Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x36eabfca
Weekend tropisch, maandag sneeuw tot 2200 a 1800 meter :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Gelderland, Groningen, Overijssel.

3 Dec 2021 08:20:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel.

3 Dec 2021 07:20:25

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:50

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:27

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:25

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:40

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:39

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

3 Dec 2021 05:20:19

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland.

3 Dec 2021 02:00:18

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:39

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:39
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
30 augustus 2019, 09:58 uur | Bericht #491760
Algemeen;  onder invloed van een uitloper van hogedruk – Doris – mogen we ons gaan opmaken voor rustig en warm nazomerweer. Een zwakke slepende storingszone trekt verder naar het oosten weg en kan lokaal nog voor een regen of onweersbuien zorgen. Vanaf zondagmiddag krijgen we van het noordwesten uit te maken met een koufront en regen en onweersbuien gevolgd door een markante temperatuurdaling op maandag en dinsdag met sneeuw tot 2200 a 1800 meter.

Zomers weekend, maandag koufront passage met neerslag en Temperatursturz

Ook gisteren hadden we in de Alpen te maken met weinig stroming en vrij vochtige warme luchtmassa’s die vanuit het zuidwesten werden aangevoerd. Getriggerd door de dagelijkse gang en een naar het oosten wegtrekkend laagje ontstonden in de loop van de dag weer stapelwolken die lokaal weer tot een regen of onweersbui uitgroeiden. Mede door toedoen van het via de oostelijke Alpen verder naar het oosten wegtrekkend (zwak) laag was het nu weer de beurt aan de oostelijke Alpen voor wat betreft de zwaarste regen en onweersbuien. Lokaal viel er in vrij korte tijd veel neerslag en ook kwam daarbij hagel voor. Het was warm en voor het gevoel ook broeierig warm (vochtige lucht) met maxima die tot 28 a 31 graden opliepen.
 
Afdaling Kemptenerhütte Foto via Twitter Jacomien Heeres @Klostertalfan
Langs afdaling en in de schaduw lag nog veel oude sneeuw deels uitgehold door de beek. Foto Jacomien Heeres @Klostertalfan


Deze thermische hoogstandjes met tropische temperaturen zo aan het einde van de zomer zijn echter niet uitzonderlijk en in het nieuwe warmere klimaat eigenlijk al meer de regel dan uitzondering. Zo werd bijvoorbeeld hier in Wallis in het verleden in de laatste decade van augustus op 2 dagen nog een hitte record verbroken. Zo steeg op 20 augustus 2012 steeg het kwik in Sion naar 36.9 graden en op 22 augustus 2011 naar 36.8 graden. Sinds 2010 waren er slechts 2 jaren zonder tropische dagen (2013 en 2014).
Overdag 30 graden en een heerlijke zomeravond gisteren in Brig tijdens het COOP Open Air in het Stockalper Palast. Foto Francien Bakker


Ofschoon het ernaar uitziet dat het vanaf maandag met de hitte gedaan is wil dat nog niet zeggen dat we geen tropische dagen meer hoeven te verwachten. Zo werd bijvoorbeeld vorig jaar in september op 5 dagen in Sion (Wallis) nogmaals de 30 graden grens overschreden.

Nogmaals hoog zomers weekend
Vandaag en in het weekend kunnen we nog één keer genieten van warm nazomerweer. Een apart filiaal van hogedruk trekt ten noorden van de Alpen naar oost Europa en neemt in zijn sleeptouw nogmaals een portie warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden mee.
 
DWD frontenkaart voor vrijdag 12h00


Door de afdrogende werking van de hogedruk kan deze lucht nog iets verder opwarmen en belooft het vooral ook in de bergen nogmaals zeer zacht voor de tijd van het jaar te worden. Op grote schaal stijgen de middagtemperaturen ondersteund door de zon naar 25 tot 28 graden en mogelijk lokaal ook nog wat hoger (30 tot 31 graden) .
 
GFS 500 hPa
Temperatuur anomalie (T2m) voor zaterdag


In de middag ontstaan met voorkeur voor de berggebieden weer stapelwolken die lokaal weer tot een regen of onweersbui kunnen uitgroeien. De meeste kans daarop maken de westelijke en zuidelijke Alpen.Ook de zondag gaat met volop zon nog optimistisch van start. In de loop van de zondagmiddag en avond trekt het zwerk geleidelijk steeds verder dicht en op nadering en passage van een koufront volgen er met een aantrekkende en naar west tot noordwest draaiende wind regen en onweersbuien.
 
GFS Theta-E voor zondagavond met de oprukkende koudere luchtmassa’s vanuit het noordwesten (groen en blauw). De Theta-E’s geven ook een mooie indicatie voor de (theoretische) sneeuwvalgrens


De oostelijke en zuidoostelijke Alpen houden het tot in de avond nog droog en daar kan nog langer van de zon genoten worden. Prefrontaal kan het kwik zondagmiddag in de oostelijke Alpen nog even tot 32 a 33 graden oplopen. In de nacht van zondag en maandag trekt het koufront en  de regen en onweersbuien verder naar het oosten en is het dan ook hier met het warme (na)zomer weer gedaan!


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Achter het koufront stroomt vooral op hoogte markant koelere van origine polaire lucht over de Alpen uit en komt er een einde aan het warme nazomer weer. In de bergen krijgen we te maken met een Temperatursturz van 13 tot 15 graden en komt het kwik na lange tijd weer een aantal graden onder het langjarig klimatologisch gemiddelde te liggen.
 
Mooi is op deze animatie van de T850 hPa (temp. op 1500 meter) te zien hoe aan de oostflank van het Atlantische hoog een hoogetrog gevuld met koude lucht (blauwe kleuren) zich tot dinsdag over west en centraal Europa uitbreidt


Op 850 hPa daalt het kwik van 20 graden op zondag met een naar noord tot noordoost draaiende stroming naar circa 5 a 4 graden op de maandag en dinsdag. De vorstgrens, zondag nog op 4000 a 4200 meter naar 3300 meter op de maandag en tot 2400 meter tijdelijk op de dinsdag.
 
T850 hPa trend prikpunt centrale noordelijke Alpen
GFS vorstgrens


Hieronder nogmaals de Theta E kaart als herkenning voor de verschillende luchtmassa’s voor dinsdag waarop de Alpen vrijwel geheel in de koude lucht zitten. Met Theta-E’s van 33 tot 28 graden betekent dit theoretisch dat het vanaf 1750 tot 1500 meter kan sneeuwen.
 
GFS Theta-E’s voor dinsdag


Deze meest koude lucht is echter ook droog en dus zal er daaruit met de stijgende luchtdruk geen neerslag meer vallen. Algemeen kunnen we er echter van uit gaan dat aan de noordkant van de Alpen en dinsdag ook nog in het oosten de sneeuwvalgrens tijdens de neerslag fase(s) tot 2200 a 1800 meter kan dalen! (Theta-E’s 36 tot 34 graden)

Nordföhn
Algemeen minder koud wordt het aan de zuidkant en met een opstekende Nordföhn  kan het kwik in de zuidelijke Zwitserse Alpen tot 28 graden oplopen. Ook de inner-alpine regionen (Wallis) profiteren dan van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam en deels ook de Nordföhn en hier kan het kwik met zon tot 23 a 25 graden gaan oplopen.
 
GFS temperatuur anomalie voor dinsdag (T2m) wanneer we in de meest koude lucht vertoeven


De meest koude lucht zal dinsdag dus met een krachtige noordoostelijke stroming over de Alpen uitstromen maar komt echter weer vrij snel onder invloed van een volgende uitloper van het Atlantische hoog. Het weerbeeld zal zich dan van west naar oost overal weer gaan herstellen en met het verder wegtrekken van de hoogtetrog (Höhenkaltluft) kan ook het kwik weer voorzichtig wat winst gaan boeken.Al met al mogen we ons dan gaan opmaken voor vrij zonnig en stabiel nazomerweer. De hoge temperaturen behoren dan echter tot het verleden maar met 20 tot 25 graden en in het zuiden en inner-alpin ook nog een paar graden meer mogen we ook dan niet klagen. Vooral in de bergen als ook in de nachten zal de afkoeling nog het meest voelbaar zijn.

Samengevat kunnen we dus stellen dat in de loop van de zondag en maandag een koufront met regen en buien een markante afkoeling gaat geven. Vanaf dinsdag weer herstel door hogedruk maar de hoge nazomerse temperaturen zijn we dan definitief kwijt. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende Alpenweerpraatje. Ciao
 
Blik vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal in Oberwallis


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.455 topics, welke bij elkaar 446.339 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.378 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2558 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2558, lezen 8 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden