Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x22cff745
Overstromingen Sicilië en medicane Apollo :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Holland, Waddeneilanden.

1 Dec 2021 09:50:15

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Dec 2021 06:01:40

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Dec 2021 06:01:39

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

1 Dec 2021 06:01:36

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

1 Dec 2021 06:01:15

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Dec 2021 06:01:15

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Dec 2021 06:01:14

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Dec 2021 06:01:14

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Holland, Waddeneilanden.

1 Dec 2021 03:50:15

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

1 Dec 2021 00:20:15

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 23:59:35

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 23:59:35

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 23:01:37

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 23:01:37

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 23:01:36
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2197
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 oktober, 21:06 uur | Bericht #497430

Overstromingen in Sicilië, nog meer zwaar weer op komst

Opnieuw wordt Italië getroffen door extreme regenval. De regen valt deze keer in het zuiden, waar landverschuivingen en overstromingen een groter risico vormen dan het noorden. 4 oktober verbrak een plaats in Noord-Italië het Europees all-time regenrecord met 740 mm in 12 uur tijd.

Er is al ruim 160 mm gevallen in de laatste 24 uur, lokaal bijna 350 mm in 48 uur (2 dagen) en zelfs 600 mm in 3 dagen tijd. In Nederland valt circa 800 mm in een jaar tijd.
 
Er ligt momenteel een cluster onweersbuien boven de Middellandse Zee. Dit cluster kan uitgroeien tot een tropische storm of zelfs medicane (orkaankracht). Met de stroming wordt telkens zeer vochtige lucht van de zeer warme Middellandse Zee naar de Etna gebracht. Bij de Etna (3300 meter hoog) moet de lucht dus ruim 3 km stijgen, door het stijgen van lucht condenseert de lucht massaal en neemt de vochtinhoud van de wolk dusdanig toe dat er extreem zware neerslag plaatsvindt.
 
Ook belangrijke infrastructuur is onder water gelopen, zoals het ziekenhuis van de zwaarst getroffen stad Catania:
  | Gewijzigd: 26 oktober, 22:03 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2197
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 oktober, 22:41 uur | Bericht #497431

Overstromingen zijn niet het einde, tropische storm mogelijk

Sicilië, met name de noord- en oostkust van het eiland, liggen mogelijk in het pad van een nog te vormen tropische storm. Met 22 tot 25°C is het zeewater van de Middellandse Zee relatief warm, en met een iets koelere bovenlucht is het hier ook mogelijk om een tropische storm te laten ontstaan. In het Caribisch gebied moet het zeewater eerder 26-30°C zijn voor tropische stormen en orkanen, omdat de bovenlucht daar aanzienlijk warmer is.Gedurende de woensdag en donderdag laten de meeste modellen allemaal een tropische storm of medicane zien welke richting Sicilië trekt, na donderdag lopen de opties sterk uiteen. Bij sommige modellen verdwijnt de storm, bij anderen herpakt de storm zich op de zee tussen Rome en Sicilië.

Hieronder zien we ICON, met een laagste kerndruk van 996 hPa, windstoten van 120-130 km/u op open zee en 140 - 170 km/u in de bergen door berg-effecten. Aan de noord- en oostkust kan nog 200 mm regen vallen, met lokaal nog extremere uitschieters. Deze regen komt bovenop de huidige regensommen.


Hieronder zien we de theta-e temperatuur, dit is een mate voor vocht én temperatuur. Op de kaart zien we het tropische systeem ten noorden van Sicilië met een warme en vochtige kern. Dit is (naast een symmetrisch uiterlijk en een oog) een kenmerk van een tropisch systeem. De kern warmt op door het vrijkomen van latente warmte (bij het condensatieproces). We zien ook een lagere luchtvochtigheid in het centrum, dit zien we ook vaak in het oog van een orkaan.ICON heeft t/m donderdag steun van vele andere modellen, sommige detailmodellen laten lokaal al regensommen zien van 200 tot 400 mm, in de omgeving van het al zwaar getroffen Catania.Actuele satelliet (infrarood):

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2197
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 oktober, 00:05 uur | Bericht #497435

Nieuw scenario mogelijk: storm oostwaarts richting Kreta/Libië

Icon en Arpege komen in de nieuwe runs met een scherpe bocht, waarna de storm in ontwikkeling richting het oosten trekt. Daarbij komt Libië mogelijk in het pad van de storm. Grove modellen zoals EC als GFS houden wel vast aan de koers en "landfall" op Sicilië. In ICON en Arpege komt de storm wel in de buurt, maar maakt circa 100 km voor de kust een scherpe bocht, weg van Sicilië.

Icon komt met windstoten tot 170 km/u aan de Libische kust. Dat zou een zeldzaam zware tropische storm betekenen (voor Libië dan). Met een gemiddelde windsnelheid van circa 100 km/u zitten we net onder het orkaan criterium.
Berekende IR satellietbeeld geeft een knipoogje. Je kan nog geen verschijnsel zoals een oog voorspellen, zeker nog op 4 dagen afstand. Dit is puur een virtueel oog van de tropische storm.

UKMO heeft de storm ook in de berekeningen, maar laat de koers iets noordelijker uitkomen. Na de scherpe bocht blijft de storm zo op open zee, en loopt Libië de storm mis. De "C" geeft de current position aan, de Z geeft de positie op maandag 1 november aan. UKMO laat de storm verzwakken tegen de tijd dat het in de buurt van Kreta komt.We zien wel duidelijk tropische eigenschappen, enige tijd zien we een symmetrische warme kern van de storm. Dit zien we op zaterdag 30-10 en zondag 31-10. Deze eigenschappen verdwijnen in UKMO ook weer richting 1 november.Huidig satellietbeeld met trajecten
Hieronder zie je het huidige cluster onweersbuien, er zijn grofweg 3 mogelijke routes mogelijk vanaf vrijdag.

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2197
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 oktober, 21:24 uur | Bericht #497436

En we noemen hem: Apollo / Nearchus!

De universiteit van Berlijn heeft de tropische storm de naam "Apollo" gegeven. Het Grieks meteorologisch instituut (onderdeel van nationaal observatorium Athene) noemt de storm inmiddels Nearchus. Het zeewater is maarliefst 5°C warmer dan normaal, waardoor de medicane de komende dagen nog verder in kracht kan toenemen. Het warme zeewater komt door extreme hitte rond de Middellandse zee eerder dit jaar.

Gemiddeld komen er ieder jaar 1-2 medicanes voor in de Middellandse Zee. De sterkste medicane ooit gemeten kwam vorig jaar aan land in Griekenland, en was een categorie 2 orkaan (Ianos). Vaak komen medicanes voor in september en oktober, als het zeewater het warmst is, en de lucht erboven soms al iets afkoelt. Vaak ontstaan ze door een bel koude bovenluchten, waardoor hevige convectie optreedt. De meeste medicanes vormen ten zuiden van Italië en rond Griekenland.

We zien momenteel een ongestructureerd oog op de satellietbeelden, in mijn mening komt dit oog vooral doordat droge lucht vanuit de Sahara in de kern van de storm "gevangen" wordt, en in mindere mate door sterke dalende luchtstromen (zoals in een orkaan). Wanneer er droge lucht ergens in "gevangen" wordt, noemen we dat entrainment.
 

Geel = droge lucht, wit & groen = vochtige lucht. Bovenstaand satellietbeeld laat de totale waterinhoud zien van het oppervlak tot ongeveer de top van de troposfeer.
 
De koers is in de meeste modellen verlegd, na een scherpe bocht voor de kust van Sicilië zal de medicane naar het zuidoosten bewegen, richting de kust van Libië. 
 
Meer lezen? >> Artikel SevereweatherEU <<
| Gewijzigd: 28 oktober, 21:30 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2197
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 november, 22:14 uur | Bericht #497446

Hoe liep het af met Apollo/Nearchus?

Na mijn laatste bericht 28 oktober piekte de medicane (tropische storm) op 29 oktober. Er viel veel regen in Sicilië, maar de storm kwam niet aan land. De storm trok namelijk na het hoogtepunt naar het zuidoosten, om kort aan land te komen in Libië. Tijdens de tocht naar Libië nam de windschering toe, deze harde wind op hoogte werkt averechts bij tropische systemen en leidt tot verzwakking. Apollo was dus flink verzwakt bij de kust van Libië. Na een korte aanraking met de Noord-Afrikaanse kust trok hij verder richting het oosten. Uiteindelijk kwam hij afgelopen nacht (2 november) definitief aan land in Turkije. Hier was het duidelijk merkbaar als buiencomplex met een merkbaar windveld, windstoten waren bij aankomst in Turkije slechts matig.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.455 topics, welke bij elkaar 446.332 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.377 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2685 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2685, lezen 11 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden