Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 14:59:07

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:30

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:29

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:29

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:28

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:28

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:27

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:27

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:26

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:26

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:25

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:25

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:24

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:24

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Oct 2021 13:59:23
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2154
Lid sinds: 29 mrt. 2016
4 september, 18:30 uur | Bericht #497259

Discussietopic herfst 2021

Na een koele augustusmaand lijkt het per 1 september juist nu weer warmer en zonniger te worden. De timing is weer typisch, de extreem warme juni viel ook vlak voor de meeste vakanties, en nu de vakanties weer eindigen maken we weer kans op strak blauwe luchten. We kunnen benieuwd zijn of dit ook het beeld wordt de rest van september, oktober en november, of dat we weer terugvallen in meer bewolking en neerslag.
In dit topic is iedereen vrij om modeluitvoer te delen, de weersverwachting te bespreken, zowel kleine als grote bijdrages zijn erg welkom!Zien we dit jaar vroege of late herfstkleuren?

Hogedruk regeert continent

Het centrum van het hogedrukgebied ligt momenteel boven Zweden. Onder dit hogedrukgebied zien we heldere luchten (sterke nachtelijke afkoeling, kans op ochtend met nevel, mist of laaghangende bewolking!). Met de zon erbij kan het al redelijk opwarmen tot 20-25°C. Als de wind meer zuidelijk-zuidoostelijk wordt kan de temperatuur nog wat verder stijgen naar 23-28°C (komende woensdag lijkt de warmste dag te worden).
In Spanje vinden we al 36°C. De hitte vanuit Spanje kan zich noordwaarts uitbreiden, ook in Zuidwest-Frankrijk kan het kort 35°C worden. De 30°C lijken wij niet te gaan halen, met een lokale 28-29 graden komen we er woensdag misschien wel in de buurt.


De straalstroom laat ruimte voor een zwak zuidelijke stroming waarin de temperatuur overdag rond de 25°C kan eindigen. Koude (boven)luchten vinden we in Europees-Rusland en Finland, samen met lagedrukgebieden. Onze regio ligt stevig aan de warmere zijde.


Constante hogedruk zorgt voor lage neerslagsommen, de komende dagen blijft het droog, maar donderdag/vrijdag stijgt de kans op een bui (en dan doet de temperatuur ook een stapje terug beneden de 25°C).

Woensdag kan het 25-28°C worden met een zuidoostelijke wind. Daarna gaat de temperatuur wat naar beneden, maar het blijft nog warmer dan het 30-jarige gemiddelde.

Donderdag en vrijdag stijgen de neerslagkansen opnieuw, dit worden buien met mogelijk ook een onweersbui.

De komende dagen veel zon, met op maandag aanzienlijk wat sluierbewolking. Met name in het zuiden en zuidoosten kan het 's ochtends regelmatig enkele uren duren voordat mist of lage bewolking oplost.

Morgenochtend stratusrisico voor Limburg en Groningen, en in mindere mate wat wolkenflarden in Vlaanderen en Zeeland.

Veel plezier allemaal in het discussietopic!

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2154
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 september, 11:44 uur | Bericht #497261

Lange termijn EC warm, GFS fris

In GFS hebben we tot aanstaande zaterdag temperaturen rond de 20-25°C. Na zaterdag verdwijnt hogedruk op het continent en keren de noordenwinden onder een Brits hogedrukgebied weer terug. De temperatuur zakt dan naar 15-20°C.
In EC zien we rond dezelfde tijd een groot lagedrukgebied op de Oceaan verschijnen (ex-orkaan Larry). Hiermee blijft de stroming zuidelijk en in dit scenario zou de temperatuur zelfs boven de 25°C uitkomen (zie pluim).De vrijdag is wat minder warm omdat er dan buien vanuit het zuiden kunnen overtrekken (mogelijke onweerskans). Na vrijdag neemt de spreiding in EC-ensemble fors toe, maandag liggen de berekeningen tussen de 18 en 28°C.

Orkaan Larry
Vrijdag komen de restanten van orkaan Larry (momenteel cat. 3 orkaan midden op oceaan) aan in de Noordelijke Atlantische oceaan. Het is waarschijnlijk dat dit systeem de onzekerheid introduceert waardoor de berekeningen de dagen erna fors uiteenlopen. We zien dat over het algemeen, de koers van GFS iets noordelijker is, terwijl EC Larry iets zuidelijker uit laat komen.


| Gewijzigd: 5 september, 11:45 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2154
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 september, 22:40 uur | Bericht #497267

Woensdag landelijk zomers, donderdag mogelijk onweer

Dinsdag
Morgen wordt het in het zuiden op grote schaal ruim 25°C. De Bilt komt morgen op de grens te liggen, dus we zouden met wat geluk net morgen (dinsdag) al een landelijk zomerse dag kunnen noteren. Het wordt dinsdag 23 tot 27°C.

Woensdagmiddag
Woensdag is de kans er groot dat het 25°C wordt in De Bilt, en ook in grote delen van het land. Woensdag is de warmste dag en wordt het 25 tot 29°C. Het is woensdag zonnig en er zijn hoogstens een paar plukjes sluierbewolking.


Om en nabij 28°C in Vlaanderen, aan de kust is het met 23 - 25 graden ook aangenaam, de wind is oost-zuidoostelijk.


Zeer zonnig, met enkel wat banden met sluierbewolking.

Onweerskans donderdag
In Frankrijk wordt het woensdag mogelijk 31-33°C, de CAPE waardes kunnen oplopen naar 1500-2000 J/kg. Een front vanuit het westen kan onweersbuien triggeren. Deze onweersbuien zouden Vlaanderen in de nacht naar donderdag kunnen bereiken.

Donderdag overdag trekt de zone met onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Daarbij zullen er secties van het front onweer bevatten, andere niet.
Voor het front zou zich nog zo'n 1500 J/kg aan potentiële onstabiliteit (CAPE) kunnen opbouwen (en in het (noord)oosten kan het mogelijk nog 25-28°C worden). Het zuidwesten zal donderdag aanzienlijk eerder afkoelen dan het noordoosten.

Timing
Timing is nog onzeker, er zijn modellen die al donderdag om 12:00 het front al op Nijmegen-Utrecht-Amsterdam hebben liggen, andere modellen liggen donderdag 12:00 nog op Brussel-Vlissingen met het front. Timing is van belang voor het bepalen welke regio de nadruk krijgt in deze onweerskans.

De pluim
Ter afsluiting nog even de pluim, we zien dat het hele ensemble van EC nu het scenario van GFS volgt waarbij de wind weer naar noordoost draait en de temperatuur daarmee op een normale 18 - 21°C uitkomt.
Het weerbeeld wordt weer een mix van wolken en zon, met name in de zuidoostelijke helft is de kans op neerslag en bewolking groter.


| Gewijzigd: 6 september, 22:58 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2154
Lid sinds: 29 mrt. 2016
29 september, 14:00 uur | Bericht #497357

Lagedrukgebied schampt Waddenkust - begin onstuimige periode

Komende uren enkele windstoten bij buien
Momenteel ligt er een occlusiefront over de Benelux. Voor dit front hadden we een zuidenwind, gisteren hadden we daardoor en door opklaringen i.v.m. hoogterug een prima rustige & zonnige dag. Achter dit front draait actueel de wind naar het westen.

In de nieuwe westelijke stroming komen na frontpassage afgewisseld buien en opklaringen voor. Bij de buien komen ook windstoten voor, voor grote delen van de Benelux is 50-60 km/u windstoten het maximaal haalbare. Rond de Waddenzee & Noord-Hollandse kust kunnen de buien wat feller zijn met windsoten tot 70-90 km/u. Bij buien is tevens een lokale klap onweer mogelijk (500 J/kg CAPE, diepe windschering beperkt = 10-20 knopen), convectiemodus is single cel/multicel.

Verschil Cosmo (boven) en Harmonie (onder).

Komende nacht
Kans op stormachtige wind Noord-Nederland fors gekrompen


Tot gisteravond stuurden de modellen nog aan op een venijnig lagedrukgebied dat ontstaan zou iets ten noorden van de Wadden. De straalstroom zou goed liggen voor de ontwikkeling hiervan. De windstoten zouden tot 90 - 110 km/u uit kunnen komen.

Over de gehele breedte laten de modellen nu dit venijnige lagedrukgebied niet of veel noordelijker ontstaan. Zo is de huidige verwachting dat de windstoten komende nacht in het Waddengebied slechts bij 70 km/u blijven, met uitschieters op buien naar 90 km/u.
De kans op stormachtige wind is verschoven naar Denemarken-Hamburg, dus buiten het bereik van de Benelux.

Hieronder zie je de verschuiving die we naast EC ook in andere modellen terugvinden:
Morgen (donderdag):
Forse windstoten in het noordwesten

Morgen zullen we tegenstellingen zien in de weerbeleving, aan de noordwestkust zal het een onstuimige dag worden, terwijl dat elders echt mee zal vallen. In grote delen van het land zien we met windkracht 3-4 een gevoelig aanwezige wind. Rond de Waddenzee waait het dan hard met 6-7 bft en windstoten van 90 km/u. 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2154
Lid sinds: 29 mrt. 2016
4 oktober, 00:06 uur | Bericht #497370

Wereldwijd weer

We hebben de afgelopen week behoorlijk wat uitzonderlijk weer gezien. In Midden-VS en Midden-Canada werden afgelopen dinsdag warmterecords gebroken in een hittegolf. Dit kwam door een grote rug in de straalstroom waardoor hete lucht ver noordelijk door kon stromen. Dinsdag was er tevens een code oranje voor een sneeuwstorm, sneeuwaccumulaties bleven beperkt en het ging vooral om de wind.
We zien ook orkaan Sam, welke uitzonderlijk langdurig categorie 3-4 heeft gehad, pas vandaag zwakt de orkaan af richting tropische storm.

Bij ons was dinsdag een zonnige en vrij warme dag in een zuidenwind. De woensdag die volgde was weer vrij regenachtig. 
Wind- en waterhoos in Frankrijk en Duitsland
Op 29 september trok er door de stad Kiel (vergelijkbaar aan de windhoos dwars door Amsterdam) een windhoos. Er was wat schade en er vielen 7 gewonden. De tornado legde 14,5 km af in ruim 30 minuten.Zaterdag 2 oktober trok er in Corsica een dikke waterhoos langs:


Vandaag: zeer lang koufront sleept langere tijd over de Benelux
 
In Nederland viel er uiteindelijk in een strook over het land ruim 25 mm:
Herwijnen in het rivierengebied tapte 29,3 mm af. In het gehele westen viel er gisteren al 10-15 mm, dus die zou je ook mee kunnen tellen.


Meerdere landen starten recordwarm aan oktober 2021
  | Gewijzigd: 4 oktober, 00:08 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.436 topics, welke bij elkaar 446.241 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.370 leden.
Het nieuwste lid is John80Haynes.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2040 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2040, lezen 7 mensen het topic "Onweerskansen van 25 en 26 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden