Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Jefferson, KS.

24 Jun 2021 13:17:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Jefferson, KS; Shawnee, KS.

24 Jun 2021 13:06:41

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2021 12:00:29

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2021 12:00:28

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2021 12:00:27

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2021 12:00:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashland, WI; Bayfield, WI; Sawyer, WI.

24 Jun 2021 11:48:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, NE.

24 Jun 2021 11:32:53

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cuming, NE; Dodge, NE.

24 Jun 2021 11:32:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monona, IA; Burt, NE; Butler, NE; Colfax, NE; Cuming, NE; Dodge, NE; Douglas, NE; Madison, NE; Platte, NE; Saunders, NE; Stanton, NE; Thurston, NE; Washington, NE; Wayne, NE.

24 Jun 2021 11:32:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atchison, MO; Holt, MO; Nodaway, MO.

24 Jun 2021 11:30:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sawyer, WI; Washburn, WI.

24 Jun 2021 11:27:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashland, WI; Bayfield, WI; Douglas, WI.

24 Jun 2021 11:20:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnett, WI; Sawyer, WI; Washburn, WI.

24 Jun 2021 11:12:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashland, WI; Bayfield, WI.

24 Jun 2021 11:02:34
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3224
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 april, 12:02 uur | Bericht #496384

Groeiseizoen start met neerslagtekort in Limburg


Bron afbeelding: OnweerOnline

Vanaf 1 april start het groeiseizoen in ons land en neemt ook de verdamping weer snel toe. Als er meer vocht verdampt dan er aan neerslag valt, is er sprake van een neerslagtekort. Afgelopen jaren liep dit tekort razendsnel op door zonnig, droog en warm voorjaarsweer. Dit jaar start het zuidoosten van het land nu al met een neerslagtekort van ruim 100 millimeter. De winter was daar niet nat genoeg om de extreme droogte van vorig jaar aan te pakken.

Verder lezen: weer.nl | Gewijzigd: 1 april, 12:13 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3224
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 april, 13:29 uur | Bericht #496385

Nieuw groeiseizoen met uitbreiding droogtemonitor


Bron afbeelding: OnweerOnline

De afgelopen drie zomers hadden we te maken met droogte. Op 1 april begint weer een nieuw groeiseizoen, hoe houden we dit jaar de droogte in de gaten? Wereldwijd zijn er verschillende manieren om droogte te monitoren. Het KNMI hanteert het neerslagtekort. Vanaf dit jaar gebruiken we daarnaast een nieuwe neerslagindex: de SPI geeft informatie over zowel droge als natte condities gedurende het hele jaar.

Het afgelopen half jaar viel er landelijk gemiddeld circa 410 millimeter. Dat is ongeveer net zoveel neerslag als normaal (over tijdvak 1991-2020). Hierdoor kon in grote delen van het land de grondwaterstand zich herstellen. Ook de hoge waterstanden in de rivieren en de sneeuw die halverwege februari viel en langzaam smolt hielpen mee de grondwaterstanden te verhogen. Op sommige plekken in het land, vooral op de hoge zandgronden, blijven de grondwaterstanden echter nog steeds zorgelijk.

Nieuwe neerslagindex SPI naast het neerslagtekort
Het KNMI gebruikt al tientallen jaren het neerslagtekort om droogte te monitoren. Hierin wordt het verschil berekend tussen de hoeveelheid regen die valt en hoeveel vocht er verdampt uit gras. Een van de nadelen van het neerslagtekort is dat deze alleen in het zomerhalfjaar zinvol is, in de winter verdampt er bijna geen vocht. 

Daarom gebruiken we, net als veel andere landen wereldwijd, nu ook een nieuwe neerslagindex: Standardized Precipitation Index (SPI). De SPI geeft informatie over zowel droge als natte condities en is gedurende het hele jaar geldig. De index vergelijkt de hoeveelheid regen die is gevallen met wat er normaal aan regen mag worden verwacht. Voor droogtemonitoring is er wel een nadeel: er wordt geen rekening gehouden met verdamping. De SPI vormt dan ook een aanvulling op het neerslagtekort. 

Berekening neerslagtekort geactualiseerd
Op 1 april beginnen we met een neerslagtekort van 0 millimeter. De grafiek toont het actuele neerslagtekort, gemiddeld over het land, inclusief de verwachting voor de komende 15 dagen. De nieuwe grafiek voor 2021 verschijnt vrijdag 2 april. De berekening van het neerslagtekort is in juni 2020 geactualiseerd. Ook is er, naast de grafiek, een dagelijkse kaart met regionale informatie van het neerslagtekort.

Droogte is meer dan de hoeveelheid regen die er (niet) valt
Droogte ontstaat niet in één dag, maar is een proces dat over langere tijd speelt. Of er sprake is van droogte, en hoe erg, kan van plaats tot plaats sterk verschillen. Tijdens droogte, kunnen een paar flinke regenbuien het gras weer groen kleuren, maar blijven grondwaterstanden nog laag. Dit heeft onder meer te maken met de grondsoort en begroeiing. Verder kan in laag gelegen polders water van rivieren worden aangevoerd, terwijl dat op hoger gelegen zandgronden met een lage grondwaterstand vaak niet kan. Meer veelgestelde vragen over droogte vindt je op KNMI.nlSamen de risico's van droogte beperken
Sinds dit jaar gebruikt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) ook de nieuwe neerslagindex SPI voor hun droogtemonitor. De LCW kijkt op basis van de verwachte rivierafvoeren, onze weersverwachting, het neerslagtekort en de SPI of er risico's zijn voor de watervoorziening en vaardieptes.

Bron: KNMI.nl

  | Gewijzigd: 1 april, 13:32 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Meppel
Berichten: 336
Lid sinds: 31 mei. 2018
2 april, 15:44 uur | Bericht #496388
We starten het droogteseizoen met....

Geen verdere ontwikkeling van droogte de komende 2 weken. Er is nog wel een neerslagtekort in veel regio's in Nederland maar dat wordt niet meegeteld door het KNMI. De komende paar dagen loopt het een heel klein beetje op en daarna valt er neerslag (soms (natte) sneeuw). Dus we starten het droogteseizoen een stuk anders dan vorig jaar. Vorig jaar hadden we de lente met het grootste neerslagtekort sinds het begin van de metingen. 

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen. :)

Weerstatistieken 2021: Alles telt voor De Bilt (tenzij anders vermeld)

* Warme dagen: 23
* Zomerse dagen: 11
* Tropische dagen: 1
* Zeer tropische dagen (35+): 0
* Lichte vorst: 39
* Matige vorst: 10
* Strenge vorst: 2
* Zeer strenge vorst: 0
* Ijsdagen: 7
* Koudegetallen: 36.3 (Plek 72)
* Warmtegetallen: 29.3 (Plek 87)
* Laagste temp: -10.9 op 12 februari.
* Hoogste temp: 30.8 op 17 juni.
* Laagste temperatuur landelijk: -16.2 op 9 februari (Hupsel)
* Hoogste temperatuur landelijk: 34.0 op 17 juni (Hupsel)

Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3224
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april, 10:19 uur | Bericht #496477

Heidebrand in natuurgebied Schijf onder controle: ontstaan door Defensie-oefening

In het natuurgebied aan de Achtmaalsebaan in Schijf woedde donderdagmiddag een grote natuurbrand. De brand ontstond door een oefening van Defensie die op dat moment gaande was, meldt de officier van dienst ter plaats. Meerdere brandweervoertuigen zijn uitgerukt en de brand is inmiddels onder controle. 
Verder lezen: bndestem.nl | Gewijzigd: 23 april, 10:19 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3224
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april, 14:59 uur | Bericht #496479

Brandweer zet blushelikopters in voor immense brand in natuurgebied Groot Schietveld in Brecht, ook inwoners Antwerpen moeten ramen en deuren gesloten houden

Er is een grote brand uitgebroken op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld in Brecht. De brandweer is massaal uitgerukt en zet zelfs blushelikopters in. De rook verspreidt zich ondertussen richting Ekeren en de stad Antwerpen, de brandweer vraagt alle inwoners de ramen en deuren gesloten te houden bij hinder. Ondertussen is de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd.

Verder lezen: hln.be

  | Gewijzigd: 23 april, 20:07 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3224
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april, 17:39 uur | Bericht #496480

Wijk en camping geëvacueerd na grote brand in natuurgebied in Brecht, geur- en rookhinder tot voorbij het Waasland

Een grote brand op het Groot Schietveld in Brecht in de provincie Antwerpen heeft al 300 hectare natuurgebied in de as gelegd. Een wijk en een camping in de buurt worden geëvacueerd. Verschillende brandweerkorpsen zijn ter plaatse, maar de brand is nog niet onder controle. De rook- en geurhinder reikt over Antwerpen tot zelfs voorbij het Waasland. Er wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten, wanneer je last ondervindt van de rook. De brand is uitgebroken na schietoefeningen van het leger.

Verder lezen: vrt.be | Gewijzigd: 23 april, 20:08 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3224
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april, 20:04 uur | Bericht #496481
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3224
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 april, 11:17 uur | Bericht #496482

Nog steeds nablussen na brand op militair domein Brecht, onduidelijk wanneer geëvacueerde bewoners naar huis kunnen

De grote brand op het militair domein en natuurgebied in Brecht, in de provincie Antwerpen, is onder controle, maar nog niet volledig geblust. De voorbije nacht hebben tientallen brandweerlui de situatie onder controle proberen te houden. Het is nog niet duidelijk wanneer de geëvacueerde bewoners kunnen terugkeren naar hun huis. 

Video & verder lezen: vrt.be

 
#KeepOnSmiling
Thijs Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 2033
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 mei, 15:06 uur | Bericht #496507

Beelden na bosbrand Brecht: "Het is slikken en doordoen"

Na de brand van afgelopen week wordt de omvang nu duidelijk. Zie beelden: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/28/brand-in-brecht/

Satellietbeelden:

Waarneming rookontwikkeling vanuit de trein:
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.346 topics, welke bij elkaar 445.882 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.342 leden.
Het nieuwste lid is Topzon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1875 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1875, lezen 7 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden