Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ; Pinal, AZ.

17 Sep 2019 11:37:29

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:55

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:52

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 10:59:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

17 Sep 2019 10:12:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Noble, OK; Garfield, OK.

17 Sep 2019 06:25:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Major, OK; Dewey, OK; Woodward, OK; Woods, OK; Alfalfa, OK.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Mitchell, IA; Howard, IA.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL.

17 Sep 2019 06:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Grant, OK; Garfield, OK.

17 Sep 2019 06:25:39

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:30

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:26

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 06:00:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maricopa, AZ.

17 Sep 2019 05:30:47

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Sep 2019 04:59:55
Actueel
1 / 4

Herfst Discussietopic

2019

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

Fotowedstrijd

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 mei, 09:56 uur | Bericht #490608
Algemeen; aan de voorzijde van lagedruk boven de westelijke Middellandse Zee wordt met een overwegend zuidwestelijke hoogtestroming vrij warme maar toenemend ook weer vochtigere lucht aangevoerd. Zondag ligt het zwaartepunt van de lagedruk over de Alpen waardoor de atmosfeer speciaal in de bergen en door de dagelijkse gang onstabiel van opbouw wordt. Dinsdag koufront en Genualaag met mogelijk veel neerslag en sneeuw tot 1500 meter. Vanaf donderdag overgang naar stabieler en vooral warm (zomer)weer!

Lagedruk, onstabiele(re) opbouw atmosfeer, dinsdag woensdag nogmaals afkoeling!

Onder invloed van hoog Ophelia op weg naar ZO Europa konden we gisteren genieten van zeer aangenaam “zomers” lenteweer. Met de  aanvoer van zachte lucht vanuit zuidelijke breedtegraden en volop zonneschijn steeg het kwik tot 20 a 25 graden en lokaal werd het zomers warm.
 
Hoog Ophelia vandaag boven zuidoost Europa


In de loop van de dag stroomde er vanuit het zuidwesten in de zuidelijke en later in de middag ook in de westelijke Alpen geleidelijk vochtigere lucht binnen.
Europa gisteren gezien vanuit de ruimte. Bewolking verraad de lagedruk boven ZW Frankrijk en de westelijke Middellandse Zee


Met dalende luchtdruk zorgde dit ervoor dat de atmosfeer onstabiel van opbouw werd met als resultaat het ontstaan van steeds grotere stapelwolken die uiteindelijk tot een regen of onweersbui uitgroeiden. De meeste uren zon hadden gisteren de oostelijke Alpen alwaar nog drogere lucht aanwezig was.
Zomerse voorjaarsstemming in het Kleinwalsertal – Mittelberg. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Wengen Zwitserland Jungfrau regio Foto via Twitter‏ @WengenSwiss


Dalende luchtdruk, toenemende instabiliteit
De toenemend onstabiliteit hebben we te danken aan een zone met lagedruk welke zicht uitstrekt vanaf de Noordzee tot over Scandinavië. Deze zone verplaatst in het weekend nog wat verder oostwaarts en komt dan precies over de Alpen te liggen. Met de aanvoer van warme maar ook vochtige lucht en ondersteund door de lage druk werkt dit het ontstaan van regen en onweersbuien in de hand.
 
GFS 500-1000 hPa voor vandaag met de lagedruk boven de westelijke Middellandse Zee


Deze krijgt nog extra ondersteuning door de dagelijkse gaan en orografische triggering. De grootste kans op lokale regen en -of onweersbuien zijn dan ook in de tweede helft van de dag en voor de berggebieden weggelegd. Aan de zuidkant als ook in het zuidwesten waar de luchtmassa’s algemeen nog onstabieler van opbouw zijn kan het in de ochtend al regenen of onweren.
 
Radarbeeld Europa 09h00. Via Wetteronline.de


De middagtemperaturen stijgen al naar gelang zon, bewolking of neerslag naar 18 tot 24 graden, in het oosten zijn zomerse 25 tot 26 graden mogelijk. Sneeuw valt er vanaf een hoogte van 2200 tot 2700 meter en de vorstgrens ligt ergens tussen de 2800 en 3000 meter.

Koufront / afkoeling,  sneeuw tot 1500 meter noordkant
Maandag verandert er per saldo niet veel aan het vrij warme maar ook onbestendige voorjaarsweer, in de loop van de middag nemen de buienkansen echter verder toe en vooral de dinsdag en ook woensdag gaan onbestendig en een stuk kouder verlopen.
 
GFS 500-1000 hPa voor woensdag. Opnieuw stroomt er een portie koudere lucht vanuuit het noorden tot over de Alpen uit


Opnieuw zijn er dan in de noordelijke oostelijke Alpen grotere neerslaghoeveelheden te verwachten en ook de temperaturen gaan weer een graad of 5 tot 10 onderuit. Dinsdag kan het aan de noordkant tot 1800 a 1600 meter sneeuwen en woensdag tot een hoogte van 1500 a 1400 meter.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

De weersverslechtering hangt samen met een depressie boven de noordelijke Noordzee en een afzakkende hoogtetrog aan de oostflank van een hoog boven de oostelijke Atlantische Oceaan.

Tussen beide sturende druksystemen wordt dan met een west en later noordwestelijke hoogtestroming een portie koudere maritiem polaire lucht over west Europa en tot over de Alpen aangevoerd. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Golf van Genua een apart (hoogte)laag en de daarmee samenhangende opglijdingsprocessen (Gegenstromlage) staan dan mogelijk weer garant voor veel neerslag!Ofschoon nog wat vroeg voor de precieze uitwerkingen (constellatie) en details  kunnen we in het worst case scenario tot en met woensdag neerslag hoeveelheden verwachten van die kunnen oplopen tot 80 a 120 mm en lokaal ook nog veel meer! (GFS hoofdrun)

Opmaak voor zomerse start juni
In de tweede helft van de week verplaatst de lagedruk zich onder opvulling naar het oosten. Vanuit het westen slaat dan het Azorenhoog zijn vleugels over west Europa en de Alpen uit. In het weekend verplaats een apart filiaal van hogedruk zich over de Alpen naar het oosten en na passage van de hoogte-as kan vanuit het zuiden en zuidwesten dan steeds warmere subtropische lucht naar het noorden en noordoosten gaan uitstromen.
 
ECMWF 500 hPa voor zondag met het doorschuivende filiaal van hogedruk en de inkomende uitloper van het sub-tropen hoog


Ondersteund door een meelopende en inschuivende warme hoogte-rug (uitloper sub-tropenhoog) gaat dan de temperaturen met volop zon geleidelijk oplopen naar zomerse waardes. Op het 850 hPA vlak (1500 meter) stijgt het kwik naar 16 tot 18 graden en dat is voldoende voor zomerse 26 tot 28 graden met lokaal ook de eerste tropische dagen.Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we natuurlijk de komende dagen vervolgen en voor de zomer zijn intrede doet moeten we eerst nog met een koelere, onbestendige en ook turbulentere weerfase afreken. Fijn weekend!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.665 topics, welke bij elkaar 441.510 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.981 leden.
Het nieuwste lid is dbouwmans56@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3757 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3757, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen van 23 en 24 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden