Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mineral, WV; Allegany, MD.

7 Aug 2020 22:34:33

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Aug 2020 22:01:52

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Aug 2020 22:01:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

7 Aug 2020 21:49:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Augusta, VA; Rockingham, VA; Pendleton, WV.

7 Aug 2020 21:49:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, MD; Frederick, MD.

7 Aug 2020 21:49:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, GA; Nassau, FL.

7 Aug 2020 21:23:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rockingham, VA.

7 Aug 2020 21:13:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mifflin, PA.

7 Aug 2020 21:00:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Augusta, VA; Rockingham, VA.

7 Aug 2020 20:58:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Frederick, MD.

7 Aug 2020 20:57:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, MD; Frederick, MD.

7 Aug 2020 20:56:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, MD; Frederick, MD.

7 Aug 2020 20:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Augusta, VA; Rockingham, VA; Pendleton, WV.

7 Aug 2020 20:41:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, MD; Frederick, MD; Jefferson, WV.

7 Aug 2020 20:31:17
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1510
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 juni, 13:39 uur | Bericht #493635

Kleine kans op zware buien


Disclaimer: kans zeer waarschijnlijk weggelegd voor het zuiden en zuidoosten!
Zoals al eerder in het discussietopic gezegd, de straalstroom jaagt met snelheden van ongeveer 180 km/u boven ons hoofd (op hoogte van 9 km). Aan de grond bedragen windsnelheden slechts 10 tot 35 km/u. Dit verschil is de schering (verschil in windsnelheid met hoogte), windschering dankzij verschil in windrichtingen even buiten beschouwing gelaten. De schering is zeer hoog dankzij het grote verschil tussen de straalstroom op 9 km en het windje dichterbij de grond. Morgen bedraagt de schering zo'n 40 - 45 knopen.Het plaatje rond de schering is vrij zeker, forse schering. Dankzij de schering kunnen de buien sterk organiseren morgen en kan aanwezige onstabiliteit (CAPE) waarschijnlijk optimaal benut worden. Dat brengt ons op de vraag, is er wel enige CAPE?

Onstabiliteit
Hier zit de grootste onzekerheid. De CAPE bepaald hoe intensief de buien kunnen worden, met voldoende CAPE zou een bui van het type supercel zeker mogelijk kunnen zijn in Limburg of Nordrhein-Westfalen. De situatie rond de opbouw van onstabiliteit is echter niet  zeer gunstig. Het zuiden/zuidoosten komt maar nét in het onstabiele gebied te liggen, en krijgt waarschijnlijk ook weinig zonneschijn. Hierdoor kan de onstabiliteit (CAPE) ook niet snel toenemen vanaf zonsopkomst (bij voldoende opwarming was ruim 1500 J/kg mogelijk geweest)


De onstabiele lucht in de warme sector schuift net over Limburg heen.

De meeste modellen laten nu zo'n 300 tot 600 J/kg zien voor het zuidoosten (misschien rond M'tricht nog net wat meer). De beperkte hoeveelheid (elevated) onstabiliteit wordt aangevoerd (advectie) vanuit Frankrijk. Met hoge schering kan de onstabiliteit wel mogelijk volledig benut worden. De organisatie is nog steeds erg goed, dus verschillende verschijnselen kunnen we niet uitsluiten (squall, zwakke supercel).


In het noordwesten 18 - 20°C, in een strook van ZW naar NO met veel bewolking zo'n 16 - 18°C. Zuid-Limburg kan nog 21 - 23°C bereiken.


In NO-Frankrijk en Duitsland voldoende CAPE, in Zuid-Limburg net 500 J/kg.

Aandachtspunt 1: zware regenval
Aan het front kan de regen zeer intensief zijn en langere tijd aanhouden, mogelijk valt er in een strook van Vlaanderen via Brabant naar Limburg zo'n 20 tot 50 mm aan regen.


Arome, meest enthousiast.


Harmonie, iets realistischer met 20 tot 30 mm.

Aandachtspunt 2: Onweer
Onweer is mogelijk in een enkele ingebedde (embedded) bui in Vlaanderen & Brabant. Her en der kunnen hier dus gebieden zijn met lage onweersactiviteit.
Limburg maakt kans op intensiever onweer, zeer afhankelijk van de hoeveelheid bewolking boven Midden- en Zuid-Limburg. Onzekerheid is hier dus groot.


  | Gewijzigd: 30 juni, 15:46 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1510
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 juni, 13:47 uur | Bericht #493636
KNMI guidance:


Aan de zuidflank van een lagedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen voert een stevige west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag beweegt langzaam oostwaarts en komt in de loop van de avond boven Finland terecht, waardoor de stroming geleidelijk in kracht afneemt. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt momenteel over de noordelijke helft van het land oostwaarts, waarna de restanten in de ochtend blijven slepen boven het noorden. De vanuit het laag zuidwestwaarts reikende trog blijft de gehele periode boven de Britse Eilanden aanwezig. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert een occluderende frontale golf.
Het warmtefront hiervan bereikt het zuiden vanavond, waarna het (uiterste) zuiden in de nacht naar woensdag in de warme sector terecht komt. De oriëntatie van het front wordt daarbij geleidelijk WZW-ONO waardoor overdag alleen het (uiterste) zuidoosten nog in de warme sector zit, totdat in de avond het koufront oostwaarts het land zal verlaten.

Modelonzekerheid
Woensdagochtend is er een duidelijke opleving zichtbaar in de neerslag boven het zuiden en midden, hetgeen te linken is aan het passeren van de bovenluchttrog. In de Harmonies oogt het signaal sterk convectief, echter in de progtemps zien we het profiel vrijwel rechtovereind staan. In de middag zien we de potentiële onstabiliteit in de warme sector toenemen en in HIR is op enige moment een onweersbui mogelijk vanaf de grond tot FL300-FL350. In de Harmonies lukt dit niet doordat er een inversie aanwezig is rond FL100 waardoor deze modellen niet met onweersbuien komen maar de potentie is er dus wel.
FL100 = 3 km
FL300-350 = 9,1 - 10,7 km

Neerslag
Op nadering van de frontale golf vanavond vooral in het midden en zuiden perioden met regen, in de nacht naar woensdag en woensdagochtend met een wat meer convectief karakter. In de zuidoostelijke helft kan het dan plaatselijk stevig doorregenen met hoge intensiteiten, met PW-waarden van 30-35 mm.
Woensdagmiddag en aan het begin van de avond in het zuidoosten een kleine kans op enkele stevige (onweers)buien, mits het genoeg opwarmt! In dat geval zijn er CAPE-waarden van 1500 J/Kg en schering in de orde van 40-45 kn, afhankelijk van de diepte van de convectie, waarmee goedgeorganiseerde convectie (supercells) tot de mogelijkheden behoort, een aandachtspunt. De totale neerslaghoeveelheden kunnen in het zuidoosten lokaal oplopen tot 20-30 mm in 24 uur, HAP1 komt lokaal met 40 mm in 30 uur.
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 150
Lid sinds: 6 jan. 2017
22 juli, 20:38 uur | Bericht #493692
hoi
al iest bekend over onweer bekend. kon nog geen kaarten bespeuren , nog iets te vroeg?
Brouwer
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 13
Lid sinds: 19 jun. 2019
24 juli, 20:48 uur | Bericht #493694
De voorspelling voor morgen: ik ben geen expert, maar kan wel het een en ander volgen, vandaar dat ik dit ook zo neerzet zonder verdere uitleg.Modelbeoordeling:

Actueel zitten er op het koufront enkele buien die langzaam inzakken (eind dagelijkse gang). Het diffuse koufront laat zich moeilijk analyseren, doordat ook ten westen van het koufront zwakke warmte-advectie heeft plaatsgevonden. Consistent laten de modellen de convectie langs de oostgrens wat 'forser' uitpakken (er is ook een enkele ontlading geweest net ten oosten van ons land). Het warmtefront van morgen is weinig actief en levert af en toe lichte regen of motregen op. EC en Hirlam laten op nadering van het koufront de neerslag in de avond activeren en het een buiig karakter krijgen. De harmonies komen wat later (als de bovenluchttrog op het koufront inloopt) met actieve buien en lijken de eerste frontale neerslag bij het koufront te onderschatten.

Neerslag:

Bij het koufront actueel nog enkele buien. Zaterdag overdag op passage van het warmtefront af en toe (lichte) regen. Uit de temps is te zien dat zaterdagmiddag de stratiforme regen ook al kan overgaan in convectieve neerslag door de dagelijkse gang. In de avond op nadering van het activerende koufront activerende neerslag en toenemende kans op enkele stevige buien. Tegen de tijd dat de hoogtrog interactie met de frontale zone krijgt, kan er nauwelijks nog convectie vanaf de grond ontstaan. De effectieve schering bij buien vanaf de grond bedraagt 25-30 knopen, tussen 1-6 km is dat 20-25 knopen, bij een CAPE van 400-700 J/kg, lokaal in het oosten mogelijk 700-1000 J/kg. De modus wordt dan multi-cel. INDECS komt dan toch wel met wat hogere onweerskansen voor met name het oosten en zuidoosten, 40-50%, waar dan de warmste lucht zit met de koudste bovenlucht.

Volgens het ECMWF van 12u vandaag zal er vooral over een strook van Utrecht naar Groningen redelijk wat gaan vallen op 32u tijd:

  | Gewijzigd: 24 juli, 20:51 uur, door NielsKoomans
Groetjes, Niels Koomans.
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1510
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 juli, 15:25 uur | Bericht #493706

Modelvergelijking aanstaande vrijdag & zaterdag


Aanstaande vrijdag is de stroming zuidelijk en zo komt tropische lucht onze richting op. Dit wordt veroorzaakt door een meander in de straalstroom. Na de hitte-opstoot komt de koelere lucht vanuit het westen al snel dichterbij. Op de overgang van warm/heet naar koel kan mogelijk een onweersbui ontstaan (nog onzeker gezien de termijn).

Hoe warm wordt het?
Vrijdag
EC: 27°C aan de Waddenkust, 30°C in De Bilt, 35°C in Limburg & De Kempen. Droog.
GFS: 27°C aan de Waddenkust, 29°C in De Bilt, 34°C in provincie Oost-Vlaanderen. Vanuit Noord-Frankrijk onweersbuien.
WRF: 26°C aan de Waddenkust, 30°C in De Bilt, 35°C in de provincie Oost-Vlaanderen. Vanuit Noord-Frankrijk onweersbuien.Zaterdag
EC: 23°C aan de westkust, 25°C in De Bilt, 30°C in Zuid-Limburg. Vrijwel droog, enkele buitjes in het noorden.
GFS: 22°C in noordwesten, 26°C in De Bilt, 28°C in Achterhoek. In noorden en oosten nieuwe buien op front.
WRF: 22°C in noordwesten, 26°C in De Bilt, 29°C in Zuid-Limburg. Onweersbuien tegen Duitse grens.Kans op onweer?
EC heeft weinig activiteit op het front, zoals EC wel vaker het meest bescheiden is.

EC heeft enkele geïsoleerde buien, gezien de termijn zouden deze i.p.v. zoals in bovenstaande afbeelding ook over de Benelux kunnen trekken. Hoogste activiteit in de nacht naar zaterdag.


In het ensemble van alle leden zien we 10 tot 30% op enige buien. In het binnenland zien we de hoogste kans op zwaardere buien (1% kans op meer dan 10 mm in het oosten).

GFS is vaak het meest enthousiast. De meeste leden van GFS geven wel een beetje neerslag op het front.

In de late vrijdagavond komt de onstabiele lucht binnen in het zuidwesten. In Frankrijk zijn buien ontstaan op ongeveer 1500 J/kg aan CAPE. Zaterdag staat er lokaal in de oostelijke helft ook tot 1500 J/kg aan CAPE. Ook op zaterdag zijn er buien in het oosten.


GFS duidelijk enthousiaster (zoals haast standaard het geval is). Hoogste kans op enige regen aan de kust, in het binnenland berekend 25% van de leden neerslag. Intensieve neerslag (10mm in één dag) zien we in GFS vooral in het zuidwesten.

WRF is ook enthousiast en heeft zowel vrijdag als zaterdag 1500 J/kg. De onstabiele lucht komt hier ook vrijdagavond binnen.


De kans is nog steeds onzeker, ook gezien het feit dat EC als waardevol model het grotendeels droog houdt. We zullen nog even moeten wachten tot de korte termijn modellen, omdat de mogelijke kleine onweersbuien dan beter opgepikt worden.
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Scooby
Lid
Woonplaats: Emmen
Berichten: 4
Lid sinds: 19 apr. 2018
31 juli, 10:28 uur | Bericht #493714
Is er eventueel al iets meer duidelijk m.b.t. mogelijke buien vanavond/vannacht of in een later staduim.
NSFFNS Support 1419
Woonplaats: Noordwest Nederland
Berichten: 6
Lid sinds: 13 jun. 2020
31 juli, 12:33 uur | Bericht #493715
Citaat van Scooby, vrijdag 31 juli 2020, 10:28 uur Is er eventueel al iets meer duidelijk m.b.t. mogelijke buien vanavond/vannacht of in een later staduim.


Dit is voor vrijdagavond/nacht/ochtend naar zaterdag
Onweer- en tropische zomerfreak
Scooby
Lid
Woonplaats: Emmen
Berichten: 4
Lid sinds: 19 apr. 2018
31 juli, 13:27 uur | Bericht #493716
Estofex had ik al gezien, maar aangezien er in meerdere berichten de situatie verschillend wordt uitgelegd is het in elk geval voor mij onduidelijk. Laten we van niets uit gaan dan valt het altijd mee als er wat komt | Gewijzigd: 31 juli, 13:27 uur, door Scooby
NSFFNS Support 1419
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 150
Lid sinds: 6 jan. 2017
31 juli, 15:41 uur | Bericht #493717
hoi 
is idd nog wat moeilijk omdat het gros nog niet te zien is op de radar, komt nog bij dat er nog wat moet ontwikkelen.
blijven nowcasten is het devies, over een aantal uren kan het weer anders zijn.

gr uit fryslân
Brouwer
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1510
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 juli, 17:16 uur | Bericht #493718

Convergentiezone verdrijft hete lucht


Vandaag hebben we een korte maar zeer krachtige opstoot van hitte vanuit het zuiden. In Vlaanderen en Zuid-Limburg is de temperatuur al boven de 35°C, in Noord-Frankrijk piekt de temperatuur lokaal al tot 39,6°C (was deze lucht tot de Benelux gekomen, dan was 38°C wellicht mogelijk geweest, dat is nu dus niet het geval).

Onweersbuien boven Frankrijk
Momenteel is er in Frankrijk al onweer op de convergentiezone.

We zien een naderende convergentiezone, en ook een koufront nadert. De koude lucht achter dit front bereikt ons op zondag (Tmax dan circa 19-22°C).

Trigger: convergentiezone
Momenteel wordt de lucht vanuit het zuidwesten onstabieler. De wind op circa 5,5 km hoogte draait al richting het zuidwesten, terwijl de wind aan de grond nog zuidoostelijk is. Hiermee wordt op hoogte koelere en vochtigere lucht aangevoerd, terwijl de warmte aan de grond nog even volhoudt.


Kaart geldig vrijdagavond
1. We zien boven Polen duidelijk de wind toenemen met hoogte, de blauwe pijlen (circa 10 km) zijn het langste, welke een hogere windsnelheid aangeven (straalstroom). De pijlen worden steeds kleiner naarmate we afdalen naar de grond, tot de zwarte pijl (10 meter hoogte).
2. Boven Duitsland zien we een rug van hogedruk, hier is zowel aan de grond als op hoogte amper enige wind (enige windschering hoef je hier dus ook zeker niet te verwachten).
3. Boven de Benelux zien we de wind op hoogte al uit het zuidwesten komen, terwijl aan de grond nog hete lucht vanuit het zuidoosten aangevoerd wordt (zie onderstaand plaatje).


Op 500 hPa/5,5 km (groene pijl) is de wind al ver naar het zuidwesten gedraait, terwijl de wind aan de grond (zwart) nog zuidoostelijk is. Enkel in de hoek linksonder zie je dat de wind aan de grond ook als laatste naar het westen is gedraait.


Op zaterdag zien we de convergentiezone terug in het noordoosten. De zwarte pijlen staan rechts zuidoostelijk, en links zuidwestelijk. Op hoogte zien we dit verschil niet terug, de trigger van de convergentiezone bevindt zich dus aan de grond, en niet hogerop in de atmosfeer.


Aan de rechterzijde vinden we ook de windrichtingen met hoogte, aan de grond bijna oostelijk, op ruim 3 km is de wind al zuidwestelijk.

Wanneer we dit als doorsnede bekijken, zien we een bevestiging.

Doorsnede van Calais tot Enschede, vanavond 18:00. Nog geen buienactiviteit rond dit tijdstip, enkel wat vochtigere luchtlagen.
We zien vochtige lucht al binnenstromen, met name op 700 en 300 hPa. Aan de grond blijft de lucht nog droog (en warmer). Tussen 400 en 600 hPa zien we (zeer) droge lucht, dit zorgt voor een kans op zware windstoten voor het zuidwesten. De neerslag verdampt in droge lucht, koelt de lucht eromheen af, wordt hierdoor nog zwaarder (koudere lucht heeft hogere dichtheid). Hierdoor versnelt de lucht naar het aardoppervlak, waar het bij contact zich horizontaal verspreid en windstoten veroorzaken kan.Later vanavond berekend Arome buien, we zien netjes de contouren van de wolk (vrijwel verzadigd met 95 - 100%). In de onderste 2 km zien we geen wolken, maar de regen die door de lucht valt zorgt er wel voor dat de lucht vochtiger wordt door vallende regen (55% met regen tegenover 30% zonder).

Tot zover de algemene situatie, hier een paar vragen beantwoord:

Waar gaan de actuele Franse buien naartoe?
De windrichting op 3 km hoogte (waar de kern van de bui zich bevindt) staat behoorlijk zuidelijk, de buien boven Frankrijk zullen dus niet naar het noordoosten bewegen, maar naar het noorden. Hiermee missen ze waarschijnlijk het grootste deel van de Benelux.


Lees onderstaande vraag voor zwarte stippelpijltjes).

Is de trigger van de convergentiezone genoeg?
Nee, de convergentiezone alleen is niet voldoende. De buien boven Frankrijk konden vanaf de grond ontstaan door de extreme verhitting (35- 39°C in die regio). In onze regio is het niet voldoende warm en vochtig aan de grond.
Hier kunnen de actuele Franse buien wel helpen, de outflow boundary (uitstroom van koude lucht) kan namelijk wel nét dat extra zetje geven. In het beste scenario ontstaan er dus aan de oostzijde van de Franse buien geheel nieuwe buien, die vervolgens ook weer nieuwe buien kunnen triggeren richting het oosten. Zo kan de buienactiviteit oostwaarts wandelen (zie zwarte stippelpijl) en ons vanavond en vannacht toch nog onweer bezorgen!

  | Gewijzigd: 31 juli, 18:25 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1510
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 juli, 18:02 uur | Bericht #493719

Scenario 1: Franse buien deactiveren bij Belgisch-Franse grens

Harmonie

Harmonie houdt de onweerskans beperkt tot de grensregio Ieper-Rijssel.

Scenario 2: Franse buien trekken noordwaarts over West-België

Arome

Arome laat de buien doortrekken, via West-België naar de Noordzee.

 

Scenario 3: Franse buien triggeren buien oostwaarts

WRF & Arome

De buien triggeren steeds nieuwe buien oostwaarts, hierdoor trekken gedurende de nacht buien over België en Nederland, uitgezonderd het zuidoosten en oosten (hier zaterdag wellicht nog buien).


Weerplaza WRF laat de buien eerst deactiveren aan de Belgisch-Franse grens, om vervolgens weer te activeren op de Belgisch-Nederlandse grens in rode cirkel (door outflow boundary), vanaf hier triggeren ze buien oostwaarts.

KNMI guidance

Een hoog boven Duitsland trekt noordoostwaarts en bereikt zondag het noorden van Polen. Aan de westflank van dit hoog wordt met een zuidelijke stroming sterk opwarmende continentale polaire lucht aangevoerd. In de warme sector ligt een NW-ZO georiënteerde vore (thetaW 18/19) waarbij de opbouw op middelbare niveaus onstabiel is, kort daarop gevolgd door een eveneens inactief koufront. In de analyse zijn genoemde fronten getekend als gestippelde fronten. Het koufront trekt vanavond en vannacht noordoostwaarts en verlaat zaterdag aan het begin van de middag het oosten van het land. Het oosten van het land bevindt zich dus tot morgenmiddag in de tropische luchtmassa.

Modelbeoordeling:
Tot vrijdagavond geen bijzonderheden. T.a.v. eventuele convectie wel de nodig kanttekeningen. Nabij de vore boven Frankrijk zijn al enkele onweersbuien ontstaan op dagelijkse gang vanaf de grond. In de avond en nacht loopt de vore noordoostwaarts en lijkt de buiigheid in de diverse modellen af te nemen omdat de dagelijkse gang verdwijnt. Beide Harmonieversies berekenen daarbij een gustfront op de voorzijde van de koudepoel van deze buien dat zich in noordoostelijke richting verplaatst en in afgezwakte vorm het zuidwesten nog bereikt. Een scenario om in de gaten te houden.
Omdat de lucht nabij de vore ook op hoogte potentieel onstabiel is kunnen zich vanavond/vannacht en morgenochtend nabij de vore enkele onweersbuien ontwikkelen. Mogelijke triggers voor deze buiigheid zijn de convergentie nabij de vore zelf, outflowboundaries die ontstaan zijn op eerdere convectie of extra convergentie door het ontstaan van een nachtelijk windmaximum op geringe hoogte. Zaterdagochtend trekt de vore het land uit.

Wind:
Later vanavond in het zuidwesten mogelijk windstoten, in de modellen variërend van 25 tot 35 kn, op een gustfront van Frans/Belgische buien. Belangrijkste bijdrage aan de windstoten is de term 'afkoeling door verdamping' gezien de zeer droge luchtlaag onder de basis van de buien. De kans dat deze windstoten zich voordoen is het grootst in het uiterste zuidwesten van het land. Als er in de nacht naar zaterdag buien ontstaan op de vore, dan hooguit windstoten van ca. 20-25 kn; de aanwezige grondinversie dempt een deel van de uitwisseling. Op de buien bij het (gestippelde) koufront morgen uitschieters tot ca. 25 kn.

25 knopen = 50 km/u

Neerslag:
Zie ook modelbeoordeling.
De (onweers)buien boven Frankrijk gaan ons vrijdagavond zeer waarschijnlijk niet bereiken. Wel kunnen er in de vore die in de nacht naar zaterdag, en zaterdag overdag ons land passeert (onweers)buien ontstaan op voorgenoemde triggers (modelbeoordeling). De buien nabij de vore bevinden zich in een regime met CAPE-waardes van 700-1000 J/Kg, lokaal meer dan 1000 J/Kg en een effectieve windschering van ca. 15 kn. De convectiemodus is dus meest single cell.

Guidance zaterdag
Op het koufront kunnen boven het oosten van het land morgen aan het begin van de middag nog enkele regen- en onweersbuien ontstaan, dit is vooral in de harmonies in de afgelopen runs zo nu en dan zichtbaar, aandachtspunt dus.
De buien die in de middag in de oostelijke helft evt. nog kunnen ontstaan bevinden zich in een regime met 1000-1500 J/Kg, lokaal zelf nog iets meer, de effectieve schering is morgenmiddag iets hoger, ca 20 kn. Convectieve modus single en een kleine kans op pulse met mogelijk wat (kleine) hagel. Nabij het tweede koufront nauwelijks activiteit.


Estofex


... N France, Benelux, W-Germany, Scotland, UK and parts of the North Sea ...

Interaction of a large-scale upper trough over far NW Europe with a N ward fanning MUCAPE plume results in enhanced thunderstorm probabilities over an extensive area with ongoing model discrepancies. Nothing severe is forecasted.
Further S/SE, activity is more linked to the cold front and/or a prefrontal wind shift line/convergence zone, so isolated to scattered nocturnal thunderstorms are possible over parts of Benelux and W-Germany. Not a lot of shear to work with so sub-severe activity is forecast with spotty heavy rainfall reports due to slow storm motion.
Of interest is the mentioned IPV max (nachtelijk windmaximum), which crosses the area during the evening and overnight hours. Dependant on its strength, enough background support may assist in the development of smaller and slow moving clusters with heavy rain and isolated hail/strong wind gusts. CAMs hint on that with global models remaining reluctant for now, so just expanded the 50% lightning probability substantially over France and Benelux to account for that possibility.
 
Onder de streep dus de meeste kans op onweer voor West-Vlaanderen, een kleinere kans op nachtelijk (elevated) onweer voor de rest van de Benelux. De buien kunnen deactiveren en mogelijk later (kort) weer activeren (voornamelijk door outflow boundaries) | Gewijzigd: 31 juli, 18:21 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Scooby
Lid
Woonplaats: Emmen
Berichten: 4
Lid sinds: 19 apr. 2018
31 juli, 19:41 uur | Bericht #493720
Mooi en duidelijk uitgelegd .
NSFFNS Support 1419
Woonplaats: Ieper
Berichten: 4
Lid sinds: 8 feb. 2020
3 augustus, 13:26 uur | Bericht #493731
Prachtige onweerssetting vandaag. Voor het naderen van een hogedrugwig vanuit Engeland is het in de Benelux actueel zeer onstabiel. Koude bovenluchten zorgen voor kustconvergentie en talloze waterhozen. 

Ik vond dit cool filmpje en wou het even met jullie delen! 
CumulusKoen
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1704
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 augustus, 14:37 uur | Bericht #493732
Zware buien met onweer. Prachtige rolwolk op Scheveningen vannochtend.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5140
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
eergisteren, 09:01 uur | Bericht #493736
Aankomend weekeinde, onverminderd warm, daarbij toenemende kansen op onweer. Richting zondag nemen ze toe met de gebruikelijke onzekerheden. De kansen ruimen de warmte niet definitief op. Want dan ligt er weer en nieuwe hogedruk gebied klaar, en daarmee gaan de tropische temperaturen ook volgende week door op grote schaal!!

Vandaag en morgen gaan we echt goed de warmte induiken, en met name het weekeinde gaan we op grote schaal naar tropische temperaturen. Hoe warm het precies gaat worden. Kunnen jullie vast terug zien in zomerdiscussie topic. Vanzelfsprekend kijk ik alvast een stukje vooruit, want we willen allemaal weten of daar de nodige onweerskansen op gaan zitten. In de meest recente runs van meerdere modellen nemen de kansen steeds meer toe op toch wel wat convectie  aankomend weekeinde. Ook in de guidance meerdaagse (Ecmwf) word het al gemeld (zie bericht onder de kaarten). Om dit bericht even wat vorm te geven, en ook deels aan te tonen dat meerdere modellen er mee komen gebruik ik model Gfs.

Op dit termijn zien we ook nog de gebruikelijke onzekerheden terug, Het zijn met name timingverschillen, bepalen van convectie modus etc etc. Korte termijn modellen moeten meer details geven. Dit zal zo rond donderdagavond en/of vrijdagmorgen kunnen zijn. De kansen ruimen de warmte niet op, aangezien er alweer een volgend hoog klaar ligt. Daarop gaan de temperaturen vooral op maandag/dinsdag en ook woensdag op grote schaal ook gewoon weer naar tropische temperaturen!!.

Het europese model komt nog met hogere Capewaardes, maar heeft een probleem met convectie op hoogte. Op andere parameters is wel te zien dat er zeker wel forcering is. Iets wat straks convectieve modellen ook maar lastig op pakken. Mogelijke forceringen aankomend weekeinde zijn er door zeewindfront/vore,en nachtelijk maximum op 700hpa .De kaarten laten al regelmatig enige convectie zien rond zondag. Zoals hier in het amerikaanse weermodel. Modelbeoordeling en onzekerheden:

Er zijn twee onzekerheden voor de komende 10 dagen. Ten eerste het kortdurende koelere intermezzo op zondag. Het is nog de vraag hoever zuidelijk de grens met meer dan 30°C komt te liggen. Afgaande op het 'kale' EPS, dus zonder biascorrectie, ligt de 75%-percentiel van meer dan 30°C van Zeeuws-Vlaanderen naar het oosten van Groningen. In de dagen erna schuift deze grens weer steeds noordelijker op. Opvallend is dat de kansen op neerslag vanaf zondag iets toenemen. Dit zou zowel te maken kunnen hebben met de nabijheid van het zwakke front als met de nabijheid van het thermische laag, dat een vore krijgt boven het zuiden van ons land. De fijnmazige modellen zullen tegen die tijd uitsluitsel moeten geven.

Mits de kansen doorzetten,  later deze week nog weer een bericht van mij.  Mocht ik het aan tijd hebben dan zal ik dat zeker doen, en anders wel weer iemand anders.


Met vriendelijke groet,

Tatanka
| Gewijzigd: eergisteren, 09:16 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5140
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
vandaag, 12:30 uur | Bericht #493748
Zondag toenemende kans op een lokale onweersbui (Vlaanderen-Z-ZW-NL). Maandag neemt de kans toe in meer delen van het land. De kansen zijn klein en ruimen de warmte niet op. Kansen daarop liggen zo rond woensdag en donderdag!!.

Ik maak er geen al te lang verhaal van deze keer. Ook ik zit lekker in de tuin (nog wel),  Kansen op de eerste dagen zijn zeer klein, maar kunnen lokaal fors uitpakken. Modellen pakken de convectie lastig op. Dit komt omdat de lucht aanvankelijk gewoon veels te droog is. Maar er komen toch regelmatig signalen terug voor convectie. Paar dagen geleden nog in mijn vorige bericht was dat vooral Gfs, nou komt Emcwf toch ook wel met 1 a 2 lokale ploffers op zondag. En een eerste convectieve model laat toch ook direct forse buien ploffen (Super Hd). Komende runs moeten meer duidelijkheid geven. Op maandag nemen die kansen op grote schaal wat toe. (ook meer binnenland) forceringen door middel van kleinschalige verstoringen in de atmosfeer of doormiddel van (zeewindfrontje), ik kan er nog wel wat dieper op ingaan. Maar daarvoor moeten we nog dichterbij gaan zitten. 


Een convectief model zoals Super Hd, laat mooi zien als zondag de cin wel doorbroken word dat het meteen raak is.

Zondag:
Zondag zou er in de warme lucht mits de Cin doorgeprikt kan worden,een enkele onweersbui kunnen ploffen. Dit zou met name in Vlaanderen,en in het zuiden-zuidwesten van NL kunnen gebeuren. Cape waardes zijn hoog met 1000-2000 j/kg, Effectieve schering bedraagt rond de 20 knopen, en door processen mogelijk iets hoger. Dus convectie modus is single cell/multicell. Randverschijnselen op deze buien zijn hoge bliksemactiviteit, hagel in de orde van 2-3cm lokaal 4 cm. En windstoten in de orde van 75-90 km/u mogelijk in een burst verschijnsel iets hoger. Dus ondanks de kans klein is zijn het gewoon direct waarschuwings relevante buien. 


We houden het voor nou ook gewoon ff op die zondag namiddag/avond een wellicht deels nacht naar maandag, en dan pak ik later in het weekend wel de kansen voor maandag. 

Toch even een kleine blik naar volgende week, waar ook potentie genoeg zit. 

Bronnen kaarten:Meteologix.com,wxcharts.com

Met vriendelijke groet,

Tatanka

  | Gewijzigd: vandaag, 13:07 uur, door Tatanka
there can be only one
Terug naar boven
1 2 3
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 1 lid
Jago
Berichten
Er zijn in totaal 27.048 topics, welke bij elkaar 442.964 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.129 leden.
Het nieuwste lid is Bavr.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3024 mensen aan het browsen op het forum. 8 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3024, lezen 10 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden