Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hamilton, NE; Merrick, NE.

4 Jul 2022 08:07:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brown, SD; Clark, SD; Day, SD; Spink, SD.

4 Jul 2022 07:54:00

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hall, NE; Hamilton, NE; Merrick, NE.

4 Jul 2022 07:54:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, SD; Hand, SD; Hughes, SD; Hyde, SD; Jones, SD; Lyman, SD; Stanley, SD.

4 Jul 2022 07:43:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, ND; Grant, ND; Hettinger, ND; Morton, ND; Sioux, ND; Stark, ND.

4 Jul 2022 07:43:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mellette, SD; Todd, SD; Tripp, SD.

4 Jul 2022 07:32:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, SD; Harding, SD; Perkins, SD.

4 Jul 2022 07:17:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, SD; Lyman, SD.

4 Jul 2022 07:13:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spink, SD.

4 Jul 2022 07:10:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brown, SD; Spink, SD.

4 Jul 2022 07:04:21

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2022 06:59:57

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2022 06:59:56

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2022 06:59:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mellette, SD.

4 Jul 2022 06:56:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, SD; Jones, SD; Lyman, SD; Stanley, SD.

4 Jul 2022 06:56:58
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 30 juni

De laatste updates

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3356
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 februari 2020, 11:32 uur | Bericht #492828

Christina Koch terug op aarde na recordruimtevlucht van 328 dagen

Na een ruimtereis van 328 dagen is de Amerikaanse Christina Koch vanochtend teruggekeerd op aarde. Ze heeft met haar vlucht naar ruimtestation ISS het duurrecord voor vrouwen gebroken: ze verbleef 39 dagen langer in de ruimte dan de vorige recordhoudster, Peggy Whitson.

Volgens astronaut André Kuipers is de landing altijd het spannendste deel van een ruimtevlucht. Je vliegt dan met een snelheid van 28.000 kilometer per uur op de dampkring af en moet met een klein motortje een beetje afremmen, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Dus eerst moet het motortje het doen, dat is spannend. Dan moet het hitteschild het houden, want je schiet als een vuurbal door die dampkring heen en het wordt 2000 graden. Je wordt ook met vijf keer je gewicht in je stoel geperst, wat heel vervelend is als je al die tijd gewichtsloos bent geweest. En uiteindelijk moet de parachute nog open gaan, wat ook wel eens mis is gegaan."

Volledig vrouwelijke ruimtewandelingen
Vanochtend werkte alles naar behoren en om 10.12 uur Nederlandse tijd, landde Koch samen met de Italiaan Luca Parmitano en de Rus Alexander Skvortsov met een Sojoez-capsule op een verlaten steppe in Kazachstan.

"Koch is een model-astronaut", zegt Ronald Klompe van het Nationaal Ruimtevaart Museum in Lelystad. "Ze heeft het uitzonderlijk goed gedaan. Heel veel onderzoek en ook de ruimtewandelingen waren een succes."

Drie ruimtewandelingen deed ze samen met Jessica Meir - en dat was een primeur: het waren de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandelingen. Dat is mooie pr-voor NASA, zegt Klompe, maar daar is het de ruimtevaartorganisatie niet om te doen. Het kwam toevallig zo uit. "Dat er steeds meer vrouwen de ruimte in gaan, is beleid bij NASA. Bij de laatste selectieronde zaten vijf vrouwen en zes mannen, dus dat is bijna gelijk. Dat er dan twee vrouwen tegelijk een ruimtewandeling maken is gewoon een logisch gevolg van dat beleid."

Koch is een van de astronauten die zich had aangemeld voor een speciaal programma waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de effecten van een langdurig verblijf in de ruimte wil testen. Dat allemaal als voorbereiding op toekomstige vluchten: eerst naar de maan, maar in de toekomst wil NASA ook naar Mars. "Een reis naar Mars duurt 7 maanden, dus NASA heeft vrijwilligers gezocht die een jaar naar boven zouden willen, en Koch was de eerste vrouw."

Tijdens de lange missies wordt onderzoek gedaan naar de invloed van gewichtloosheid - botverlies, zwakkere spieren, effecten op het zenuwstelsel en het evenwicht. Ook krijgen astronauten in het ISS een hogere dosis straling te verduren zonder de bescherming van de ozonlaag. Daarbij zijn er geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen. "Maar er zijn wel verschillen, en die worden ook onderzocht", weet Klompe. "Vrouwen zijn gemiddeld kleiner, want invloed kan hebben op de effecten van straling. En ook de invloed op de vruchtbaarheid wordt onderzocht."

Kuipers onderschrijft dat er kleine verschillen zijn tussen man en vrouw. "Als je terugkeert op aarde heb je flauwvalneigingen omdat je als het ware een half jaar in je bed hebt gelegen", vertelt hij. "Je bloeddrukreflexen doen het dan niet meer zo goed en daar hebben vrouwen iets meer last van."

Ook zijn vrouwen volgens Kuipers iets gevoeliger voor straling dan mannen. "Aan de andere kant werkt het immuunsysteem van vrouwen waarschijnlijk weer iets beter. Ze zijn wat minder gevoelig voor ziek worden als ze terug zijn op aarde."

Psychologische onderzoeken
Verder ondergaan de astronauten tijdens hun verblijf in het ISS psychologische onderzoeken. "Omdat ze toch langere tijd in een kleine ruimte moeten verblijven. Het ISS is een groot ruimtestation, maar uiteindelijk is de ruimte aan boord toch beperkt."

Ruimtevaartkenner Ronald Klompe verwacht dat het duurrecord van Koch niet enorm lang stand zal houden. "Het wachten is op de volgende vrouw die een langdurige vlucht maakt en misschien een paar dagen langer boven blijft. Dan is het alweer verbroken."

Bron: NOS.nl
  | Gewijzigd: 6 februari 2020, 12:09 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.547 topics, welke bij elkaar 447.030 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.434 leden.
Het nieuwste lid is Jpatat.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2188 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2188, lezen 14 mensen het topic "Winter 2009 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Onweerskansen 30 juni

De laatste updates

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden