Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beadle, SD; Jerauld, SD.

5 Jul 2020 07:38:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor LaMoure, ND.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pearl River, MS.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washakie, WY; Hot Springs, WY.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broward, FL.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, TN.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, NC; Beaufort, NC.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haywood, NC.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harmon, OK; Greer, OK.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, OK; Tillman, OK.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, TX; Gray, TX.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, NC; Haywood, NC.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

5 Jul 2020 07:21:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roosevelt, MT; Sheridan, MT.

5 Jul 2020 07:21:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hand, SD.

5 Jul 2020 07:21:30
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 juli 2019, 09:22 uur | Bericht #491226
Algemeen; tussen hoog  Xandra met kern boven de Britse Eilanden en laag Quintilius,vandaag met  kern boven de Balkan, liggen de Alpen in krachtige noordelijke hoogtestroming. Een hoogtelaagje trekt de komende 36 uur via de westelijke Alpen en Golf van Genua verder naar zuid Italië en Griekenland en gaat vooral in de westelijke Italiaanse Alpen veel neerslag produceren. In de loop van de week overgang naar warmer en stabieler zomerweer in aanloop naar mogelijk een volgende hittegolg!

Extreem veel neerslag westelijke Italiaanse Alpen

Ook gisteren lagen de Alpen nog in het bereik van de krachtige jetstream. Weliswaar werden er op 300 hPa (circa 10 km hoogte) niet meer zo hoge windsnelheden gemeten (vrijdag nog 207 km/h tegen 193 km/h gisteren) maar nog altijd was dit voldoende voor een stevige noordwestelijke wind in de lagere atmosfeer die bij tijd en wijlen ook nog flink aantrok.
 
De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Bron Nasa Worldview


Aan de noordkant van de Alpen als ook in de oostelijke Alpen gestalte het weerbeeld zich onbestendig met opnieuw weer lokale regen en onweersbuien en met 15 tot 18 graden was het er meest wel gedaan.
 
De gletsjers kunnen weer even bijkomen dit weekend. Verse sneeuw vanaf 2400 a 2800 meter en een vorstgrens die rond de 3000 meter pendelt. Webcam Hintereisferner Ötztaler Alpen (3245m) Meer info over de ÖTZTALER Alpen en het Ötztal vind je in de eerste digitale uitgave van de zomer editie van “”Toerist in het Ötztal””, oa ook met een bidrage van onze meteorologen. Link – HIER –


De westelijke Alpen hadden met de invloed van zwakke hogedruk te maken met betere en drogere condities en hier steeg het kwik naar 23 tot 26 graden. Zomers was het weerbeeld in de inner-alpine Zwitserse Alpen (Wallis) waar met volop zon de temperatuur tot 27 a 29 graden opliep, in het zuidelijke Tessin steeg het kwik met Nordföhn tot bijna 32 graden! Ascona aan het noordelijke Zwitserse deel van het Lago Maggiore registreerde zelfs een temperatuur van 32.8 graden.
Ascona Lago Maggiore gistermiddag


Aan de Alpennoordkant koelde het afgelopen nacht flink af met in de hogere dalen en delen zelfs temperaturen rond het vriespunt. De zuidkant registreerde lokaal een tropennacht. De zondag start in de westelijke Alpen op de meeste plaatsen nog optimistisch en met de zon stijgt het kwik weer snel naar 23 tot 27 graden.
 
Zondag krieken in Oberwallis. Foto Brig-Glis met het Glishorn. Foto via Alpenweerman Lars van Galen


In het oosten bevindt zicht ook vandaag meer bewolking en in de Stau van de Alpenhoofdkam valt ook nog neerslag. Op 2000 meter wordt het een graad of 10 en de vorstgrens houdt zich ergens rond de 3500 meter op.
 
Restfeuchte maar ook mooi opgeklaard in Lermoos (Tirol) Foto Rob Snijders
Radarbeeld Alpen 08h00. Bron WetterOnline.de


Op nadering van het hoogtelaagje later op de dag wordt de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw en dat gaat zich vertalen in steeds meer stapelwolken die in de middag en avond uitgroeien tot regen en onweersbuien. Tijdens de zwaarste buien is veel neerslag mogelijk met kans op hagel en zware windstoten.
 
GFS 500 hPa zondagmiddag met het naderende hoogtelaagje


In de nacht op maandag en maandag ochtend verplaatst het zwaartepunt van de buien en neerslag zich naar de zuidkant van de (westelijke) Alpen en het noorden van Italië als mede ook de westelijke Italiaanse Alpenboog. Met een oostelijke tot zuidoostelijke stroming wordt dan vochtige lucht tegen de Alpenhoofdkam gestuwd en dat gaat in die contreien neerslag van betekenis opleveren. Vooral de zuidelijke Ligurische Alpen gaan extreem veel neerslag krijgen.
 
Arpege neerslag cumulatief tm maandag
 

In vergelijking met gisteren zijn de neerslaghoeveelheden hier flink opgehoogd. Gisterochtend berekende het Franse hoogresolutie model Arpege neerslaghoeveelheden tot 100 en heel lokaal tot 185 mm. Gisteravond was dit opgehoogd naar 150 en lokaal 265 mm! Mocht dit inderdaad zo gaan uitkomen dan gaat dat voor die regionen geheid problemen opleveren in de vorm van overstromingen en ook modderlawine’s.

In de loop van de maandag en op dinsdag trekt het Genualaag via de Tyrreense Zee verder richting het zuiden van Italië en vervolgens naar Griekenland en gaan ook hier talrijke (zware) onweersbuien vallen met lokaal noodweer potentiaal. Estofex kwam gisteren al met waarschuwing voor “severe weather” met een level 2 waarschuwing voor (zeer) zware hagel en windstoten met kans op het ontstaan van tornado’s .Het is altijd lastig zo niet onmogelijk te zeggen waar de meest zware buien tot ontwikkeling zullen gaan komen dus het is zaak om goed de weerberichten, radar en ook de lucht in de gaten te houden!


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Inzettende weersverbetering
Maandag is in de Alpen nog een overgangsdag. Met het vorderen van de dag gaat het weerbeeld van het noorden en westen uit weer verbeteren. Dinsdag belooft met hogedruk invloed een mooie zomerse dag te gaan worden en ook de temperaturen gaan weer in de lift.
 
GFS T850 hPA Vanaf dinsdag gaat met stijgende luchtdruk de warmere lucht vanuit het westen en zuiden weer terrein winnen


De middagtemperaturen komen op uitgebreide schaal weer op zomerse 25 en 29 graden uit en lokaal kan de tropische 30 graden weer aangetikt worden. Woensdag en donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan het rustige en vrij warme zomerweer. Wel neemt de kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de bergen weer wat toe.

Weekend weer tropisch
Net als de voorgaande dagen berekenen de modellen richting en in het weekend een verdere thermische opleving. Op het 850 hPa zien we dan weer temperaturen die tot 20 graden gaan oplopen en dat is voldoende voor weer tropische temperaturen op uitgebreidere schaal. Lokaal kan het  kwik dan ook weer de 35+ grens gaan overschrijden. Een verfrissend warmte onweder blijft ook dan mogelijk.
 
GFs T850 hPa voor zondag met de verder oprukkende warmte
T850 zondag oplopend tot 19 a 20 graden


Benelux weer
Kijken we stiekem ook nog even naar de Benelux dan zien we dat ook daar een geleidelijke weersverbetering zijn intrede gaat doen. Met een naar west tot zuidwestelijk hoogtestroming gaat met het vorderen van de week ook hier de atmosfeer lekker opwarmen en dagelijks kan het kwik wat winst gaan boeken. Tegen het einde van de week wordt het 24 tot 28 graden en wellicht komt in het zuiden of zuidoosten de 30 graden grens weer in bereik!
 
GFS ensembles ZO Nederland


Mogelijk dat met de start van de nieuwe week aan de zuidoost flank van een Atlantische (storm) depressie op weg naar het zeegebied tussen Schotland en IJsland nog warmere lucht (warme hoogte rug / subtropenhoog) naar het noorden en de Benelux op transport wordt gezet! Afwachten is nog even wat het systeem precies gaat doen (koers)
 
ECMWF woensdag 24 juli met mogelijk de aanzet voor een volgende hittgolf


Hoe het één en ander gaat verlopen en voor de verdere details later dan meer. Tot zover voor deze zondag. Vanuit een zonnig Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Blijf volgen vertel het verder en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.864 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3718 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3718, lezen 15 mensen het topic "Zomer discussie topic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden