Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x36eabfca
Oprukkende frontale zone, (voorlopig) aanhoudend zeer zacht :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Dec 2021 09:01:41

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Dec 2021 09:01:40

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Gelderland, Groningen, Overijssel.

3 Dec 2021 08:20:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel.

3 Dec 2021 07:20:25

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:50

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:27

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:59:25

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:40

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:39

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 06:01:17

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

3 Dec 2021 05:20:19

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland.

3 Dec 2021 02:00:18

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Dec 2021 00:01:40
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 oktober 2019, 13:45 uur | Bericht #492137
Algemeen;  samenhangend met depressie Thilo met kern boven noordwest Rusland en depressie Urban met kern boven noordwest Duitsland verloopt een langgerekt front vanaf de westelijke Middellandse Zee, centraal Europa tot over het noordwesten van Rusland. De Alpen verblijven aan de voorzijde ervan in een zeer zachte föhnige zuidwestelijke hoogtestroming waarmee subtropische luchtmassa’s worden aangevoerd. Vanaf woensdag snoert een een hoogtelaag richting de westelijke Middellandse Zee af en breidt een hoog ten noorden daarvan zijn invloed tot over de Alpen uit.

Koufront beëindigt tijdelijk Südstau, oosten weerbegunstigd

Tussen een Atlantische hoogtetrog die vanaf vanaf noord Scandinavie tot over het Iberische Schiereiland verloopt en hogedruk boven het oost Europese continent hebben werd ook gisteren zeer zachte en van origine subtropische lucht tot ver naar het noorden (noordwest Rusland) getransporteerd.
 
GFS 300 hPa ( 9 km hoogte) met het verloop van de Jetstream. Aan de westkant de koude lucht die naar het zuiden uitstroomt, aan de oostkant de zacht lucht die naar het noorden tot over west Rusland wordt getransporteerd


Door de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen die tot 8 a 10 hPa opliepen hadden de noordelijk Alpen te maken met de Südföhn. De van origine toch al warme lucht vanuit de westelijke Middellandse Zee werd door de adiabatische processen (daling, compressie) nog eens extra opgewarmd en afgedroogd. De middagtemperaturen stegen hier tot 20 a 25 graden. Strakblauw was het veelal niet door van het zuiden en zuidwesten overtrekkende hogere wolken(velden).
 
Genieten gisteren in de oostelijke Alpen van mooie opklaringen, zachte condities en de herfstkleuren . Foto Wouter van Bernebeek vanuit de Dolomieten. Via Facebook Wouter van Bernebeek
Genieten gisteren in de oostelijke Alpen van mooie opklaringen, dna weer overtrekkende wolken . Foto Wouter van Bernebeek vanuit de Dolomieten. Via Facebook Wouter van Bernebeek
Herfstsferen Saalbach Teufelsteg (Salzburg)

De westelijke Alpen en de centrale zuidelijke Alpen hadden net als eergisteren te maken met de vochtigere luchtmassa’s die vooral tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam stuwden. Uit de bewolking viel hier neerslag, deels ook aanhoudend en intensief. Inner alpin en langs de Alpenhoofdkam was het meest föhnig opgeklaard afgewisseld met wat gespetter in het strijdtoneel van de Südstau versus Südföhn. Algemeen werd het hier een stuk minder warm dan in de noordelijke föhngebieden.
 
Wat in de Alpen niet lukt lukt wel aan de koude kant van de jetstream Sneeuw vanmorgen in de hogere delen van Pyreneeën. Via Météo Pyrénées @Meteo_Pyrenees


Voorlopig zijn we nog niet af van deze tweedeling tussen zuid en noord als ook tussen west en oost. Samenhangend met de hoogtetrog krijgen de westelijke Alpen vandaag te maken met het nog wat richting het oosten oprukkende (kou)front.Het koufront gaat vandaag maandag van west naar oost een einde maken aan de Südstau en Südföhn en daarmee kan de neerslag tot over de westelijke noordelijke Alpen gaan uitbreiden. Het kan dan ook hier aanhoudend en deels ook intensief gaan regenen met als zwaarteputn tussen de zuidelijke Walliser Alpen, Simplon, Gotthard tot over de Surselva (Graubünden). Met een vorstgrens tussen de 3100 en 3500 meter valt er enkel in de allerhoogste delen sneeuw (sneeuwvalgrens algemeen boven de 3000 meter)
 
Trübes Wetter in Davos. Foto vanmorgen Davosersee via ???????????????????????????????????????????????????????????????? @Davos_Klosters


De oostelijke Alpen, met uitzondering van de het westen (Vorarlberg, Tirol ), blijven buiten schot van het slechtere weer. Na lokale ochtendmist en Hochnebel zal overdag de zon met ondersteuning van de föhn (noordkant) het kwik tot a 26 graden doen stijgen. Algemeen wat minder zacht naar het westen en zuiden toe.Dinsdag gaat een tussenhoog dan ook in het westen en zuiden voor een weersverbetering zorgen. Laatste neerslag valt nog in het zuiden voordat het ook daar droog en zonnig gaat worden. Elders is er dinsdag en dan met name in de ochtend ook kans op restbewolking en mist of Hochnebel, bovengrens meest tot 1000 a 1200 meter reikend. Het wordt opnieuw zeer zacht


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Het betere weer in het westen en speciaal in het zuiden zal echter van korte duur zijn. Woensdag zien we vanuit de hoogtetrog een apart hoogtelaag richting de westelijke Middellandse Zee afsnoeren.
 
GFS 500 hPa voor woensdagavond met het inmiddels afgesoerde hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland


De drukverschillen tussen de zuid en noordkant gaan dan opnieuw toenemen en daarmee ook de Südstau en Südföhn. Vooral in de westelijke (Franse en Italiaanse) Alpen gaar er dan opnieuw weer aanhoudend en intensief neerslag vallen, de noordkant mag zich dan gaan opmaken voor zomerse toestanden waarbij het kwik met de föhn tot 24 a 26 graden kan oplopen. Ook in de bergen is het voor de tijd van het jaar ongekend zacht met een nulgradengrens tot boven de 3500 meter. Sneeuw valt er dus nu ook enkel in de hogere Alpen.
 
GFS T850 hPa, woensdag zelfs stijgend tot 18 graden aan de centrale noordkant! Ook daarvoor en daarna met 6 tot 13 graden uitgesproken zacht
En hetzelfde verhaaltje voor de vorstgrens, maar liefst oplopend tot 3800 meter op dinsdag en woensdag


Opgemerkt dient nog te worden dat de positie en koers van het hoogtelaag nog enigzins onzeker is. Zo berekent bijvoorbeeld het GFS het systeem vanmorgen wat westelijker (boven het Iberische Schiereiland) waardoor het met de Südstau en Föhn mogelijk gaat meevallen. Ook de Zwitserse Alpen zullen met dit scenario de nieuwe regendans dan grotendeels ontspringen. Zacht tot zeer zacht is en blijft het hoe dan ook overal en daar zal ook de rest van oktober niet veel meer aan gaan veranderen.
 
GFS ensembles Zwitserse Alpen


Met de start van november lijken we dan geleidelijk te evolueren naar minder zacht en toenemend onbestendig herfstweer. Van winterweer zal echter ook dan nog geen sprake zijn! Alhoewel, het ECMWF opteert steeds ook weer veel koudere oplossingen en ook vanmorgen zien we bij dit model interessante “winterse” ontwikkelingen. 

Tot zover vanuit de een bewolkt Termen in Oberwallis alwaar het met de neerslag nauwelijks wat voorstelde tot dusver. (Föhn). Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.


De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.455 topics, welke bij elkaar 446.339 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.378 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3162 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3162, lezen 20 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden