Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:41

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:41

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38
Actueel
1 / 4

Hoogwater grote rivieren

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd februari 2020

Winter discussietopic

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 mei 2019, 08:24 uur | Bericht #490552
Algemeen; na een tijdelijke weersverbetering volgt dit weekend in het sleeptouw van depressie – Zacharias – welke via Duitsland naar het oosten koest een volgende weersverslechtering. Achter een overtrekkend koufront stroomt opnieuw maritiem polaire lucht over de noordelijke Alpen uit. De zuidkant van de Alpenhoofdkam krijgt te maken met een tot stormkracht toenemende Nordföhn. Begin volgende week kan met stijgende luchtdruk de atmosfeer weer tot rust komen maar blijft het te koud voor de tijd van het jaar, vanaf woensdag geleidelijk oplopende temperaturen.

Kouder, sneeuw noordkant, in de bergen (Föhn)storm

Na een “trübe” start van de vrijdag trok in de loop van de dag het zwerk meer en meer open en kreeg ook de zon weer wat speelruimte.  De weersverbetering hadden we te danken aan een tussenhoog dat met de westelijke hoogtestroming van west naar oost over de Alpen trok. Met de aanvoer van weer wat zachtere lucht steeg het kwik tot 15 a 20 graden, lokaal in de inner-alpine dalen en aan de zuidkant werd het 20 tot 23 graden warm. Mede ondersteund door de dagelijkse gang was de atmosfeer niet stabiel van opbouw en dat resulteerde vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam tot het ontstaan van stapel wolken die lokaal het buien stadium bereikten. Hieronder een impressie van de vrijdag met de groene dalen en naarmate men hoger komt een steeds dikker wordend sneeuwdek.
 
Pendling Ost 1565m Kufstein Kaisergebirge
St.Veit im Defereggen 1495m
Innsbruck Seegrube 1945m
Piz Chavalatsch 2763m Sulde blik richting Ortler
Laax Vorab gletsjer
JungfrauJoch Wallis-Berner Alpen
Coll de la Bonette (Franse Alpen gelegen in het Nationaal park Mercantour) is weer open. Via 1001puertos @1001puertos


Hieronder nog een mooie een impressie vanaf de Gotthardpass (2108m) alwaar ze inmiddels alweer drukdoende zijn met het voorjaar sneeuwruimen. De pas verbindt Andermatt in de Urseren-hoogvlakte in het kanton Uri met Airolo in het Valle Leventina (Leventina dal) in het kanton Ticino.

In de avond losten de stapelwolken weer op en werd het op de meeste plaatsen droog. De Jura en de noordwestelijke Alpen hadden te maken met opkomende bewolking en neerslag vanuit het westen. Deze bewolking en neerslag zijn de voorbode voor meer “narigheid”.

Koufronthoogtetrog en Höhenkaltluft
Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we vandaag een depressie via het noorden van Frankrijk naar Duitsland trekken. Een daarmee samengaande en koufront en afzakkende hoogtetrog trekt vandaag van west naar oost over de Alpen en gaat pünktlich met de start van de IJsheiligen (11-15 mei) een koudere weerfase inluiden.Voor het front uit kan het kwik in de oostelijke Alpen nog even tot tot 22 a 24 graden pieken. Elders gaat het onder de bewolking en met inzettende en verder intensiverende  neerslag afkoelen. In de nog warme lucht voor het front uit ontstaan eerst buien met kans op onweer.
 
Radarbeeld 08h00. Bron WetterOnline.de


Met het instromen van een volgende portie “Höhenkaltluft” ( -26 graden op 500 hPa / circa 5 km hoogte) daalt de sneeuwvalgrens van aanvankelijk 2000 meter naar 1600 tot 1400 meter in de avond. De vorstgrens daalt tot de avond naar circa 1600 meter Algemeen hogere waardes gelden voor de oostelijke regionen en de zuidkant, vorstgrens hier dalend van 2500 naar circa 2000 meter. In het oosten en zuidoosten eerst ook nog hoger.
 
GFS 500 hPa zaterdag 18h00. Achter het koufront en onder de afzakkendehoogtetrog stroomt tot de avond weer veel koudere lucht over de Alpen uit.


De wind draait van zuidwest naar noordwest en neemt in kracht toe tot hard of stormachtig en in de bergen (Föhn)storm.

Zondag – moederdag – snoert de Höhenkaltuft als (hoogte)laag richting midden Italië en de Balkan af. Onder invloed van een Brits hoog dat met zijn kern geleidelijk tot over de Noordzee komt te liggen krijgen de westelijke Alpen te maken met een weersverbetering.
 
GFS 500 hPa zondagochtend


Laatste neerslag (buien) vallen nog aan de noordkant van de Alpen terwijl elders de zon steeds meer ruimte gaat krijgen. De Alpenzuidkant krijgt zondag te maken met een tot stormkracht toenemende Nordföhn (drukgradiënt noord / zuid oplopend tot 12 a 15 hPa)
 
Föhndiagram Zwitserse Alpen


De oostelijke Alpen en hebben zondag te maken met de invloed van het hoogtelaag en met voorkeur voor de noordelijke Alpen valt er uit de bewolking neerslag. Sneeuwvalgrens algemeen tussen de 900 en 1600 meter en tot 1900 meter aan de zuidkant. De wind neemt geleidelijk verder af tot matig of krachtig en zoekt geleidelijk verder de noord tot noordoost hoek op.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

Onderkoelde start nieuwe week
De eerste dagen van de nieuwe week verandert er grosso modo niet veel aan de drukverdeling. Het hoog, kerndruk 1030 hPa verplaatst zijn zwaartepunt nog wat verder richting Scandinavië terwijl het hoogtelaag quasi stationair boven zuid oost Europa blijft liggen.
 
ECMWF woensdag


Tussen beide sturende druksystemen houden we de noordoostelijke hoogtestroming vast. Ofschoon de luchtmassa’s geleidelijk wat kunnen gaan opwarmen blijft het de eerste dagen van de week nog aan de koele kant. Dat geldt in het bijzonder voor de Alpennoordkant waar het met de stevige “Bise” (noordoosten wind) voor het gevoel nog een stuk kouder zal zijn. De oostelijke Alpen hebben daarbij ook nog eens te maken de invloed van he (hoogte en met een frontale zone (occlusiefront)
 
UKMO fronten voor maandag. De oostelijke Alpen hebben de eerste dagen van de week nog te maken met storingsinvloeden (occlusiefront)


Vooral naar het oosten toe zorgt dit voor de nodige onstabiliteit en dus neerslag (buien). Algemeen geldt hoe verder naar het westen en zuidwesten hoe beter de condities met meer zon en hogere temperaturen. De zuidkant houdt nog tot en met het midden van de week last van de stevig doorstaande Nordföhn.
 
Arpege met de sneeuwval cumulatief tot en met dinsdag. In de noordelijke Alpen kan nogmaals zo’n 20 tot 50 cm aan sneeuw gaan vallen.


Zachter
Na woensdag zien we de tegenstellingen tussen de hogedruk in het noorden en de lage druk in het zuiden geleidelijk verder vervlakken. Daarmee komt er ook een einde aan de koude noordoostelijke hoogtestroming en kan de atmosfeer geleidelijk verder gaan opwarmen.
 
ECMWF T850 hpPa anomalie “Blauw van de kou”. Zeker tot midden van de volgende week houden we de koude anomalie ( 8 tot 12 graden beneden het langjarig klimatologisch gemiddelde ) boven de Alpen en grote delen van Europa vast.


Het weerbeeld zal vooral door de dagelijkse gang bepaald gaan worden. Vooral in de ochtend veel zon, in de middag stapelwolken met lokaal een bui.
 
GFS 850 hPa voor zaterdag 18 mei. Hoge druk in het noorden en lagedruk boven ZW Europa met daarbij de aanvoer van zachte lucht vanuit het zuiden


In het weekend neemt de invloed van een vanuit het westen naderend hoogtelaag toe en daarmee ook de neerslagkansen, dit geldt in het bijzonder voor de zuidelijke Alpen. Met een zuidelijke stroming handhaven de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar normaal niveau.Hoe het één en ander zich in detail en ook op de langere termijn zal gaan ontwikkelen is aandacht voor de komende dagen. Tot zover voor deze zaterdag ochtend vanuit een bewolkt Oberwallis en graag weer tot een volgende keer, CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.965 topics, welke bij elkaar 442.437 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.058 leden.
Het nieuwste lid is PleunAmmerlaan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3810 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3810, lezen 11 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winter discussietopic

Hoogwater grote rivieren

Fotowedstrijd februari 2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden