Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, TN; Blount, TN; Loudon, TN.

25 May 2020 20:43:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, LA.

25 May 2020 20:32:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami-Dade, FL; Broward, FL.

25 May 2020 20:23:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Catahoula, LA; Franklin, LA.

25 May 2020 20:16:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Catahoula, LA; Franklin, LA.

25 May 2020 20:16:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burt, NE; Douglas, NE; Harrison, IA; Thurston, NE; Monona, IA; Pottawattamie, IA; Dodge, NE; Washington, NE; Saunders, NE.

25 May 2020 17:54:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chippewa, WI; Eau Claire, WI.

25 May 2020 17:08:14

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:33

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:33

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:32

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:32

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:32

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:32

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:31

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2020 16:59:31
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Lente discussietopic

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 februari, 22:09 uur | Bericht #493065

Algemene onweerskansen-topic


Ook in 2020 gaan we samen zowel kleine als grote onweerskansen bespreken! Dit topic is perfect om kleine onweerskansen te bespreken. Voor grote onweerskansen kan, als er voldoende potentie en zekerheid is, zoals gebruikelijk ook een apart kansentopic aangemaakt worden.De afgelopen dagen was er al regelmatig onweer, vooral aan de kust. De combinatie koude bovenlucht en (relatief) warm zeewater zorgde voor een extra duwtje voor de polaire buien.

Hopelijk is dit de opmaat voor een goed onweersjaar!
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 april, 14:00 uur | Bericht #493161

Minimale onweerskans zondag


Zondag is er voor Zuid-Nederland, Oost-Nederland en Vlaanderen een kleine kans op een eveneens kleine (onweers)bui. (Ik bespreek uitgebreid maar dat wil niet zeggen dat de kans groot is.)

Situatie
Vandaag kruipen wij in de loop van de dag onder de rug van hogedruk vandaan, die ons dagenlang mooi weer heeft gegeven. Tussen de ruggen in zien we een noordelijke stroming op gang komen voor de maandag en de dinsdag (dan zakt de temperatuur naar 10°C, met bewolking). Maandag staat er overigens ook een forse wind. Nog verder in het westen vormt zich alweer een nieuwe rug die de zon en warmte in de loop van volgende week laat terugkeren.

MAANDAG 00 UTC (02:00) - kleuren = temperatuur op 1,5 km, lijnen = hoogte van 500 hPa luchtdrukniveau.
In het oosten zien we de oude rug wegtrekken,  tussen deze ruggen in zien we een laag zich afsnoeren van de straalstroom, dit laag zakt naar Spanje - Frankrijk en zorgt daar voor onstabiliteit (veel buien). Ook zien we een noordstroming tussen de twee ruggen. In het westen nadert de nieuwe rug van hogedruk.DINSDAG 00 UTC (02:00) - kleuren = temperatuur op 1,5 km, lijnen = hoogte van 500 hPa luchtdrukniveau.
24 uur verder zien we in het westen de vorming van een apart hogedrukgebied dat koers zet naar de Benelux (uiteindelijk komt het net iets noordelijk van ons uit waardoor de wind (wederom) naar het zuidoosten draait en droge lucht gaat aanvoeren.


Trigger
De directe oorzaak van dit kansje is de inkomende noordelijke stroming en de botsing met de zuidelijke stroming die heerste t/m zondagochtend.
In het noorden draait de wind 's ochtends als eerste (Tmax 18°C), in het zuiden draait de wind pas rond middernacht (Tmax 23°C).

Op de windsprong (zwarte lijn) en ten zuiden van de windsprong (in warme en vochtigere lucht) de grootste kans. Ter vermaak heb ik het typische patroon van een geïsoleerde bui eens omcirkeld. De rondjes duiden op de uitstroom van lucht uit een bui (die zich in alle richtingen verspreid = rond).

De kans
De kans is klein dat je daadwerkelijk onder een bui komt. Dat heeft de volgende redenen:
- De kans is vooral voor Zuid- en Oost-NL en Vlaanderen
- De buien zijn klein en blijven klein
- De buien hebben eerst nog te maken met een inversie van droge lucht, die ze pas doorbreken wanneer ze met de stroming richting Duitsland trekken.


Grootste kans in het gestreepte gebied

Aandachtspunten
Neerslag stelt niet veel voor (met geluk lokaal maximaal 3 mm), ook CAPE is weinig voorradig, dus onweer zal zeker niet uitbundig zijn.
Het aandachtspunt dat ons rest is de wind, de buien kunnen toch aardige windstoten veroorzaken ondanks hun kleine omvang.


Hetzelfde patroon als op de eerdere windkaart, alleen nu met windstoten. Maximaal 60 km/u valt mee, wel even noemenswaardig naar mijn mening.

Guidance KNMI
Neerslag:

Op nadering van de occlusie zien we enkele neerslagsignalen bij de genoemde gebieden met vochtigere lucht en convergentie. Kijkende naar de progtemp van EHAM (ensemble harmonie?) van zondag 00 UTC gaat het om buien die vanaf de top van de inversie ontstaan. Gezien de droge bovenlucht lijkt entrainment (het mixen van de vochtige luchtlaag aan de grond met de droge laag erboven) de ontwikkeling ervan te temperen. Het signaal in met name Hirlam lijkt daarom overdreven. Naarmate de dag vordert kunnen in het zuidoosten buien vanaf de grond tot ontwikkeling komen. Afgaande op de modellen zijn ze pas voldoende ontwikkeld voor onweer als ze door de stroming in Duitsland zijn aanbeland. CAPE = 400-700 J/kg, schering gering, single cell.

Fijne pasen! | Gewijzigd: 11 april, 14:01 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
erik1979
Lid
Woonplaats: Oeffelt (noord Brabant)
Berichten: 318
Lid sinds: 29 aug. 2006
11 april, 23:30 uur | Bericht #493163
Elke kans hoe klein ook, is er 1
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
12 april, 11:24 uur | Bericht #493164
Citaat van erik1979, zaterdag 11 april 2020, 23:30 uur Elke kans hoe klein ook, is er 1
Dat heeft het Estofex-team blijkbaar ook gedacht. Waarschijnlijk hebben zij ook zin in het komende onweersseizoen en openen meteen met een verwachting.


Vlaanderen en Zuidoost-NL in het 15% vlak, een kleine kans op onweer dus.

Situatie
A mid-level vortex just west of Ireland at 06Z drops south towards the western Bay of Biscay. This feature is accompanied by a broad LL vortex, which tightens during the day while moving to the S.
An intensifying and progressive upper trough crosses Scandinavia from W to E and causes a sharpening cold front which runs from Scotland to N-Germany to Finland during the night. It continues to surge S/SE until 06Z. Resulting col over N-CNTRL/NE France becomes a focus for enhanced convergence with better BL moisture beneath a steadily lowering/cooling mid-troposphere.
Resistant troughing over Portugal faces a warm subtropical ridge downstream over N-Algeria and wind fields at upper levels strengthen during the day in response to a passing subtropial jet streak and a structuring polar front jet over Spain.
 
Beschrijving onze regio
Elsewhere expect diurnal driven orografic thunderstorms on an isolated to scattered scale, which slowly drift to the E/NE. Isolated pre(cold) frontal activity during the night is possible but nothing severe is forecast and this activity remains too spotty for a lightning area/expansion. Excluded aggressive GFS this time due BL moisture problems.

BL = Boundary Layer, de onderste laag van de atmosfeer (circa 100 tot 1000 meter vanaf de grond). Hierin vinden de grootste veranderingen met dagelijkse gang plaats.
LL = low level
diurnal = met dagelijkse gang, dus opkomend in de vroege middag en afzwakkend in de avond. | Gewijzigd: 12 april, 11:26 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2989
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 april, 14:36 uur | Bericht #493173

Onweerskans(en) voor de zuidelijke helft van de Benelux


Bron afbeelding: OnweerOnline
 
Dit weekend heeft de zuidelijke helft van de Benelux kans op enkele onweersbuien. Het eerste kans/kansje is vanavond voor het zuidwesten van België wanneer er enkele (restanten) van regen en onweersbuien vanuit Frankrijk over deze regio trekken. 

In de avond en nacht trekken deze buienrestanten noordwaarts en nemen langzaam in activiteit af. Deze zone met bewolking en wat regen komt morgen tot stilstand boven het zuiden en midden van Nederland en lost langzaam steeds verder op. Gezien de vrij droge lucht in de onderste lagen van de atmosfeer is het nog maar de vraag hoeveel neerslag uiteindelijk de grond gaat bereiken. In het noorden/noordoosten van Nederland is het droog met meer ruimte voor de zon. 

Achter deze zone, in de vochtigere en ook wat warmere lucht, boven België ontstaan dan in de middag enkele buien, mogelijk met onweer. Met capewaardes van 400 tot 700 J/Kg en een windschering van rond de 10 knots is de convectie modus single cell. Deze buien zouden mogelijk ook nog het (uiterste) zuiden van Nederland kunnen bereiken. Gezien de lage snelheid waarmee de buien zich voortbewegen kan het lokaal tot wateroverlast komen.


Arome laat voor morgen enkele regen- en onweersbuien zien voor de zuidelijke helft van de Benelux. Bron afbeelding: WXCharts.eu


 
#KeepOnSmiling
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 april, 19:52 uur | Bericht #493197
Komend uur kleine kans op onweersbuien in zuidoosten
Er trekken enkele onweersbuien door het zuidoosten. Daarmee is er in Vlaanderen en ZO-NL kans op een klap onweer. Hier is wat convectie doordat het zuidoosten net in de warme kern van het occlusielaag terecht is gekomen. 
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 april, 12:07 uur | Bericht #493200

Kleine onweerskansen in weststroming


Na een langdurige dominantie van hogedruk en (zuid)oostelijke winden, hebben de hogedrukgebieden nu ruimte gemaakt voor een weertype met meer wolken, dynamiek en buien. Dat biedt kleine mogelijkheden voor wat onweer.

Een (noord)westelijke stroming voor West-Europa brengt wisselvallig weer. Boven de Benelux op bovenstaande kaart een occlusie waar een onweerskansje op zit.

We moeten er dit jaar wat langer op wachten dan vorig jaar, het eerste onweer (op de lokale buien van pasen en 28 april na). Het is niet zo vreemd om wat langer te moeten wachten, vorig jaar was er ook vroeg al wat onweer. Precies twee jaar terug was er al een zwaar onweer in het zuiden, hier kan je terug kijken naar die vrij bijzondere situatie (OnweerOnline bij Aachen (DE) 29-30 april 2018 of bij Noord-Limburg).

De westelijke stroming brengt weinig warme lucht (temperatuur tussen de 15 en 20°C), vanuit hier dus weinig aanleiding voor onweer. Toch zijn er kleine kansen want de noordwestelijke stroming brengt wel koude bovenluchten (-28°C op 5,4 km hoogte). Er zijn momenteel twee bellen met koude lucht in de buurt, vandaag en morgen zien we de eerste bel. Zaterdag zien we de tweede bel langskomen. Hierdoor zijn er de komende dagen telkens kleine kansjes.

De koude bovenluchten zorgen voor een groot temperatuursverschil met de grond (-28°C tegenover 17°C op 2 meter). Dit brengt energie voor af en toe wat onweer.

Momenteel trekt de bewolking van de occlusie van vannacht weg naar het noordoosten, in de opklaringen die volgen zijn alweer kleine cumuluswolken ontstaan, met soms al een buitje. Vanuit Frankrijk nadert de occlusie die ook op de weerkaart bij de Benelux stond. De combinatie van een klein beetje opwarming van de zon, koude bovenluchten en een occlusie geven voor vanavond een kans buien, mogelijk met onweer.Zo ziet dat er bij Harmonie uit, de buien zijn meest actief tot de lijn Nijmegen-Amsterdam, verder naar het noordoosten neemt de kans op onweer verder af (tot nihil). Regen bereikt het noordoosten wel.

Vrijdag en zaterdag
Ook de komende dagen kans op (polaire) buien met onweer in een noordwestelijke stroming. De buien ontstaan met name boven land, dus de kuststreek heeft een kleinere kans.

KNMI guidance
Na passage bereikt koudere bovenlucht (gekoppeld aan een bovenluchtlaag boven de Britse Eilanden) ons land. De neerslag bij de daaropvolgende passerende occlusierestanten donderdagavond en in de nacht naar vrijdag zullen dan ook voornamelijk buiig van karakter zijn. Het sturende laag is in de tussentijd in oostwaartse richting opgeschoven en ligt vrijdagmiddag net noord van ons luchtruim, waar het de rest van de dag blijft liggen.

Nabij de occlusierestanten buien, mogelijk met onweer. Onweerskansen nemen toe naar waardes tussen 30-70%. Capewaardes veelal tussen 400-700 J/kg, effectieve schering neemt toe, tot waardes rond 35 kn. Goed ontwikkelde multicells zijn mogelijk. Dit blijft vrijdag hetzelfde, maar soms met minder schering.

5 & 6 mei
Enkele runs was er tijdens deze dagen een zuidelijke stroming, gevolgd door een koufront. Echter is gedurende de huidige runs een hoog op de kaarten gekomen boven de Noordzee. Dit hoog zou de zuidelijke stroming op afstand kunnen houden (tot België of zelfs tot Zuid-Frankrijk). De modellen zijn nog zoekende in hoeverre de zuidelijke stroming ons bereikt, maar de meerderheid laat nu een scenario zien met stabiel weer en oostenwinden (die wellicht soms weer krachtig kunnen zijn). Dit stabiel weer zou dus weer het einde betekenen van deze wisselvallige periode.Afwachten hoe ver noordelijk het geheel komt, kans dat het allemaal goed valt is kleiner geworden de afgelopen runs. Voor Vlaanderen is de kans nog wel iets groter dan voor Nederland.
  | Gewijzigd: 30 april, 12:10 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 mei, 17:12 uur | Bericht #493212

Klein kansje aan de taalgrens


Waar het vandaag nog kalm en stabiel is, is die situatie morgen radicaal anders. Zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden komen er veranderingen.
Vanuit het noorden nadert een diepe noordelijke stroming waar de temperaturen rond de 10 graden liggen. Vanuit het zuiden nadert onstabiele lucht, deze lucht zal ons echter net niet bereiken.


Voor de regio Kortrijk - Brussel - Maastricht kans op buien met mogelijk een aantal klappen onweer. De kans dat de inversie boven Midden-Nederland wordt doorbroken is erg klein, dus de buienkans is daarmee ook klein.

Morgen erbij gesmokkeld als regionaal warme dag
Waar de afkoeling eerst in de nacht van zaterdag op zondag viel, is die nu verschoven naar zondag overdag. We zien daardoor de temperatuur nog oplopen tot 20-22°C in delen van het land. Het weerbeeld bevat dan wel al veel meer wolken dan vandaag. Morgen wordt het warme en stabiele gebied dan samengeknepen en opgeruimt door de koude lucht vanuit het noorden en de bewolking (&neerslag) vanuit het zuiden.
| Gewijzigd: 9 mei, 17:13 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 mei, 17:13 uur | Bericht #493213

Kleine update Estofex


Bron Estofex: Creative Commons BY-NC-SA 3.0

Valid: Sun 10 May 2020 14:00 to Sun 10 May 2020 18:00 UTC

Along the convergence line associated with the southward moving cold front a landspout related to a shower has been observed near Antwerpen.

Wind vectors in that region show a sharp turn from SW to N. Forecast soundings of LAM indicate a nice clockwise curvature of wind vectors in the lowest kilometer.

Thus, with similar conditions, further landspouts are possible along the convergence zone, also to the east into Germany. The polygon indicates the region with highest dewpoint. Further east the convergence is still present but LL are too try (much lower dewpoints).

The cold front and thus the landspout risk will move further south during the forecast period

Windhoos te Belgisch-Nederlandse grens
De betreffende 'landspout' (windhoos) is ontstaan bij een bui tussen Turnhout en Breda. Deze kon even bestaan voordat de windhoos weer opgelost is. Estofex noemt de kans op een mogelijk nieuwe windhoos (alhoewel die kans op een tweede nog steeds klein is). Zo veel nieuwe inhoud heeft deze mesoscale discussion niet.
 

Bij de rode lijn ligt een convergentiezone, welke de grens is tussen de inkomende noordenwind en de zeer zwakke (veranderlijke) zuidenwind. Op deze lijn ontstaan enkele buien die de inversie weten te doorbreken. De zone trekt zuidwaarts. In het noorden is het al afgekoeld naar 9°C, in de Achterhoek is het nog 21°C. Onweer komt tot dusver niet voor in Nederland, enkel in de omgeving Antwerpen - Brussel hebben we tot dusver onweer gezien. | Gewijzigd: 10 mei, 17:15 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 mei, 14:39 uur | Bericht #493221

Hotspots onweer maart & april


Welke plaatsen vielen al in de prijzen met de eerste onweersdagen van het onweerseizoen? Daarvoor heeft het KNMI handige maandoverzichten. Hier zijn kaarten te vinden van de hoeveelheid geregistreerde ontladingen door het KNMI, per 5x5 km gebied. Op basis daarvan kunnen we de dorpen die in de prijzen zijn gevallen aanwijzen.*


Zelf de ontladingen per maand terugkijken tot 2009? Klik dan >> hier <<
Ook voor andere dingen, zoals temperatuur, windrichting en weerwaarnemingen kan je bij bovenstaande link vinden. Het is een erg mooi overzicht.


Februari:
1) Simpelveld & Kerkrade (Limburg)

51 - 60 ontladingen
2) Urk (Flevoland)
41 - 50 ontladingenMaart:
1) Lieshout (Noord-Brabant)

16 - 18 ontladingen
2) Aarle-Rixtel (Noord-Brabant)
10 - 12 ontladingen


Maart was een maand met weinig onweer, de ''winnaars'' voor maart hadden maar 10 tot 18 ontladingen per 5x5 km. Wellicht zullen ze die lage hoeveelheid ontladingen daar amper gemerkt hebben.

April:
1) Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

91 - 105 ontladingen
2) Denderleeuw (Oost-Vlaanderen)
76 - 90 ontladingen*De kaarten zijn wel gecentreerd op Nederland, hierdoor staat een deel van West-Vlaanderen niet op de kaarten van het KNMI. Het is goed mogelijk dat dit westelijk deel meer ontladingen heeft gehad dan gebieden die wel binnen de kaart vallen. Ik heb tot dusver nog geen soortgelijke kaart van het KMI gevonden, dus helaas kan deze regio niet meegenomen worden. | Gewijzigd: 14 mei, 14:42 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 136
Lid sinds: 6 jan. 2017
17 mei, 13:44 uur | Bericht #493224
hallo
t 'is nog wat te vroeg om te zeggen hoe het komt met onweer eind v/d week , mn donderdag.
kunnen we hier updates verwachten?

gr uit Fryslân
 
Brouwer
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 mei, 22:10 uur | Bericht #493229
Citaat van Lightningman, zondag 17 mei 2020, 13:44 uurt 'is nog wat te vroeg om te zeggen hoe het komt met onweer eind v/d week , mn donderdag.
kunnen we hier updates verwachten?

Uiteraard komen er updates, het staat iedereen vrij om een plaatje of praatje te plaatsen!

Donderdag zien we inderdaad een kans. Het is nog te vroeg om hier echt uitsluitsel over te kunnen geven, maar een paar dingen vallen al wel op.

GFS versus EC
GFS ziet er tot dusver het beste uit voor onweersliefhebbers, er staat 1500 j/kg CAPE in de kaarten in het gebied waar de buien in de late middag ontstaan (Noord-Frankrijk/België). Vanaf daar trekken ze in de late avond naar het noordoosten. Aangezien ze dan meer richting avond- & nachtwerk gaan, zijn de buien dan ook meer elevated (ze voeden zich van onstabiliteit van iets hogere luchtlagen).

Overlap tussen CAPE en neerslagsignaal best oké in de GFS. De buien doen vooral de westelijke delen aan in huidige run (onzekerheid zeker nog aanwezig).

Vrijdag is de wind al gedraait van zuidoost naar zuidwest, toch kan er in de opklaringen die dag nog wat onstabiliteit ontstaan en zien we vrijdag nog wat buitjes met een klapje onweer in deze GFS-run.

Minder actieve onweersbuien met 300 - 600 j/kg.

ECMWF daarentegen laat hogedruk veel meer overheersen en onderdrukt daarmee de meeste onweerskansen.

EC laat wat onweer zien in Engeland, helaas wonen we daar niet. Boven de Benelux houdt EC het donderdag gewoon droog.


EC laat vrijdag nog wel een zwak koufront passeren met nog redelijk wat warmte. Een echt neerslagsignaal is dit nog niet echt te noemen. EC voor vrijdag kunnen we zien als 'lokaal een onweersbui mogelijk'.

EC pluim
De kleine onweerskansen als het aan EC ligt, zien we ook terug in de pluim, hier gaan slechts een handjevol leden voor een neerslagsignaal donderdag. vrijdagavond zien we wel een grotere kans op buien, maar toch overwegend lichte neerslag.


Trigger
Als we op zoek gaan naar de oorzaak van de onweerkans, kijken we eerst bij de temperatuur op 850 hPa (1,5 km). Hier vinden we eigenlijk niets dat duidt op een trigger, de temperatuur is gelijk verdeelt, er is geen front te zien op de kaart.

Ter indicatie met een zwarte lijn de locatie van de buien, op de kaart zien we geen inkomende koude luchtmassa's (helemaal in het westen, op de oceaan, zien we pas een koufront).

In dit geval kijk ik verder omhoog, hier zien we op flinke hoogte (5 tot 9 km) wel koudere lucht overtrekken. De koudere lucht (een daling van 3°C van -17°C tijdelijk naar -21°C) zorgt ervoor dat het temperatuursverschil tijdelijk groter wordt. Ik vermoed dat dit niet genoeg is, op de kaarten is ook nog een zwakke convergentielijn (zuidoostelijke wind versus zuidwestelijke wind) te zien die donderdag naar het oosten trekt. Op deze convergentielijn is lucht gedwongen om te stijgen, wat buien nét dat extra zetje kan geven zodat ze ontstaan.

Hier is duidelijk een trog te herkennen, hij is al herkenbaar op 3 km hoogte, maar op 9,3 km is hij het meest herkenbaar.

Shear/windschering
Een derde aandachtspunt is de windschering, we komen donderdag pas net onder een rug van hogedruk vandaan. Deze ruggen van hogedruk hebben vaak:
- weinig stroming (weinig windschering)
- inversie (houdt buienvorming tegen)
- droge lucht (weinig voeding buien)

In dit geval hebben we duidelijk een geval van relatief weinig schering:

De regio met weinig schering komt goed overeen met de rug van hogedruk (rode stippellijn).De komende dagen komen er meer details dankzij korte-termijn-modellen. Hopelijk gaan Harmonie en Arome meer richting het GFS scenario, we zullen het de komende dagen zien! | Gewijzigd: 19 mei, 12:44 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 mei, 18:39 uur | Bericht #493233

''Donder''dag wordt sandwich tussen hogedrukgebieden

Het actieve lagedrukgebied op de oceaan liet nog even op zich wachten, en direct kan een tussenhoog het gat vullen. Met een tussenhoog aan de ene kant en een wegtrekkend hoog aan de andere kant, gaat onze onweerkans van donderdag het lastig krijgen.

Een wegtrekkend hoog bevindt zich morgen bij Zweden, dan draait de wind bij ons naar het zuidoosten en wordt warme lucht aangevoerd (23 tot 29°C). Het tussenhoog onstaat tijdelijk boven Groot-Brittannië. Bij een naderend lagedrukgebied op de oceaan zien we de kans van vrijdag al vorm krijgen.

Het programma van morgen:
- Warme dag, ondanks hoge sluierbewolking (Cirrus).
- Zwak koufront op hoogte trekt over (hoogtetrog), voornamelijk te merken aan die sluierbewolking (middag en avond).
- Zeewindfront mogelijk aan de kust (middag en avond).

Lokaal een bui mogelijk, grotendeels droog
De trigger van het koufront is te zwak om buien te veroorzaken, maar noordelijker is deze trigger sterker. Op de Noordzee zijn wel buien mogelijk. Er bestaat een kans dat de buien behorende bij het koufront nog de Wadden aandoen, of zichtbaar zijn vanaf de Wadden.


In de middag begint er dan ook op de kust een zeewind op te steken (mogelijk in combinatie met de windsprong van zuidoost naar west). Op het zeewindfront is lucht gedwongen te stijgen en daardoor kunnen er in West-Vlaanderen of Zeeland toch nog kleine onweersbuien ontstaan. CAPE is laag dus het zal waarschijnlijk geen groot spektakel worden.


Kleine buien met ongeveer 500 j/kg CAPE.

Vrijdag een wat betere kans?
Zoals al eerder ingetekend, vrijdag passeert een actiever koufront. Met name in de noordoostelijke helft zou dit koufront nog een onweerkans op kunnen leveren.


Een actief koufront voor het noorden, maar activiteit neemt al snel af tot een zwak koufrontje boven Frankrijk.Valkuil bij de kans op vrijdag is het feit dat het front om 12 uur al halverwege de Benelux ligt, daarmee lijkt vooral het oosten genoeg tijd te hebben wat onstabiliteit op te bouwen (nog afhankelijk van het verschijnen van opklaringen). Met minder onstabiliteit zullen met minder onweersbuien zijn, en meer regenbuien (of slechts een passage van bewolking zonder neerslag).
De activiteit van het front neemt af richting het zuiden, dus in België zouden de buien wat schaarser zijn.
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 mei, 12:27 uur | Bericht #493238

Estofex updateA level 1 was issued across southern and western Alps, Pyrenees, northern France and Belgium into Luxembourg and western Germany mainly for large hail and locally extreme rainfall.

SYNOPSIS (beschrijving grote weersystemen)

At the southern flank of a polar trough across eastern Europe, a well-developed vort-max travels eastward across south-eastern Europe. An unstable and strongly sheared air mass is located ahead of this vort-max, whereas moist and slightly unstable air is expected near the trough's base across Greece. Western Europe is affected by a plume of unstable air that advects into the North Sea ahead of a short-wave trough that crosses the British Isles in the morning.

Alps, Pyrenees, northern France
Although CAPE/shear values are marginal, some storms are forecast to produce large hail and excessive rain. In northern France, multicells are forecast, whereas isolated storms or clusters are forecast farther south.
 
Het zal voor de westelijke Benelux vooral een geval worden met een (zeer) kleine kans op een bui, maar de bui kan wel fors zijn mocht deze in tegenstelling tot de meeste modeluitvoeren toch ontstaan.
Naar mijn inzien lijkt me een level 1 forecast vrij (te) fors voor deze kleine kans, zeker gezien het feit dat ze heel België in dit gebied meenemen. | Gewijzigd: 21 mei, 12:33 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 mei, 14:36 uur | Bericht #493240
Vrijdag - kans op onweer

De kans van vrijdag wordt veroorzaakt door een laag dat de restanten bevat van tropische storm Arthur. Arthur was de eerste Atlantische tropische storm van het seizoen, aanzienlijk vroeger dan normaal (normaal seizoen loopt van juli tot november).
 
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Velp (Gelderland)
Berichten: 1529
Lid sinds: 24 mrt. 2008
21 mei, 15:01 uur | Bericht #493241
Ben er toch weer even. Kon niet laten om te kijken hoe het staat met de onweerskans voor morgen. We hebben nog niets gehad dit jaar, aanzienlijk laat dit seizoen. Wel veel hagel gehad, en slechts 1 dagje sneeuw (26 februari 2020)

Hier nog een (onbewerkte) foto die ik vorig jaar heb geschoten op de dag van de Rhedense en Bocholtze tornado, een voorboode van het onweer toen (en de tornado) op die dag die ik jullie niet wil onthouden:

Kanteelwolken 5 juni 2019 in Velp. Uniek, zo vaak zie ik ze niet meer.
| Gewijzigd: 21 mei, 15:04 uur, door Wolkje7
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 274
Lid sinds: 27 mei. 2007
22 mei, 15:19 uur | Bericht #493245
Het is opvallend hoe weinig onweer er de laatste jaren is. De hitte neemt weliswaar toe, maar het is droge hitte. En deze biedt daarom geen noemenswaardige voedingsbodem voor onweer. In het bijzonder niet in midden Gelderland, met inderdaad als gunstige uitzondering dat onweer met die Tornado om en nabij Rheden.
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 136
Lid sinds: 6 jan. 2017
22 mei, 16:54 uur | Bericht #493246
hoi
ja klopt, viel mij ook op idd, je zou soms denken het moet goed los gaan , maar vanochtend boven Stiens in fryslan waar ik vanmorgen was het het gespoeld en aardig geflist met de nodige donder , mooie flitsen erbij gezien , hella niet kunnen vastleggen.
dit was gisteren nog niet op de radar voor 24 uur vooruit te zien.
was vanmorgen ong 07.45 

gr Lightningman
Brouwer
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1390
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 mei, 17:54 uur | Bericht #493248
Citaat van Maarten Brandt, vrijdag 22 mei 2020, 15:19 uur Het is opvallend hoe weinig onweer er de laatste jaren is. De hitte neemt weliswaar toe, maar het is droge hitte. En deze biedt daarom geen noemenswaardige voedingsbodem voor onweer. In het bijzonder niet in midden Gelderland, met inderdaad als gunstige uitzondering dat onweer met die Tornado om en nabij Rheden.
Ja, ik moet zeggen dat ik hetzelfde gevoel heb, en 2018 t/m 2020 hadden (zeer) droge periodes en die theorie over de voedingsbodem als oorzaak klinkt wel plausibel. Wanneer de wind aflanding is (noordoost - zuidoost - zuidwest) kan een droogteperiode gaandeweg hardnekkiger worden doordat er minder vocht aanwezig is in de grond en de planten daarom minder verdampen. Minder verdamping kan de kans op buienvorming verminderen.

Dit geldt alleen voor aflandige wind, wanneer de wind door een nieuw grootschaling weerpatroon aanlandig wordt (door een gebeurtenis van buitenaf, denk aan straalstroom, El Nino ect..)) dan wordt er weer vochtige lucht vanaf zee aangevoerd en maakt de droge periode daarvoor niet veel meer uit. In die zin heeft het weer slechts een zeer beperkt geheugen.

Het gevoel dat er tegenwoordig minder onweer is wordt echter amper ondersteund door de cijfers (het aantal ontladingen en onweersdagen). Hieronder staan de ontladingen van 2013 t/m 2019. Omdat de schaal niet gelijk is per jaar, heb ik het zelf gekleurd zodat het vergelijkbaar is: Groene tinten = zeker minder dan 200 ontladingen per 5x5 km. Blauwe tinten = zeker méér dan 1000 ontladingen per 5x5 km.
Zo zien we dat met name 2013 en 2015 erg weinig ontladingen hadden, gevolgd door 2014 en 2017. De meeste ontladingen kwamen van 2018 en 2019 verrassend genoeg. In 2016, 2018 en 2019 hadden we gebieden met meer dan 1700 ontladingen, terwijl we in 2013, 2014 en 2017 niet eens verder kwamen dan maximaal 500 ontladingen ergens in het NL-taalgebied.

Naast ontladingen, zijn er ook gegevens van onweersdagen, hieronder een lijstje met het gemiddelde aan onweersdagen tussen de weerstations:
 
JaarRegio noordRegio middenRegio zuid
201318 d19 d16 d
201430 d39 d40 d
201523 d28 d24 d
201622 d28 d28 d
201727 d26 d27 d
201823 d28 d28 d
201927 d28 d26 d

Kijk nu zien we een aantal interessante dingen:
- Regio midden en regio zuid doen stuivertje wisselen wat betreft de meeste onweersdagen (dikgedrukt).
- De hoeveelheid onweersdagen is eigenlijk zeer constant, met 2014 als uitschieter naar boven, en 2013 als uitschieter naar beneden.

Conclusie die ik hieruit zou trekken lijkt eigenlijk wel een beetje op de trend qua neerslag:
Onweersbuien worden steeds intensiever (de onweersdagen blijven gelijk, maar het aantal ontladingen per onweersdag neemt toe). De periodes met ''onweersdroogte'' zijn de afgelopen jaren langduriger geworden, de onweersdagen zijn minder evenredig verdeelt over het jaar en focussen zich nu vooral in een aantal zeer onweersrijke weken.

Bron: KNMI maandoverzichten | Gewijzigd: 22 mei, 17:58 uur, door W. in t Erland
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 136
Lid sinds: 6 jan. 2017
22 mei, 19:46 uur | Bericht #493251
hoi
mooie kaarten W in 't Erland
duidelijk genoeg, had eerlijk gezegd toch meer in het zuiden de hogere cijfers verwacht dan hier in het noorden.
voor het gevoel onweer het daar vaker , maar het valt me mee.
nog voorspellingen komende tijd?
Brouwer
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.989 topics, welke bij elkaar 442.533 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.067 leden.
Het nieuwste lid is Dr. Wim J..

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3201 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3201, lezen 8 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd Lente

Lente discussietopic

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden