Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hand, SD; Edmunds, SD; Faulk, SD.

5 Jul 2020 08:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hand, SD; Spink, SD; Faulk, SD.

5 Jul 2020 08:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, MT; Garfield, MT.

5 Jul 2020 08:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, MT; Garfield, MT; Valley, MT.

5 Jul 2020 08:32:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edmunds, SD; Brown, SD.

5 Jul 2020 08:32:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Walworth, SD.

5 Jul 2020 08:32:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camp, TX.

5 Jul 2020 08:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Divide, ND; Williams, ND.

5 Jul 2020 08:12:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Divide, ND; Williams, ND.

5 Jul 2020 08:12:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beadle, SD; Jerauld, SD.

5 Jul 2020 07:38:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor LaMoure, ND.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pearl River, MS.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washakie, WY; Hot Springs, WY.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broward, FL.

5 Jul 2020 07:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, TN.

5 Jul 2020 07:23:38
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
18 juli 2019, 09:13 uur | Bericht #491256
Algemeen; zwakke hogedruk invloed – Xandra – en een vlakke drukverdeling zorgen in de Alpen voor warm zomerweer.  Door invloed van een laag boven het Iberische Schiereiland neemt de luchtvochtigheid vanuit het zuidwesten geleidelijk wat toe waardoor met voorkeur in de bergen en ondersteund door de dagelijkse gang de kans op een warmte onweder ook wat toeneemt. In het weekend verder oplopende temperaturen in aanloop naar een volgende hittegolf begin volgende week!

Volgende week extreme warmte /hitte

Het hoogtelaagje dat in het weekend in de Alpen en de maandag en dinsdag vooral in Italië voor onrustig weer heeft gezorgd met talrijke regen en onweersbuien is gisteren via Grieken en Turkije verder naar het oosten getrokken en speelt inmiddels geen rol meer voor het weer in die contreien.
 
Het hoogtelaag gistermiddag aangekomen in Turkije met onweersbuien in de oostelijke Egeïsche Zee en Turkijke


Inmiddels heeft zich in de Alpen met zwakke hogedruk invloed het zomerweer weer hersteld en vooral dinsdag was het onder de vleugels van hoog Xandra een heerlijke  zomerdag met uitstekend bergweer.
 
De afgelopen 2 dagen was het weer prima vertoeven in de zwembaden. In (Ober)wallis steeg het kwik gisteren in het dal weer tot 30+ graden Foto Brig zwembad Geschina 17-07


Gisteren begon geleidelijk weer wat vochtigere lucht vanuit het zuiden binnen te stromen waardoor er door de dagelijkse gang en getriggerd door de orografie in de loop van de (mid)dag weer stapelwolken ontstonden.
Zomer in de Berner Alpen – Jungfrau regio Met Eiger. Mönch en Jungfrau. Via Chalet Hirschen @HirschenWengen
Strandbad Klosters Silvretta Via ???????????????????????????????????????????????????????????????? @Davos_Klosters
Nu de sneeuw weg is kan het afval in Val d’Isère regio Solaise Massif opgeruimd worden, maar liefst 1375 kg wintersport afval werd er door 146 vrijwilligers opgeruimd! Via Val d’Isère @valdisere


In de middag en avond groeiden deze aan de zuidkant uit tot lokale regen en onweersbuien. Het zwaartepunt van de onweersbuien lag in de zuidelijke oostelijke Alpen, pak hem beet tussen Graz en Bozen.

Met de aanvoer van warme lucht steeg het kwik tot 25 a 29 graden en aan de zuidkant lokaal tot 30 a 32 graden. Ook in de bergen is het weer een stuk opgewarmd met een nulgradengrens die van west naar oost tussen 4000 en 3700 meter pendelde.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Uitgaande van een laag boven het Iberische Schiereiland houdt de aanvoer van de warme vochtige lucht aan en daarmee ook de kans op lokale regen of onweersbuien. De grootste kans daarop maken de zuidelijke Alpen als ook de berggebieden. In de oostelijke zuidelijke Alpen kan het al in de ochtend lokaal regenen of onweerDe middag temperaturen stijgen vandaag tot 25 a 30 graden, op 2000 meter wordt het een graad of 10 tot 13 en de vorstgrens komt ietwat lager zo rond de 3500 meter te liggen.
 
Radarbeeld Alpen 08h50. Via WetterOnline.de
 

Verder oplopende temperaturen
Vanaf vrijdag wordt de zuidelijke warmtepomp verder aangezwengeld. Uitgaande van een depressie ten zuidwesten van IJsland en in samenspel met hogedruk boven het Europese continent wordt vanuit het zuidwesten tot zuiden dan steeds warmere subtropische lucht aangevoerd. Begin volgende week gaat zich dan ook het subtropenhoog met  het Europese zomerweer bemoeien en wordt het nog warmer / heter.
 
GFS 850 hPa voor dinsdag 25 juli, steeds warmere (hete) lucht stroomt vanuit het zuiden naar het noorden


Op het 850 hPa vlak gaan de temperaturen oplopen naar 22 tot 24 graden en dat is genoeg voor 36 tot 38 graden in de lagere delen en dalen. Ook in de bergen gaat het kwik verder in de lift en stijgt de vorstgrens verder naar 4700 a 4900 meter!

Nog heter wordt het weer in het zuiden van Frankrijk, hier kunnen de temperaturen tot 40 a 42 graden gaan oplopen. Voor de atmosfeer zijn dit soort temperaturen iets te veel van het goed en moet er met name in de bergen in de middag en avond rekening worden gehouden met lokaal een warmte onweder.
 
Vooral het weekend en begin volgende week wordt het (in de westelijke Alpen) zeer warm. Verkoeling vind je in het in water en -of de bergen. Webcam Brigerbad vanmorgen


Onzekerheden
Overigens is nog steeds niet geheel duidelijk welke positie de sturende drukgebieden en met name het hoog gaan innemen. Belangrijk daarbij is waar precies de hoogte-as komt te liggen. Immers, aan de westkant ervan is het de zeer warme lucht die naar het noorden stroomt, aan de oostkant ervan echter koelere (minder warme) lucht die naar het zuiden stroomt. Zo zou het bijvoorbeeld maar zo kunnen dat de oostelijke Alpen en oost Europa juist in die minder warme lucht vanuit het noorden terecht gaan komen.

Een andere optie is dat het geheel veel oostelijker komt te liggen en we te maken gaan krijgen met de invloed van de Atlantische hoogtetrog en inkomend lagedruk ook dan koelere en vooral ook onstabielere luchtmassa’s. Hieronder de GFS OPER voor donderdag met de posities van hoog en laag en een toenemende onzekerheid! Hieronder de kaarten van het GFS T850 hPA voor donderdag 25 juli.Het laatste woord is hier nog niet over gesproken en de modellen komen met verschillende oplossingen voor de langere termijn. Uitgaande van de laatste model uitdraai houden we het er op dat vooral West Europa en de westelijke Alpen volgende week te maken gaan krijgen met zeer warm /heet zomerweer! In de tweede helft van de week berekenen zowel het GFS als het ECMWF vanuit het westen een inzettende afkoeling door inschuivende Atlantische lagedruk!
 
ECMWF met de onder het hoog doorschuivende lagedruk en via de achterdeur de koelere Atlantisch luchtmassa’s. Of dit gaan slagen is nog allerminst zeker!!


Hoe en -of dat echter allemaal precies gaat verlopen en hoe lang het warme zomerweer gaat aanhouden is aandacht voor de komende dagen. To zover vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
  | Gewijzigd: 18 juli 2019, 09:17 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.864 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3467 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3467, lezen 15 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden