Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x36eabfca
In afwachting van ex-hurricane Lorenzo :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Dec 2021 09:01:41

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Dec 2021 09:01:40

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Gelderland, Groningen, Overijssel.

3 Dec 2021 08:20:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel.

3 Dec 2021 07:20:25

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:50

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:27

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:25

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:40

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:39

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

3 Dec 2021 05:20:19

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland.

3 Dec 2021 02:00:18

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
29 september 2019, 10:03 uur | Bericht #491993
Algemeen;  onder invloed van een zwak hoog en met de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten en ondersteund door de Südföhn is het vandaag en deels ook maandag nogmaals nazomers genieten. In de loop van de maandag / dinsdag schakelt de atmosfeer onder invloed van Atlantische depressies over op onbestendiger en ook turbulent herfstweer. Woensdag vanuit het noordwesten tijdelijk markante afkoeling.

Woensdag Temperatursturz noordelijke Alpen

Achter een (zwak) koufront stroomde gisteren in de westelijke Alpen weer drogere en zachtere lucht binnen en met stijgende luchtdruk was het overdag de zon die het weerbeeld “zomers” dicteerde. Met de zon steeg het kwik lokaal tot 23 graden en ook hier in Termen in Oberwallis op 1020 meter hoogte kon ik in de middag dikke 20+ graden aflezen.
 
Tot 20+ graden registreerde gisteren het nieuwe weerstation in Termen

Ook in de bergen was het zacht en zonnig. Saas-Fee Mittelallalin (3500m) 
gisterochtend

De oostelijke Alpen hadden gisteren nog te maken met de invloed van de lagedruk en een wegtrekkende koufront. Hier zat duidelijk meer bewolking waaruit met name in de ochtend in het oosten ook nog neerslag viel. Ook in de bergen was het zeer zacht met een vorstgrens die overdag van west naar oost van 2400 naar circa 3800 meter steeg.
De Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien met veel zon in het westen en meer bewolking hoe verder naar het oosten.


Vandaag zondag gaan onder invloed van een inschuivend (tussen)hoog ook de oostelijke Alpen profiteren van de zon en hogere temperaturen. Op nadering van een koufront gaat tevens de Südföhn opsteken en in kracht toenemen met in de middag 4 tot 6 Hpa drukgradiënt (zuid overdruk).Met de aanvoer van nog steeds zeer zachte lucht vanuit het westelijke Middellandse Zee gebied en ondersteund door de zon en de föhn kan het kwik maandag lokaal tot zomerse waardes oplopen en lokaal zijn 26 tot misschien wel 27 graden mogelijk.
Vanuit het westen opkomende bewolking in de middag en avond als ook de föhn verraden echter de komst van een storing (koufront) welke voor maandag op het weermenu staat. Het front dat samenhangt met een depressie welke via het zuiden van Engeland naar zuid Scandinavie trekt  is weinig actief.
 
Radarbeeld west Europa en de Alpen 09h15. Via WetterOnline.de
Konkordia hütte Oberwallis (2800m)
Top of Germany Zugspitze (2900m)


Vooral de noordelijke Alpen krijgen er mee te maken en vanaf zondagavond kan er hier wat neerslag en -of buien gaan vallen. Met een jetstream die tot over de Benelux en het noorden van Duitsland komt te liggen gaat vooral ook de wind een rol spelen. Dat geldt in het bijzonder voor de oostelijke Alpen die tijdelijk ook met de jetstream te maken gaan krijgen.
 
GFS 300 hPa met daarop het verloop van de jetstream voor maandag 06h00. Met name de oostelijke Alpen krijgen nog een staartje mee van hoge windsnelheden


Tevens wordt er minder zachte lucht aangevoerd en we zullen het vooral ook aan de temperatuur gaan merken dat we met andere luchtmassa’s te maken hebben. De maxima komen niet veel hoger meer uit dan 18 a 20 graden, uitzondering vormen de inner-alpine regionen en de zuidelijke Alpen waar een opstekende Nordföhn voor betere en vooral ook zonnigere condities zal zorgen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Achter het koufront stijgt de luchtdruk maandag van het westen weer snel en krijgen we te maken met een inkomend tussenhoog. Dinsdag steekt op nadering van een volgende depressie met bijna gelijke koers (via zuid Engeland) op nadering van een volgende koufront de Südföhn weer op en opnieuw kan het kwik dan ook aan de noordkant met veel zon weer winst gaan boeken. Het zal echter maar van tijdelijke aard zijn want een volgend actiever koufront staat alweer voor de woensdag op het weermenu.
 
Woensdag volgt een actiever koufront en een stuk koudere polaire lucht vanuit het noordwesten tot noorden


De drukverschillen tussen de noord en zuidkant nemen dan sterk toe ( tot 10 hPa noord overdruk en dat betekent dat er aan de zuidkant een krachtige en in de bergen stormachtige Nordföhn komt te staan. Tegelijkertijd gaat met de aanvoer van veel koudere en vochtigere polaire luchtmassa’s aan de noordkant Stau inzetten en gaat er neerslag vallen.
 
Neerslag 3/h/mm voor woensdagochtend, de meeste neerslag valt in de warme sector voor het front uit


In de bergen gaat het kwik in de koudere lucht een “vrije val maken” en wordt het een graad of 12 tot 15 kouder. De vorstgrens daalt woensdag aan de noordkant tot onder de 2000 meter en komt tijdelijk tussen de 1800 en 1500 meter te liggen. De sneeuwvalgrens daalt tot 1200 a 1000 meter en lokaal kan het bij intensieve en aanhoudende neerslag (Stau) tot 800 meter sneeuwen. Inner-alpin en de zuidkant zullen minder met de koudere lucht en neerslag te maken gaan krijgen.Overigens zal de meeste neerslag aan de voorkant van het polaire front in de nog warmere luchtmassa’s gaan vallen. Met het instromen van de veel koudere en ook drogere lucht is het achter het koufront dan weer snel gedaan met de neerslag

Ex-Lorenzo
De kou inval vanuit het noorden is echter geen lang leven beschoren. Vanaf donderdag zal ex hurricane Lorenzo opgenomen worden in de noord Atlantische hoogtestroming en polaire jet. Gisteren werd het systeem nog op een koers zuid Engeland,  Benelux en noord Duitsland berekend.
 
De koers van ex-Lorenzo gisteren volgens het GFS model


Vandaag lijkt het woensdag donderdag boven de Britse Eiland te worden opgeslokt door een Atlantisch laag ten zuiden van Groenland. Ofschoon het dan snel aan kracht gaat inboeten gaat het systeem voor turbulent en zeer nat herfstweer zorgen. In hoeverre west Europa en de Alpen met het stormveld en de neerslag te maken zullen gaan krijgen is nog even afwachten!
 
De koers van Lorenzo vanaf dinsdag 1 oktober (links onder in beeld) tot zaterdag 5 oktober (ten zuiden van Groenland.


Zeker is in ieder geval wel dat er in het voor-veld van Lorenzo in de loop van de donderdag weer veel zachtere lucht over west Europa en de Alpen gaat uitstromen.

In het verder verloop is de onzekerheid nog steeds vrij groot tot groot. Meest waarschijnlijke scenario is dat we een aantal dagen te maken gaan krijgen met rustig herfstweer onder invloed van hogedruk.  Tegen en in het weekend volgt dan in het voor-veld van een opkomende Atlantische depressie nogmaals een portie warmere lucht vanuit het zuidwesten en wordt het föhnig.In de loop van de zondag een koufront met neerslag en koelere lucht. Daarna zouden we moeten gaan evolueren naar een meer zonaal stromingspatroon met periodiek storingen / neerslag. Hoe het één en ander zal gaan ontwikkelen en wat Lorenzo uiteindelijk zal gaat doen (koers) gaan we de komende dagen proberen in kaart te brengen.

Tot zover voor dit moment. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne ZONdag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer.Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
  •  
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.455 topics, welke bij elkaar 446.339 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.378 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3127 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3127, lezen 20 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden