Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x3650add9
India wil wereldmacht in de ruimte zijn: vanavond nieuwe maanmissie :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:43

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:42

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:42

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:42

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:41

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:59:41

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:41

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:41

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:40

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:40

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:01:38

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2021 00:00:27

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bristol, MA; Bristol, RI; Kent, RI; Providence, RI; Washington, RI.

4 Dec 2021 23:05:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Windham, CT; Worcester, MA; Kent, RI; Providence, RI.

4 Dec 2021 23:05:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Windham, CT; Providence, RI.

4 Dec 2021 23:05:38
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3290
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 juli 2019, 17:20 uur | Bericht #491232

India wil wereldmacht in de ruimte zijn, vanavond nieuwe maanmissieIn de week waarin wordt herdacht dat Amerikaanse astronauten vijftig jaar geleden voor het eerst voet op de maan zetten, hoopt India zich met een eigen maanmissie bij de wereldmachten op ruimtegebied te voegen. Vanavond om 22.51 uur Nederlandse tijd wordt Chandrayaan-2 (Sanskriet voor maanvoertuig) gelanceerd. Als het na een reis van 50 dagen lukt om op de maan te landen, dan is India het vierde land na de VS, Rusland en China, dat dit heeft klaargespeeld.

India heeft al decennialang een ruimtevaartprogramma, maar premier Narendra Modi geeft de laatste jaren veel aandacht aan de ambities en capaciteiten van het ruimtevaartagentschap ISRO.

In maart voerde India een succesvolle test uit door met een raket een satelliet uit de ruimte te schieten. Modi sprak vervolgens de Indiërs toe in een live-uitzending op televisie, waarin hij concludeerde dat India zich nu een echte ruimtevaartmacht kan noemen. In zijn speech op de Indische onafhankelijkheidsdag op 15 augustus maakte Modi bekend dat er wordt toegewerkt naar een bemande ruimtemissie in 2022. ISRO kondigde in juni aan dat daar anderhalf miljard dollar voor opzij is gezet en dat er na die missie gewerkt zal worden aan een eigen ruimtestation.

Chandrayaan-2 volgt op enkele andere indrukwekkende mijlpalen van ISRO. In 2008 lanceerde het Chandrayaan-1, een maansonde die bijna een jaar rond de maan vloog en bewijs vond voor de aanwezigheid van ijs op de maan. Zes jaar later, in 2014, bracht ISRO een sonde in een baan rond Mars. En in 2017 zette India een wereldrecord door in één keer 104 satellieten te lanceren.

Unieke missie
De tweede Indiase maanmissie werd een paar keer uitgesteld. Eerder dit jaar stal China de show door als eerste land in de wereld een maanlander en een verkenningsrobot op de achterkant van de maan te zetten. Toch is de Indiase missie ook uniek. Chandrayaan-2 bestaat uit verschillende delen: een sonde die om de maan blijft cirkelen en een lander, genaamd Vikram (moedig). Die zal als eerste maanlander ooit op de zuidpool van de maan proberen te landen. De lander heeft ook een kleine maanrover bij zich, Pragyan (wijsheid). Die zal op een verkenningstocht van zo'n twee weken gaan.

Chandrayaan-2 bestudeert het oppervlak intussen op afstand en blijft, als alles goed gaat, ongeveer een jaar rond de maan vliegen. Een laser van NASA, waarmee de afstand van de aarde tot de landingsplek op de maan wordt gemeten, lift gratis mee. Vorig jaar was er nog sprake van dat ook een maanrover van de Technische Universiteit Delft zou meevliegen, om als eerste studentenmissie ooit op de maan te landen, maar dat ging niet door. Het team uit Delft hoopt nu eind volgend jaar hun robot via een andere weg te kunnen lanceren.

De 15 minuten durende landing van Vikram op de maan, die op 6 of 7 september moet gaan plaatsvinden, wordt volgens ISRO-voorzitter Kailasavadivoo Sivan "doodeng". Hij verklaarde tegenover televisiestation NDTV dat zijn agentschap "nog nooit zo'n complexe missie heeft ondernomen". Volgens Sivan gaat de maanrover in de schaduw van de zuidpool onderzoek doen naar ijs en mineralen, een 3D-kaart van het gebied maken en in de ijskoude kraters naar materiaal zoeken dat kan bijdragen aan het onderzoek naar de geschiedenis van het zonnestelsel.

Hij benadrukte verder dat vrouwen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de maanmissie. Het team bestaat voor 30 procent uit vrouwen en zowel de projectleider als de missieleider zijn vrouwelijke wetenschappers.

Commercialisering
India's aspiraties op het gebied van ruimtevaart gaan verder dan nationale trots. Het programma moet ook bijdragen aan de economie door het creëren van een industrie met kwalitatief hoge technische banen. In de eerste begroting van het nieuwe kabinet van premier Modi, die eind juni werd gepresenteerd, werd de oprichting van een nieuwe, commerciële tak van ISRO aangekondigd. Daarmee moeten de uitvindingen binnen ISRO op de markt worden gebracht als betaalbare producten.

Naast het vergroten van de Indiase 'ruimtevoetafdruk' is het doel van de maanmissie volgens Sivan "het bevorderen van een nieuw tijdperk van ontdekkingen, het vergroten van ons begrip van de ruimte, het stimuleren van technologische vooruitgang, het promoten van wereldwijde samenwerkingen en het inspireren van een nieuwe generatie ontdekkers en wetenschappers."

Bron: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.455 topics, welke bij elkaar 446.347 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.379 leden.
Het nieuwste lid is Weerplaza (Houten).

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2031 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2031, lezen 8 mensen het topic "Winter 2009 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden