Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 04:00:09

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 04:00:05

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 02:01:13

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 22:59:26

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 22:59:25

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 22:59:24

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 22:59:24

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:59:25

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:59:24

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:00:18

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:00:18

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:00:17

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:00:17

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:00:16

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2020 21:00:15
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd januari

Winter discussietopic

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Jaaroverzicht 2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
28 juli 2019, 10:16 uur | Bericht #491467
Algemeen; lagedruk – Vincent – met kernen boven Duitsland en de Adriatische Zee trekt langzaam verder naar het oosten weg. Maandag volgt op een tussenhoog in de westelijke Alpen een weersverbetering, dinsdag dan ook in de oostelijke Alpen. In het verdere verloop houden we dan licht onbestendige zomerweer, de beste papieren op droog weer en zon als ook de hogere temperaturen zijn voor de (zuid)westelijke Alpen voorbestemd.

Regen en onweersbuien brengen afkoeling

Uitgaande van een hoogtetrog die zich uitstrekt vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden tot over de Pyreneeën was het ook gisteren in de Alpen weer onbestendig. In de ochtend konden we nog van de zon genieten maar al vrij snel ontstonden er weer stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien. Deels waren dit pittige buien met plensregen, hagel en ook zware windstoten.
 
West Europa gisteren gezien vanuit de ruimte. Mooi is de band met bewolking te zien welke de scheidingslijn vormt tussen de koelere luchtmassa’s in het midden en zuiden en de warmere en drogere luchtmassa’s in het noorden


Zoals we dat zo vaak zien bij dit soort convectief doorspekt weerbeeld zagen we net als ook de voorgaande dagen lokaal grote neerslag verschillen. Ofschoon we nog steeds aan de warme kant van de jetstream liggen kwamen de temperaturen opnieuw wat lager uit dan de voorgaande dagen. Het warmst werd het in de oostelijke delen met hier en daar nog 31 tot 33 graden als maximum, in het westen werd de 30 graden grens nauwelijks nog overschreden.
 
Voor de derde dag op rij onweersbuien in de (zuidelijke) Alpen. Tot 2000 bliksmen inslagen werden er gisteren in Süd Tirol gerigstreerd. Foto Dieter Peterlin @DieterPeterlin
Even schrikken toen de bliksem in sloeg op de autoweg bij Bossey (Genève) Foto via Christophe Suarez @suarezphoto
Regenachtig Zermatt – Matterhorn gistermiddag. Foto RiffelalpResort2222m @RResort2222m


Kijken we naar de weerkaarten dan zien we de Atlantische langgolvige hoogtetrog nog wat verder naar het oosten toe doorschuiven. Ook de lagedruk aan de grond met kernen boven Duitsland en de noordelijke Adria trekt langzaam verder naar het oosten.


Samenhangend daarmee trekt een (afzwakkend) koufront de Alpen binnen en gaat van west naar oost nogmaals de neerslag en buienactiviteit triggeren. Vandaag is het een overwegend grijs grauwe regenachtige dag met vooral naar het oosten toe vanmiddag ook weer kans op (pittige) onweersbuien. De oostelijke regionen van Oostenrijk houden het nog het meest lang droog en zonnig.
 
Radarbeeld Europa 09h30
Wat meer in detail voor de Alpen


De (noord) westelijke Alpen komen morgen achter het koufront in markant koelere lucht terecht. De zuidkant en oostelijke Oostenrijkse regionen verblijven nog in de duidelijke warmere en vochtigere luchtmassa’s. Op 850 hPa (1500m) varieert het kwik tussen de 9 a 11 graden in het noordwesten en tot 18 a 19 graden in het zuiden en uiterste oosten.
 
Arpege T850 hPa met de veel koelere luchtmassa’s in de NW Alpen


De middagtemperaturen stijgen naar 21 graden in het westen en tot lokaal 31 graden in het oosten en zuiden. Ook in de bergen gaat het van het westen uit afkoelen waarbij de vorstgrens daalt naar 3200 meter in het westen. In het oosten ligt deze nog meest rond de 4200 meter.
 
In de westelijke Alpen valt er vanaf 3200 meter ook weer wat sneeuw. Beeld vanaf de Mittelallalin (3500m), T -1 °C en lichte sneeuwval


Maandag krijgen de westelijke Alpen te maken met een inschuivend tussenhoog en een tijdelijk ook weer het inschuiven van de warmer hoogterug en gaan de temperaturen ook hier weer in de lift. Met veel zon kan het kwik dan weer stijgen naar 25 tot 32 graden. Dinsdag dan ook in de oostelijke Alpen onder hogedrukinvloed algemeen verbeterende condities en afnemende buienkansen. Qua temperaturen weinig verandering.
 
ECMWF voor dinsdag. Maandag en dinsdag kan door het tussenhoog de warmere lucht weer wat terrein winnen


Vanaf woensdag verblijven de Alpen in het overgangsgebied van een meanderende polaire jetstream en met een overwegende westelijke hoogtestroming. In het grensgebied van de warmere luchtmassa’s in het zuiden (zuidkant) en de wat koelere (opgewarmde)  maritiem polaire luchtmassa’s in het noorden kunnen zich, mede gesteund door de dagelijkse gang of getriggerd door (zwakke) storingen steeds weer regen en onweersbuien ontwikkelingen. De temperaturen handhaven zich meest op een vrij normaal zomers niveau tussen de 25 en 30 graden, in het zuiden ook warmer, in het noorden ook wat koeler.
 
Vanaf donderdag krijgen we te maken met een meanderende westelijk jet en hoogtestroming met dan weer wat koelere en dan weer wat warmere luchtmassa’s
GFS ensembles T2m, T850 en neerslag prikpunt noordelijke Vorarlberg


Hoe het één en ander dan precies zal gaan verlopen gaan we de komende dagen proberen in kaart te brengen. Tot zover voor deze zondag. Blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot morgen, ciao.
 
Saas Fee Brittaniahütte (3030m) met 3.9 graden is het ook in het hooggebergte weer aardig afgekoeld


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.889 topics, welke bij elkaar 442.090 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.027 leden.
Het nieuwste lid is Dani.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3300 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3300, lezen 6 mensen het topic "Onweerskansen week 21 mei 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winter discussietopic

Fotowedstrijd januari

Jaaroverzicht 2019

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden