Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x36eabfca
Koufronten leiden einde warme nazomer weer in :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Gelderland, Groningen, Overijssel.

3 Dec 2021 08:20:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel.

3 Dec 2021 07:20:25

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:50

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:27

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:25

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:40

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:39

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

3 Dec 2021 05:20:19

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland.

3 Dec 2021 02:00:18

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:39

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:39
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
1 september 2019, 10:38 uur | Bericht #491771
Algemeen;  de invloed van hoog – Doris – neemt verder af en aan de oostflank van hoog – Elektra -met kern boven Atlantische Oceaan nadert een koufront. In het voorveld van het front krijgen we te maken met regen en onweersbuien. Het koufront bereikt in de avond de westelijke Alpen en zal tot maandagavond via de oostelijke Alpen wegtrekken. Achter het koufront gaat aan de noordkant de temperatuur in alle hoogtes markant onderuit waarbij in het hooggebergte weer eens verse sneeuw gaat vallen. Vanaf dinsdag van west naar oost met stijgende luchtdruk inzettende weersverbetering en geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Regen en onweersbuien met vooral in noorden gevoelige afkoeling

De zaterdag stond net als ook de vrijdag in het teken van warme maar ook vochtige luchtmassa’s waarbij de bereidheid van de atmosfeer tot het ontwikkelen van regen en onweersbuien opnieuw behoorlijk groot was. Typisch zomerweer dat door de dagelijkse gang bepaald wordt. Zo scheen op uitgebreide schaal in de ochtend de zon en met het opwarmen van de lucht ontwikkelden zich met voorkeur voor de bergen weer flinke stapelwolken gevolgd door lokale onweersbuien.
 
Vooral in de ochtend was het de zon die het weerbeeld bepaalde zoals ook hier in Graubünden – Haldensteiner-Calanda-2805m. Via Twitter aloishafner @AloisHafner
Moosalp Oberwallis met ook hier in de ochtend veel zon. Met het opwarmen ontstonden boven de bergen echter al snel weer stapelwolken. Foto Trijntje van de Berg
Typisch gevalletje zgn orografische triggering. Foto Trijntje van de Berg omgeving Moosalp Oberwallis
Genieten van de zon en zomerse temperaturen gisteren ook in het Kleinwalsertal – Mittelberg – Kanzelwand. Foto Odette ter Braak via Twitter @OdetteterBraak
Genieten van de zon en zomerse temperaturen gisteren ook in het Kleinwalsertal – Mittelberg – Kanzelwand. Foto Odette ter Braak via Twitter @OdetteterBraak


De maxima stegen gisteren weer naar hoog zomerse waardes met lokaal tropische 30 tot 33 graden. Ook in de bergen was het nog steeds zeer zacht met een vorstgrens die boven de 4000 meter lag.
Hieronder een fraaie timelapse met schitterende zonsondergang boven de zuidelijke Wallisser Alpen (Zermatt, Matterhorn)

Opkomend koufront 
De komende 48 uur gaat het zomerse en convectieve weerbeeld echter op de schop en gaan we uit een heel ander vaatje tappen. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we tussen het Atlantische hoog – Elektra – en een depressie – Egbert – met kern boven de Noorse Zee een hoogtetrog via de Britse Eilanden tot over west Europa afzakken.Samenhangend daarmee gaat een koufront vanuit het noordwesten tot dinsdag over de Alpen trekken. Voor het front uit kan het kwik zondag met name in de oostelijke Alpen nog even flink oplopen met in de oostelijke regionen met veel zon nogmaals 30 tot 33 graden.
 
GFS Thetha-E de koudere lucht is tot over de Benelux midden Frankrijk gevorderd (groene kleuren). Daarvoor in de warme en vochtigere lucht (oranje) kan het nog een keer zeer warm worden
Radar Europa 09h10- Via WetterOnline,de


Elders, en dat geldt speciaal voor de westelijke Alpen ontwikkelen zich in de toenemend vochtige lucht regen en onweersbuien. De maxima stijgen hier al naar gelang de zon naar 23 tot 25 graden, aan de zuidkant tot circa 28 graden.
 
Radar Alpen 09h10


Tijdens passage van het front neemt aan de noordkant de neerslag verder toe en kan het aanhoudend en ook intensief regen met soms ook nog doorspekt met onweer. Met het instromen van de koelere Atlantische luchtmassa’s vanuit noordelijke breedtegraden gaat het kwik in alle hoogtes naar beneden. Het gevoeligst zal dit in in de bergen uitpakken met een vorstgrens die naar 3000 tot 2700 meter daalt.
 
GFS 850 hPa met vooral aan de noordkant duidelijk lagere temperaturen , dalend van 20 a 18 graden naar 8 tot 6 graden in de loop van de maandag


Op 1500 meter daalt het kwik van 20 graden op de zondag voor het front uit naar circa 6 graden op dinsdag in de meeste koude lucht. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de maandag naar 3000 tot 2600 meter, de laagste waardes in het westen. Daarmee wordt het een stuk minder koud dan dat de weermodellen ons de afgelopen dagen nog voorschotelden.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De meeste neerslag wordt in de oostelijke Alpen verwacht, hier kan tot dinsdag lokaal meer dan 50 mm samenkomen. Sneeuw zal zoals gezegd geen thema zijn en enkel voor het hooggebergte gelden waar boven de pak hem beet 2700 a 2800 meter 5 tot 20 cm sneeuw kan gaan vallen.
 
Animatie GFS neerslag cumulatief tot en met maandag


Maandag trekt het front verder weg tot over de oostelijke Alpen en zet in het westen met stijgende luchtdruk alweer een weersverbetering in. Dinsdag volgt van het westen uit dan ook in het oosten overgang naar droog en zonniger weer. De temperaturen gaan vanaf vanaf dinsdag van west naar oost weer in de lift.

De weersverbetering en weer stijgende temperaturen die woensdag verder doorzet hebben we te danken aan een apart filiaal van hogedruk welke ten noorden van de Alpen naar het noordoosten trekt.Na passage van de hoogteas zoekt de stroming weer de zuid tot zuidwesthoek op en gaat het kwik dus weer in de lift. De maxima stijgen woensdag met veel zon weer naar 23 tot 26 graden en ook in de bergen warmt het weer flink op en zal ook de vorstgrens weer tot 4000 a 4200 meter stijgen.

Volgend koufront donderdag
De hoog zomerse temperaturen behoren echter tot het verleden en ook de thermische opleving richting en op de woensdag zal slechts van tijdelijke aard zijn. In de loop van de donderdag en vrijdag krijgen we met een volgende uitdiepende hoogtetrog te maken en gaat een koufront opnieuw voor een weersverslechtering als ook afkoeling zorgen.
GFS T850 voor donderdag met een volgende afkoeling vanuit het noordwesten


In alle hoogtes gaan de temperaturen dan weer naar beneden en in de bergen daalt de vorstgrens naar 2400 tot 2200 meter en kan het tot rond de 2000 meter sneeuwen. In detail zijn deze ontwikkelingen echter nog onzeker en het zou me niet verbazen wanneer ook deze koudere variant weer wordt afgezakt naarmate de tijd tot dato vordert.

Kijken we nog even wat verder dan zou vrijdag een tussenhoog weer voor een weersverbetering moeten gaan zorgen, in het weekend krijgen we dan te maken met een volgende inschuivende hoogtetrog.
 
GFS ensembles prikpunt centrale noordelijk Alpen


Een overgang naar stabiel hogedrukweer weer dan wel stabiel nazomer weer lijkt gezien onwaarschijnlijk. Gewoon al een vleugje herfst zullen we maar zeggen en daarmee heel mooi in lijn met de start van de meteorologische herfst!

Vanuit een geleidelijk toenemend bewolkt  Termen in Oberwallis een heel fijne zondag gewenst en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.455 topics, welke bij elkaar 446.339 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.378 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2734 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2734, lezen 12 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden