Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x12d478c3
Tropisch onweer :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

29 Nov 2021 01:10:55

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

28 Nov 2021 23:10:53

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:02:13

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:02:13

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:14

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:13

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:13

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:12

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:11

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:11

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 23:00:03

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Nov 2021 22:59:55
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 juli 2008, 17:52 uur | Bericht #13960
Tropisch onweer

Op de eerste julidag was het in heel Nederland zonnig en warm. De temperatuur kwam op 24 graden uit op de Waddeneilanden tot 29 graden in Noord-Brabant en Limburg. Gisteravond was het nog lang warm en na een zwoele nacht liep bij veel zon het kwik vanmorgen snel op. Rond 10:00 uur was het al op veel plaatsen meer dan 25 graden en rond het middaguur was het al tropisch warm met 30 of 31 graden. De temperatuur kon behoorlijk snel stijgen omdat de luchtmassa boven ons land uit Zuid-Europa afkomstig was. In de kustprovincies was de wind al vroeg gedraaid naar het westen waardoor het hier niet zo warm werd. Op het punt waar de wind plotseling draaide van zuidoost naar west lag een zogenaamde convectielijn. Geholpen door wat extra stijgende luchtbewegingen, kwamen hier al snel regen- en onweersbuien tot ontwikkeling.


Radarbeeld van 12:00 uur. De eerste buien met onweer liggen over het westen en zuidwesten van het land.


Een uur later zien we dat er al meerdere buien tot ontwikkeling gekomen zijn. De verplaatsing van de buienlijn naar het oosten is minimaal.


Radarbeeld en een plotje met de windrichting. De buien liggen op een convectielijn. Eerst is de wind zuidoostelijk, maar hij draait plotseling naar het westen. De temperatuur gaat daarbij gevoelig omlaag.

De eerste onweersbuien
Terwijl in de noordoostelijke helft vrijwel geen bewolking zichtbaar was, ontstonden in het zuidwesten en westen al snel de eerste buien. Voor het middaguur kwamen de eerste waarnemingen van fikse buien al binnen uit ondermeer Zeeland, het Rijnmondgebied en de regio Leiden. Aan het begin van de middag trok een zware onweersbui over Amsterdam en omgeving. In het oosten en noordoosten was op dat moment nog niets aan de hand. De zon scheen vrijwel onafgebroken en met een niet al te stevig zuidoostelijke briesje was het in Groningen inmiddels opgewarmd tot ruim 33 graden. In Vlissingen was het op dat moment net 20 graden!


Om 13:00 uur was het in De Bilt 30.7 graden. Het net even westelijker gelegen Cabauw gaf nog maar 25 graden aan. Nog verder naar het westen was het net 20 graden. Heet was het in het (noord)oosten. In Groningen was het om 14:20 uur inmiddels 34 graden.

Extra warmte
De droogte in het noorden van het land helpt overigens goed mee om de temperatuur nog wat hoger uit te laten komen, dan dat de weermodellen berekenen. Normaal kost het energie (warmte) om vocht uit de grond te laten verdampen. Omdat er nu vrijwel geen vocht aanwezig is in de bovenste laag van de atmosfeer, wordt alle energie gebruikt om de luchtmassa te verwarmen. Dit is de oorzaak van de snel oplopende temperatuur in onder andere Groningen.Langzame vordering
Omdat de wind op grote hoogte uit een zuidelijke richting komt, trekken de buien nauwelijks naar het oosten. Het binnendringen van de koelere lucht gaat daardoor heel langzaam. Tot en met morgenmiddag ligt de scheiding tussen de hete en koele lucht over ons land. Vandaag zijn het zware regen- en onweersbuien, met hagel en zware windstoten, morgen komt het regionaal tot flinke hoeveelheden regen.


Op hetzelfde moment kreeg Gieny Boersma in Katwijk een eerst onweersbui te verwerken.

Einde aan de (ergste) droogte?
Omdat de wind aan de grond morgen in vrijwel het hele land westelijk is, zal de temperatuur lang niet meer zo hoog uitkomen als vandaag. Met 17 tot 19 graden is het in het westen van het land wel bekeken. In Drenthe en Groningen wordt het eerst nog 23 tot 25 graden. Op enige hoogte is de warme lucht ook morgen nog in het hele land aanwezig. Aan de grond is het daardoor koeler dan op enkele kilometers hoogte. Deze verticale temperatuursverschillen zorgen ervoor dat het koufront behoorlijk wat regen kan loslaten. Omdat koudere lucht zwaarder is, wordt de warmere lucht opgetild. Hierdoor koelt de lucht langzaam af en vormen zich (extra) regenwolken. De regen van morgen kan daardoor wel eens wat verlichting brengen in het door droogte geteisterde noorden van het land.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.453 topics, welke bij elkaar 446.329 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.377 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5407 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5407, lezen 16 mensen het topic "Herfst + Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden