar de Balkan en gaat de krachtige noordoostelijke stroming er geleidelijk weer uit. Op nadering van een uitloper van het Atlantische hoog gaat van west naar oost gaat de neerslag er ook aan de Alpennoordkant steeds verder uit. De westelijke, zuidwestelijke als ook inner-alpine Zwitserse Alpen profiteren dan al van drogere luchtmassa’s.
 
GFS 500 hPA voor maandag met het inschuivende tussenhoog en zachter luchtmassa’s


Na een koude start met in de vroege ochtend lokaal lichte en in de hogere dalen ook matige vorst stijgt het kwik overdag naar 4 tot 10 graden. Met een geleidelijk in kracht afnemende noordelijke wind kan het langs de centrale zuidkant en met de zon lokaal zo’n 18 graden worden. Het mag dan maandag op een graad of 2 a 3 minder kouder zijn dan nog op de zondag, al met al zitten we ook dan nog een graad of 3 tot 5 onder het langjarig klimatologische gemiddelde.

In de loop van de dinsdag zoekt in het voorveld van een naderende Atlantische depressiede stroming geleidelijk de zuidwest hoek op en gaat het kwik verder in de lift en komen we weer op de voor de tijde van het jaar normale temperaturen uit.
 
GFS 500 hPa voor dinsdag, in het voor veld van een opkomende Atlantische depressie ook in het oosten weer zachter


Na een frisse start met opnieuw op uitgebreide schaal lichte vorst stijgen de maxima stijgen tot 14 a 19 graden en op 1500 meter wordt het een graad of 5. In de bergen stijgt de vorstgrens verder naar 2000 tot 2300 meter. Algemeen nog wat kouder is het in de oostelijke Alpen. In de middag en avond gaat in de westelijke Alpen de bewolking vanuit het westen weer toenemen en eerste neerslag valt in de Franse Alpen.

Woensdag zien we de depressie via de Golf van Biskaje naar de Benelux / Noordzee trekken en krijgen we van west naar oost te maken met een inzettende weersverslechtering.
 
GFS 500 hPA voor woensdag met het laag op weg naar de Benelux. De Alpen verblijven meest aan de zachte kant van het systeem, het belooft echter een kleddernatte dag te gaan opleveren.


Vooral in de westelijke Alpen valt er woensdag neerslag die zich tot in de middag en avond tot over de westelijke delen van Oostenrijk uitbreidt. Met de hoogte-as nog ten noordwesten van de Alpen wordt er woensdag met een zuidwestelijke stroming nog relatief zachte lucht aangevoerd.De sneeuwvalgrens pendelt meest rond de 2000 meter. In de nacht en op donderdag en volgt dan wat koelere lucht en daalt de sneeuwvalgrens van het westen uit naar circa 1700 meter. Overdag hebben we te maken met onstabiele luchtmassa’s, het is onbestendig met met diverse buien waarbij lokaal ook onweer kan voorkomen.

Vrijdag volgt er weer wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten voordat in het weekend aan de oostflank van een tussenhoog boven Atlantische Oceaan en een depressie boven de Noordzee met een noordwestelijke stroming nogmaals portie koudere lucht tot over centraal Europa en de Alpen gaat uitstromen. Het koufront met de neerslag zal de Alpen waarschijnlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag bereiken.Zo koud als dit weekend zal het dan echter niet meer worden maar met temperaturen die op 1500 m (850 hPa) rond de 0 graden of zelfs iets daaronder uitkomen is ook dan voor de tijd van het jaar nog steeds duidelijk te koud!

De onzekerheden met de start van de nieuwe week nemen behoorlijk toe. Maandag en dinsdag verlopen nog vrij koel maar geleidelijk gaan de temperaturen met een opnieuw naar zuidwest draaiende hoogtestroming weer in stijgende lijn en ook de neerslagkansen nemen weer af. Een overgang naar stabiel lente of hogedruk met markant hogere temperaturen zit er echter ook dan nog niet in.
 
GF ensembles centrale Alpennoordkant.


Tot zover voor deze zondag vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis, een fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao
 
Brig Oberwallis. Neerslag viel er hier niet en ook de ergtse kou bleef het inner-alpine Oberwallis bespaard. Webcam via Meteo-Oberwallis.ch


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.864 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3476 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3476, lezen 11 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden