Alpen vanuit webcams
Ik volg al een tijdje www.foto-webcam.eu, inmiddels is het mijn hofleverancier geworden voor bureaubladachtergronden. In de Alpen staan webcams op de meest afgelegen plaatsen, en zo'n 24/7 oog ziet de mooiste momenten voorbij komen.
Onweersbui in de zuidelijke Alpen

Actueel: sneeuwval in de Alpen
De eerste echte sneeuwval tot de hogere dalen is vandaag een feit. Lokaal valt de sneeuw al tot 1200 - 1500 meter hoogte.
Schröcken, 1265 meter boven zeeniveau
.

Sneeuwruimen op de Zugspitze.
Iemand liniaal nodig?
De sneeuwgrens lag de afgelopen tijd continu op dezelfde hoogte, hierdoor werden de verschillen tussen nét onder de sneeuwgrens en nét boven de sneeuwgrens steeds groter. Uiteindelijk is er een aardig sneeuwdekje ontstaan, de sneeuwgrens lag zo tussen de 1100 en 1400 meter.
Virgen, Oostenrijk (1380 m)

Toblach, Sud-Tirol, Italië (1630 m)

Kals am Grossglockner, Oostenrijk (1400 m)

Herzogstand, Duitsland (1630 m)

Lichtzuilen

Bovenop de heuvel links.
Dit zijn verschijnselen die ontstaan door de breking van licht in ijskristallen. Het feit dat de sneeuwkanonnen aanstaan wijst erop dat deze zéér zeldzame fenomenen hier per ongeluk wat hulp hebben gehad. Desalniettemin zeer zeldzaam en mooi om te zien!
Sneeuwval Alpen

Ritten (1420 meter, omgeving Bozen, Zuid-Tirol)

Meilerhütte (2366 meter, grens Oostenrijk-Duitsland). Hier zien we behoorlijk wat stuifsneeuw sinds vandaag. | Gewijzigd: 6 december 2020, 19:34 uur, door Thijs Erland
Inderdaad heerlijke dashboard-beelden Johann!
Op het youtube kanaal (Alpenweerman) staat ook nog vol met beeldmateriaal en weervlogs van o.a. de extreme "sudstau" (vanuit het Zwitserse Oberwallis).
Ik kan niet wachten komende winter de sneeuw weer op te zoeken (was afgelopen jaren erg geslaagd in het Sauerland (dik 3 uur vanaf Nijmegen), de Harz of het Zwarte Woud).
Met een drogere tussenpauze in de Alpen zien we nu op de webcams mooie beelden voorbij komen:

Ontwaken in de sneeuw
Dornbirn (in de verte zien we de Bodensee, uiterste westpuntje van Oostenrijk) - 975 meter
In het westen van Oostenrijk bleef de sneeuwgrens laag en zodoende zien we hier sneeuw tot in het dal.

Verlaten skilift in het maanlicht.
Eschach (heuvels voor de voet van de Duitse Alpen) - 1068 meter
Wegens corona in Duitsland geen toeristische hotelovernachten, rustig begin van het skiseizoen dus.

Leogang (omgeving Berchtesgaden - Salzburg) - 1900 meter
Een stuk verder oostelijk kwam de zachte lucht wel binnen, in combinatie met föhn. Hierdoor zien we een erg hoge en duidelijke sneeuwgrens.

Leogang (omgeving Berchtesgaden - Salzburg) - 1900 meter
Vandaag tijdelijk föhnig en wat lichte dooi. Meer sneeuw is in aantoch en aan de volgende Südstau (sneeuwval) wordt alweer gesleuteld. Beslissend gaat het verder doorschuiven van de langgolvige hoogtetrog en polaire front worden begin vlg week. Interessant ook de drukstijgingen in het hoge noorden en boven de pool met spiit van de TPV in meerdere koude vortexen op de wat langere termijn ! Ook de SPV lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Mooie ontwikkelingen met toenemend aantal "easterlies" (CFS, EC), GFS doet tot dato helaas (nog) niet echt meer
Vandaag alvast wat sneeuwruimen in ons Chalet op Rosswald, Anders volgende week geen doorkomen meer aan met al die sneeuw. Ligt daar tot 130cm



Fraai plaatje uit de Alpen. Door hochnebel en temperaturen onder het vriespunt zien we rijp precies op de hoogte waar de wolken zaten. Nadat de wolken wegtrokken leverde dat een fraaie rijpgordel op.Weerpraatje https://t.co/Z25gY0rmxl De komende 24 uur is het kil, grijs en nevelig weer. Fraaie foto is afkomstig uit Oostenrijk: gordel met berijpte bomen. pic.twitter.com/oHbmGYDskn
— JAN VISSER (@janvissersweer) December 1, 2020
Rijp: daar waar (onderkoelde) wolkendruppels direct bevriezen bij contact met een object. Dit komt doordat de pure wolkendruppels zonder vast contactoppervlak pas bevriezen bij temperaturen van -20 à -30°C, tot die tijd heten de druppels "onderkoeld" (wat wil zeggen dat ze direct bevriezen bij contact met een vast oppervlak).
Water met opgelostte deeltjes of met vaste contactoppervlakken bevriest zoals we gewend zijn bij 0°C.
In een sloot zijn bijvoorbeeld enorme hoeveelheden kleine deeltjes opgelost, we hebben als vast oppervlak ook nog modderdeeltjes of gewoon de slootkant. Daarom bevriest het overgrote deel van het zoete water gewoon bij 0°C, alleen het water in de wolken bevriest pas bij lagere temperaturen.